(Optimalizováno pro černobílé monitory)

24. 6. 2006

Momentky z exkurze

... v rámci enviromentální výchovy.Střih první:
Lezem po silnici do kopce, pár kiláků už v nohách, pod mrakem, ale dusno. Statečně odolávám křížové palbě, jestli bysme se po splnění exkurzívní povinnosti na veřejné skládce nemohli jít někam vykoupat, jít do hospody, jít domů místo do školy, případně to rozpustit úplně a jít domů rovnou. Neřiditelný, na půl kilometru uondaně se táhnoucí houf omladiny kupodivu zatím nic nepřejelo, ačkoliv troubení šoférů si zejména dívky vykládají zcela po svém a místo aby uhnuly z prostředka silnice, nadšeně odpovídají máváním a rozdáváním hubiček. Ani po nich kupodivu ještě nedostaly.

Jsme na kopci. Široký vjezd, drátěná brána, třída zhroucená u pankejtu se vydýchává. Záchranné cigarety dýmající z kornoutků dlaní, neb paní učitelka řekla, že žádnou cigaretu nehodlá vidět. (Ehm... Některá prohlášení nejen pedagogická časem berou zasvé...)

"Paní učitelko, paní učitelko, pojďte se na něco podívat..."

Ty dvě, co byly čůrat naproti ve křoví, zvedají paní učitelku každá za jednu ruku a táhnou ji kamsi přes silnici...

"A kam?" ptám se, objevitelské nadšení z nich přímo čiší, ale zkušenosti i instinkt mě varují mít se před takovým náhlým nadšením na pozoru a očekávat cokoli, nejpravděpodobněji nějakou poťouchlost. "Co tam je?"

"Kočka! Chcíplá!"

"Ježíš, fůůj, já nechci vidět žádnou chcíplinu..."

"Ale paní učitelko, vidíte jich dneska třicet, tak jednu navíc přežijete... A tahle je zvláštní, koukejte, co má vevnitř..."

Vyvinula jsem maximální možnou energii, abych je odehnala od zdechliny, jíž klackem převrátily zbytky hlavy a odhrnuly hýbající se útroby, fascinovány unikátním pohledem do rozkladných procesů živočišného těla.

Tytéž dívky byly první, které o něco později po zahlédnutí šedavých kopečků odpadu na skládce udělaly "blé, ja se pobliju, blé..." a prchly zpátky k bráně.

Střih druhý a třetí:
Radši vynechám. Nemusí tady taky viset všechno, stačí, že všechno dobře dopadlo, okruh lesem (přes spáleniště, přes krvavé řeky) všichni ve zdraví přežili a ani těm provinilcům jsem nakonec ty hlavy neurazila, jak jsem jim hodně nahlas v danou chvíli slibovala. :-)

Střih čtvrtý:
Vracíme se po jiné silnici, totálně zdeptaný neřiditelný houf roztahaný tak na kilometr, naštěstí tady skoro nic nejezdí a zdejší rovinka je přehledná. Dívky kolem mě se mnou konzultují problematiku antikoncepce, vytahují svá platíčka minipilulek a trumfují se, která má lepší, dražší, barevnější... Odpovídám na vznesené dotazy co nejpoctivěji, vysvětluju, co jsou ovariální cysty, co mimoděložní těhotenství, jak a proč a co (a co ne) s menstruací, princip laparoskopie... V rámci toho, že chvilku předtím jsem na vnějším povrchu svého břicha znázorňovala, odkud kam asi tak sahá děloha, kudy vedou děložní rohy s vejcovody a kde do těch vejcovodů plivou svá vajíčka vaječníky, povyhrnuju tričko a ukazuju, kde po laparoskopii zůstavají jizvy a jak jsou malinkatý, že skoro neznatelný...

"Jé, paní učitelko..." musela jsem zastavit, několik různě obarvených hlav se mi nakupilo kolem břicha, "...Vy máte krásnej pupík..."

Hoši pět kroků před námi popadali do příkopu.

U oběda se mi doneslo, že prý to byl krásnej výlet.

