(Optimalizováno pro černobílé monitory)

13. 8. 2006

Slezsko není Česko

...a přesto...

Náměstí jako od Poláčka. Podloubími zarámované podvečerní mrtvo maloměsta, roznášející tu a tam z ticha vyskočené hlasy po dlažebních kostkách jak po hladině rybníka. Okýnko cukrárny, odkud se po jednom, po dvou s kornouty zmrzliny přitrušuje místní omladina do hloučku na lavičkách u kašny, aby pokračovala cigaretou a kolující flaškou vína.

Auta zaparkovaná v řadě podél miniparčíku s kašnou prořídle trčí do náměstí, hřeben s vylámanými zuby, kolem značně jetého Formana hlouček chlápků. Tři snědí, dva bílí, postávají, přešlapují, rozhlížejí se, tiší, nesví, napjatí, nápadně nenápadní. V náměstí od Poláčka ostrůvek pražské galérky. Vytroušené z českých filmů před dvaceti lety, Bony, marky, dolary...? - Pak přibudou další dva. Jeden s vlasy po záda, druhý, co mu ta záda zřejmě kryje.
A hlasy se nesou po dlažbě...

„Říkám ti, zajeď si do Frýdku. Včera jsem tam byl a měli tam Panasonica za tuto cenu, úplně nového, se všema papírama...“

(Snědí mluví tišeji, jen občas jde zaslechnout, jak si navzájem přitakávají. Jeden říká „Si, si...“ Bílí od snědých monitorují okolí. Připlácnu si na obličej plechovku piva, nic příjemného, ten laserový dotyk od monitoru, docela nečesky americký, zamrazilo z něj v zádech a odpálkovalo oči bokem...)

„Ale houby. Podívej se na net, kolik jich tam najdeš za ty samé peníze, a multifunkčních, ne jak toto, toto je o ničem...“

(Z Formana polovyklopena obří krabice s obřím nápisem Philips, blednoucím pod vlasáčovým pohledem plným maximálního opovržení. Snědí, očividně zaskočení, si vzájemně vypomáhají v chabě obranném mumlání. „Si, si...“)

Pár minut. Mávnutím proutku vlasáč s kamarádem zmizeli, i krabice z Formana, hřebenu s vylámanými zuby vypadl další a odkroužil kolem náměstí pryč. Snědí jako opaření hledí za ním, pak sami na sebe, přituhlé figurky na šachovnici, a pak se scuknou dohromady.

„Jak já? To ty, tys to zvoral, já to měl domluveno na deset tisíc, tys řekl sedm. Pročs to řekl? Co si nedržel hubu?... No, tisícky v prdeli, co už teď... ale na příště poučení, pánové, takto to nejde, mluvit musí jen jeden, ne všichni dohromady, pak to takto dopadá...“ („Si, si...“)

Znovu jsem se zaplácla plechovkou piva, ksicht se mi křivil smíchem jen chvilku, laserový monitor mě nachytal už potřetí a to je docela dost... - Bílí to utli. Tiše a rychle naskladnili snědé do Formana a hřeben přišel o další zub. Poláčkovo náměstí o ostrůvek laciné gangsterky, co se potopil žalostným debaklem.

---------

(Vzkaz případným orgánům činným v trestním řízení: Blíže popsat účastníky ba ani identifikovat je kdekoli jakkoli napříště nejsem schopná, anžto si na výlety neberu brejle, státní poznávací značky si zásadně nepamatuju, takže se mi to nepovedlo ani v tomhle případě, a čert ví, jestli by to k něčemu bylo, páč ta jedním rohem pokleslá plechová tabulka vpředu na Formanovi beztak vypadala spíš jak špatně nalepená poštovní známka než jak dobře přišroubovaná espézetka.
A kdybyste viděli ten bezradný zmatek dokonale rozhozených „pozůstalých“, tu schlíplost, když si při rozboru akce sypali popelem své snědé hlavy... tak byste je taky spíš měli chuť podarovat aspoň pár hokejovýma kartičkama, aby to těm klukům ušatým nebylo tak líto...)

47 komentářů:

  1. Tak to jsem ráda, že ses už zase ozvala!!! Každý den jsem kontrolovala, jestlis už něco nového napsala. A - jako vždy - výborně jsem si početla a pobavila se. Dík. - Záběr opravdu jako z filmu. \"Chudáci.\" Ale tak už to zkrátka chodí, zloděj obral zloděje.

