(Optimalizováno pro černobílé monitory)

23. 8. 2007

Všechny cesty vedou...

...do lesa. Hlavně ty od pobřeží Gargána a hlavně takhle navečer.

Můžou se hádat, jestli jsou Čechy světově výjimečný pivem, Dvořákem a Janáčkem, Zátopkem, vynálezem slova robot, nebo kontaktníma čočkama. Pro mě jsou Čechy unikátní tradicí trampingu.

Nikde jinde pro to nemaj buňky, nemaj pochopení, nemaj cit.

Když hledaly jsme noclehy v Itálii, když uléhaly jsme na pozemcích soukromých, zemědělských a vůbec po výtce nepříhodných, byly to jediné okamžiky, kdy se mi zastesklo po zemi české, domov mů-ůj... Po lese, kde není problém najít plácek, keř, stín, kout, převis, kde se dá prostě hodit spacák na zem...

A přece se nám v Itálii taky zadařilo.

Ten první večer na Gargánu jsme se rozhodly, že půjdem spát do Foresta Umbra. A pak jsme si další tři dny myslely, že tam skutečně přespáváme. Dokud jsme přes Foresta Umbra nejely za dne a nezjistily, že je listnatej. Zatímco my spaly pod piniema.

Naše obvyklé večery se vyznačovaly tím, že jsme jely od moře do vnitrozemí. Pomalu, škubavě, přískokama, oči lapající po každé odbočce, náznaku vedlejší silničky, cesty... Je průjezdná, nebo bude za zatáčkou zadrátovaná, je u ní barák, nebo není, vede vůbec někam, nebo končí po deseti metrech divítkem...

Za těch několik dní se z nás staly odbornice na italský odbočky.

Ten první večer na Gargánu jsme zajely na odbočku, co se tvářila, že vede na nedalekou mýtinku.

Ta mýtinka byl smeťák. I s plechovou boudou.

Plechový boudy nebrat.

Jely jsme dál. Silničkou z obou stran olemovanou ostnatým drátem, tak, jak je na Gargánu (možná v celé Itálii) zvykem olemovávat les. Asi aby do něj nikdo cizí nelez. A nerozdělával oheň, co jsou z něj pak požáry.

Co je po nich pak třeba půlka lesa za drátem vypálená. Ožehlá na povrchu, z ostružiní holé šlahouny, kameny, co by měly být hnědavě bílé, jsou od popele, stromy vrůstající od metru nad zemí níž kůrou do černa.

Spálenina zesvětlala a zůstala kdesi víc po svahu dolů. Asfalt se vytratil taky, ale cesta neskončila, vedla lesem na kopec a po něm jako hřebenovka kamsi dopředu, pořád dopředu...

 

les 1

 

 

les 6

 

 

les 2

 

 

les 3

 

 

les 4

 

 

les 5

 

A v tom lese, v krásným světlým piniovým lese kousek vedle cesty, co přišla od smeťáku, jsme zůstaly.

Přímo na cestě u rezavé zkřivené závory - kterou jsme pracně, leč pečlivě zavřely, aby si někdo nemyslel, že vstupujeme za ostnatý drát - jsme si uvařily polívku(y), a když Liška hlavou tu závoru vyrazila (a závora jí tu hlavu málem urazila), ustlaly si na jehličí v zakázaném území za závorou.

A dívaly se před usnutím (a asi tisíckrát v noci při každým probuzení) do kývajících se korun stromů, tak, jak to správně při spaní venku má být.

A ráno koukaly, že ta cesta je asi cosi jako cyklostezka a že cyklisti z toho maj fakt dobrej den, že se tam válej baby ve spacácích...

Cestou za denním dobrodružstvím jsme se ještě zamyslely, proč jsme v noci chodily čůrat za keř, když nedaleko jsme měly přistaveno tohle:

 

les 7

 

Ale, no, turecký jsou turecký, nechme tak...

(Mimochodem, nikdo mi nevymluví, že ty turecký se sprchou hned při ruce jsou daleko hygieničtější a praktičtější než celá slavná a technologicky i údržbově komplikovaná středoevropská sestava mísa - bidet.)

 

Druhej večer jsme jely už přímo. A jely bez zaváhání kolem smeťáku a přímo za závoru a jely měkkoučkou lesní cestou do lesa daleko hlubšího, než byl ten na hřebeni, a jely až na palouk uprostřed toho hlubokýho lesa...

