(Optimalizováno pro černobílé monitory)

2. 11. 2013

O myšlenkách nejen při cestě autem

Nejhorší jsou úvody. V každém psaní je nejhorší úvod, ale při psaní myšlenek ze vzpomínek obzvlášť, protože člověk si jakousi mimořádnost svých myšlenek uvědomí, až když už plynou. Ten začátek, příchod k nim, mu většinou uteče.

Ale tohle si trochu pamatuju, protože jsem jela autem, řídila. Sama.

Baví mě to a mám to ráda. Jezdit sama. I daleko. Jak to jede, tu pomaleji, tu rychleji, předjet  jak drak, nebo si v poklidu brumlat za traktorem, dokud neodbočí do zetdé, podle toho, jak se jen mně chce, jak si můžu myslet, na co chci, jíst po cestě, kdy chci, zastavit na čůrání, kde chci (což mi připomíná už několik let plánovaný článek o čůrání na hřbitovech)...

Všechny cesty vedou do Říma a všechny moje myšlenky v autě končí u chlapů.  Pardon, teď je in říkat u vztahů.

Jsem ráda, že můj šéf v práci je chlap.
Vlastně jsem za celý život měla jen jednu přímou nadřízenou babu. A neměla jsem problém s tím, že bych se jí nedokázala podřídit. Ale že jsem si o ní myslela, že je slepice.
I když obchodnice byla určitě asi tak stokrát lepší než já.
Ale slepice.

Ano, zvláštní, omezenost ženské nadřízené u mě vede k jejímu vnitřnímu nerespektu, k nevážení si jí. Poslouchala jsem ji, ale nebrala.
U chlapa mi to neva. Omezenost mně nadřízeného muže mi ztrátu respektu vůči němu nezpůsobuje.
Stačí, že je to chlap.
A chlapi přece mají nárok být takoví či makoví, jsou chlapi, jsou jací jsou, a i omezenějšího šéfa-chlapa na rozdíl od stejně vnímané šéfové-ženské - můžu mít ráda.

Mám ráda svého současného šéfa. Jako šéfa. S jeho slabostmi a chybami. Mám ho ráda i za ty slabosti a chyby.

Protože je pro mě čitelný. I v té svojí do morku kostí obchodnicky vypočítavé duši a workoholické hyperaktivitě vedoucí občas k chaosu je pro mě férově jasný.

Taky jsme se nedávno chytli. Něco mě zaskočilo, něco kolem peněz, co jsem od něj nečekala, chytli jsme se docela dost, i jsem na něj křičela a pak brečela, házel mi ty peníze na stůl, až se rozlítaly do stran, brunátnej v obličeji...
Pak jsme oba vychladli a oba udělali kličku, jakože jsme si nerozuměli, jeden druhého špatně pochopili. A pak za další půlhodinu (jsem ještě dosmrkávala do kapesníku) přišel jakože kvůli něčemu jinýmu na halu, sami jsem tam byli, tak jsme si to dovyříkali...

Ještě asi tři dny mi trvalo, než se mi udělalo trochu líp od příchuti nespravedlnosti, od pocitu naprosté ztráty motivace. Pak ještě další asi tři dny, než jsem s ním mohla zas vtipkovat, protože jsem si připadla jak hysterická kráva. Ale asi to trochu bylo vzájemný - o tom, co tehdy řekl, že bude nebo nebude, se už nediskutovalo a z toho neslevil, to jsem chápala, že nemůže, nicméně vynahradil mi to jinak, k mému úžasu.
A já  pro něj zas byla ochotná dejchat. Ne pro tržní hodnotu těch peněz, co mi pak dal bokem, ale pro význam sdělení, jaký nesly.

Dělala jsem teď tři týdny tahem tolik hodin přesčasů, že se vlastně divím, že jsem padla až včera. Myslela jsem, že padnu dřív, asi tak desetkrát. Motala jsem se už místy, držela na nohách jen silou vůle, oči švidravý, soustředit jsem se už nemohla ani na vlastní podpis, natož na něčí data úmrtí. Ono to pak vždycky za chvíli přešlo a jela jsem dál. A dál jsem přitom pomáhala retušovat šéfovy omyly v zadáních práce nebo při jednání se zákazníky.
V naprosté beznaději, že to stejně nezvládnem do termínu udělat, že to nejde... jsme to zvládli. (Teda, skoro.)
A ze mě to všecko s obrovskou úlevou spadlo.

Ne to, že už nemusím do práce na další třináctku, ale že to máme. Jako my, firma. My, s šéfem. Že on má radost. (I když to znamená, že příště toho nabere zase tolik nebo ještě víc, protože když jsme to zvládli jednou, tak co by ne podruhý, žejo.)

On to ví. Ví, že pro něj dělám ráda. Nejen pro tu práci, co mě baví, ale i proto, že potřebuju být... - loajální.
Nejsem pokorný hráč v týmu, co bude klidně dělat furt to samý bez přemejšlení, jestli by to nešlo udělat jinak.
Ale ani nejsem kariérní nebo prospěchářský individualista, který má ostatní jako podložku pod dalším schodem.
Potřebuju být loajální. Potřebuju mít pocit, že hraju za někoho. Za něco. S někým. Kdo to ví.
A on to ví. Že tohle jsou lidi, co se vyplatí.

A já, jak jela tím autem z nemocnice od maminky (po druhé operaci už ji budou po neděli prý pouštět domů) jsem najednou docela jasně viděla, jak to mám nastaveno stejně. Stejně v práci i ve vztazích. Úplně stejně. Tohle přesně bylo to, co bylo mimo v tom posledním.
Ta moje potřeba loajality.
Stání za někým.
Kdo o to nestál.

Bylo těžké najít zaměstnání, kde můžu práci výlučnou a ceněnou dělat v podstatě jen sama podle sebe, a přitom dýchat pro tým a svého šéfa.

Bude ještě těžší najít vztah, v němž by nevadila samostatnost, ale stálo se o loajalitu.

129 komentářů:

  1. to bych řekla že je pěkný pracovní vztah :-) takový bytelný.

    OdpovědětVymazat
  2. Já na to myslela polospící tuhle noc, ale z opačný strany- jakýho chlapa chci - a vyšlo mi, že takovýho, co by stál při mě a zastal by se mě, i když udělám zrovna něco blbýho.
    Protože patříme k sobě.
    Takže mi vyšlo to samý - taky loajalita.

    OdpovědětVymazat
  3. Liško, jo z opačný strany. a co z tvojí

    OdpovědětVymazat
  4. 1 - Jo, hřeju se v tom. :-)
    2 - Jo, on se mě vůči zákazníkům taky zastane, jak to jde, když na to dojde.
    A nemáchá mi zbytečně čumák v mých průšvihách, protože ví, že já to na sebe taky vím a není třeba mě vychovávat.
    To je fajn.

    Na jednu stranu si člověk říká - eště to tak mít v nějakým tom vztahu, nebo Proč to nemám i v tom vztahu...
    Na druhou stranu - je fajn to mít aspoň v práci, I to je docela velký štěstí.
    .

    OdpovědětVymazat
  5. mě totiž napadla jedna věc... co to je máchat čumák v průšvihách? Mě třeba vždycky hrozně štvalo, že když jsem něco pojebala (lepší výraz nemám) tak se můj muž na mě pokaždé naštval, jak může být JEHO žena takový blbec. Prostě nepřipouštěl si mojí omylnost a chybovatelnost. MOjí zaměstnavatelé byli vždycky a to všichni které jsem dosud zažila vůči mě loajální a zastávali se mě. asi jsem si je snad podle toho vybírala.

    Můj muž mě pokaždé seřval. A já pak jeho za to že mě seřval. Až v poslední době, když už není to co býval a síly mu dochází, tak vidím jen ten jeho smutný vyčítavý pohled.. Třeba když jsem bourala, tak se prostě jen tvářil, ten zoufalý výraz ale pomohl mi. Dřív by mě nepomohl a jen by mě seřval.

    Nevím zda bych chtěla loajálního muže co se mě zastane. Vlastně jsem to vydržela tolik let. a nepodělala se z toho. Můj muž se vyčerpal. A už nemá sílu mě nadat.

