(Optimalizováno pro černobílé monitory)

26. 1. 2013

Panem et circenses

Je mi smutno.
Čím dál smutněji.

Odvolili jsme s kolegy v pátek večer, abychom pak ještě před Poseidonem stihli skočit Na Růžek na jedno (Dvě. Plnotučný.)
Ráno mě pak bolela hlava. Asi mi nastydla, bylo tu mínus patnáct.

V poledne mi přišla sms od kamarádky, daleko předaleko bydlící. Pracující.
"Doufám, žes volila Schwarzenberga."  A něco málo k tomu.
Chvíli jsem se zabývala myšlenkou, že budu dělat, že mi ta esemeska vůbec nepřišla. Nebo že jsem si ji omylem smazala. Nebo že jsem ztratila telefon. Nebo...

"To víš, já jsem holt ta dělnická třída." odepsala jsem.

Člověk by měl dokázat se ke svým volbám přihlásit, i když jsou to volby spíš podobné házení korunou.

"To jakože lhář a buran, jo? No tak to pámbů s náma."
"Lháři jsou tam nahoře všichni. Netvrď mi, že věříš na čistou lidskost v politice. Takže pro mě lepší buran než černoprdelník. Ale hlavně ten cirkus neber tak vážně, klaun jako klaun."

Když už se k něčemu přihlásím, tak pak zas nevím, kdy zastavit.

Přišla mi sms, vypočítávající, z úcty ke komu všemu je potřeba volit KS a jak má ta dělnická třída asi krátkou paměť...

Napsala jsem jen, že Havla jsem taky moc nemusela a že tedy asi lepší už nebudu. Ale že si myslím, že stejně vyhraje KS, doopravdy a vážně.

Pak už se obě strany mobilního přenosu uklidnily.
Nejsme už malý holky.

Jen mně při té přestřelce ledacos docvaklo.

Třeba že je mi skutečně téměř jedno, kdo tam nakonec bude.  Protože když odmyslím nefér tahy a taktiky, vyprodukované opravdu oběma stranami, navíc neverifikovatelné, protože zmanipulované kdejakými vyššími vlivy, tak proti Schwarzebergovi mám hlavně ty jeho sklony k lezení do zadku církvi a silnějším státům Evropy. Ale Zeman je zas ješitný arogant, který nezná meze rozumných reakcí. Nebezpeční jsou oba. A zkoumat, co kdy kdo deset pokolení zpátky, to mi přijde podobně absurdní, jako kdyby mi před lety byli nepovolili pracovat ve školství z důvodu mojí nevhodnosti pro práci s mládeží, protože moje prapraprababička byla kurtizána francouzských vojsk bojujících u Slavkova.

A nebo třeba jak strašně rozdělilo lidi něco, co přišlo z venčí, když se to  podalo se jako něco mimořádně důležitého, velkého, něco, v čem se má, může, ba musí odrazit a realizovat samotná podstata našeho lidství, našich hodnot, naší správnosti...
A jak naprostá většina lidí, davu, jde s radostí a na kordy v obou rukou do boje, i proti nejbližšímu bližnímu svému, aniž by se jen zamyslela, jestli ten boj vůbec odpovídá tomu, co se dá vybojovat.

Proč nejsou podobné boje při volbách do parlamentu a senátu? Tam, kde skutečně jde o zákonodárství a naši budoucnost a ne jen o jakýsi symbol státu., jehož pravomocné funkce jsou po výtce vymezené... 

"Panem et circenses, lide můj římský, pravdu jsi vyměnil za show a řízky..." napsala jsitá Hanička Zahradníčková ze Šlapanického gymnázia.
Circenses, hry v kruhové aréně. Kruhový cirkus. S klauny. S obličeji namalovanými jeden na smutno, druhý na veselo, pod nimi obě tváře s výrazy úplně stejnými...

Komu slouží tahle přemrštěná vyhrocená situace? Někomu, kdo si dobře spočítal, že když si davy teď užijí her, teď se rozohní, zabojují si do krve a rozhádají se mezi sebou, do zášti a hořkosti a nakonec do únavy nad marností, do zapatičtění a zlhostejnění, tak že později, až půjde skutečně o něco důležitého, budou o to ovladatelnější?

Jak asi podobné to bylo v osmačtyřicátém. Jak strašně musela podobná potřeba lidí stát na "správné straně" a vzájemná neodpustitelnost volby, podaná jako hlavní hodnotící měřítko charakteru, zasáhnout do jejich obyčejných životů, nezhojitelným řezem rozdělit rodiny, přátele...
Jsem strašně ráda, že jsem tehdy nežila.
Doufám, že v podobné politicko-sociální situaci nikdy žít nebudu.

