(Optimalizováno pro černobílé monitory)

31. 8. 2006

Jen šest

Místo deseti. Zařekla jsem se, že už žádnou štafetu. Ne, nepřevezmu. Ale dík tomu, že jsem na ni odpověděla, že byl večer, noc, taková, kdy skončí hovor s někým a člověk zjišťuje, že uvízl v něm... Ve vzpomínkách...
Jedno sáhnutí. Ta paní se jmenuje Hana Zagorová.

Už když jsme na školních výletech poslouchali Toto Kutůňo a do kin se právě chystala vtrhnout Pomáda, říkalo se jí Zagorka. Už tehdy byla in a z módy, všichni my mladí a moderní jsme nad ní bez rozdílu ohrnovali nos, nad jejíma odrhovačkama, nad tím, že si k sobě musela přibrat dva mladý kluky, aby se neztratila někde v důchodové kleci zlatých slavíků, páč jinak by po ní pes neštěk.

Dvacet let nato náhodou natrefím na dvě cédéčka s výběrem jejích odrhovaček - a obě si přepálím. A od té doby je poslouchám. Čas od času, ne všechny stejně ráda, ale vždycky do posledního dechu. Tak, jak se poslouchají písničky, ve kterých najdete... Už asi napořád.

Bludička Julie. Jako malá holka jsem prý nechtěla jít spát, dokud nezahrají Julii. Jako velká holka ji nedokážu přeskočit, zakazuju stopy a zas je povoluju, Bludičkou Julií tak jak tak nakonec začnu, vždycky je první...

Sloky trochu smutné lásky. Druhá.

To by nebylo fér. Najednou za dveřmi stál a ptal se může-li dál, v košili bílé jak sníh a v šatech do tanečních... Třetí.

Vím málo. Život jenž musím žít, pouze mně náleží, život milión pravd, život milión lží... Čtvrtá.

Je naprosto nezbytné. Aby nebe bylo blankytné, hvězda aby plála, člověk vyšel z mála... Pátá.

Líto je mi líto. To je celé, ten příběh končí. Jenom směle, teď už to nebolí. Kdo jen dal ti právo stavět nade mnou ten dům, já chci chodit travou, cítit slunce, cestu k oblakům. I dál... Stůj, sem se nesmí, stůj, ten dům je bez dveří... Každý dům má přece východ a já vím, že ho najdu... Šestá.

Sentimentální a patetické, na Rulisu, což... Ale ať.
Zagorka to umí.

48 komentářů:

  1. Nedělej zagorku, Ruliso, však tam nějak zvládneš ty odkazy dát :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, tu starou a dávnou Hanu Zagorovou - tu jsem měl také rád.

    OdpovědětVymazat
  3. Prece jen ten Jon Anderson & Vangelis hrali tu samou pisnicku o tri tridy vejs :-)
    http://www.lyricsfind.com/v/vangelis/unknown-album/i\'ll-find-my-way-home.php

    OdpovědětVymazat
  4. Ru:taky mám ty písničky ráda.Dobře naladěj.Taky vím, že je naprosto nezbytné, aby nebe...anebo .. A to by nebylo fééér..

    OdpovědětVymazat
  5. ...teda já vám povím, včera jsem ji naladila v autě...a něco na dýchlo...jsem si říkala, že se mi to líbí a až jsem se skoro lekla, že jsem senila, nebo už blbnu....Jsem ráda, že nás je víc :o) a jsem \"úpně noumální úďo\"

    OdpovědětVymazat
  6. Víš, Roji, když ono nejde jen o to hraní... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. \'se mi u Zagorky vždycky líbila barva hlasu a celkový způsob zpěvu. A v jedenácti letech jsem do ní byl zamilovaný, měla podobně vystouplé lícní kosti, jako jedna moje tehdejší spolužačka :-)))
    bývá zvykem odmítat všechno, co se za totáče dostalo do televize - neprávem, často se za estrádní prezentací schovávalo i něco víc :-)
    Neměla to Zagorka v životě zas tak moc jednoduchý.

    OdpovědětVymazat
  8. Roji, taky si myslím, že nejde jen o to hraní o to mistrovství.Konečně, nejsme všichni takoví znalci hudby, já určitě ne.
    Jde o to co s tebou ta hudba udělá a taky kdy, v jaký jsi zrovna situaci i jakou máš povahu, nebo duši.