    OdpovědětVymazat
  6. ru, to jo! Mít to v práci a uvědomit si to, to je podle mě první fáze k tomu, mít to i ve vztahu. Proto i já jsem v doufání :)

    ratko 3
    přesně to byla moje následná otázka v noci; jestli já dávám nebo mám tendenci dávat totéž zase tomu druhému. Tak jsem si sebe představovala v takové situaci a trochu vzpomínala, jestli jsem v ní někdy už byla a jak se zachovala. A odpověď - nevím, usnula jsem :)

    OdpovědětVymazat
  7. 5
    Nevím, jestli nutně potřebuju muže, co se mě bude zastávat ostošest, to by mě asi taky sralo. Jakože nepotřebuju vodit za ručičku a ofukovat u prdelky.
    Ale občas jo, kdyby šlo do nějaké kriozovky, tu a tam. Ale úplně hlavně spíš aby mě neshazoval. Vadí mi ty kecy u oběda nebo u svačiny, kdy někteří chlapi pořád vykládají, jak ta jejich druhá polovička to a ono zas udělala blbě, a jak ji zachraňovali, jak kdyby tam oni nebyli, bbyla by ona úplně v koncích, a jak je ale hrozná a furt jim visí na krku a jak jí musejí něco nakecat, protože ona by je ani nepustila na ryby...

    Chápu, že je to z většiny spíš prdel a jen takový jejich natřásání peří, protože aspoň občas potřebujou bejt děsně důležití, aspoň hubou, a že by té ženské ve skutečnosti za mák neublížili a nejspíš doma skáčou do mrtě tak, jak ona si zapřeje.
    Ale prostě mi to vadí.

    Zrovna tak mi vadilo, když jsem se fakt z něčeho hroutila, protože jsem to dokonale pohnojila a věděla jsem to, a manžel či šéf mě ještě ke všemu seřval jak Alíka. To mě nestaví na nohy,ale nažene maximálně do opozoce vůči němu, do obrany úprkem pryč. Proč bych měla být někde, kde mi za pád z kola ještě natlučou.

    Ale na druhou stranu vím, že to řvaní často není myšleno osobně, ale že je to projev zděšení nebo dokonce bezmoci, taky kolikrát takhle vypěním, když mládě něco zblbne (a že dokáže udělat neskutečný kraviny, nedomyslet) a já mám pocit, že musím řvát, jinak mě klepne děsem, co se mohlo stát... A nebo že když mu pořádně do té hlavy nezahulákám, tak že si neuvědomí závažnost toho, co se stalo...

    A tak měřím dvojím metrem. Sama u sebe mám pocit, že se na mě řvát nemá, protože nejsem blbá, abych nepochopila, vo co gou, a když se na mě řve, beru to jako projev nedůvěry ve mně. Ale sama tu nedůvěru vůči synovi projevuju, (protože ale vím, že většinou když nezařvu, je to jako bych nic neřekla, ehm...)

    OdpovědětVymazat
  8. 6
    Toto výsledné řešení považuji za ideální pro mnoho případů lámání si hlavy i srdce. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. 5
    A jinak, máchat čumák v průšvihách není to, že se protějšek akutně vyřve, protože to zrovna potřebuje, aby ho neranilo. Ale že tu chybu připomíná a vytahuje při další příležitosti. Nebo jako zbraň při nějakém dalším názorovém střetu.

    Proč mají lidi blíž k tomu vytahovat na druhého jeho chyby, místo aby mu připomínali to, co se mu povedlo, aby se jím chlubili, byli na něj hrdí?

    OdpovědětVymazat
  10. 7. teda u nás to probíhalo /kdysi/ ve smyslu: jen debil může vjet to té díry opakovaně. což mělo za následek že jsem vytekla taky a už to jelo. hádali jsme se v aute jako koni. Dnes už vletím do díry a jen je zaúpěno.

    ale takové to povyšování se nad partnera před druhými považuju za nejnižší úroveň. ubohá masáž...

    OdpovědětVymazat
  11. ru 7
    ano! Aby se mě někdo moc zastával a omouval mě a podkuřoval, až bych byla vlastně za nesvépávnou, to taky nechci, to jsem tím nemyslela.
    Představila jsem si situaci nedávno v práci, kdy jsem byla celá rozhořčená a hlavně rozčarovaná z toho, co mi řekla kolegyně (a vlastně nevěděla, jestli poslouchám jen její ojedinělý názor, anebo celá skupina kolem ní si myslí totéž). Navalila jsem to na jiné dvě kolegyně, těm vstoupily slzy do očí, jedna z nich to pak dala dál, takže vím, že jedna skvělá osoba kvůli mě šla na jedno společné setkání, kam by třeba ani nešla. A kolega se mě tam zastal přímo, cíleně se zetal jiného kolegy atd. A to bylo dobrý - to mi stačilo ažaž, už další projevy podproy od dalších lidí by bylo na mě moc, to bych nechtěla. To já si zase poradím. Jen ten prvotní šok je blbej, tam právě potřebuju jen gesto, ani to nemusí být slova, natož nějaká "záchranná akce na mou podporu", nééé. Pevné gesto a stačí.
    A to chci od chlapa.

    OdpovědětVymazat
  12. ratko ad10,
    tajbrdo, tu větu by mi řek chlap jen jednou. Zastavila bych, vystoupila z auta a šla pryč. kdekoliv. A pak viděla, jak zareaguje.
    Ale spíš by mi to nikdo neřek, doufám :)

    OdpovědětVymazat
  13. 11. to je hrozně těžké se v pracovních situacích zorientovat. kolegové by se neměli obviňovat vzájemně obecně. a situaci lze utnout taky obecně. nedržet stranu tomu nebo onomu. nenadržovat nikomu. pak není třeba se zastávat nikoho. mám velmi špatnou zkušenost (obecně) z toho když jsem se zastala někoho proti někomu z titulu přátelství. ono se to rozjebe pak definitivně všecko.

    OdpovědětVymazat
  14. 14 rako
    jo, rozjebe. Ale asi spíš proto, že v tu chvíli je to už vlastně rozjebaný a jen čeká na vytrysknutí.

    OdpovědětVymazat
  15. 12. to víš nejsem z cukru :-) taky jsem s ním přes 31 let. On ode mne slyšel ještě horší věci. Nenechám si nic líbit. Ale přiznám se že na to vzpomínám teď s úsměvem.

    Syn v pubertě používal výrazivo ještě horší a nezapudili jsme ho. Teď je ten nejhodnější. Kdepak, člověk řekne s horkou hlavou kdeco.

    OdpovědětVymazat
  16. 12/10
    To já bych nevystoupila, moje auto jako jeho, proč bych mu je nechávala.
    Ale odpověděla bych asi něco v tom smyslu, že jakej šel, takovou potkal, takže jenom debil si může vzít debila a co chtěl, to má, tak ať drží ústa, jinak vjedu do té další dítry schválně.

    OdpovědětVymazat
  17. 17. jsem řekla něco v tom smyslu ať mi políbí...:-) V moment rozčilení dotyčný stejně nevnímá co to vlastně řekl. Jen vyletí z kůže a zase se do ní vrátí. Je to věc pár vteřin a škodí si fakticky sám. Víme. Každé rozčilování škodí hlavně tomu kdo se rozčiluje. Jeho zdraví to neprospívá ani trochu.

    Už se nerozčiluje. Já se nerozčiluju už dávno. Pokud pošlu někoho někam, tak jen láskyplně.

    OdpovědětVymazat
  18. Já se rozčílím, když jsem hodně unavená a je mi smutno, pak mi i něco dalšího, co bych normálně vzala normálně, přijde hrozně líto, a vybuchnu.
    Není to ani tak vztek na protistranu, jako blbá sebelítost.

    OdpovědětVymazat
  19. 19. já se rozčílím když jsem velmi unavená fyzicky... ale je to v důsledku pozitivní. Protože chytnu v ten moment druhý dech a můžu pokračovat jakoby nic :-) Sebelítostivá jsem v rámci PMS, ale to je jen jeden den. a to vím, takže se neberu vážně.