Protože teď, v téhle době, kdy tak často padají slova o nejvyšších hodnotách, za nimiž si musíme stát a jež na sebe prozrazujeme naší volbou prezidenta, jsem si uvědomila, že pro mě nejvyšší hodnotou není nějaké abstraktní, zmanipulovatelné a zákonitě zmanipulované pozlátko politiky.

Jsou to pro mě ti mí blízcí.

Protože může vyhrát sebevíc pravda, ale když v tom vítězství budu sama, co z něj budu mít...? I kdyby to peníze a blahobyt byly, k čemu by mi byly, kdybych neměla lidi, kteří se z toho budou radovat se mnou... pro něž budu moct z těch peněz a blahobytu vzít a vložit na něco společného s nimi?
A když vyhraje tam nahoře zlo, tak co ztratím? Peníze? Majetek?
Budu-li mít kolem sebe lidi, s nimiž mi bude dobře a kteří do mého života skutečně patří, jako lidi, ne jako politické figurky, všechno unesu. Unesu daleko, daleko líp... 

Nechci o ně přijít.
A už vůbec ne takhle. Hořkostí z kýmsi jiným implantovaného pocitu selhání až zrady. Z pocitu, že když jsme nevolili stejného páprdu tam kamsi nahoru, tak že nejsme na stejné lodi v ničem...

Ať vyhraje Schwarzenberg. Protože jeho voliči to víc cítí jako poslání, pravdu, spravedlnost... Hůř ponesou, když nevyhraje. Víc to budou vyčítat těm na druhé straně. Tak ať vyhraje. To, že si z něj určitá část společnosti udělá další modlu, symbol, glorifikaci, přežiju. Každý má nějakou potřebu, jak vidět společnost, oni mají tuhle. Netýká se mě to o nic víc než podobný růžový obláček kolem Havla.

Hlavně když nepřijdu o svoje blízké.
Snad mi toho Zemana odpustí, když s pomocí boží nevyhraje. :-)

87 komentářů:

  1. Mě vůbec nevadí jestli vyhraje ten nebo onen :o) pro mě jsou vztahy s blízkými absolutní prioritou. teda tou nejdůležitější. a nejaký prezident? to až někde úplně úplně v dálce. ale teda štve mě jestli budu muset na ten zemanůf xicht ležící na obřím houpajícím se krku koukat pět let ve zprávách :o) a jak se zda nevyhnu se tomu.

    OdpovědětVymazat
  2. Na fotkách vypadají dost nevábně oba.

    OdpovědětVymazat
  3. Něco důležitého, na co nekoukáme, protože koukáme na prezidentské kandidáty a jejich příznivce, je Klausova amnestie.
    To je hodně zásadní teatrální gesto, načasované Klausem. A nejen teatrání gesto, hlavně zločinné, protože amnestovaní gangsteři mu dají miliony, miliony, miliony...

    OdpovědětVymazat
  4. to ano :o) ale S. se mi zdá lepší bavič. víc v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  5. 3. no nevím, to mi přijde hodně přitažné za vlasy

    OdpovědětVymazat
  6. Moje vztahy s blízkými nebudiž dotčeny tím, že nevolím Schwarzenberga. Kdyby byly, tak to nebyli žádní mí opravdoví blízcí.

    Mně přece taky nevadí, když všichni mí kolegové volí Schwarzenberga. Normálně s nimi dál mluvím a mám je ráda, co má být. Ale kdyby mi někdo naznačil, že mě zatracuje nebo nesnáší, tak jdu od něj, takovej člověk pro mě není zajímavej, s takovými se nebavím. Ať se baví jen s těmi, co volí stejně, když mu na tom tak záleží.
    A to platí i na partnera, snad mě nezatratí -))

    OdpovědětVymazat
  7. 6. nezatratí, dyt jsi nevolila ne? :o)

    OdpovědětVymazat
  8. ratko 5
    mně ani trochu! Klaus není zcela duševně zdráv, je třeba brát v úvahu. A to tím způsobem, že je "normální" a trestně odpovědný (bohužel s imunitou) a všehoschopný. Si myslím. Ve všem logickej není,to ho prozrazuje :-) a ta teatrálnost.