    OdpovědětVymazat
  2. Příběh jako malovaný 8^) Když zapojím paměť s fantazií dohromady, okamžitě mi najíždí \"Desperado\" křížený s \"Od soumraku do úsvitu\" a říznutý českou klasikou \"Páni kluci\"...8^) Nojo, holt jen za sedm no,... ale co by chtěli, dyť nejni multifunkční přeci! 8^)

    OdpovědětVymazat
  3. No, taky by mě zajímalo, co to vlastně bylo. :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Tys byla úplně celá pryč, nebo jenom internetově? 8^)

    OdpovědětVymazat
  5. třeba to bylo dřevo nebo cihly. ukáží elektroniku, ale v krabici je dříví stejný váhy. a noviny místo dolarů...

    OdpovědětVymazat
  6. (4)(A vlastně i pro Hanči, Aninu a ostatní.)
    Celá. ;-) Celá pryč. :-)))

    (5) Koukal dovnitř, tak dřevo snad nekoupil. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ne že bych Ti nepřál být celá pryč, ale nezbývá mi než konstatovat, že se mi mnohem víc líbí, když jsi alespoň trochu tady :-)

    OdpovědětVymazat
  8. patrně na inzerát prodávali léta opečovávaný domácí přístroj solidnímu zájemci :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Kousek od nás před OBI se pohybují podobní \"podomní\" obchodníci. Jednou jsem se tam zastavil, a když jsem se se zakoupenou plechovkou základní barvy přiblížil ke svému vozidlu, objevil se smavý spoluobčan a nabízel mi videokameru. Dokonce se mu podařilo vsunout mi ji do zavazadlového prostoru přes má úpěnlivá varování, že já opravdu, ale opravdu nemám žádné peníze. Slevil mi z patnácti tisíc na šest (!), avšak níž jsem to nedostal, i když jsem mu byl ochoten dát všechny peníze, co jsem u sebe právě měl, a nebylo to málo - jenže trval na svém a na stopadesátpět korun prostě nechtěl jít :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Hm,dobrý,je to ne až tak neběžná \"profese\".
    Někdy je mi z toho když se to odehrává v mé blízkosti dost divně.Jindy mi zas přijde komický jak vážně dumají a berou tu \"práci\"děsně vážně :o)
    Jinak vítám zpět.

    OdpovědětVymazat
  11. No tý blááho! Designová revoluce....8^)

    OdpovědětVymazat
  12. No toto,jsem tu správně u Rulisy?

    OdpovědětVymazat
  13. Vyčkejteee, na většině se pracuje... :-)
    Copak já vím, co z toho vyleze? Ešli se do rána nevrátím k pokornýmu zkopírování původní šablony...

    OdpovědětVymazat
  14. Tady se nic neutají ani půl hodiny, nočníci sakramentský...
    :-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Tak se pokorně přiznávám, že jsem taky začal zmatkovat, kde to vlastně sem! Bereš to po tom návratu ze Slezska fakt pěkně od podlahy :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Jo, už jsem vymazala tak půlku zápisu přednastavené šablony, páč to nic nedělalo... Tak teď už se jen klepu, kdy to přestane dělat úplně cokoli, páč tam bude něco chybět. :-(
    :-)))

    OdpovědětVymazat
  17. Tak. Přebytečné a zbytečné snad vymazáno všechno. Dopisování potřebnějšího až zítra.

    OdpovědětVymazat
  18. Ru:hm,hm dobrý...Tak ted takhle jo?

    OdpovědětVymazat
  19. ten novej vzhled se mi líbí ... akorát ten opouzdřený podnadpis mi nějak trochu tahá oko - všechno ostatní je buď neorámované nebo orámované jen tenkým okrajem a tam celobarevné pole ...