    OdpovědětVymazat
  20. A není omluva za to že jsem někdy nespravedlivá, hrubá a vulgární. A sprostá. Asi to ve mě vždycky bylo latentně uloženo. A s mým milovaným mužem se to jen probudilo k životu a rozvinulo k mistrovství. Můj muž zjemněl a scitlivěl. A já se svojí hrubostí a vulgaritou zbyla. Na jedné straně se mi to velmi líbí... a na druhé straně vzbuzuju pohoršení :-)

    OdpovědětVymazat
  21. ru
    U mě nikdy nenastalo, že jeho auto je zároveň moje auto, totiž.

    ratko
    se ví, že vrozčilení se řeknou věci. Ale ON by mi je neřek jako první, to by teda neprošlo.
    Kdežto já jsem je jako první párkrát řekla :) Já jsem holka. Chlap mi jako první nebude nadávat, to by nebyl gentleman; ten může, až když já začnu, a to ještě ať jemírnější než já, jinak se naštvu! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já se taky neberu vážně, když najednou večer v práci cítím, jak mi tečou slzy kvůli úplné debilitě, třeba jen kvůli myšlence na něco. Prostě nahlásím, že na to seru a du dom, páč toho mám plný brejle, pokud to de, nebo že potřebuju kafe. nejbluižší mi kolegové už to znají, mají nahlášeno, že tohle bulení není nci, čehp by se měli obávat. :-)

    OdpovědětVymazat
  23. 23. taky hlásím předem. ale většinou to na mě pozná předem. takové to věcné: co blbneš? :-)

    22. však jo, se naštvi :-) nic se ti nestane.

    OdpovědětVymazat
  24. ru 23
    to vypadá na dobrou strategii - že s tím umíš dobře zacházet a kolegové nakonec už taky.

    OdpovědětVymazat
  25. 24 mně ne, ale jemu by se mohlo :-))

    OdpovědětVymazat
  26. co by se mu mohlo stát? kdyby byl chlap a ty mu jednu natahla tak ti ji natahne zpátky. bez zaváhání.

    OdpovědětVymazat
  27. ... většina chlapů ženský fyzicky neublíží.

    OdpovědětVymazat
  28. co ani náhodou? :-) Jako holka jsem chodila na judo. Byla jsem připravena bojovat na život a na smrt. Vybojovat si respekt. Třeba rukama a nohama. Fakt nekecám. Respekt teď mám, bojovat nemusím. Žena není slabší stvoření. A jak utíkají roky a muži stárnou, tak ženy pořád víc sílí. Mentálně i fyzicky. Muže převálcujou.

    OdpovědětVymazat
  29. Chlap ženě neublíží, ale uteče. Nechce ji zabít :-) Mám z mužů (a žen) respekt a oni mají respekt přede mnou. Ale není to proto že jsou silnější nebo slabší. vážím si jich prostě. respektuji je. musela jsem se to pracně naučit. Ale to je jiné téma a nesouvisí s fyzickou sílou. Určitě bych nenapadla muže. Nikdy. Ale bojovala bych.

    OdpovědětVymazat
  30. Ru, ad 7, přesně, nevím, proč mi má ještě někdo vyčítat, když si už tak natluču na kole, aniž bych chtěl a bolí to už tak..a navíc to ví..

    OdpovědětVymazat
  31. 30
    ále, nestojím o chlapa, co mě praští. O síle žen mě nemusíš přesvědčovat, já jí měla vždycky tolik, že jsem schválně začla asi ve 25 letech brzdit, abych byla ženštější. Těžký věci už netahám, záměrně.
    31
    Já už několikrát v afektu (zpravidla je to šok, rozhořčení "Jak to, že se tohle děje, to teda ne") dala někomu po tlamě - tak od těch 25 let dávám bacha nejen na sílu, i na afekt. Zatím dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  32. liško, ad 2 myslím si také, že chlap, který s ženskou někde je a ona udělá, třeba ještě ani neví, něco, co se mu zdá, nebo i je blbý, nebo taky sporný stát za ní. Je dost blbej pocit, když se např. v restauraci kouká na servírku, co vůbec nemusí mít pravdu a ty se slušně ozveš, zeptáš, jakoby říkal..víte, já za ní nemůžu a pomalu se ji ještě omlouvá. A ta je na koni, i kdyby pravdu neměla ani trochu, že ji přihrál a ty za vola.
    Nejde o to, aby se do toho vkládal, ona si to vyřídí sama, ale doufá, že on i když neřekne nic, není to nutné, je prostě oporou té, co s ní je. A naopak.

    OdpovědětVymazat
  33. 33
    Zrovna skenuju fotky z našeho léta.
    A docela mě na jedné zděsilo, jaký mám obrovský ruce pod ramenama. Teda, ony to asi jsou i svaly, ale stejně... Kdysi jsem mívala docela modelkovský hůlčičky.
    Zatracený kamenictví. :--))

    OdpovědětVymazat
  34. Chlap nemá bejt zbabělec a posera stát za svou ženskou stejně jako sám za sebou.
    Ale taky si ta ženská nesmí koledovat vo to, aby ji takhle nechal na pospas. Když ho ona bude tejrat a deptat, tak jí to udělá jako sladkou pomstu, takovejhle shoz.

    OdpovědětVymazat
  35. ru,
    jo, máš svaly, já si toho všimla, nemáš kostnatá ramínka a sirky.
    Myslím, že na naší minulé společné dovolené :) jsi ještě takový svaly neměla.

    Mě na mě spíš vždycky překvapí nařvanější tlama, než jsem mívala. Když se kouknu sama do zrcadla (ono se to musí umět, kouknout se správně do zrcadla :-), tak to nevidím, ale na fotkách jo.

    OdpovědětVymazat
  36. Jinak taky nemám ráda, když je někdo nečitelný..a nevím..
    Ru, jo, nemáme rádi, když se na nás řve, kdo by to chtěl. Ale děti a ty dospívající zvlášť..no představují si mnohé jinak a myslí si, že je jen tak omezujeme v něčem a těžko je někdy přesvědčit, že toho ještě moc neví.ale my už jsme tím prošli.Tak je jen chráníme a snažíme se mírně a mírněji a pak přitvrdíme a nakonec už zařveme s tím, že jim to třeba trochu dojde, že nám o něco asi hodně jde, když už řveme.

    OdpovědětVymazat
  37. ještě k loajalitě
    mě napadlo ráno v autobuse jako recept pro chlapa, jakýho chci, tohle, co recitoval Pucholdt ve Starcích na chmelu:
    "Svou lásku neskrývej,
    ne, hrdě se k ní znej!"
    :-)))

    Jakmile bych měla bejt utajená byť i před jediným člověkem z okolí mého chlapa, tak nehraju. Toho už mám dost. Ať je to jeho dítě, býv.manželka, rodič, kamarád, to je fuk. Mě nikdo skrývat nebude.

    OdpovědětVymazat
  38. dnes jsem nad tím přemýšlela, proč jsem to vlastně napsala. co jsem vlastně chtěla říct. a přicházím furt k tomu samému. jsme si rovni. seberovni. akce reakce. není důvod aby muž ustupoval protože ten druhý je žena... a kroutil se jak žížala a nevěděl co udělat protože ten druhý je žena. Tohle mě ponižovalo. Kdysi. Teď už ne... Al eje pravda že jsem si vybrala partnera s kterým jsem si rovni. Hlavně já bojovala dlouhá léta o uznání, o respekt... a on se smál a říkal že mě uznává a že mě respektuje a že přece jsem svéprávná a rovnoprávná.... ale uvnitř mě něco říkalo...muž i žena jsou si rovni... ve všem. je jedno jaké pohlaví. je to jedno. asi to vychází z mých celoživotních komplexů jako ženy... něco uvnitř trpělo v ženském těle. spravilo se to dětmi, hormony, zkušeností. a porozuměním, že jsem jako muž. a muž je jako žena. ale trvalo to.... trvalo. strašně dlouho to trvalo.

    OdpovědětVymazat
  39. Ru, ad 36, jo i tak je to možný..myslela jsem to obecně. Pokud ho týrá, nevím, proč s ní je..snad ne, aby ji mohl shazovat..smajlík pořád nic..nejde a u už jsem hledala.

    OdpovědětVymazat
  40. 40
    Nikdy jsem netrpěla pocitem, že si musím vydobývat respekt na mužích jako žena. Nechtěla jsem být chlap, chtěla jsem být žena.
    Asi proto, že jsem vyrostla s tátou a chlap jsem byla ažaž. Ale to ženství umím nějak hůř. Takže jsem chtěla být žena do morku kostí, ale nechtěla jsem se malovat ani nosit kramfleky ani silonky, páč to všecko je nepraktický a nepohodlný.
    Tak jsem si to ženství užívala aspoň potud, že jsem na ně byla hrdá.