    OdpovědětVymazat
  9. 7
    Nevolila, ale řekla jsem, že volím mezi nevolit a volit Zemana, že Schwarzenberg nelze. Chápu důvody, proč někdo konkrétní ho volí - když je vysvětlí - no a druhá strana může chápat moje nebo nemusí, ale to je tak všechno. A komu se to nelíbí, ...

    OdpovědětVymazat
  10. Nemám co dodat. Už jsme to probírali ze všech stran. Ale rulisa píše, že je smutná a čím dál častěji a možná smutněji.....z toho mi je opravdu smutno. Pocity viny, selhání, méněcennosti....smutné. Co pro Rulisu mohu udělat, aby ji bylo smutně míň?

    OdpovědětVymazat
  11. Barčo... :-)
    Vždyť víš, že to přejde.
    Dobří lidi (přátelé) zůstanou. A mamince a bráchovi holt nesmím přiznat, že jsem nevolila toho jejich.

    A budu doufat, že druhej osmačtyřicátej nebude.
    Stačí, že se dodneška táhnou viny a výčitky z totality.

    OdpovědětVymazat
  12. 11. to by mě taky mrzelo, kdyby se rodina takhle vyhrotila. já původně chtěla zemana volit (v prvním kole), teprve až jsem ho viděla mluvit tak jsem se přiklonila ke komukoliv jinému. a takhle to zůstalo. ale nemyslím si že to je spatná volba. myslím že Zeman bude dobrý prezident. přeju mu to. a snad to takhle veme i maminka a brácha. že to bude dobrý i když nevyhrál jejich.

    OdpovědětVymazat
  13. Obávám se, že nevezmou.
    Kdybych si myslela, že jo, nebála bych se jim to říct. Maminka by mi moji volbu i odpustila, ale brácha je na mě najetej momentálně i z jiných důvodů, u kterých se mi asi nepovede mu vysvětlit že to tak není. Příslušnost jistého někoho ke KSČ s tím souvisí. A já bych radši s bráchou byla v dobrým.

    OdpovědětVymazat
  14. No tak bráchovi řekni že jsi volila schwanzenberga a máš klid :o) když chce někdo bonbon a ty ho máš v kapsi, tak ať je jeho.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky že řeknu. Oběma. Maminka se aspoň nebude zbytečně rozčilovat.

    OdpovědětVymazat
  16. To je neuvěřitelný, jak si to jako lidi všechno dokážeme dokonale a nádherně zkomplikovat a ještě dokonaleji se kvůli tomu trápit. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ale vážně jsem myslela, že vyhraje Schw. Podle té mediální masáže, co furt vytvářela dojem, jak je populace nakloněna prvdomluvnému ušlechtilému knížeti na rozdíl od lháře a komunisty Zemana...

    Ale asi to platilo jen pro Prahu.
    A nebo to naopak média s tou masáží už přehnala a efekt lidí mimo Prahu byl opačný. Najust opačný.

    OdpovědětVymazat
  18. 16. a to jen kvůli lpění na "své" pravdě a nucení téhož ostatním.

    OdpovědětVymazat
  19. 17. neneee, je to jinak :o) "obyčejným" lidem se nežije moc dobře a chtěli by lepší podmínky. dělám ve fabrice tak vím jak to mají těžké a že fakticky jsou zotročení. a tito nebou volit kníže. bohatce s hromadou peněz. kterého podoprují herci a podnikatelé, co taky mají hromadu peněz a chtějí vydělat ještě víc :o))) lidé z fabriky, chudší lidé všichni volili Zemana. a těch je většina. statisticky.

    OdpovědětVymazat
  20. Myslela jsem si, že vyhraje Zeman. Myslela jsem si to kvůli těm diskuzím všude, jak lidi po sobě plivali a nadávali si do nácků apd. A pak ty výzvy různých spolků na odstoupení KS.Úplná mobilizace.Prostě mi přišlo, že tím zemanovským vystupováním toho byla převaha a zaplavený celý net.

    OdpovědětVymazat
  21. a je to dobře že vyhrál Zeman. protože tihle lidé budou uspokojeni volbou a budou doufat že se jim povede lépe. kdyby vyhrál S. tak by se bouřili i když oba prezidenti nemají žádné pravomoce. ani jeden ani druhý nemohou pro "chudý lid" nic udělat.

    OdpovědětVymazat
  22. 21. Ratko, děkuju.Řekla jsi to za mě - přesně to tak cítím. Lépe bych to nenapsala.

