(Optimalizováno pro černobílé monitory)

6. 5. 2013

Od podlahy

Poté, co mi po dovuměsíčním fungování povolilo provizorní připojení myčky na vodní řád (ale vypadalo tak pevně, než to vyteklo, fakt...) a poté, co jsem si při snaze uklízet pod linkou utrhla odpad během vypouštění mycí vody z již správně připojené myčky, nezbylo, než se poohlédnout po jiné, nerozpadlé, a ne padesát let staré kuchyňské lince.


Poté, co jsem sjezdila veškeré myslitelné bazary v okolí i bazary internetové včetně nabídky polských kuchyní na Aukru (vyznačují se většinou hloubkou spodních skříněk 45 cm a šířkou dřezovky 80 cm bez alternativy), naznala jsem, že než vyhodit pět tisíc za něco, co bude jen z půlky odpovídat mým představám, tak si trochu připlatím a pořídím si pořádný kus pracovní a úložné plochy. Přeci nepotřebuju žádný moderní "in" luxus a serepetičky okolo, stačí, když to bude funkční a praktické a bude mi to barevně vyhovovat...

Poté, co jsem přepečlivě prošla nabídky sektorů na netu a porovnala ceny asi tak sta až dvou set různých prodejců, jsem si objednala sektorovou kuchyňskou linku. Lacinou, praktickou a nepolskou (doufám, pořád to tak ještě vypadá, zdá se, že slovenský výrobce je skutečně výrobce). Linku, na kterou jsem se těšila a vysnila si ji dle internetových obrázků jako světlounce šedou se skoro černým korpusem...

Přišla světlečerveno - tmavohnědá.

Týden jsem  ji vracela (byla dohodnutá s prodejcem), současbně nabízela na prodej na netu. Pak zjistila, že nic moc lepšího za ty prachy stejně neseženu. Když bude lepší barva, budou naprd ropzměry. A naopak.
Cokoli v plusové kombinaci obého navyšuje cenu kuchyně téměř řádově.

Tak jsem si ji nechala.

A rozhodla se, že vyhodím komplet i tu rozjetou plovoučku. Udělám z ní synkovi obklad za postel. A do kuchyně dám dlažbu. Tu dlažbu, co jsem si ji tři roky bydlení v nájmu přála.

No tak teda vyměním i tu klasickou dřezovou baterii za stojánkovou, beztak bych musela zasekávat do zdi vývod na myčku, tak to už můžu rovnou vodu komplet.

No dobře, tak teda když už novou kuchyň, tak teda i tu digestoř. Stejně se bude muset předělat elektrika pro sporák, tak už se přidají dvě zásuvky k tomu a bude.
Dvě, tři, čtyři..

No dobře, tak teda rovnou i zgenerálkujem výmalbu.

No dobře, tak teda...

...jsme rozebrali starou linku, místy na prkýnka, rozebrali plovoučku, na prkýnka.
Lino, co bylo překvapivě uloženo pod plovoučkou, zas až další den, už toho máme plný zuby.

Lino hned. Smrdí strašně.
Ježíš, co je to zas pod tím linem...

Nebyl to beton.
Všecko je jednou poprvé, dovolte, abych se představil. Tak jsem se poprvé setkala s xylolitem.

A nejen já, taky kdekdo v širokém okolí. Nikdo z místních zedníků a stavařů mi nebyl schopen říct, co to je, jak se to chová, co od toho čekat, jestli se to dá penetrovat a dá se na to dláždit...
Sousedi v domě, když jsem se jich zeptala, jestli nevědí, co s tou xylolitovou podlahou (neb jsem si to mezitím našla na netu), mi sdělili, že to nevědí, že to se musím zeptat bývalé majitelky, co tam dala, protože oni tam mají beton, natřený nějakou barvou navrchu.

Tak jsem je při tom nechala a majitelky se zeptala, jestli ví, že v bytě je místo betonu xylolit.
Nevěděla. Ani co to je, ani kde to je. Ani to neviděla. Když mi poprvní pronajímala byt, byla JhP/PUQ" <Assist., když mi ho prodávala, povýšila už na CP/PQA-JhP, technické a manuální záležitosti nejsou její kobylek.

Výměnou za menstruační kalíšek, který mi byl velký, jsem získala několik hovorů prostřednictvím rodinně soukromého telefonátu s jinak nerudným starým pánem, který coby stavař éru xylolitu ještě pamatuje. (Menstruační kalíšek nedostal ten pán, ale jeho dcera.) Paralelně jsem mejlobitím deptala stavaře zpoznaného pouze virtuálně (ještě jednou děkuji, dodávám).