    Ale nepřišlo mi, že by moje ženství bylo problémem mého uznání.
    To spíš ten titul a pak titul manželky. Ženství jako takové nee.

    Jenže to je možná i další problém, proč na chlapy působím tak tvrdě a emancipovaně. Že si nějaké jiné postavení, než mají oni, vůbec nepřipouštím. Neuvědomuju. Neberu v potaz. Nevyrostla jsem s tím, že je.
    Zatímco v jejich očích asi žena takové má. A má mít.
    Nebo aspoň v očích většiny. Tak, jak to vidím teď k stáru.

    Občas bych je i mít chtěla, to nižší postavení, abych si to taky mohla užít. Když sem v podstatě submisivní, žejo. :-) Snažím se. Ale pak přijde nějakej problém nebo složitější úkon a já se zapomenu a vyřeším ho zas jak chlap.
    A je to v čudu.
    A pak se rozbulím jak baba a je to v čudu úplně, protože to už vůbec chlapi okolo nevěděj, co teda jako s tím. :-))

    Dyk to říkám, že jsem v podstatě křehká... :-)



    OdpovědětVymazat
  41. 39
    Jo, to mě napadlo, když skončil můj nevztah.
    A nemusí to být anipřiznávání nějaké lásky, stačilo by, kdyby se přiznal, že ke mně chodí šukat a na večeři.
    Prostě - nejsem tak mizerná, aby se ke mně nemohl hlásit.
    A pokud se nehlásí a nemá jinej důvod než výmluvy, tak ten hlavní důvod je ten, že se mnou nechce bejt, jen se mu zrovna hodím.
    A na to nehraju.

    OdpovědětVymazat
  42. ad 39, jo liško, tak by to mělo být, protože to rozhodně není nic příjemného..přesto kolik se jich skrývá, protože, protože..
    Dobrý to není..
    Ale však víš, že sama jsi to nějaký čas trpěla, pochopitelně s tím, že to není na věky a naštěstí včas tohle odmítla.

    OdpovědětVymazat
  43. 41
    Spousta ženských svoje chlapy tejrá. Psychicky. Jednáním hysterek. Rozmazlených paniček. A podobně.
    Důvodů, proč od nich chlapi neutečou, je víc.

    OdpovědětVymazat
  44. 34/41
    Ale chlap, co to takhle hraje na cizí ženský bez důvodu, že se útrpně omlouvá za svou manželku, jako by se omlouval, že je vůbec ženatej, je taky na ránu, de facto vytrvale flirtuje a poslouží mu k tomu cokoli.

    OdpovědětVymazat
  45. Ad 43, Ru, on to byl vztah..jen měl trhliny, co člověk nejdřív nějak bere, nebo si myslí, že nejsou až takový, než zjistí, že že jsou dost podstatný pro tebe.

    OdpovědětVymazat
  46. 47 anino - jo!!
    46 ru - ano, de facto flirtuje a ještě ubožácky.
    Toznáme: "s manželkou si nerozumíme" ...

    OdpovědětVymazat
  47. hodně žen týrá muže a vůbec o tom neví... ony si ty ženy tak léčí svoje domnělé komplexy. teda léčí si to že nedostanou to o čem si myslí že by to dostat měly. spousta žen (teda já) si myslí, že je svojím ženstvím (jako manželka, matka, hospodyně, milenka, pracovnice) znevýhodněna, omezována a potřebuje čas přijít na to že si to sama zvolila, že to je její volba. že tak to přece chtěla. že něco zvolila a něco získala. a že její muž není tím kdo za to může. že každý muž ženu omezí.

    OdpovědětVymazat
  48. je tragické, když se cítí partneři jeden druhým omezeni. je to tak tragické... a osvobozující když porozumí, že to je naopak. že je to vysvobození. že je vysvobozením mít jeden druhého.

    OdpovědětVymazat
  49. Můj tchán mě sice měl oproti tchýni opravdu rád, ale chodil za mnou a dětma tajně..aby ona nevěděla..
    Chtěl si užít svoje vnučky a tchýně byla hodně nemocná, pořád bolesti mnoho let ..oboustranná luxace, tak bez něj nikam nemohla.Bylo mi jich každého jinak líto.Neřekli si snad slušnýho slova.
    Ale jak jsem ji nemusela i přes ty její potíže..bohužel, tak jsem se ji mockrát zastala, protože mi řekla, že ji všude shazuje.
    A byla jsem několikrát svědkem, jak to dělal před pokladní, když jsme náhodou jeli s nima na chatu a šli nakupovat.Možná ji vracel její chování k němu, i když vše bylo na něm, rozhodně hezky se k němu nechovala.

    OdpovědětVymazat
  50. je tragické když se třeba nevysvobodí nikdy. neporozumí daru mít jeden druhého a zároveň nebýt omezen. a neomezovat.

    OdpovědětVymazat
  51. 49
    Každý partner člověka omezí. To není závislé na pohlaví. :-)

    OdpovědětVymazat
  52. Myslím, že on si nic nehledal, ani nevím,jak by to praktikoval. Prostě byl to typ, že když je to tak, musí to nějak zvládnout, ale šťastný rozhodně nebyl.

    OdpovědětVymazat
  53. 53. vlastní tělo taky omezí. třeba ještě když ti vyskočí obě kyčle a jen se belháš. jde o to porozumění. porozumět jak to funguje. že omezení není tím partnerem. že to není vina partnera. že on mě v žádném případě neomezuje. můžu být nasraná na vyhozené koleno, a mstit se mu že mi vyskočilo a nadávat mu... ale to omezení...fakticky omezení není. Jsou to jen podmínky v kterých žiju a ty se pořád mění. ty podmínky jsou všude a ve všem a měnící. osvobodím se z nich jen tím že je přijmu. a oslavím.
    jdu spát, hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  54. 53
    No, a teď jsem to dočetla do konce, kde Ratka to omezení posunula úplně jinam, a vypadám jak neochotná se dělit a sdílet sob... sobečka? sobice?
    To je zas dilema... :-))

    Každé partnerství mezuje, nejen opačné pohlaví, ale to neznamená, že by jen omezovalo, samozřejmě. Taky toho dost dává, akorát že nic není zadarmo, žejo.

    OdpovědětVymazat
  55. 55
    No, to sjem právě čekala, že hne dbude potřeba mi to vysvětlit. .-))
    A v tom vysvětlení pěkně zanikne podstata toho, co jsem se snažila říct já - že Ratku ani jinou ženu neomezuje ani dřív neomezoval muž jako nositel pohlavního chromozomu ypsilon, ale pouhý fakt, že se táhne za jeden provaz ještě s někým dalším.

    Komu se zdá, že je výhod na oplátku jistého omezení málo, zůstane single. Ti ostatní si nechají nebo dál hledají parťáka.

    OdpovědětVymazat
  56. Co když nejsou výhody žádné... ani tak a ani onak. teda že o ty výhody nejde.

    OdpovědětVymazat
  57. V poslední době mě tohleto dovysvětlování tak rozptýlí, že už pak se nesoustředím na dočítání komentářů a který ke kterému patří a celkově mám z toho myšmaš / mišmaš / müschmasch. Význam se posune, rozplizne, mě to namíchne a chce se mi utéct. :)

    OdpovědětVymazat
  58. Teda o ty výhody jde (asi) dokud je možné je získat. nějakým rozhodnutím nebo jednáním. Časem se ale jjakékoliv výhody rozplývají. jen víc a víc omezení. všecko se člověku bere, moje maminka třeba... už si nepamatuje skoro nic. dnes jsem měla s ní rozhovor který mě vyděsil strašlivě.

    Ono se zda že mluvím z cesty... ale prostě jen stárnu. stárnu a vidím jak vše odchází, nic nezbyde.