    OdpovědětVymazat
  23. ad 17) ano, média to přehnala a hodně lidí šlo nejspíš najust kontra...
    Právě se dívám na živý přenos ze zemanovy tiskovky a bohužel se hned od začátku potvrzuje, že půjde o sarkasticky trapné projevy urážek vůči těm, co se odváží jen naznačit něco proti jeho osbě - právě to předvádí vůči Mladé frontě. Přestože má částečně pravdu, říká to tak, aby byl absolutním vítězem rozhovoru (případně monologu), a tím, ymslím, bude naši republiku negativně prezentovat po celém světě. .

    Jinak ke článku - bojím se o totéž. Už teď vidím, jak si nechali mí známí zalézt poslední události příliš pod kůži a připletli to do vztahů mezi lidmi.

    OdpovědětVymazat
  24. Jirko, a vlastně i Barčo ad ten smutek:

    Přišla mi sms. "Prezident spodiny a lůzy."

    Nebudu na ni reagovat. Nemá smysl odepisovat, že je mi líto, že moje kamarádka mě vidí jako spodinu a lůzu.
    Je to ten pražský pohled. A chápu, že v danou chvíli jí ještě vře krev a je jí líto jiných věcí než mně.
    Doufám, že čas to utlumí.

    Rodině ano, ale kamarádům a kamrádkám nehodlám stran svých voleb lhát.

    OdpovědětVymazat
  25. A ještě zkopíruju to, co jsem napsala do komentů u Lišky:

    Jsou všichni stejní tam nahoře. A minimálně je dobře, že je to vidět aspoň po volbách. Zeman s nadutectvím, kterému je bližší bonmotování a slovní zadupávání soupeřů do země za každou cenu před diplomacií a inteligencí, nutnou k posouzení situace ve prospěch i jiných lidí či celku…
    Proti tomu kníže, z něhož ta výlučnost a shlížení z výše aristokracie i podřizování jeho rozhodnutí tomuto úhlu pohledu je a bude cítit a prorážet, i kdyby si mediálně dělal imidž jakou chtěl…

    OdpovědětVymazat
  26. ratko 21
    myslím, že právě voliči Zemana by se nebouřili, kdyby prohrál. Ne víc než jindy.
    A že voliči Schwarzenberga budou pyskovat a srážet voliče Zemana teď, když vyhrál. Ovšem zcela v duchu přímo Scwarzenberga - podle jeho stupidního vyjádření v ČT teď po volbách! Já byla nakloněna tomu, že to poblázněné fandovství je okolo něj, a ne v něm. Ale je to v něm. Je to kníže. Je mi to odporný, tohle vyvyšování. já se taky na nikoho nevyvyšuju jen proto, že žiju v Praze a mám VŠ a nejse§m důchodce! To bych byla debil.

    ru 24
    to je hrozný, tyhle zblbnutý lidi,
    extrémně. teda ne že bych nestranila jednomu, ale abych komukoli adresně psala něco takovýho, to mě ani nehne. Stačí na blogách :-)
    Jsem vděčná, že mně nikdy nic takvýho neposílá. všichni mlčí, protože se mě bojej :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Ru, já taky doufám, že se to časem zklidní...a lidi se vrátí k normálnímu životu a matrix je nebude ovládat a nebudou se štvát proti sobě. Protože to štvaní lidí - je obrovská manipulace a záměr - kde se hledá jakoby viník. "Rozděl a panuj" doslova.(Machiavelli- vladař)

    OdpovědětVymazat
  28. Tak jsem nakonec na tu sms odpověděla.
    A už se víc o volbě hádat nechci.
    Chléb a hry, rozděl a panuj.

    OdpovědětVymazat
  29. Jo, už piju sekt, brut. V pondělí nahodíme nová témata a bude to. Meditace nebo něco takového by se hodilo. Hlavně ne becherovka, knížata, arogance, žádné dekrety, vady řeči, šlechtictví ducha a podobně :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj Ru, nenapadlo by mě něco takového..je mi šumák kdo koho volí, je to jeho věc.I když jsem Zemana nevolila, nepsala bych NIKOMU, že je prezidentem lůzy.Pokládám to fakt za stupidní, aby se lidi dělili a hašteřili kvůli své volbě.A pokud se někoho nezeptám sama, nestojím opravdu o to, aby mě o něčem přesvědčoval.Jinak bych mohla opsat Jirku, to z čeho má obavy..
    Můžu jen doufat a přát si, aby Zeman opravdu stál za tím, co slíbil..žádní kmotři atd.,kéž by..tak jsem taky trochu smutná, ale co já vím..TŘEBA..
    Ani se ti nedivím, že chceš maminku ušetřit a s bráchou být v klidu, myslím, že je to rozumný. Když někoho máme rádi, přece se nebudeme kvůli politikům hádat..

    lištičko, ratko, barčo, z večírku u lišky se zatím omlouvám ..