Můj červený, hnusně po fermeži smrdící xylolit penetrační roztok krásně nasál. Jeho osud byl zpečetěn - může zůstat (protože na výrobu nových tří vrstev podlah nemám ani peníze ani sílu). 

Do toho jsem dvakrát týdně objížděla blízká i vzdálená obkladačství a prodejny keramiky, abych vybrala tu správnou dlažbu a obklady. Nejlépe za hubičku. 
Rozšířila jsem si obzory o dlažbu glazovanou, slinutou, lesklou, matnou, rektifikovanou, kalibrovanou, s bílým střepem, se světlým střepem, probarvenou, mrazuvzdornou, nemrazuvzdornou...

Jestli jsem o sobě někdy tvrdila, že mi rozhodování nedělá potíže, tak se všem z celého srdce omlouvám. 
Svůj výběr obkladů a dlažby z daného dne jsem obvykle  zpochybnila do dvou hodin od příchodu domů. 

Ceny, ty ceny... Když se mi něco líbí, tak to stojí majlant, když vyberu něco, co mě těší cenou, tak se mi to zas moc nelíbí...

Pak přijela Liška. Po neúspěchu v další prodejně keramiky jsem zavelela do Baumaxu, jen tak kouknout. A oni tam měli dlažbu, co se barevně hodila a ještě k tomu nebyla drahá! A ještě k tomu měla být od pondělka v akci!!
Primavera se jmenovala. 

Hurá. je vybráno. Lišky nosí štěstí. Evidentně. I ten set-top box, co až do Lišky přijezdu nefungoval, s emi najednou zas rozešel.

Zapily jsme to večer.  Na zdraví dlažby Primavery, Primavera jako jaro, jaro všude, i v kuchyni.

V sobotu jsem si odskočila něco dodělat do práce, na dvě hoďky, a šéf, když jsem řekla Dlažba z Baumaxu v akci, se zděsil. Prý budu litovat, budu strašně zklamaná a že to už mám lepší trochu pořádný lino.

Hledala jsem na netu, psali to tam. Že nejhorší je v Baumaxu koupit levnou italskou dlažbu v akci. Že to je největší šmejd. 
Primavera jaro italské... Ádié... 

Zas zůstala ve hře jen ta dlažba drahá...
A můj rádce stavařský internetový taky fandil linu. 


Lino, nebo dlažba? Lino, nebo dlažba? 
Studeno a tvrdo a rozbité nádobí na střepy, nebo nechuť k umělým hmotám a riziko plísní pod podlahou a při dalším vytečení myčky ještě víc...
Rozšířila jsem si obzory o linoleum, marmoleum, novilon,  vinyl...

Lino nebo dlažba? 

Liška je vskutku velmi trpělivý, tolerantní a v podstatě přizpůsobivý tvor, který neláme větvičky zatížené námrazou do protisměru a chápavě se účastní prohlížení netových diskuzí - Lino nebo dlažba?

V neděli večer telefonát jinam do Čech (že zdravím, až zas pude internet, tam v těch Čechách...), a odtamtud po chvíli opověď s výsledkem průzkumu v širší rodině. Dlažba je dlažba. 

Moje srdce si přálo dlažbu. Moje srdce je natolik ženské, že pročtení všech rozumných argumentů směřujících k rozluštění rozumného rozhodnutí pojalo nikoli jako nutnost učinit takové rozhodnutí, ale jako nutnost pro vyrovnání se se zápory na cestě za rozhodnutím, jež srdcem padlo už dávno.

Dneska jsme konečně vybrali dlažbu a obklady. (Tedy já vybrala, syn by byl měl vybráno už dávno, drapl by vcelku cokoli prvního přijatelného a vrátil by se Counter-Striku.) Vybrali jsme ve městě vedlejším, i když totéž bychom asi nakonec našli i v obkladačství zdejším. Ale tady mají pracovní dobu jen do pěti a paní zde prodávající vždy odpoledne je nevlídná - i když se jakože usmívá, bolí mě z ní břicho, jak cítím že jí od druhé návštěvy s přebíráním vzorků už lezu na nervy. Tak jsme jeli jinam. 

A pak jsme ten výběr - v potu a krvi učiněný a na mé naléhání zálohou potvrzený, aby mě něco už nevratně udrželo od dalších zpochybňování volby - zajedli v pizzerii.  