    OdpovědětVymazat
  59. ad 52,ratko, myslím ,že to je úplně jasný, že pokud jsou dva, nekope už každý jen za sebe, musí se tak, jak to jde omezovat v něčem OBA. A pokud je to ještě nějak v normálu a nevadí, tak je to v pohodě. Manželé, co dávají zaracha i manželky se setkat s kamarádkou, kamarády, tak to už je omezování.
    Ale zas by nebylo, asi normální, pokud by se manželka rozhodla zajet ke kamarádce a nechala jeho s nemocnými dětmi v horečkách, neodložila to,..i když všude to funguje jinak..

    OdpovědětVymazat
  60. už jsem stejně pryč. vstávám před pátou.

    OdpovědětVymazat
  61. 61. Anino, ale to jsou technické detaily. Nevím jak to popsat. To je jen povrch. Přece když mi muž zakazuje jít ke kamarádce tak mu s úsměvem řeknu že ho po tom nic není. Tohle prostě bych nikdy neřešila. Asi by si mě takový muž nevzal. A když si žena vybere takového muže co ji zakazuje kamarádku, tak asi takového chtěla. to prostě nemá řešení. co má to má. mě by takový muž nechtěl. obešel by mě obloukem

    OdpovědětVymazat
  62. 60
    nejde o ty výhody, ale o představu těch výhod - kdyby něco v budoucnu, tak můžu být v klidu, protože přijde ta moje výhoda, totiž že partner se o mě postará, když to bude nutné.

    (to nemluvím za sebe, tentokrát vůbec ne, kupodivu takhle neuvažuju)

    OdpovědětVymazat
  63. 59
    Mám to dost podobně. Kdyby to vysvětlování vedlo k tomu, že se ti dva vysvětlující si vrátí zpátky a dohodnou nějakej konzensus, má to cenu. Ale tohle ježe někdo posunuje významy a ostatní za ním klopýtají s vyplazeným jazykem a reagujou beznadějně pozdě, protože ať napíší co napíší, posunovač už je jinde a opravuje je z té své pozice o dva kroky napřed.

    58
    Buď jsou výhody a omezení, nebo nejsou výhody, ale ani omezení. Všecko je v rovnováze. Něco za něco. Jak si to kdo pojmenuje, je výsledek toho, jak to pojmenováno mít potřebuje.
    Já o omezení psát nezačala, to ty. Já na to jen odpovídala, že muž jako takový mě neomezuje a nikdy neomezoval. Takže pokud tebe omezoval a teď jsi došla k tomu, že nejsou žádné výhopdy ani omezení, gratuluju´, to je dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
  64. ad 55.ratko, ano i tělo člověka může hodně omezovat, ale tady je řeč o partnerech..
    Ona měla smůlu, ano vím, ale i hodně nemocný čl., i když má nárok být tu a tam mrzutý z bolesti, by si mohl spíš vážit toho, že on vůbec nepřemýšlel, že by ji opustil..výchova..i když byla na něj vážně hodně zlá.

    OdpovědětVymazat
  65. 60
    Časem se jedny výhod yrozplynou, jiné zhmotní.

    Čímž navážu i na 61 a 64 - promě ty výhody nebyly tyhle, materiální a zabezpečovací.

    Spíš psychické. Vědomí neopuštěnosti, třeba zrovna takhle na stáří, ale i to hřejivo, když člověk jdem domů a vidí parnerovy věci, nebo naiopak slyší jeho klíče v zámku. To dává tolik síly do života, jako třináctej a čtrnáctej plat dohromady..

    Nebo rozvíjecí se, třeba. Manželství či trvalé partnerství poskytuje spoustu podnětů a posunů, které v single nikdy nepřijdou.

    Nebo vychovávací děti, líp se dětem dává (a zas nemyslím věci nebo peníze), když dávají dav, různí dva různé dvojí.

    A tak.

    OdpovědětVymazat
  66. ad 67, Ru, jo tak..URČITĚ..tak jak píšeš..

    OdpovědětVymazat
  67. 67, mne vlastně v manželství nikdo nijak zrovna zabezpečovat materiálně nemusel, vždy jsem si dokázala vydělat a domů nosila častokrát více..toho ostatního bylo spíš třeba..partnerství a pocit, že na to přece jen nejsem sama. A nebudu až zestárnu..

    OdpovědětVymazat
  68. ad 63, ratko, ani já bych si nevzala muže, o kterém bych předem věděla, že pak mi bude zakazovat jít ke kamarádce a odreagovat se plkama ženskýma od dětí s kterými jsem byla pořád.Já si ho nebrala po roce, ale po sedmi letech a ještě se mi do toho nechtělo a nemohla jsem si nějak ujasnit proč vlastně, když mě tak chtěl a choval se celkem dobře.Jen několik situací mě už varovalo, ale kdo je bez chyby..ostatně po 14 letech to přiznal..taková satisfakce pro mne, ale už k ničemu...kdyby to udělal mnohem, mnohem dřív, asi bych lecos pobrala.
    Nemusí být někdo nutně úplně blbej, aby prostě určitý věci neprokoukl před svatbou NEZLEHČOVAL JE..TŘEBA.

    OdpovědětVymazat
  69. Jen...vlastně jsem to psala proto, že máma je máma, i když se táta někdy postará stejně dobře a pokud by děti byly nemocné ke kamarádce bych stejně nešla, ona by to pochopila, děti jsou děti,a jeho bych v tom nenechala.Prostě bych byla s rodinou samozřejmě a dobrovolně.

    OdpovědětVymazat
  70. ono to tak vypadá jako kdybych psala nějaké poučení pro vás, ale je to naopak. to poučení si beru pro sebe. a nikoliv ve smyslu že bych to chtěla nějak vylepšovat. stačí mi to vidět a uvědomit si to. nikoliv v diskusi která plyne odněkud někam a víří dokola. sama pro sebe. a v takové hloubce aby to bylo účinné.

    zde ze psaní si stejně každý bere pro sebe z toho jak zareagují ostatní a jak třeba zareaguje sám. rozumím tomu že otravuji. teda je mi to jasné :-)

    OdpovědětVymazat
  71. vycházím teď zpětně z pocitů které si znovu vybavuju. jak z dětstv, tak z dospívání, z školních let, studia, první léta manželství, kolotoče povinností, vztahy k přátelům a a přítelkyním, vztahy k rodičům, dětem, . to všecko si vracím a rozklíčovávám v tom svojí role i zkušneostí a pocitů které jsme prožívala... vracím je a znovu do nich vstupuju a nacházím.... spoustu omylů a zároveň i darů. je to tak, braní a dávání je v rovnováze. výhody a nevýhody taky. ten střed je pořád přítomen. a ty výhody - nevýhody se kolem točí dokola jako kolotoč. v rovnováze. něco jako hurikán :-) kolem klidného oka.

    OdpovědětVymazat
  72. 70. teda tomu rozumím. sama pro sebe nutně potřebuji to přiznání svoje, pro odpuštění sama sobě. nakolik ubližuji druhým a jak. a čím. Nemám pocit že by mi kdokoliv jakkoliv ublížil či ubližoval. A co já? Můžu to říct taky? Neubližuju? Dětem, muži, rodičům, přátleům, kolegům, kočce, světu....

    OdpovědětVymazat
  73. 67 Vědomí neopuštěností. Krásný vztah dvou lidí. vzájemná podpora. jak křehké. stačí lusknout prstem a jeden z partnerů je pryč. co zbyde? prázdno? nic? Asi je hrozně moc důležité (pro mě) aby v tom vztahu byli tři. Když jeden odejde... pořád zůstávají dva. A ten jeden z nich je věčný a pořád přítomen.

    OdpovědětVymazat
  74. 36:
    "Chlap nemá bejt zbabělec a posera stát za svou ženskou .."
    to mi připomnělo jednu historku,jak jsme si kdysi udělali s expartnerkou takovej romantickej výlet na kolech.
    Odpoledne jsme se stavili na pivo v jakési vesnici,sedli na zahrádku,povídali si a potom přišel jakejsi místní opilec a přisedl si.Teda o kousek dál,ten stůl byl tak pro deset lidí a začal si povídat a postupně přisedávat blíž,ale ne zas úplně blízko.Nebyl agresivní,nebyl urejpanej,prostě vesnickej týpek co si dal po obědě pár piv a panáků a potřeboval se vykecat.No já už taky měl tři kousky a tak jsem s ním tak trochu komunikoval.
    Holka šlehala plamený pohledy po mně,potom po něm a pak ho zjebala jak sirotka,co si to dovoluje si k nám přisednout,že nás to vůbec nezajímá a v podstatě ho vyhodila.Chlapík sedl do kouta jak spráskanej pes.
    Sice mi od ní nic vyčteno nebylo,ale ten ukřivděnej pocit,že jsem si nesjednal pořádek já,jako chlap z ní sršel ještě hodně dlouho.
    Když ona chuděrka nevěděla,že jsem si s ním rozuměl víc,než s ní:-0)))

    OdpovědětVymazat
  75. 72
    Neotravuješ, jen dycky rozvíříš vodu zrovna v tom místě, kam jsi předtím ukázala, tak tam zrovna člověk vší silou čučí. :-))
    Ale je fakt, že já občas taky v diskuzi najednou začnu hrnout, tak, jak se mi hrnou myšlenky v hlavě, asi to čas od času dělá kdekdo.