    OdpovědětVymazat
  31. Taky myslím, že to není slabošské nebo nefér, neříct rodině, koho jsem volila.

    Já jsem to svým rodičům chtěla říct a řekla bych jim to, ale ještě se neptali :)
    A to tu s nimi sedím několik hodin v kuse.
    Přičemž nepřetržitě se bavíme s mámou o jendom či druhém kandidátovi, názorech naněj, kampani... asi tak jak píšu komentáře na blogu, tak totéž říkám jí.

    OdpovědětVymazat
  32. Já tam toho Zemana nakonec hodil.Taky sem byl doprovodit maminku a když už jsem ten hadr měl v ruce a chtěl roztrhnout,vybavili se mi všichni ti "slušní a lepší lidé" kteří by rádi volili i za mně a toho burana jsem do té urny mrsknul.Ještě ten lístek nedopadl na dno a už jsem litoval,ale co.
    No a večer ve zprávách jsem se od jednoho zřejmě typicky slušného fanouška knížete režiséra Hřebejka dověděl,že Zeman vyhrál díky hlasům rudých a hnědých dobytků.
    Sice mi lítost přešla,ale zase stojím před další volbou.
    Jsem rudej,nebo hnědej dobytek??:-0)

    OdpovědětVymazat
  33. Saule :-)
    jó, tak to chodí hu nás, hlavně hu těch Pražákoj.

    OdpovědětVymazat
  34. podlě mě je pojem lůza nesmysl. Žádná lůza neexistuje. je to házení do jednoho pytle pro potřeby toho, kdo potřebuje pro svoje hnusnou propagandu takové generalizace jako je lůza.
    A ještě navíc: je to pohrdání člověkem.

    OdpovědětVymazat
  35. Já to vím.
    Ale vědí to i ti ušlechtilí správní, volící knížete?
    Dtto s rudou a hnědou...

    OdpovědětVymazat
  36. Buď pohrdání člověkem, anebo výraz zoufalého strachu. Vlastně obojí zároveň, protože kdo přijímá život, nepohrdá jíma nepohrdá tudíž člověkem, ten nikdy neustanoví slovo lůza, protože ho ani nenapadne v takových kategoriích myslet.
    Slovo lůza vzniká u rádobynadřazených, kteří se chtějí cítit nadřazení, drží se toho zuby nehty, protože maj ten velkej strach. ze všeho asi.

    nevim,možná je to žvást, možná jsem si tady v inspirativním prostředí něco pro mne nového uvědomila :)

    OdpovědětVymazat
  37. volila jsem kníže a necítím se nijak ušlechtile. prostě se mi Zeman nelíbil. četla jsem si nějaké ohlasy a to ty lůze jsem tam nenašla. neomlouváte si spíše tu volbu? Buďte rádi že zvolili toho vašeho, přejte mu to a potřepte rukou prohravšímu.

    OdpovědětVymazat
  38. ...39 nebo jen strach o koryta. O reputaci. Strach přiznat chybu. proto ta úpornost. Strach o vliv? o prachy? imidž??

    OdpovědětVymazat
  39. ratko, ty ne, ale občas někdo někde jinde :) A tím se právě zesměšní a provalí. Když se cítí ušlechtile. Ne?

    Zdrobnělina by to byla hezká: lůzička. Luzná lůzička lůzrů.

    OdpovědětVymazat
  40. 42. proč ti to vadí? přej mu/jí ať se cítí jak chce. třeba ušlechtile. jen ať mi tu ušlechtilost nevnucuje :o)))

    OdpovědětVymazat
  41. Radko, nenuť mě ty ohlasy číst znovu. Já to tam našla několikrát. Lůza, spodina, chátra, atd.

    Ale tamodtud by mi to bylo ukradeno.

    A taky netvrdím, že ti rádobyušlechtilí jsou všichni, co knížete volili.
    Zkus číst i to, co se píše tady.

    Občas mě vykolejí ta tvoje snaha být stále v opozici, abys ukazovala ostatním i jiné úhly pohledu. Téměř za každou cenu. Pak si často vsouváš věci, co nebyly.

    OdpovědětVymazat
  42. A nejsem ráda, že zvolili "toho mého". Byla bych radši, kdyby zvolili nějakého úplně jiného.
    Ale ten bohužel nekandidoval.