    OdpovědětVymazat
  20. Struktura, přehlednost textů a řazení komentářů je perfektní. Záhlaví od ostatního trochu vybočuje, jak píše fousek, ale líbí se mi tady....8^)

    OdpovědětVymazat
  21. No, to je můj problém, sestavit šablonu úplně novou by asi až tak problém nebyl, ale moje výtvarné nadání má poněkud mezery, takže sice spolehlivě cítím, že to není ono, ale nedokážu si představit, jak by to ono být mělo. Natož vymyslet vzhledově něco úplně novýho, originálního.
    Tak se holt chytám aspoň nějaké formy, a pak půl noci trávím zkoušením a přehazováním písmenčíček, až dopadnu jako vždycky při snaze koupit si voňavku - nakonec už necítím vůbec nic a nechám to na příště. :-)))
    Děkuju za názory, s tím opouzdřeným čímsi máte pravdu, budu zkoušet. (Kdybyste viděli ty proměny kolem třetí hodiny ráno, co se tu mihly... Zkoušela jsem i celý pozadí jiný, ale vonělo to moc silně. :-)))

    OdpovědětVymazat
  22. Ha, zrada... Zas se mi vymstilo, že jsem to v noci ladila jen poddle FF.
    Může mi někdo prosím poradit, proč mi v IE (doufám, že jen v něm) odskakuje navigační sloupek vpravo až dolů, úplně pod příspěvky?
    (Že já fakt z původní verze vymazala něco, co jsem neměla... Ale mám ji uloženou, to zas joo...)

    OdpovědětVymazat
  23. nevím, jak vypadá ta původní verze, ale zkus v css hledat něco smazaného, co začíná podtržítkem (jiné prohlížeče než IE věci začínající podtržítkem ignorují ...)

    OdpovědětVymazat
  24. Jo, hledám... Fintu s podtržítky znám, zkouším, ne že by něco chtělo fungovat dle mých představ...

    OdpovědětVymazat
  25. Nějaká sviňa sčítání marginů a paddingů, tipuju...

    OdpovědětVymazat
  26. 26: spíš mám pocit, že IE ten blok \"riht_nav\" kotví ke spodnímu kraji bloku \"content\" místo k hornímu

    OdpovědětVymazat
  27. Ha, že by? Tak ještě jeden pokus...

    OdpovědětVymazat
  28. Ne! Už to mám, byl to ten rozšířený rozměr \"content\", nevešlo se to do \"container\", IE počítá jinak...

    OdpovědětVymazat
  29. hele ho, už je to dobře

    OdpovědětVymazat
  30. Jo, už je to dobře. :-)
    Ten výzkum ve dvou na střídačku s občasným odhledem jinam... Něco na tom bude... :-)))
    Jedu pro chleba. :-)

    OdpovědětVymazat
  31. jo, víc očí má víc vidin :-)))

    OdpovědětVymazat
  32. Tak dílo se povedlo..ráda bych pomohla jak jsi volala SOS , ale sama jsem nemožná.

    OdpovědětVymazat
  33. Jo! Takhle je to záhlaví dobrý! 8^) Trochu se bavím těmi změnami...asi se ti rosí čelo, že? 8^)

    OdpovědětVymazat
  34. Celý den mi trvalo, abych tu pětatřicítku pochopil! Hurá, dočkal jsem se! I pár dalších změn, už se bojím kliknout, co mě tady čeká...8^) Ale dávám 1*, hlavně za barvy, které ladí...8^)

    OdpovědětVymazat
  35. Barvy až tak moc můj vynález nejsou. :-)

    OdpovědětVymazat
  36. V tom případě díky, žes je vybrala a tak nechala.....(?) 8^)

    OdpovědětVymazat
  37. A už se neboj, další změny zas chvilku nebudou. Teda, aspoň teď si to myslím. :-)) (Pokud se neozve někdo s něčím, čeho jsem si nevšimla. Opouzdření v zesvětlení nechám být.)

    OdpovědětVymazat
  38. A ještě jedno \"A\" - abych neměla na svědomí vzbuzování klamného dojmu, že jsem geniální:
    Původní verze šablony mě zaujala tady:
    http://www.bloguje.cz/template/users/system/macflotila/index.php

    OdpovědětVymazat
  39. Zdroj mi vrtal v hlavě :-)
    Ten font je ošklivý, ale ono moc možností na výběr asi nebude.

    OdpovědětVymazat
  40. mě se to celkově líbí. font, barvy, uspořádání.
    a motto by šlo odlehčit bílým písmem místo černého nebo černé neboldované.

    OdpovědětVymazat
  41. 43: jo, to je ono, tenký písmo místo boldu by to asi zlepšilo (IMHO)

    OdpovědětVymazat
  42. tenký písmo dobrý :-)))

    OdpovědětVymazat
  43. Doštelováno i pro MSIE, vyfoukány detaily.
    Děkuji za kolektivní poradenství. :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.