    OdpovědětVymazat
  9. RU, při \"Je mi líto\" se nádherně vybrečím. Někdy člověk potřebuje dostat ty slzy ven a když to nejde a někde to dusí, tak pomůže i písnička.To asi zná každý...

    OdpovědětVymazat
  10. (7) - druhá půlka - jo.
    Moje máti jí říkala \"škraňatá šišlavá umečená\", ale mně ten její hlas taky přišel zvláštně zajímavej, účinnej... :-)

    Anina: Taky jo. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. umecena koza :o) Neukamenujte me!!! A ted po totalni operaci obliceje spise jako liska ryska.

    OdpovědětVymazat
  12. a s Rojem souhlasim na sto procent. Nejen u Zagorove. Kopie neni original A nikdy nebude. To plati i pro vsechny remake co jsou ted tak modni.

    Kdyz jsem zjistila, ze vsechny nase pop pisnicky, maji nekde svuj orig. puvod malem jsem spadla z zidle :o) Tak naivni nevedouci jsem mela detstvi.

    OdpovědětVymazat
  13. 11: žádost se zamítá, kde mám tu dlažební kostku ... :-)))

    tak to je, když má zpěvák hodně výrazný nebo osobitý hlasový projev, obvykle se najde hodně těch, kterým se zdá, že zpívá blbě - pravda je, že i mně chvíli trvalo než jsem byl schopen poslouchat třeba Zuzanu Michnovou bez přílišného všímání si zvláštnosti jejího zpěvu ...

    OdpovědětVymazat
  14. radka 12: to já zase přezpívání, přehrání písně někým jiným beru jako tvůrčí přístup k hudbě - proč by skladba měla být nejlepší od toho, kdo ji zahraje poprvé? často jsou \"cover\" verze mnohem lepší, než to co nazýváš originálem.

    písnička, která se hraje, zpívá, mění, mrší a vylepšuje je živá.
    Přehrávaná z CD je furt stejná, mrtvá.

    OdpovědětVymazat
  15. nenapadlo by me prekreslovat a vylepsovat obraz treba van Ghoga. Protoze to co z tvurciho dila je vzdycky patrne je jeho tvurce. Jinak to neni tvurci dilo, ale vec - uzitny predmet.
    Jenze to je jen muj nazor. Zde jsem dost nekompromisni. Protoze si myslim, ze original je pouze jeden i kdyz se na nej podivame, poslechneme, nebo precteme stokrat.
    Po originalu prichazeji kopie, i kdyz samozrejme prijemne ale chybi v tom ten naboj prvniho vpeceteni :o) Jsem tvor v techle vecech velice tolerantni, klidne si poslechnu cokoliv. Ale nejradeji tvrde techno. Nejtvrdsi techno je zvuk laseroveho stroje v nasi firme :o)

    OdpovědětVymazat
  16. Anebo taky ne, když záleží i na našem vkusu. Fakt si nemůžu pomoct, třeba při vší úctě k Schelingrovi, ale Dům holubí zkrátka není Soldier of Fortune...
    Na tý anketě mě ale hlavně překvapilo, že i když to měly být \"srdcovky\", tak snad nikdo nezmínil Led Zeppelin. Asi už trochu patřím mezi mastodonty :-)

    OdpovědětVymazat
  17. ja jsem jako divka bohuzel neznala skupiny, pouze jsem se rozplyvala u sladaku - lepaku. A to znam jen vety: zeby Rolling Stons? Angel, cti endží..., nebo nevim od koho Baby, i love you, want me.... Tak z toho tak kapal med, ze clovek musi snit at chce nebo ne :o) TAky jsem jako divka si natocila pisnicku If you go away nevim od koho kterou nazpivala hegerova \"Az me opustis...\" Tak tam jsem se nervove zhroutila kdyz me ji otec vymazal, prottoze takove chrchlani nemuze poslouchat (spatne natoceno z Radia Luxenburg na mono magnetak)

    OdpovědětVymazat
  18. (16) U mě je to prosté - naprosto netuším, co hráli. :-) Jenže mně ty názvy cizích kapel dost míjejí, to až poslední roky se trochu snažím... a občas zjišťuju, že něco, co se mi (třeba už roky) líbí, je právě ta a ta kapela, co jsem si myslela, že hraje něco úplně jinýho... :-))) Příklad: Dire Straits, Pink Floyd...