    OdpovědětVymazat
  43. 43 přesně to tím myslím.
    Když se někdo svou volbou cítí ušlechtile, už mi to vnucuje, protože mne, jako odpůrce, má nutně za neušlechtilého. A s tím ať táhne, když hází hodně různých lidí do jednoho neušlechtilého pytle. Viz ti různí herci a jejich výlevy.

    proč vůbec se herci vyjadřují veřejně k volbě prezidenta, ke všemu? Mě to nezajímá, já jejich názor znát nepotřebuju, co je mi do něj, je to spam!

    OdpovědětVymazat
  44. nojo, ale já myslela že se bavíme o kandidátech, přece ti lidé kolem to berou jako sportovní zápas, jsou to fanatiční fanoušci:o) přitom jde přece o hlavní aktery. co říká budoucí prezident a co poražený. A poražený se chová korektně. usmívá se a asi je rád. A pan budoucí prezident? No chvíli jsem ho sledovala a pak raději odešla. kopal kolem sebe

    OdpovědětVymazat
  45. Nebavíme se o kandidátech. Bavíme se o lidech rozdělených volbami. Nebo aspoň to jsem si myslela já.

    OdpovědětVymazat
  46. o lidech rozdělených volbami?
    A co to je za lidi,za soudržnost,když je rozdělí volby?Navíc špatnýho prezidenta?
    Buď tam žádná soudržnost nebyla,nebo byla předstíraná.
    A pak je dobře,že je rozdělila.

    OdpovědětVymazat
  47. jenže ti lidé voliči jsou různí. jsou to miliony lidí, nejde je vtěsnat do škatulky.

    Ale rozumím že vás to štve, mě to taky štve že přívrženci pana S takové kokotiny píšou. úplné chujoviny. ale já si to nemyslím.

    OdpovědětVymazat
  48. To je jasný, že ty ne. :-))
    Ani Lenka si to určitě nemyslí. Spousta jiných taky ne.

    OdpovědětVymazat
  49. to stačí :o) stačí že někdo

    OdpovědětVymazat
  50. To by ale byla hrůza,kdyby si o vás někdo myslel,že jste neslušné,lůza,dobytek...
    Kolik té spousty lidí musí bejt?
    Kdyby si to mysleli všichni,tak tím vyjmenovaným prostě automaticky budete?

    OdpovědětVymazat
  51. Saule, co řešíš? Pocit, že se nám jedná o naši uraženou ješitnost? Četls ten článek? :-)

    OdpovědětVymazat
  52. Řeším diskusi pod článkem.
    Konkrétně 50,51,52.
    A co řešíš ty tou otázkou o uraženě ješitnosti?
    Já řeším hranice.
    Čekám bleskovou odpověď,kolik lidí je vaší mírou,abyste byly,čím nejste:-0))

    OdpovědětVymazat
  53. 50 - 52 neřeším, protože to byla zas Ratčina odbočka, už jsem ji nechala být.

    Uraženou ješitnost naši, že ty řešíš. Ty i Ratka. Ratka jakože chápavě, jak nás chápe, že nás cosi štve, co se píše na netu o lůze (poté, co jasně napíšu, že plky od cizích lidí mi jsou naprosto fuk) a ty se toho hned chytneš a začneš to rozvíjet, jakože je to legrace, že nás to štve, a začneš nám vysvětlovat, že je to blbost, že nás to štve, že přece i kdyby to říkali všichni, že to neznamená, že takoví jsme...

    Vážně si myslíš, že jsme tak blbý, že nás štve tohle a že nás to nějak dehonestuje v našich očích nebo se té dehonestace bojíme?

    Kruci! To mě neštve, štve mě tohle podsouvání něčeho, o čem jsem nepsala.
    Fakt si prosímtě ještě jednou zkus všecko přečíst. O čem šla řeč. A na Ratku nedej, ta je přeci v diskuzích zásadně o kousek jinde. :-))

    A jaký hranice že řešíš?

    OdpovědětVymazat
  54. Taky jsem volil Zemana. Nerad, v prvním kole to můj kandidát nebyl, ale druhá možnost byla mnohem horší.
    K lúze se s radostí hlásím :-)
    Jen mi chroupe v hlavě, jestli sis dopisovala s tou kamarádkou, s kterou myslím :-)

    OdpovědětVymazat
  55. Jména nejsou důležitá. Už se to srovnalo.