    OdpovědětVymazat
  76. 75
    Nevím, ale myslím, že když odejde i jeden ze dvou partnerů, tak to, co bylo mezi nimi, se neztratí. Pořád se dá žít z toho, že to bylo. Jít dál, ale tohle mít v sobě.

    OdpovědětVymazat
  77. 76
    Nojo, jenže to nebylo "stát za ženskou", ale "chránit území". :-))

    OdpovědětVymazat
  78. Mívám to naoapk. Zakecávám se s pobudy já a partneři (obvykle) trpělivě čekají. :-)

    OdpovědětVymazat
  79. 78/75
    Víš, Ratko, zas jsme u toho, že nechápu, proč bych si měla zřizovat do života nějaký institut boha jako třetího, když mi nic nebrání věřit, že ten mrtvý je se mnou svým způsobem dál. Že to jím a námi vytvořené, třeba jako nějaký druh energie nebo čehokoli, neumírá s ním.

    OdpovědětVymazat
  80. 81. jako medium v kterém to všecko běží.

    OdpovědětVymazat
  81. 76. jendoznačně narušila prostor. bez dovolení se tam nadominovala. za tohle se utíká... :-) od partnerky.

    OdpovědětVymazat
  82. ad 77, hele Saule, nemáš taky osmičky..duplicity..smajlík
    No, píšeš s expartnerkou, romantickej výlet jsme si udělali. Tak předpokládám, že i ty jsi o ten výlet stál a vzít ji taky.
    Že si k někomu někdo přisedne se stává. Pokud ho neruší, naopak si s ním máš třeba jen ty, co říct..proč ne.
    Být na místě té ženy, zpočátku bych se určitě snažila o nějakou konverzaci taky, pokud by mi nebyla nepříjemná a viděla bych, že tobě je sympatický.
    Ale nelíbilo by se mi, kdyby to nakonec dopadlo tak, že by jsi se mu věnoval až moc dlouho, pak bych už té konverzace měla třeba dost.
    Cítila bych se, že jsi tam pak tedy vlastně s ním a ne se mnou.To bych se dobře cítit nemohla..jaksi spíš vyšachovaná..tebou s tebou na výletě.
    Myslím, že by pak měla říct tobě, že už ji to vadí a ne hned sprdnout toho chlapa, co si to dovoluje.
    Proč by si nepokecal, když tobě to vyhovovalo a nevadilo.Jsou taky výjimky, jako všude, asi těžko mu pak budeš říkat, že tě to taky otravuje, když to tak nebylo, tak se jí ani zastat nemůžeš, když ho rovnou seřve a je trapas a rozpaky. On si to nezasloužil, tak proč..využil toho, že se s ním někdo dobře baví a nějak pozapomněl, že tam nejsi sám.
    Je blbý, že na něj vylítla, to měla říct tobě! A i když je blbý, že to odnesl on, trochu ji chápu, že už vylítla bez varování.Myslím, že jednou jsi byl s ní a ten druhý to vidět musel taky..
    Je možný, že s ním jsi si rozumněl víc, ale ona jela s tebou s tím, že to chcete oba a že nepojedeš s někým s kým si moc nerozumíš.
    Tak ona se musela cítit blbě, nechtěla ti kazit tu zábavu, ale asi doufala, že ji včas ukončíš, když jsi někde s ní. A pak vybuchla, asi nechtěla na tebe, tak to odnesl on..

    OdpovědětVymazat
  83. ad 83, ratko, ano, narušila prostor, bez dovolení, bez upozornění..nečekaně.
    Ale to bys i tak mohla říct o tom třetím, že narušil prostor ji, ale s dovolením.
    Tak tohle bylo spíš na Saulovi. Ale právě proto nepíšu, že se jí měl zastat, když ho ošlivě sprdla, zatímco on se dobře bavil. Jde spíš o to, jak dlouho se bavil, zatímco ona ne..a žila v tom, že oni dva byli spolu především.

    OdpovědětVymazat
  84. Tak já to z mýho pohledu nemohu asi vidět jinak, než, že v podstatě tak trochu netaktní byli všichni tři.

    OdpovědětVymazat
  85. 85:
    "Ale to bys i tak mohla říct o tom třetím, že narušil prostor ji, ale s dovolením"
    On se Anino nedovolil,on se prostě přisunul:-)
    Problém byl v tom,že já jsem žádnej prostor k hájení a obraně necítil,on taky ne,ale ona jo.
    Takže ho mohla hájit,nebo se na nějakej prostor vyprdnout,dát si s náma pivo a za chvíli bysme zas jeli romanticky dál.
    Zvolila první možnost a dopadlo to tak,že její prostor nabobtnal do vesmírných rozměrů(jak jsem měl z té cesty zpět takový pocit) a nasraní jsme byli všeci tři.

    OdpovědětVymazat
  86. Saule, to je těžký..jen se snažím do toho vžít víš..chápu, že ty jsi nemusel zrovna cítit prostor k nějakému hájení se a obraně, rozhodně ne tedy po určitou dobu,a ona si to pivo opravdu s vámi mohla dát. Spíš jde o to kolik by si jich musela dát, o jakou dobu šlo..a ten člověk by ji nemusel bavit, prostě by ho neodehnala. Sama nikoho neodháním, i když mi úplně nesedí..když si myslím, že mu udělá dobře s někým prohodit pár slov. Pokud mi nebaví a dělám to ze soucitu a s tím, že mně to nic neudělá a jemu radost, nemám s tím problém. Pokud chci skončit a vidím, že to nebude lehké a navíc tam nejsem sama, pak se snažím pokud možno citlivě říct něco, abych ho neurazila, ale už mi nechal ten můj prostor, ev. pro toho druhého s kým tam jsem.
    Tak já bych asi tobě nějak šikovně dala najevo po nějakém čase, že už bych jela. Pak si myslím, že je možná domluva normální..mohl bys říct, ještě chviličku, je fajn a pojedem. Takhle je fakt, že jsi nemohl asi vědět, že ji to až tak prudí.Nečekané vylítnutí na něj je pak spíš ten trapas, co se ani už bránit nedá.

    OdpovědětVymazat
  87. To je hezká debata. Jak se na jednu věc dá dívat z mnoha stran a všecky můžou bejt pravda.

    Ale osobně taky nemusím ženský, co moc přesně vědí, kdo kam má patřit a odkud kam vede která demarkační čára.