Ádié, Primavera italská... 
Já měla míchaný zeleninový salát s grilovaným lososem, syn si dal pizzu Primavera. 

Teď už řeším jen barvu spárovačky.




33 komentářů:

  1. mám oboje. doma dlažbu a v nájmech lino. přičemž to lino je tak dobré, že nikdo nepozná že to lino je. Dnes už se dělá i lino na dost vysoké úrovni. takže kdyby jsi se zeptala mě tak ti doporučím lino :-) zejména když tam máte ten xylolit nebo cotoje.

    OdpovědětVymazat
  2. Jenže to takhle dobré lino je za poněkud jinou cenu než ta dlažba. :-)
    Navíc - to pro mě cenově možné lino pořád hrozí zatečením pod něj, plísní pod ním apod.

    Šéf mi to taky líčil jako supr, svoje lino. Ale jeho lino není za tři nebo čtyři stovky za metr. Dokonce ani za pět nebo za šest. A má baráček poněkud lépe zrenovovaný než já tuhle bytovku a na podlaze podlahové topení.

    A prostě - pro mě je lino furt umělá hmota.

    Ty máš nějaké nájmy? Nebo myslíš ty horní pokoje u vás?

    OdpovědětVymazat
  3. "Výměnou za menstruační kalíšek..." to zní jako pohádka o slepičce a kohoutkovi.

    Vida, tak ta penetrace klapla ... čtu dál. Furt jsem zvědavá, jestli dlažba, nebo lino, protože kurz na vítěze se o víkendu měnil každých pár minut, podle toho, jaký další konzultant přišel s názorem.

    O těch druzích dlažby - zapomněla jsi říct "Otěr 4!" - To jsem se přiučila na místě já.

    Takže ta Primavera?? Když píšeš Adié, tak já teď nevim.

    A co obklady? Ty hnědý jako dřevo?

    Spárovačka - chachááá, teď se rozhodni, jestli tmavě hnědá, anebo světlá!

    A co ta pracovní deska?

    Kdepak, ještě toho bude k rozhodování! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud Ru ještě nejsi pevně rozhodnuta tak ti řeknu par výhod Lina. Nepotřebuješ nějaké drahé, stačí klidně za tří čtyři stovky, ale kup si i takovou tu lištičku kolem zdi, pak to vypadá velmi dobře. a hlavně je to rychle a levně položené. A nedupe to ani neklepe, je to teplé od nohou (z druhé strany jsou nějaké pěnovky) Běžně v bytech je totiž lino problém protože tam není rovná podlaha, zejména v panelácích a tak, musí se pod lino ještě dávat betonová stěrka a různě to srovnávat. Pokud máš rovnou podlahu jakože máš, tak budeš mít podlahu jako víno a za pusu. neboj se že ti někde něco bude zatýkat :-) nech si to položit, nikdo nepozná že máš lino, zejména pokud si dáš ještě kolem zdi lištu. Nevím jak to dělají, ale je to úplně přesně odspárované, nic nezatéká. Zkus se jen podívat do Baumaxu, jak dnes vypadá lino.

    U dlaždic si vyrobíš šikanu. V baráku je dlažba dobrá, chodí se tam ze zahrady. každý dupe v botech. ale v bytě? tam je třeba trochu komfortu a lino je pohoda. pohodlné a teple. a lehce se udržuje.

    OdpovědětVymazat
  5. ratka hezky shrnula výhody.

    ale nepsala nevýhody.

    ru, dej si tam po celé ploše perský koberec jako v mešitě - kočce se tam bude hezky ležet.
    A co prkenná podlaha? Drahá?

    OdpovědětVymazat
  6. No doprčic, teď jsem si nějak smazala komentář, ani nevím jak, jen jsme klikla mimo formulář...

    Nechci lino. A lowend za tři až čtyři stovky už vůbec. Nemá spodní protiplísňovou vrstvu a už vůbec není za tu cenu přírodní. Jen deriváty ropy. Xylolit je hygroskopický. Celý tenhle barák není nijak přesušený. A lišta kolem zdi zatečení vody třeba při havárii myčky nezabrání ani náhodou. Dyzajn je mi fuk, nezáleží mi na tom, co kdo pozná nebo nepozná, koukám na to z téhle stránky. Většina lidí nechce pružinovou matraci, protože dneska jsou moderní a prodejci propagované pěnové, PUR, a jiné syntetické - a já si taky koupila pružiny, protože ropu pod záda nechci. Stačí že z ní piju, ani ty petky nejsou tak stáloneměnné a do ničeho se nevylučující, jak se nám oficiálně tvrdí. Natož matrace nebo lina. A pokládání lina zas taková sranda, jak líčíš, taky není, už jsem je pokládala párkrát, když se udělá boule nebo vlna, je to porod, než to srovnáš. Nivelaci bych taky musela dělat, zas tak rovnou podlahu nemám, ten xylolit je slepovaný po kusech a spoje jsou hrbaté, zrovna tak jako kousky u zdí, kde je to navíc miskovitě prohnuté a nerovné. Což taky znamená docela peklo s dolepováním krajů lina, aby sedlo a nedělalo velké mezery ode zdi. Pásy se dělají 2,3 a 4 m, moje kuchyň 2,45.