(Kterýmu já furt říkám zmateně mýtinka, i když v celým tom lese nejspíš nikdo nic nikdy nemýtil.)

 

les 12

 

A třetí večer už jsme jely 'domů'.

Většina smrtelných dopravních nehod prý se stává na cestě domů, kousek od cíle, v místech, kde už si šofér myslí, že to zná, a poleví v pozornosti.

No, ale uznejte, kdo by čekal na silnici v lese u smeťáku...

...koně...

 

 

les 8

Teda kobylu.

Nechala se pohladit po nose. Zatoulaná.

Ale pak si pro ni přišli ti ostatní, z druhé strany smeťákové zdi.

 

les 9

(Zatracený zrady autofokusu.)

 

A nakonec celý stádo i s hříbětem odcválalo napříč smeťákem - prach a řinčení plechů a skla a nakonec jen zdálky klinkající kravskej zvonec na krku vůdce stáda...

 

les 10

 

Párminutovej přelud. Jako znamení lesa na uvítanou.

Pohlazení na dobrou noc.

Ve které už jsme věděly, kde je jaký souhvězdí (třeba to naležato) a jak hlídat padající hvězdy...

I na ráno. Ve kterým už jsme věděly, že na tohle místo nikdo nepřijde. Že je jen naše.

 

les 11

 

A pak si dělaly snídani a nedumaly nad vhodnou róbou... Je příjemné nemít žádnou róbu u snídaně...

Jo, tam odtud z toho lesa jsou ty pazourky. A taky cibule, co jestli vyrostou a vykvetou, tak se mi možná nevejdou do pokoje, protože květy vyrostlý z nich byly vyšší než já. A kvetly ve stínu, propletený s větvema pinií. Nevyfotitelný.

Tak jsem vyfotila aspoň ty narašený.

Tak trochu vyplazenej jazyk, tak trochu kytkovej prostředníček...

 

les 13

 

Jsou věci, který odněkud nebo od někoho čekáte nebo se kterýma počítáte. Nebo se na ně dokonce těšíte. A pak máte ohromnou radost, když se jich konečně dočkáte.

To je štěstí.

A pak jsou věci, který nečekáte. Dokonce byste si je vůbec ani neuměli představit, odněkud tamodtamtud, od někoho onoho.

A ony přijdou.

Nevím, jak to pojmenovat.

Jestli se to vůbec smí.

Možná dar.

Tak nějak to bylo s tím místem uprostřed piniovýho lesa.

A nedá se (nechce se?) vypsat, co všechno se tam dělo. Otevřelo.

V pohádkách musel hlavní hrdina zjistit, kde má padouch neporazitelnej černokněžník ukrytý svoje srdce, sídlo veškeré své černokněžné síly.

Myslím, že jsme našly místo, kde byla ukrytá černokněžná síla Gargána.

32 komentářů:

  1. Nejspíš něco jako kurvítko... :-))

    OdpovědětVymazat
  2. mas to krasne nafoceny. po tomhle miste se mi bude asi nejvic styskat.

    OdpovědětVymazat
  3. V Rakouských alpách jsme s dcerou spaly na skládce, teda, ne, že bychom chtěly...její kamarádi nám tam postavili stan, byla tma a bylo to jedno z mála míst, kde nestrašilo světlo na fotobuňku. Chyběla baterka :)Vyspaly jsme se i tak v pohodě, jen trochu šok ráno...byly jsme probuzeny a zjistily, že jsme mimo jiné na velmi rušné stavbě
    a chlapi se dost bavili :)) Co nejrychleji jsme odjeli všichni na pumpu se zlidštit :))

    OdpovědětVymazat
  4. Hezké povídánía hezké fotky.

    A tramping je skutečně to nejtypičtější češství.
    Národní dědictví a poklad, který máme chránit a rozvíjet.

    OdpovědětVymazat
  5. ano, Trempink je to správné slovo!...alespoň k tomuhle článku :-) Sice je to spíš takový autotrempink, ale nevadí... jen mám trochu bordel v tom, jestli jste teda trempky, nebo trempice :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. No, divítko je například super cesta - za zatáčkou naráz ufiklá drátem a konec, šlus, nepokračuje ani za drátama a nedá se tam otočit, nebo je tam sráz, nebo prostě cokoli, nad čím se divíte, proč tam ta cesta vůbec někde začíná. .-)

    OdpovědětVymazat
  7. nooo, dobry :o) A co priste?