    Muzika - je to jednak o tom, co člověk slyšel jako první, to se mu vtiskne jako \"norma\" (podobně knížka - film), jednak i souhlasím s Fouskem. Obraz je statickej, celistvej, muzika je živá.

    Udělat nějakou \"původní\" jinak zajímavě je kumšt a umí to málokdo. Ale existuje to. Musí být \"ten druhý\" sám o sobě dost výrazný a mít svůj styl.
    Jenže my jsme holt strašně zaplavení (a znechucení) tím, kolik laciných rádobyhvězdiček si na osvědčených titulech snaží lacino udělat jméno.

    Když Fous nic... :-) - Šlachovu Telegraph Road nebo Tažný koně si poslechnu stejně ráda jako originály. Dvě a dvě různý varianty syrovosti, průraznosti... Pro mě navíc jako plus jeho fantastický texty.

    A nebo... Zabijte Čechomory, že předělávají lidovky... :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Zabila bych je hned. Ale jsou pod ochranou meho muze. Kdyby bylo na me neprezijou ani vterinu :o)

    OdpovědětVymazat
  20. Ono je to asi o tom, jak kdo k tý předělávce přistoupí. Buď se s tou skladbou jenom \"sveze\" (jako třeba Landa, když zpívá Kryla - se teda všem jeho příznivcům rovnou omluvám), anebo do toho vloží něco svýho a obohatí to (no třeba ten Čechomor). \"Živý\" a \"mrtvý\" písničky určitě existujou, nic proti tomu, ale tyhle přívlastky mi spíš evokujou nějaký posezení u táboráku. Vedle toho jsou taky nadčasový skladby, který se poslouchaj znovu a znovu. Rulisa někde jinde zmiňovala Jethro Tull. Tak k týhle kapele se tedy taky hlásím. To je prostě příklad té klasiky. Z mého pohledu naprosto dokonalá a pořád svěží muzika, která nestojí a nepadá s nějakými nostalgickými vzpomínkami (i když třeba zrovna ta deska War Child se pro mě navíc váže s nečím v mým životě, na co do dneška hrozně moc rád vzpomínám :-)
    (

    OdpovědětVymazat
  21. Celkem muzu puvodni tradicni lidovou muziku. Tak jak se hrala v jednotlivych oblastech i s originalnimi nastroji. Je to pro me tak trochu historicky dokument. Skoda ze se u nas nepestuji skanzeny i s original zvyky ci muzikou. Vsechno odveje cas a tradice zmizi na vecne veky. Nahradi je Cechomor :o) Protoze se libi a je popularni.
    Tradicni goralskou muziku (hrstka horalu z ceskopolskoslovenskeho pomezi) jiz zna treba jen par vyvolenych.

    OdpovědětVymazat
  22. Radko, rádio Luxemburg - to bylo moje nebe. Všechno, co tam hráli, bylo pro mě tehdy úžasné. Nahrávala jsem na Sonet duo B!! dokonce jsem si pak něco přehrála na nový magneťák.
    Jinak, Zagorovou obdivuji pro její statečnost, jak celý život zápasí s nemocí, to ji obdivuji bezmezně. Taky si myslím, že je to dobrý člověk. Některé písničky se mně docela líbí, ale strašně mě vždycky štvalo, že všechny hezké písničky byly převzaté.Nejenom u ní. A já mám ráda originály. Taky mně připadá, že čeština se na tuto hudbu vůbec nehodí, angličtina je prostě angličtina.
    Čechomor se mně líbí - tedy to, co znám, nezmám toho zase moc. Líbí se mně, protože si to předělávají, úplně. Není to pro mě kopie. Jinak všechny kopie jsou prázdné, originál je originál. A pan Landa - to že zpívá Kryla, to je pro mě něco strašného. A ještě naprosto nevhodným způsobem. Dokazuje, že ho vůbec, ale vůbec nepochopil.

    OdpovědětVymazat
  23. Landovo Kryl - jedno z nejlacinějších. Od tý doby Landu nemusím.
    Radko, a jak se stavíš k původně černošský muzice? Všechen ten soul a blues... (Nejsem moc v obraze, umělecký diletant a hudební obzvlášť, ale asi víš, co mám na mysli.) Taky jsi toho názoru, že by měla zůstat taková, jaká byla původně? :-) Že všechny inovátory postřílet? :-)

    OdpovědětVymazat
  24. sezralo mi to komentar. Takze se omlouvam za zabiti Cechomoru (nikolv strelbu) Vsichni kolem me je miluji, takze jsem v hluboke mensine. Vlastne jsem uplne jedina :o) JInak jsem hodna. Puvodni africka muzika se mi libi. Nemam rada byznis ani v muzice a ani v umeni. Ale to je osud dnesni doby. A zde se musi plavat v proudu :o) Takze nezastrelim nikoho.