    Ano, dlažba je studenější, a když na ni padne hrnek, je po něm beznadějně. Ale malé děti už nemám, aby jim padaly hrnky každou chvíli, a v kuchyni zas tolik času netrávíme, při vaření stejně stojím v nějakých botech nebo lepších papučích, bosky by bolely paty i záda, nás plochoklenbaře, a pod stůl pro návštěvy se dá dát hladký koberec, stejně to mám v plánu, tmavě hnědý, aby ladil s korpusem linky a dělal kontrastní dekor k podlaze.

    Kdybych se chtěla veřejně radit, co na zem, napsala bych článek Co na zem, a nepsala bych článek o tom, jak jsem se dopracovala k objednávce dlažby. A nepsala bych v něm, že srdce zvítězilo. :-)

    Liško, jiná, z D., světlý střep (Primavera měla hnědý), mrazuvzdorná, otěr IV., krémově béžová 30x30, 255 Kč. Na záda ten hnědý obklad je citelně dražší, ale supr přesně tatáž barva i kresba jako korpus. Dražší je to víc i proto, že jsem si nakonec vzala kachle s podélným prolisem, takže po obložení a zaspárování mezi spoji i v prolisu to bude vypadat, jako by to bylo obloženo dlouhými úzkými pásy. Prostě elegance něco stojí. :-) Ale zas toho není moc, tak to unesu.

    OdpovědětVymazat
  7. Prkenná podlaha do kuchyně je
    a) kvalitní nad moje možnosti, to by musel být dub
    b) laciná prašť jak udeř s tou plovoučkou, co tam byla předtím.

    A to lino ještě - v ceně tří až čtyř stovek se do něj protlačují těžké věci, (některé je i náchylkné na chytání barvy z černé gumy). Bude na něm linka, lednice, stůl, židle...

    Když se rozhodnu postavit nábytek jinak, bude to na tomhle laciném linu sakra znát. Na dlažbě ne.

    OdpovědětVymazat
  8. Kočka i teď leží v kuchyni na židli, ale jedině na té s polštářkem, na té bez nee, na té jen nadává, když ji tam přendám. :-))
    A jinak leží v tom pokoji, kde jsme my.

    OdpovědětVymazat
  9. my máme v kuchyni levnou dlažbu, myslím že se jemnovala Lena a stála cca 285 korun na metr čtvereční. a spára o fous levnější. To lino bylo ještě levnější :-))) ale to je šumák. Oboje jsem si nechala dělat. U lina jsem si ani nevšimla že to něco stálo (minimum za pokládku) U dlažby stála pokládka víác než dlažba samotná. ale rozměr je fakt minimální takže peníze jsou vedlejší. Když bude nový přívod vody, nic nevyteče. Je to pěkná práce, renovace. Renovovala jsem 3 byty :-)

    OdpovědětVymazat
  10. spára o fous světlejší :-) už mi z tý levnosti hrabe

    OdpovědětVymazat
  11. Hurá, tak to je bezva. A Toník bude spokojenej, že nepokládá baumaxovou dlažbu. Světlý střep, to bude lepčejší, to zní dobře. Nezapomeň to vyfotit. Nebo pošli odkaz na net, kde tu dlažbu a obklad mají.
    To bude krásný. A uspokojující. A radostný. To už je doufám teď.

    Joa na zeď dejte lososově růžovou a válečkem na ni prdněte zelený květy.

    OdpovědětVymazat
  12. Jo studenější to bude určitě. Chodím měřit teplotu pod nohou z předsíně do koupelny, znát to je. Ale i Adam si přeje víc dlažbu.
    Pokládka víc než dlažba stát nebude, jsme s Toníkem domluvení. A něco prací si dělám sama. Zato ten přívod vody není žádná záruka, když myčka je pět let stará a může prdnout kdykoli cokoli, nejen přívod. :-) Zrovna tak jako mi hned při prvním zatopení vyvařila expanzka v koupelně a voda tekla až do předsíně - koupelna s dlažbou ok, ale předsíňová plovoučka taky nabubřela. Ale ta je kvalitnější než byla ta kuchyňská, tak ty bubliny jsou jen malinký.