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrá otázka, Radko. :-)
    Můžete si tipnout. Už toho moc nezbývá, o čem ještě cestopis nebyl. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jednoduchý jak facka. :-)
    To nejlepší nakonec. :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Jedině mě napadá téma o té dovezené květině. Až vyroste, bude to bolševník nebo nebude? :-)

    OdpovědětVymazat
  11. (Nakonec na konec.)

    OdpovědětVymazat
  12. [6] [7] Nevím úplně proč, ale irituje mě nazývat naše nocování na palouku \"tramping\". Prostě je noc, chci jít spát, tak jdu spát tam, kam to jde, za podmínek okolního prostředí a mého vybavení. To je všechno. Chci spát, tak spím. Chci jet, tak jedu. A nepotřebuju to pojmenovávat \"tramping\" - je to normální život.

    OdpovědětVymazat
  13. Liško, tak nepojmenovávej :)))pokud necítíš potřebu, tak proč jo...No, ale uznej, že věci se nějak nazývati asi musí, aby se vědělo o čem tak asi je řeč :))) Tak zhruba :))
    Jo, ale chápu, a brań si svoje, tak jak to vidíš sama...

    OdpovědětVymazat
  14. Liško, taky váhám.
    Mám pocit, že z toho trampingu mí hodně zůstalo, ráda na něj vzpomínám a hodně mi dal, ale už taky hodně dlouho nemám zapotřebí se k němu nějak proklamativně hlásit.

    Je specificky českej. Ale tak nějak taky trochu zbytečně výlučnej a stavící sám sebe na piedestal.

    Ale debat a sporů okolo trempingu a pravidlech trempingu a důvodů, proč od něj lidé odcházejí (většinou po překonání věku, v němž se jiné typy lidí houfují pro změnu do skinheads, huličů či veganů) jsem zažila co adolescent dosti.

    Zde již prosím nee. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. 15, 16: Správně - \"Když chci srát, seru, a hotovo!\" (Omlouvám se, ale zas nešlo odolat... :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Ru, sorry, nestihla jem to zde už nee :)

    OdpovědětVymazat
  17. (19) No, ale asi je to nejvýstižnější. Proč to nazývat \"hnutí za čistotu těla\", že jo. :-))

    OdpovědětVymazat
  18. me se nabizi naprosto nemistni a hrisna myslenka. Zda se to tak chtelo nebo to tak jaksi zbylo. Pak ma cesky trampink s rizky a plnou taskou trvanlivych salamu divnou pachut. Zrovna takovy vylet byl v mem zivote zlomovym bodem. Bodem nula, kdy se vse zacalo tocit jinak.

    OdpovědětVymazat
  19. 21: I duše, teta, i duše... :-))

    OdpovědětVymazat
  20. No vidíš. Mně ty hnutí prostě nejdou. :-))
    Teda ty organizovaný. .-)))

    OdpovědětVymazat
  21. 24: Ježíííš - tak to mně teda taky ne... Si tady lebedim, jak jsem krásně obecně obrazná, a vona to zas vztáhne... :-)) No, dobrý. Když se daří, tak se daří. :-))

    OdpovědětVymazat
  22. ad [15] Liško nerozčiluj se, nesluší ti to :-)
    já taky nemám tohle označení rád, ani jsem nikdy neměl... jen jsem myslel, že se společně zasmějeme tomu slovu, vztaženému k vaší cestě. Nevyšlo to, zkusím jindy a jinak :-)

    OdpovědětVymazat
  23. (No jo, vlastně... Sem zapomněla na tu vaši adaptaci Čekání na Hovnota... :-)))

    OdpovědětVymazat
  24. [28] chacháá.

    Jinak se to tady zase rozmazává... A ještě mi říkaj Nerozčiluj se. To je spolehlivý způsob, jak ve mně vyvolat vzteklou Lišku. (Ale to je fuk, toho si, Jirko*, nevšímej.)

    OdpovědětVymazat
  25. Dulezity je to, co ses,
    odkud si prisel
    a kam jdes!

    OdpovědětVymazat
  26. ...a když se ráno probudíš,
    vedle tebe je o šišku víc!

    Jo, to je moje oblíbená.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.