(Optimalizováno pro černobílé monitory)

11. 10. 2014

O snech odpoledních

Někdo chodí v sobotu do lesa, někdo do práce (ale doufám, že jen do Dušiček). A když z ní přijdu, tak teprve až se večer probudím, přiznám si, jak utahaná jsem byla už v pátek. Nicméně sny, co se mi v těch mrtvolných podvečerech zdají, si s těmi nad ránem nezadají.
Dneska bez muziky, ve snech mi taky žádná většinou nehraje.

Jo, zvláštní, že ve snech slyším hudbu tak málokdy. I čichové vjemy chybějí. Jen obrazy a hmat. Hodně hmatu. Teplo a zima. Bolest, slast, strach. Hlasy občas, je jich málo, i ostatních zvuků, praskání skřípění, šumění... vím o nich, že tam jsou, že zazněly, ale neslyším je. Jen je vím.

Stěhovala jsem maminku. Do jiného bytu. Nevím kdo a proč, ale někdo, snad úředník jakýsi dokonce, ji přinutil vyměnit její starý panelákový 3+1 za jiný, nový. V novém sídlišti. Musela.

Brbrlala, ale byly jsme tam.
Maminka zůstala v kuchyni, vybalovat, tak jako vždycky po našem nákupu vybaluje a já jí jen zavazím při jejím přenášení věcí jednoruč kolem kuchyňského stolu (druhou rukou se musí opírat, aby jí nevypadla kyčel), vždycky mi vynadá, že jí něco nepodávám, jak by si představovala, nebo že podávám něco, co podat nechtěla, pak  že stojím zrovna tam, kde jí zavazím v cestě, pak že stojím tak, že nevidí, co má ještě uklidit... tak se prostě sama uklidím taky.

I v tom novém bytě jsem se takhle uklidila, vlastně to není tři plus jedna, ale jakýsi čtyři a půl plus jedna, zvláštní, že mamince přidělili za tu její kuču vybydlenou takový nadstandard, jo, tohle by se mi líbilo neprodávat, až to jednou zdědím, tohle si nechám, velký byt se spoustou místa, vzduchu a slunce... (pozn. mimo děj - brácha se mi z toho snu ztratil, neexistoval v něm, vůbec jsem nepřemýšlela, že maminčin byt je jeho a já že si můžu nárokovat tak ruční mixér a mikrovlnku), chodila jsem po poloprázdných ještě pokojích, dívala se na jejich tvar různě velkých různě úzkých obdélníků, na umístění dveří a oken v nich, představovala si, jak bych který zařídila, vnímala, že ten jeden severní je chladnější a tenhle úzký mezi dvěma jinými sice teplý, ale pocitově nepříjemný průchoďák, a tenhle menší rohový pokoj nejdál od kuchyně, jo, ten by se mi líbil pro mě, je to skrýš, ale s dvěma okny ve dvou zdech, nepanelákově malými okny, dvě okna ve dvou k sobě se sbíhajících zdech, mezi nimiž bude slunce malovat sbíhajícími se paprsky proti tmavším rohům světelný dvojkužel a v něm se bude lehounce vznášet prach...

Ráda se dívám z oken. Byt je skrýš, ale s volností pohledu z okna.
Jenže na co se dívat na rozestavěném sídlišti. Okolo domu rozoraná hlína a kusy drátů z panelů. A taky se už šeří. Ale byt je v přízemí na svahu a kolem něj zpevněná terasa...

Nevím, co to bylo za nápad vyskočit z jednoho toho okna a vrátit se do kuchyně za maminkou venkem, přeběhnout po té terase, co vypadala do L...
Jenže terasa je asi ještě ve výstavbě. A já stojím najednou v té hlíně, co z ní trčí dráty a zbytky panelů, a klouže to pod nohama a je tam zima a nepochopitelně naráz i tma. Úplná tma.
Chci zpátky.
Zoufale zpátky.

Snažím se dostat zpátky do okna, šmátrám prsty po parapetu, ale ujíždí mi to v blátě, bříška prstů sedřená a víc nic, svah je svah a nohy to táhne dolů, od bytu dolů, i když se snažím chytit čehokoli v té hlíně pod oknem, nejde to, a když sklouznu ještě o další metr níž tam, kde končí celá ta nedostavěná budoucí terasa, a ruce se nechytají ani v místech, kudy předtím ujížděly nohy, už vím, že se zpátky už nedostanu, nikdy...
Ani v jednom z těch oken, kam bych chtěla zpátky, se nesvítí.

Celý život se mi zdává o bytech, místnostech a místech, kam se nejde vrátit...



26 komentářů:

  1. Zdravím, vyložila jsi si to nějak? taky se mi zdávaly podobné sny. ještě když jsem byla v Německu,ale i RAkousku a pamatuji si jetě i na Třebíč. volalo mě to domů... jakože pojd domů. tím se nemyslel přímo dům ale kam patřím. teda tak jsem si to vyložila... jako hlas co mě volal domů.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že je to spíš podvědomé vědění, že i když někde doma být můžu, nabídne se mi něco, tak odsud z nepochopitelných neklidných příčin mám tendenci hledat možnost odejít, odcházet či jít jinak, třebas i oknem, a až když už nemůžu zpátky, uvědomím si to. Nebudu mít nikdy nic.