    Radostný to bylo doteď, než mi zas Ratka začla znova vymlouvat tu dlažbu. Já už z toho mám další pupínky. S radostí se podělím o radost, jak jsme se koenčně rozhodla, a hned s edozvím, že je to zas špatně. Pomoc!

    Stejně už mám zaplacenou zálohu. Tu dlažbu už vzít musím.

    Ještě leda bych vykradla banku a přidala cca osmdesát tisíc na generálku otopného systému s novým kotlem na nucený oběh a podlahovým topením. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ne, vím stoprocentně, že kdybych dala na rady s linem a vzala lino, neměla bych klidný spaní, i v noci by se mi zdálo o tom, jak zvedám lino a nacházím pod ním plíseň...

    Radši to studeno od noh.

    OdpovědětVymazat
  14. nene dej si dlažbu, jsou to dva metry, není co řešit :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Lososově růžová... :-))
    Ještě nemám fotky ani vyndaný z foťáku. :-)
    Ale barvu jsem koupila dneska. Už mám i stěny napenetrovaný, zítra budem nahrubo malovat, krom míst na obklady, abych mohla ve čtvrtek vrátit do práce schůdky. Pak už začnu s podlahou, odmašťovat, penetrovat, pak perlinku a mezitím mi nejspíš přijde ta dlažba.

    OdpovědětVymazat
  16. 14
    Je to 10,3 m celkem, 2,4 x 4 něco.
    A ještě si tam dám zrcadlo. To mi taky všichni říkají, že je nesmysl. Jenže mně se jinam nevejde, tak, abych se v něm viděla celá. :-))

    OdpovědětVymazat
  17. Zrcadlo není žádnej nesmysl, opticky zvětší prostor. A taky mate nepřítele - který přijde poprvé a neví, čí je, jestli je to zrcadlo nebo místnost nebo co.

    Doufám, že malbu máš "ten v hnědý piksle proti plísni."

    Fotky z fotáku jsem taky nevyndala. Vždycky mi do toho něco vleze. Hlavně blogy.

    OdpovědětVymazat
  18. Nemám, ale mám tam pikslu sava. Už našplíchanou. A přemýšlím o elektrických topnmých kabelech pod podlahu.

    OdpovědětVymazat
  19. Hezkyyyy, topení pod dlažbou je senzační. A je drahý asi, tak stačí když je daný jen na kousku tý podlahy.

    OdpovědětVymazat
  20. Instalace elektrického kabelu zas tak drahá není. Pak ten provoz je znát. Příkon 15W/m. Vodní je na instalaci dražší, ale zas provoz je úspornej. Jenže vodní dát nemůžu, jednak topím na samotíž, takže by mi to jaksi v podlaze neobíhalo, a druhak bych měla podlahu pak ukrutně moc vejš než v ostatních místnostech.
    Ale ještě jsem to nekonzultovala s elektrikářem, jestli to vůbec pude kvůli jističi.

    Domalovali jsme (nahrubo, kousky pak ještě musíme dodělat po obkladech, až úplně nakonec). Umyli okno, futra, topení. Vydrbala jsem ocelákem tu nešťastnou červenou xylolitovou podlahu. Vydrhla ji vodou, ředidlem, savem. Utrhla odpad. Doprčic. Celý malování se tomu ze zdi trčícímu kusu novoduru pečlivě vyhýbám, a pak ho uvalím, když se otočím pro hadr na umytí dveří. :-(
    Ale ztráty na bojišti holt jsou dycky.
    Adam taky utrh spodní lištu na ledničce, když jsme ji stěhovali z kuchyně do předsíně. Co se dá dělat. Aspoň budem ještě dlouho vzpomínat. (Pokaždý u ledničky.)

    OdpovědětVymazat
  21. pokaždé se něco rozdrbe :-) to je normální. sama bych si topeí do podlahy nedala, ale to záleží opět na zvyku.