    OdpovědětVymazat
  25. Mně se původní taky líbí, ale měla jsem na mysli, jak se stavíš ke všemu tomu, co se z ní vyvinulo. A co už dneska ani za etno nepokládáme.
    Přemýšlela jsem, kolik by toho ubylo, kdyby lidi muziku tím předěláváním a přizpůsobováním si pořád neposunovali někam jinam.

    OdpovědětVymazat
  26. Ru, uz toho nech. Az to vydejcham, ozvu se...

    OdpovědětVymazat
  27. kornel 16: ... opravdu není, Holubí dům je původní ... SoF je, nemýlím-li se Šípková Růženka

    radka 24: právěže si myslím, že speciálně u hudby je dělení originál kontra kopie pouhopouhý byznys :-)

    Kdo třeba hraje originál Novosvětské od Dvořáka?

    Taky často hudbu složí jeden člověk, druhý napíše text, třetí zpívá, další hrajou. Pak je teda originál jen to, co ten skládající brnkal na kytaru a textař napsal na papírek?

    Jasně, že ne vždy je předělání ku prospěchu - ale zkoušet se to musí.

    OdpovědětVymazat
  28. nevim co by se stalo. Pro me muzika vychazi z urcitych potreb. Treba na polich tahave halekacky, nebo na tancovackach ostre vypalovacky, v africe to byli vypovedi o zivote, nebo ritualni zpevy, taky nabozenske zpevy maji neco do sebe. Ale vsechny vnikly jako reakce na pretlak emoci. Na odreagovani. Chlapi si zarvali v haopode a pak se nebodali noziki, devcata tahle zazpivali halekacky a ulevilo se jim ze zalu. To je pro me hudba. Vypoved duse.
    Kdyz je z toho konzum na zalepeni nudy a vyplneni prazdnych mist, tak to jim jako stary chleba. Zasyti ale nechutna.

    OdpovědětVymazat
  29. Fousek: pokud myslis autorska prava a kseft, tak samozrejme to s muzikou souvisi velmi malo.
    To je jako exkluzivni znackove zbozi, kde se snazi nositel znackou vyjadri urcity status, postaveni. Odlisit se od plepsu, co na to nema.

    OdpovědětVymazat
  30. radka 17: \"Baby, i love you, want me\" - to je Led Zeppelin, ne ? I když to není moc slaďák, se tam pak zpívá \"Baby, I wanna leave you ...\", tak se asi pletu ... :-)

    jinak lidovky vůbec - všechno jsou to předělávky, včetně těch černošských, protože se původně šířily jen poslechem a následným přehráváním, přezpíváváním - od držky k uchu ...

    OdpovědětVymazat
  31. radka 29: jak říká Rulisa, Jo :-)

    OdpovědětVymazat
  32. rulisa 18: jo, to jsou zrovna dvě, kde můžu obě verze :-)

    OdpovědětVymazat
  33. fousku, ja jsem hrala v cimbalovce. Ale lidovky nemusim.
    Samozrejme je to otazka vkusu a nalady. Ale u nektrech veci je tak zvlastni atmosfera, zvlastni naboj, tak nezvykle a osobite podani, ze se musim zastavit a poslechnout si co to je :o) a kdo to zpiva ci hraje. Nezavilse na skupine ci typu muziky. To je pro me original:o)

    OdpovědětVymazat
  34. abych nevypadala jako bubak, tak priznavam ze miluju ELAN a Jozo Raza. Kdyz Elan zacinal, tak jsem byla nadsena. Dodnes brecim dojetim kdyz Elan slysim :o)

    OdpovědětVymazat
  35. 33: jo, a takových originálů ale může být pro jednu píšeň i víc - místo originál/kopie bych řekl podařený/nepodařený originál :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Fousek 28: No jo, to máš pravdu :-))) Ale to mám z toho, že už dávno posluchám jenom ten originál od Párplů.
    Jinak k k 30: Babe I´m gonna with you, jedna z nejlepších balad od Led Zeppelin, fakt žádnej slaďák.