    OdpovědětVymazat
  88. Taky jsem to jednou udělala, a bylo mi to blbé i když fakticky jsme rozuměla i muži a i mě. Byli jsme něco dělat ve sklepě a ještě jsme tahali sebou švagrovou (dost ubrblanou na berlích). Já řídila a švagrová se jen chtěl an aněco podívat. a jak jsme tam dojeli tak soused hned že musí muž ochutnat a tak jo, no a uběhla čtvrthodina, půlhodina a třičtvrtě. švagrová omdlévala, protož euž nemohl astát a klíče měl muž sebou a tak jsme tam na ně vlítla a to byl mazec :-)) dodnes si pamatuju ten pohled.... asi tak nějak jak to popisuje SAul u ty svojí. Muž se zvedl a šel. Sice šel se smíchem, jakože velitelka zavelila ale parťáci mě málem uhranuli pohledem. bábu jednovatou

    OdpovědětVymazat
  89. 89:
    No Ru,když se nabízí vícero pravd současně,je třeba vybrat tu nejpragmatičtější.
    A to je ta moje:-)))

    OdpovědětVymazat
  90. 91
    A tos na ní předtím tyhle sklony nepozoroval?
    Nebo je to jako obvykle, že chlap letí na ty atraktivní silný, rázný, generálsky aktivní typy ženských, aby pak zjistil, že jsou právě těmihle vlastnostmi vlastně nesnesitelný? :-)

    OdpovědětVymazat
  91. Kdepak,ona byla vždycky taková submisivní.
    Já svojí duchovně vyzrálou bezelstností a dobráckou prostotou v ní zřejmě otevřel nějakou 13.komnatu.
    Ostatně tak to dopadlo dycky:-0))
    Asi začnu zkoušet ty generálský managerky,třeba to taky zafunguje a z jejich 13.komnaty vyleze mírná a laskavá světice:-)

    OdpovědětVymazat
  92. 93. staň se managerem generálem a uděláš z ní laskavou světici

    OdpovědětVymazat
  93. někdy je ráznost skrytá netrpělivost. a netrpělivost je velmi hnusná vlastnost :-) to je člověk rázný a ještě bitý ze všech stran

    OdpovědětVymazat
  94. 95
    http://www.youtube.com/watch?v=MJGTWliiFMw

    OdpovědětVymazat
  95. 84-86. tady jde právě o to médium. nikoliv o to, zda se bavím víc s tím nebo s oním, a jestli jsem přišla tak nebo onak. to vymezení je rušička. nikoliv zda je někdo s tím nebo s oním. člověk může prostě je být .... a to se vším tak nějak dohromady. Přijde chlap a on přece není s tím chlapem. ten chlap je součástí toho bytí, prostoru, odpočinku. A do toho vlítne ženská a všecko zruší.

    OdpovědětVymazat
  96. tohle prostě zbožňuju, takové to nevymezené, neurčené.... proto chodím ráda s mužem. protože tam neruší nikdo. ani my dva vzájemně se nerušíme. něco řekneme a je ticho. klid. kdokoliv může projít skrzeva nás. setrvat. Narušené přichází s rozďaveností. to umí hlavně ženské: Takové to: a vy nemáte hůůůůůůlkyyyyy, jaktoooo? dnes má každýýýý hůlky heleeeeeee. že Jáaro? a ječí jak na lesy a ještě kilometr vzádu je slyšet jak sype moudra..... tak to je na zabití.

    OdpovědětVymazat
  97. 99
    Začínalo to tak poeticky a končilo tak názorně dramaticky. :-))
    Rozďabené... to je hezké slovo.

    OdpovědětVymazat
  98. Většinou je jeden z partnerů větší komandér, naháněč. U nás je to (teda podle mě) muž.
    Takže hodně času trávím schováváním se. Sice jsem kola vyměnila dle pokynu, ale neumyla staré a kamínky jsem taky nevytahala. To bude zase řečí :-) Síce je to moje auto, ale i o kola vlastního auta se musím starat správně. Ehm. To jsou pak ty drobné neshody.

    OdpovědětVymazat
  99. A když enní rozený komandér ani jeden?
    Pak se jím jeden stane tak nějak skoro proti své vůli, nebo řekněme proti svému záměru. Rolí mu to přisouzeno. A může to považovat za stejné násilí na sobě, jako když ho komanduje někdo jiný. Tedy tlačí do něčeho, co mu není vlastní.

    OdpovědětVymazat
  100. No, já si pořád myslím, že to ta dotyčná udělala blbě, že měla Saulovi nějaký čas dopřát, ale pokud jí ten člověk nesedl, nebo měla jiné plány, měla chvíli vydržet, když si rozuměli ti dva, co se náhodně setkali. A pokud už ji to iritovalo, mohla to Saulovi naznačit, že už by pokračovala.
    Nemyslím, aby ihned sklopil krovky a odvrátil se od toho člověka, ale věděl by, že zatímco oni jsou v pohodě, ona není..pak by to vzal asi na vědomí.
    Ona tam prostě byla se Saulem, ale domluvit se měla s ním ještě dřív, než se v ní něco nakupilo. To je pak těžké stát na její straně, když nevěděl, že ji to až tak vadí, dokud nevybouchla.
    Je jasný, že pak byli nas...všichni.
    Nevyplácí se ve finále, když se někdo snaží vyhovět za každou cenu, žere to v sobě a pak se zachová, tak jak nikdo nepředpokládal.

    Taky se mi tohle občas stalo a bylo to proto, že jsem chtěla být ta, co nezkazí někomu zábavu, a přitom sama se nebavila. I ona to mohla pak už vzít pragmaticky a cítit se odstavená. Nemusí každý sedět jednomu z těch dvou..
    Ratko, jo je to ideální, když se cítí oba i s tím dalším, co se k nim takhle náhodně přidá v pohodě, ale někdy to prostě nevyjde.
    Jo, ona vlítla a zrušila to, ale tak blbě, že to nepomohlo ničemu a nikomu, naopak.
    A i když to udělal, jak udělala..to je jedna věc, ale nevím, proč ona by tam měla být za rušičku, jela se Saulem na výlet a jí mohl ten další připadat tou rušičkou pro ni.

    OdpovědětVymazat
  101. Začít se cítit odstavená se mi nezdá zrovna jako pragmatický náhled.
    Měla se jít vyčůrat. To pomáhá.

    OdpovědětVymazat
  102. Ru, no taky mi to došlo..teď, chtěla jsem napsat, že si mohla jít vyřídit třeba nějaké telefony, nebo se jet na chvilku projet sama okolo, ale jde o to, kolikrát by se musela jít vyčůrat, což jistě udělala ..smajlík, nebo jak dlouho by někde jezdila sama, protože tam se mi zdá docela podstatný ten čas, po který se to v ní začlo bouřit..
    A taky je rozdíl, když se lidi vidí denně, nebo často a když třeba jednou za čas a mohou být omezeni časem..který s tím druhým mohli strávit..a to nevím..

    OdpovědětVymazat
  103. Pokud by se Saul s tím bezdomovcem ztřískali do němoty a nechali ji na cyklostezce v podstatě na holičkách, asi bych chápala, že jí ujedou nervy.
    Jinak nevidím důvod, proč si nárokovat rozhodování o společném čase a prostoru. Pokud si chce partner na cestě povídat s někým jiným, ať si povídá, však nejsu malý děcko, abych si nedokázala najít něco zajímavýho na koukání, poslouchání, dělání. Až si budu chtít povídat s někým jiným já, taky budu předpokládat, že mě nějaký můj Saul nebude tahat za ruku a majetnicky vyžadovat, abych se věnovala právě teď jen právě jemu.

    OdpovědětVymazat
  104. 104. přesně. přesně tak jsem to myslela. když jeden odmítá, ten druhý je jaksi donucen. Proto je dobré to občas prostřídat, ať si to každý zkusí na vlastní kůži :-)

    OdpovědětVymazat
  105. mám to podobně. bavit se sám i když je se mnou ten druhý. teda pojímat to tak že ten druhý nefunguje jako bavič. ale už se mi stalo kdysi dávno, že jsme šli na ples s kamarády (manželský pár) a chlapi si někam odskočili a já je po dvou hodinách našla na diskotéce v úplně jiném podniku. Prý to spískal ten kamarád :-))) teda to mi tvrdil manžel. sjebala jsem je hlava nehlava, oni se smáli. ale já byla naštvaná. kdybych je tam nevybrala tak nás prostě nechají a jdou se bavit bez nás :-))

    OdpovědětVymazat
  106. pro mě to byla dost důležitá zkušenost. řekla jsem si že se na to můžu vysrat abych chlapa hlídala a vybírala odněkud. vlastně se to pak už nikdy nestalo :-) i mě to mrzelo, protože to vlastně byla sranda. teď bych ho už nehledala. šla bych někam na kávu a vykašlala se na něj.

    OdpovědětVymazat
  107. 110/111
    Jo, jenže co když bys to udělala a ráno by ti policajti přišli říct, že ho někde našli mrtvýho, nebo že je ve špitále, že někde ležel a do rána čekal marně na pomoc.
    To je právě to, že nikdy nevíš, jestli se sbalil a raduje se bez tebe, nebo jestli mu někdo za hospodou dal přes hubu nebo skleplo auto a on tam někde leží a potichoučku hodlá vykrvácet.