    OdpovědětVymazat
  3. Domnívám se že to není o věcech... teda opravdický dům. Dům představuje ve snech lidské nitro, jednotlivé pokoje a jak dům vypadá jsou pak jednotlivé komůrky našeho nitra.

    Mě se zdávalo o záchodech... různých, a nedávno se mi opět zdálo o záchodu, vyložila jsem si to..

    OdpovědětVymazat
  4. Rozumim. chtěla jsem dnes napsat článček o vnitřním volání...že něco mě volá a jak je pro mě těžké rozklíčit co to je. Co mě volá a co po mě chce. a jak jsem zmatená. tak jsem začala a musela toho nechat protože mi z toho zase vyšel křesťanský paskvil :-) Jak mi vstupovali od mládí do cesty různí "služebníci" a jakjsme je zaháněla a přímo posílai do prdele. odmítala a přímo zabíjela...a opakovaně. a furt dokola. teď zěptněmi to přijde neuvěřitelné, kolik těch volání jsem obdržela a kolikrát jsem odmítla. TEď když jsem přijala výzvu, taky není konec. I když hlas umlkl, a já se zklidnila. Přesto...ten záchod. Varování. že to není žádná prdel :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Sny takové nemívám, ale pocit je to známý.

    OdpovědětVymazat
  6. ru 2
    poslední věta "Nebudu mít nikdy nic" - nééé, ty néé, to je přece moje věta, tu jsem řekla u tebe, když jsme spolu vycházely z OBI nebo Hornbachu nebo co to bylo. Chtělo se mi brečet, když jsem viděla, jak sháníš všechno kolem kuchyně a já nic, já nemám nic a nebudu mít nikdy nic. V tu chvíli mě přepadly ty smutné nevýhody toho. Jindy naštěstí vnímám ty výhody. Nemajetku. Zatím. Sláva. Ať mi to slouho vydrží ...

    Ale pro tebe přece v žádným ohledu neplatí, že nemáš nic!

    OdpovědětVymazat
  7. Liško, promiň mi krádež, byla nevědomá. :-)

    Jo, byt asi mít budu. Nějakej, to jo. Na to jsem moc zbabělá, abych neměla zajištěnou nějakou tu skrýš se střechou nad hlavou.

    OdpovědětVymazat
  8. Jaký zbabělá?
    To není zbabělost, ne?

    OdpovědětVymazat
  9. sny odpolední, upracované, furt tam jede nějaká pracovní činnost, jako to uklízení, stavění, něco dodělat a snad strach že to zase nedokončím....nemám sny o bytech, ale znám ten jakoby uspěchaný pocit a pracovní pocit, jakoby pocit marnosti a mého určitého smutku, stresu kdy mi jede taky ve snech po nočních, když navíc málo chodím po nočních spát a pak si jdu na chvíli lehnout, dojíždí mi to tam ve snu. mrtvolné spaní - naprosto výstižné!

    OdpovědětVymazat
  10. Asi už vím výklad.
    Je to ten můj chvat, netrpělivost, předbíhání a padání do pořád se zvyšujícího tempa v čemkoli, co dělám.
    Kdekoli jsem a líbí se mi tam (to), stejně se dívám ještě o něco víc dopředu a dál a dál, a ženu se za něčím za tím oknem, a pozdě pak zjišťuju, že jsem tím ztratila/opustila to, co jsem si myslela, že už je napořád.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, a ženu se někam, kde ještě nic není, protože já to ve svém dychtění už vidím, co by tam být mohlo, místo abych počkala, až to tam fakt bude.

    OdpovědětVymazat
  12. 13: to znám. Jednou, ještě v bezmobilové době, jsem jen na večírek až na Vysočinu o měsíc dřív :-)

    OdpovědětVymazat
  13. ja se spletla o tyden vickrat :-) ale nic se nestalo. nekdy jsem prisla driv a nekdy pozdeji.

    OdpovědětVymazat
  14. 12 ru
    to je zajímavý. Ty seš teď samej vhled. Samej praskající parapet :)

    Ten celej komentář 12 je zhuštěnej celej román! Nabízí v sobě tolik příběhů. To napiš...

    OdpovědětVymazat
  15. 16
    To ty nový kódy, Lišti. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. 14, 15
    Kdyby to u mě bylo jen o termínu pořádání...
    Jenže já občas běžím na večírek, kterej se ještě ani nestihl domluvit.

    OdpovědětVymazat
  17. ;;;L;iš;k;;a;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;13. října 2014 v 20:35

    ;;;°N;ed;;;o;ml;u;;v;en;ý v;e;;č;;ír;;;ky ;bývaj nak;one;c ;n;ejlep;ší; ;mejd;a;ny;!;;;;;;;

    ;mně se zbláz;;nil;a jedna kláv;es;;;;;;;;;a;;

    OdpovědětVymazat
  18. zblaznená klávesa je king! úžas. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Té klávese jsem se dlouho nahlas smála a říkala jsem si:
    Co to je za věci, které vzbudí hlasitý smích? Prostě největší blbosti!

    OdpovědětVymazat
  20. Jak to? Pan Kaplan psal bez kláves.

    Špitz pšíd a Špitzka taky.

    OdpovědětVymazat
  21. To jo, ale podpis prokládal, zdobil hvězdičkama.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.