    OdpovědětVymazat
  56. řeším hranice,kdy se člověk podvolí většině.
    To je pro tebe tak nepochopitelný?

    OdpovědětVymazat
  57. 59
    Ano, je to pro mě nepochopitelný, protože nechápu, jak to z tohohle článku a téhle diskuze dokážeš vyčíst. Navíc když je to vlastnost ryze individuální.

    OdpovědětVymazat
  58. ad59:
    ale třeba i menšině.

    OdpovědětVymazat
  59. Navíc nezáleží na počtu těch lidí, ale na tom, co je to za lidi.

    Internetoví neznámí jsou pro mě mírou vlivnosti nula nula prd.

    Internetoví i reální známí dle toho, co o ncih vím a jak je znám, někdy plus a někdy mínus (tj. jejich opačný názor než můj mě ubezpečuje o správnosti mého.)
    Ve výsledku, pokudse názor ydiametrálně liší, to bývá šul nul, asi jako bych nebrala v potaz nikoho.

    OdpovědětVymazat
  60. Ano, pokud to bude člověk, jehož si vážím nebo do kterého jsem hodně zamilovaná, tak jsem schopná nechat se jím hodně zviklat.
    Ale takových je hodně málo. A ani tak nezaručuju, že udělám přesně to, co by viděl jako nejlepší on.

    OdpovědětVymazat
  61. Mám víc problémů s tím, že jsem na názory ostatních lidí nedala, že mám sklon spíš udělat pravý opak hromadných a oficiálních názorů, než s tím, že se nechám ukecat většinou.

    OdpovědětVymazat
  62. Jinak tyhle kecy opovržlivý a shazovačný...
    Pro ty obecně platí, že Když mluví Petr o Pavlovi, je to víc o Petrovi než o Pavlovi.

    OdpovědětVymazat
  63. 96
    ale nad tím si zase moc nepřemýšlela,že ne,

    OdpovědětVymazat
  64. :o)) Dobré ráno. asi poloha:o)

    OdpovědětVymazat
  65. 67:
    taky už nevím,ale něco si asi napsala špatně:-)
    Ptal jsem se,kolik lidí musí mít stejný názor s tvým,aby to byla pravda.
    Kolik lidí tu pravdu musí potvrdit a co je s pravdou,když ji nepotvrdí nikdo.
    Když budeš stát před celým světem a jen ty ji budeš mít.
    O tom je vlastně původní význam křesťanství...si myslím.
    Chcípnout přibitej na kříž?
    Nikdo nevěřil a najednou padne říše Římská.
    A tak to bude zas.
    Zase přijde někdo někdo s něčím naprosto iracionálním.Možná neskončí tak brutálně,ale musí s tím počítat.
    A my musíme počítat s tím,že pravda bude zase naprosto neuvěřitelná a že nebude o ideálech.

    OdpovědětVymazat
  66. Nehodlám za svou pravdu chcípnout. :o))) Jak sis mohl všimnout, jsem ochotná i lhát, třeba pro klid v rodině. :-)
    Ani pořád nechápu, proč se ptáš na počet lidí na tu či onu stranu, když ti opakuju, že na tom nezáleží a o tom ten článek ani komentáře nebyly. :o)

    OdpovědětVymazat
  67. a já opakuju,že na tom záleží.:-)
    A že na něčem nezáleží,tě nezbavuje blogerské povinnosti odpovědět na otázku.
    Tak kolik Ru?
    Kolik nás(jich,jeho) musí být?:-0)))))
    Přiznej že aspoň jeden.
    Pro mne ano,aspoň jeden.
    Nejsem hrdina.

    OdpovědětVymazat
  68. Já tomu nerozumím!!
    Když si budu myslet, že mám pravdu, tak k tomu přeci nikoho nepotřebuju. A když proti mně bude argumentovat tisíc neznámých lidí na netu, kteří mi přijdou vyjadřováním se na jedno kopyto a jejich argumenty pochybné, tak o tom akorát tak můžu přemejšlet a nechat si zadní vrátka, ale určitě to není důvod, abych obrátila.

    A když mi bude oponovat a přinese ověřitelný logický argumenty někdo, koho si vážím jako nadprůměrně inteligentního a vcelku pravodmlůuvnýho člověka, co nemá zapotřebí mi věšet bulíky na nos, může stačit jen jeden, aby mě zlomil. Dyk to už jsem dávno napsala. :o)

    Jestli mám nebo nemám pravdu skutečně, to přeci nevím, to s eukáže až časem. V tom tayk není důležitý, kolik lidí s emnou souhlasí nebo nesouhlasí...