    OdpovědětVymazat
  22. Taky si je nedám, elektrikář mi to rozmluvil, že bych mu za rok přišla dát do zubů za účet od eonu. Že se to nezdá, ale je to citelný. A že na plíseň na venkovních zdech těsně nad podlahou by mělo mít citelný vliv nedávno mnou provedené zateplení stropů sklepa i nyní provedené odlinění a přechod na dlažbu, která sice je na chození studená, ale na odpocování vlhkosti v podlaze lepší, víc dýchající, spolurpacující s nižšími vrstvami podlahy - teřba s tím zatraceným mírně hygroskopiáckým xylolitem. Na rozdíl od lina, pod kterým se vyšší vlhkost prostě a jednoduše srazí a stáhne podél něj do zdi.

    Takže aspoň v tomhle jsme ráda, že jsem měla ten pocit (asi) správný.

    OdpovědětVymazat
  23. asi jo, my nemáme doma sklep, takže to je zase asi trochu jiné. my museli zateplovat podlahu. teda beton, zateplení a opět beton, teprve na to přišla dlažba.

    a v domě , kde je lino máme dřevěné trámy a na to betony, stěrka, miralon a lino.

    pokud se normálně topí a větrá tak by nemělo nic plesnivět. ten život je důležitý, aby tam někdo bydlel a normálně větral a topil. podlahové topení je pokaždé hodně ztrátové. teplo se musí rozšířit nejdřív do betonu a teprve postupně prochází podlahou. většina se ztrácí někde v konstrukci.

    OdpovědětVymazat
  24. v kuchyni se většinou nemusí skoro vůbec topit, je tam lednička která topí, vařiče, světla... topí se zejména tím že se tam žije a jsou puštěné spotřebiče. není třeba moc přitápět.

    OdpovědětVymazat
  25. Jj., do kuchyně mám nějak blbě naspádovaný trubky k topení, takže když topím jen na 40 - 50, takvšude v bytě to příjemně "bzdí", jen v kuchyni je radiátor sledovej - ale v podstatě to nevadí, stačí, když se tam něco málo uvaří a teplo je tam dost. A když jsou dvacítky mrazy, tak topím na 60 - 70 a to už doteče teplo i do kuchyně.

    OdpovědětVymazat
  26. čím topíš? máš termostat?

    OdpovědětVymazat
  27. Píšu vejš, samotíž. :-))
    Termostat nožní, když je mi moc horko nebo to začne bušit do radiátorů, seběhnu po nohou do sklepa a přivřu kotel. :-)

    OdpovědětVymazat
  28. to ja nevím co je samotíž :-) asi nějaký kotel, a co do něj dáváš?

    OdpovědětVymazat
  29. omlouvám se, trochu jsem to nastudovala. je to dost problém seřídit ale asi to jde seřídit.

    http://forum.tzb-info.cz/108587-topi-jen-vrsek-radiatoru/vsechny-prispevky#text26

    OdpovědětVymazat
  30. Tohle není v radiátoru, ale v trubkách k němu. Radiátor nehřeje málo nebo jen zčásti, ale buď ano, nebo ne.

    Na přívodu k němu se trubka větví a při malé teplotě vody se stoupačka neprotlačí, jde všechna jen do té boční větve, do koupelny a na záchod. Buď je tam propálený svár a zúžení, který by se muselo odstranit a převařit, nebo je v boční větvi větší spád a krade té kuchyňské, musela by se víc naspádovat ta přívodní trubka do kuchyně. Ale to mě netrápí, není třeba to akutně řešit. Tak, jak to funguje, mi to zatím stačí.

    Ale to podlahový topení na to dát nejde. To prostě nenaspáduješ.

    Topíla jsem na samotíž v životě v různých svých bydlištích už víckrát, tak systém pohybu vody, odvzdušňování i potřebného natápění vcelku zvládám. :-)

    Joa topím tím, co zrovna je. Většinou hnědý uhlí, ale tahám si z práce i všelijaký dřevo, zbytky překladů a podkladů a palet. Tudle jsme ukradla i dva slozupy podřízlý u trati. :-))
    Hoří všecko, jen něco moc zasírá komín. :-)

    OdpovědětVymazat
  31. Ale na tzb-info chodím často, tam je spousta užitečných rad a návodů. :-)

    OdpovědětVymazat
  32. taky mě překvapilo, co všecko se tam dá zjistit :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Jsem ráda, že vyhrálo to srdce a dlažba.. Stejně ti každý poradí jinak..ale ty se tam vracíš a je milý, když tam, je to, co se ti líbí.
    A vůbec, až budeš mít dostatek financí..pak není problém se zařídit, že..
    Ale udělat z mála pro sebe a dle svých možností útulno, to každý neumí :)
    A kodně to člověku dá..si myslíma i vztah k tomu je jiný.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.