    OdpovědětVymazat
  37. Myslim ze ten Zepelin je ono :o) Me to prislo sladke akorat. Ale asi i proto ze to moc sladke me zalepuje uplne vsecho a dusim se.

    OdpovědětVymazat
  38. No jo, no, jestli to není ten hlavní Radčin problém: Zastaví se, zaposlouchám má to originalitu, má to náboj... Ale pak, třeba po letech, Radka zjistí, že to bylo jen odněkud převzatý - a má v tu ránu po kráse i po prožitku, je zklamaná, podvedená, na původce svého klamu ránu nadosmrti nakrknutá, páč se stala obětí finty byznysu... :-))

    Radko, byznys je něco, co mě prostě nezajímá. A nezajímá mě natolik, že ho prostě neřeším. Muzika je muzika, co se mnou dělá, je pro mě to hlavní, ba jediný. I muzikanti musej jíst, no tak co. Teprv až když mě ten byznys tluče hlava nehlava, tak kvůli němu občas zanevřu i na muziku, co mi původně rezonovala. Ale to je tak málokdy...

    Nejsi ty spíš na ten byznys tak trochu alergická? :o)

    OdpovědětVymazat
  39. nejsem alergicka na byznys, ale nechci se dostat do jeho sparu :o) A asi to fakt neresim jestli je neco origin nebo ne. Akorat jako pametnice vim jak znela ABBA a jak zni jejich odvar. A tak dale ... Mluvim jako starena, ale tak ja mam porad pocit ze ty puvodni skladby mi zni lepe nez jejich cover verze. Ze by je mohli nechat, pustit v puvodni podobe nevylepsovat a nepredelavat. Neposilat hvezdy a hvezdicky aby se pomoci slavnych pisnicek zviditelnovali. nenechavat kdejakeho obejdu aby se ztrapnoval treba zpivanim Kryla, kdyz muzou pustit Kryla skutecneho. A pokud ho pustit nesmeji kvuli autorskym pravum tak at jdou do .... :o)

    OdpovědětVymazat
  40. ted jsem si vlastne uvedomila, ze to vypada jao kdybych chodila zkoumat zda je neco puvodni ci zda je to prevzate. Ne, tak jsem to nemyslela. Myslela jsem to spise tak, ze to co poznam jako puvodni me vetsinou nadchne vice nez cover nebo prejimka. Samozrejme to muze byt i naopak. To je uplne jedno. Ale nejcasteji jsem uplne unesena, kdyz nahodou narazim na original nejakeho prevzateho dilka. Vetsinou je to uplne o necem jinem. Treba Dylanovi pisnicky, ktere pak spivali Paul a Mary (jeste jedno jmeno si nemuzu vzpomenout) Nebo vsechny ty trampsky pisnicky me v originalu nadchly vice nez od plavcu ci bobka. Treba \"ved me dal cesto ma\" vysla i v anglictine jako cover, mela uspech na hitparadach ale me to jaksi skripalo v uchu. Pricemz to fakt neodsuzuju, ale radeji bych si vzdycky poslechla to co bylo predlohou.

    OdpovědětVymazat
  41. Jenom ještě jednou k 36, abych se nemusel jít picnout :-)))) Ta balada se samozřejmě jmenuje Babe I´m gonna leave you

    OdpovědětVymazat
  42. napsala bych zde noty co se mi honi v hlave, ale je to urcite ono at s gonna nebo s necim jinym :o)

    OdpovědětVymazat
  43. 41-42: jo, a je z Led Zeppelin I, podle mně jejich nejlepší desky.

    OdpovědětVymazat
  44. (40) Peter, Paul a Mary. :-)

    OdpovědětVymazat
  45. fousek [28]: originál Novosvětské se pozná podle toho, že jej dirigoval A. Dvořák. Absenci takové nahrávky lze zdůvodnit skutečností, že zemřel v Praze 1. května 1904. Podle odborného mínění se nejvíce Dvořákovu duchu přiblížila interpretace Kubelíkova s Českou filharmonií, p.t. posluchačům doporučuji veřejnou nahrávku V. Neumanna s Českou filharmonii ze dne 11. a 12. prosince 1993, pořízenou u příležitosti stého výročí premiéry Novosvětské.

    OdpovědětVymazat
  46. Odkazy: Tak jsem si stáhl. Stokrát slyšené - a stejně překvapivé. Jako všechno, co náhle získá vazbu :-)

    OdpovědětVymazat
  47. No, taky mi chyběla ta vazba... :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.