    Ty si děláš prdel a bavíš se, jak se tu potím, abych to vysvětlila, viď? :-)

    OdpovědětVymazat
  69. Ale jestli ti tak moc záleží na čísle, tak si tam nějaký dosaď, přeci, dyk to je úplně fuk. Jen mi napiš, kolik sis dosadil, ať vím, na čem jsem. :-))

    OdpovědětVymazat
  70. jo dělám si prdel.:-)
    Ale tak pěkně si to vysvětlila.
    74:Proč mi nikdo nerozumí?
    To teď během minuty čtu dvakrát.Nevadí mi to,ale kurva proč?
    Proč Irénko,proč...:-))))
    Já si rozumím! :-)
    Jestli je na tomto světě něco fascinujícího,tak jeho rozmanitost.Jenže je to i unavující.V tom lepším případě,než se myšlenky projeví ve svý nahotě,než....
    Já ti rozumím Ru:-))))


    OdpovědětVymazat
  71. Děkuji. Aspoň ten jeden teda. :-))

    OdpovědětVymazat
  72. Já tomu porozuměla takhle (že se teda k tomu vracím, když jsi o tom ru nechtěla už dokola mluvit):
    Kolik lidí nebo kdo by to musel říct, abych ú abYs o tom začala přemýšlet - např. o tvrzení, že jsme lůza nebo neslušní nebo ta buranská část populace nebo ti, co neprokouknou Dobro a volí Zlo...?

    OdpovědětVymazat
  73. No, to vypadalo, že se ptá napřed. Akorát ne Kdo, ale Kolik.
    Potom to pootočil, že od kolika lidí potřebuju souhlas s tím, co říkám, abych měla potvrzeno, že říkám pravdu.
    Ale odpověděla jsem mu na obojí. Na obojí nesmyslně položenou otázku. :-)
    Protože přinejmenším záleží na tom Kdo, a ne na Kolik.

    OdpovědětVymazat
  74. Tady už je taky zakázáno vyslovit mé jméno?:-)

    OdpovědětVymazat
  75. Navíc jaksi není podstatné, jestli pravda je že jsem, či že nejsem lůza.
    Třeba jsem.
    Podstata byla přeci jinde, v tom, že to slovo (nebo jiná podobná) posloužilo jako urážka a povýšenost a vyskočilo jako zlo, co rozděluje lidi.
    Jedna moje známá kdysi byla členem jistého jezdeckého spolku. A pořád se jí nevedlo tak, jak by si byla přála. Navíc za každý neúspěch vždyck ymohl kůň, nebo špatný povrch, nebo někdo jiný... Ona, z bohaté podnikatelské rodiny. Kupovala si koně za statisíce, ale porážely ji malé holky na hajtrách skoro bez původu, pořízených za dvacet třicet tisíc.
    Pak z toho klubu odešla. Do většího, dražšího. A vysvětlila, že tam v tom klubu se jí nevedlo, protože ona potřebuje tréninkové podmínky na úrovni, zatímco oni jsou takoví sociálně slabí...
    Smáli se jí dík tomu všichni koňáci v okolí.
    K úspěchu jí to nepomohlo.

    Jak zjišťovat pravdu?
    Sociálně slabí jsme proti ní doopravdy byli,o tom žádná. A sociálně nejslabší tam byla bývalá mistryně republiky a tehdy úřadující juniorská mistryně oblasti...

    Ty urážlivé reakce po volbách jsou ze stejného košíku.

    OdpovědětVymazat
  76. 80 - Které, Saul, nebo Anonymní? :-)

    OdpovědětVymazat
  77. Název Ru,název
    Pod názvem se musím vyplnit,abych přidal svůj příspěvek:-)
    A ještě vám to nevoní.

    OdpovědětVymazat
  78. "Saul" je jméno, "Anonymní" příjmení. :-)

    OdpovědětVymazat
  79. Ru,túoje krásněj příklad s tou jezdkyní! Námět nejmíň na povídku.

    OdpovědětVymazat
  80. Neser Ru!:-)
    Já se chci,rád bych se přihlásil pod jménem.Připadá mi to takové důstojné.
    Mohla bys mi to kurva umožnit?:-)

    OdpovědětVymazat
  81. Už jsem psala, že nemohla. Jsem tu jen host, nikoli vlastník, takže půjčené věci můžu jen používat, nikoli měnit. :-) Leda by to uměl a byl ochoten přepsat někdo jiný z návštěvníků. Ale to nevím.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.