    Takže za to mu patří vyjebat.Že nedal vědět. Ne za to, že se odešel bavit sám.

    OdpovědětVymazat
  108. Už nevím, kdo z rodiny razil to pravidlo - "Společně jsme přišli, společně odejdem."
    Vlastně ani nevím, jaký postoj k tomu pravidlu mám. Ale z pohledu komentáře 112 na něm asi něco bude.

    OdpovědětVymazat
  109. 113. to asi jo. spolu přišli a spolu odejdou. já teď tak málo někam chodím, že je pro mě svátek někam jít. A ani nikde nevydržím (manžel taky ne) chvílu posedíme a jdeme domů, do klidu. manžel se dívá na fotbal a já si čtu nebo surfuju. úchylné :-)

    OdpovědětVymazat
  110. Odcházím s tím, s kým jsem přišla - to je pro mě samozřejmost.
    Přinejmenším bych dotyčnému / dotyčným řekla, kdybych chtěla přejít jinam s někým jiným. A kdyby se jim to nelíbilo, tak bych ještě znova uvážila, zda zůstanu, anebo ne, a pak bych jim řekla rozhodnutí.

    Ta Saulova příhoda je zajímavá a líbí se mi,jak o tom uvažuje anina, ze všech stran a podle možných pocitů všech těch zúčastněných. Já si umím představit, že bych byla ta žena a zachovala se podobně - je to možný, ale pravděpodobný to není, protože já bych se spíš bavila s příchozím než ne. Hned po jeho příchodu bych ale koukla na partnera, jaký postoj k tomu má, jestli souhlasí, anebo jestli má tendenci toho cizích odpálkovat. A přizpůsobila bych se, nechala bych to na partnerovi. A kdyby mi to nebylo po chuti, řekla bych partnerovi, jestli už nezvednem kotvy.

    Já byla jednou v roli toho Saula - taky dost srandovní příhoda, ze které byla asi hodinová noční hádka. Byli jsme s manželem a kamarády někde tancovat (což jsme spolu dělali zřídka) na Starým Městě, pak jsme se přesunuli do jiného klubu, ti kamarádi odešli a DJ hrál divnou cukavou muziku, na kterou se tancovat vůbec nedalo. Já to naznačila manželovi a on se mě ptal, jestlito Djovi má jít říct. Já na to, že ne. Načež se přichomejtnul nějakej cizí kluk, já se s ním shodla, že DJ hraje blbiny a že jdem za ním. Byla jsem přesvědená, že když za DJem půjdou dva cizí lidi, má to větší váhu (bylo půl třetí ráno a byla jsem opilá, nutno dodat). A ten kluk mě vzal kolem ramen a šli jsme po schodech na takovou pavlač, kde byl ten DJ.
    Když jsem se vrátila, manžel byl bez sebe vzteky, nedal se uklidnit, byl naštvanej, i když jsme mu vysvětlovala opakovaně svůj postoj - že kdybychm my dva, co k sobě patříme, šli něco říct DJovi, tak by to nebylo takový.
    Nojono, asi jsem měla odpálkovat toho kluka, když na mě šáhnul, žejo, ale byla jsem dost pod vlivem.

    OdpovědětVymazat
  111. 115. to mi přijde normální že byl muž naštvaný :-) taky se mi něco podobného stalo a taky byl ten můj naštvaný a přišlo mi to normální. a ani jsem to nevysvětlovala. jen jsem si říkala, že mi nic nedopřeje, žádnou zábavu a že je furt nafučený což z dnešního pohledu chápu. Myslím že jsem chtěla příliš. ale byla jsem mladá... a jak z divých vajec.
    takže mi to přijde normální, že mladí se chytnou nebo i pohádají. že ten dělal tohle a tomu druhému se to nelíbilo. a tamten zase toto. a vzájemně si to vyčtou. tak nějak mi to teď přijde úplně normální. asi by blyo divné kdyby si neřekli a nevyčetli vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  112. Ano. Ten divočejší z páru můžepočítat s tím, že občas nějakou hádku vyvolá jeho ponocování, noční návrat z mejdanu apod. A mně se to dělo - a to jsem šla jakožto zadaná na mejdan tak jednou za půl roku nebo za rok. Po rozvodu jsem chodila pařit častějc. To mi připomíná, že bych měla brzo někam vyrazit...

    OdpovědětVymazat
  113. 116
    My jsem si nic podobného nikdy nevyčetli. Teda, nepamatuju si to. Tak buď se nám taková situace nestala (nic podobného jsem mu nevyvedla), nebo mi to neřekl a já jeho nafučenost nepostřehla. Ale to se mi nestávalo. Spíš naopak, že jsem jeho nafučenost na jiný věci/lidi vztahovala na sebe.
    Tak nevím.
    Třeba jsme se v tomhle jen oba stejně respektovali.

    OdpovědětVymazat
  114. Jo, po návratu ze svatební cesty jsem zapíjela svatbu a hříbě s kolegy z práce a domů přišla až druhej den. Úplně vyřízená našrot strašně špatně a tak. Ale to nebyl nafučenej, nýbrž povzneseně kárající, a tu procházku za účelem vychození se z opice, zakončenou jízdou parníkem ukrutně se houpajícím po Priglu, co mi naordinoval za trest, si budu pamatovat do smrti. :-))

    OdpovědětVymazat
  115. 118. to je hezké. asi jste byli rozumnější, možná zralejší. Já vstupovala do manželství jako naivní děcko. Všecko jsem se učila za pochodu. i respektu jsem se musela učit. Uměla jsem jen vařit :-) JInak vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  116. Jooo, a vzpomněla jsem si ještě! Ještě když jsme spolu chodili poprvní v -nácti a byli někde na trampu, tak jsme se tam večer na přespání u takovýho zakomářenýho rybníka sešli s jinou partou. A já tam nadšeně celej večer mluvila s jiným klukem, o básničkách, o knížkách, o psaní... Tak to byl můj tehdy budoucí manžel nafučenej fest. A tomu klukovi pak už nikdy nenašel dobrý jméno. :-))

    OdpovědětVymazat
  117. Jó, zamlada se to seznamovalo, to byl v jednom kuse přísun nových lidí. Teď je přísun zastaven, odkloněn nebo nejspíš se já mnohem míň družím. Cestou mezi pracovištěm a domovem už mě sice několik mužů oslovilo, ale já bych byla radši pro dalšího, nového.
    Asi budu muset jít někam na přednášku nebo jinou kulturní akci. Tak za dva týdny, dřív se mi jednak nechce a jednak to nestihnu :)

    OdpovědětVymazat
  118. Jdi rychle, za čas už tě možná nebudou oslovovat ani na kulturních akcích. :-) Teda ti, co nebudou od prvního pohledu zoufalci. :-))

    Teď se tu stavoval Nevztah. Pro něco do práce, co bych zítra na hřbetě těžko vlekla, tak dostal za úkol, ať to hodí do auta.
    Prolítl, vzal to, řekl Tak čau a zmizel.
    Nezvyknu si na to. Nikdy si nezvyknu, abych si nevzpomněla, jak chodil dřív. Jak se usmíval, svítil, dal mi pusu, zeptal se na nealko nebo pivko, podle toho, na jak dlouho přijel, a povídal, o všem možným povídal...

    Tak zas bulím.

    OdpovědětVymazat
  119. Jak dlouho to ještě bude trvat, ku...

    OdpovědětVymazat
  120. To máš blbý oproti mně - já dost rychle zapomenu tyhle věci, protože na ně schválně nemyslím. Ale občas mě to může dostat, hlavně při nečekaných setkáních, jak se zdá.
    Nebo když si dumám nad vztahama a nad chlapama, se mi to připomene,ale většinou ne, většinou klid. Nevýhoda toho klidu je obavam že ztvrdnu, zapomenu, jaké to je, zapomenu někoho potřebovat, někoho chtít. A to je pak asi problém, protože to určitě nese s sebou i ztvrdlost vůči jakýmkoli lidem. No, snad se mi to "nepoštěstí."

    OdpovědětVymazat
  121. Ne, já su sra... měkká.
    Což je vidět i na mých synech, úspěšně to podědili. Z těch taky nebude tvrďák macho ani z jednoho.

    OdpovědětVymazat
  122. Naštěstí.
    Takže budou dost oblíbení u dívek :)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.