19 komentářů:

  1. Hned se občan cítí bezpečněji, když ví, že omladinu vychovávají skuteční odborníci :)

    OdpovědětVymazat
  2. no ja neviem, exhibiconisticke ucitelky ukazujuce pupok ci je to uplne v poriadku, pravda Cesko je liberalnejsia krajina, este aj tepli tam maju oproti heterakom vyhody, ale predsa len aby z toho deti nemali traumu...

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že na tuto exkurzi nezapomenou. Omladina je nadšená, když se jí kantor věnuje tak nějak lidsky a ne jen v mezích osnov.-))

    OdpovědětVymazat
  4. Já myslím, že to byl určo krásnej výlet :-) Lepší než s učitelkama, který svý pupíky nikdy nikomu neukazujou ;-))) a \"menstruace\" je pro ně sprostý slovo.

    OdpovědětVymazat
  5. jeee, ja bych chtela taky takove bricho :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Markoffe, těm dětem je šestnáct až osmnáct. :-) Myslíš, že pupek učitelky je traumatizující záležitost? :-)))

    Holky: Díky, mně to taky bavilo. :-)

    Radko, pochvala nebyla pro břicho, jen pro pupík! Že ho mám jaksi... do ďolíčku, prý krásně bílýho. :-) (Páč ďolík se blbě opaluje. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Opravy - v druhý větě mi vypadlo \"pro ně\" a místo mně :-( patří mě - původně jsem chtěla napsat \"mně se to taky líbilo.\" :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Exkurze na skládku...huh... nová doba....8^) Ono vlastně není důležité kam, ale jak a pronesené věty u oběda byly dostatečným důkazem dobře odvedené práce. Paní učitelka evidentně obstála při závěrečné zkoušce, podpořené výdrží nad zdechlinou...8^)

    OdpovědětVymazat
  9. ...a navíc umocněno vyznamenáním v podobě pochvaly pupíku od sedmnáctiletých kritiček, to je v dnešní době ještě víc, než pravda... Pokud budeš, Ruliso, chodit celý víkend pět cenťáků nad zemí, tak jedině oprávněně...8^)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak takový úči jsem \"brala\".
    Ne,ty co pořád varovaly opovažte se a neexistuje.Naopak jsem je i mnohem ochotněji poslechla a měla z nich přirozený respekt.A nakonec i paní učitelka se pak může něčemu přiučit,např,jak rozmanitou antikoncepci dnes holky berou:-)
    Nevidím na tom nic špatného-naopak..

    OdpovědětVymazat
  11. Jirko, poslední dobou už spíš jen lezu, občas k večeru skoro po čtyřech (já už nechci sena, nechci senaaa...), povýšit se nad zem zvládám, jen když se ze židle na dvoře vyškrábu na kobylu, ze země už bych asi ani nenašla sílu. :-)

    Ani, já se od nich přiučuju imrvére. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Děcka dnes ani netuší, jak dobře se mají. Když já chodil do školy, místo na enviromentální vycházky jsme chodili do průvodu na 1. máje, laparoskopické metody patřily do světa science fiction, hormonální antikoncepce byla v plenkách a náš třídní pupík snad ani neměl :-(

    OdpovědětVymazat
  13. RulisoJeee, fakt jsem se úžasně bavila. Moc dobře vím, že i puberťáci občas překvapí. Mám své zkušenosti (14-15 let, kluci)... Musíš být skvělá učitelka :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Ruliso, děcka mají štěstí, že Tě mají, napsalas to báječně a skutečnost byla určitě ještě lepší.
    Já mám zážitky ze školy určitě ještě šeivější, než popisuje Ghost.

    OdpovědětVymazat
  15. Ru: co naděláš, budeš se asi muset smířit s tím, že jsi dokonalá, neb tady to máš černé na bílém a ještě z mnoha naprosto nezávislých zdrojů :-)))))

    OdpovědětVymazat
  16. No, popravdě, moc dobrej pocit z toho černýho na bílým nemám. Vím docela dobře, že jsem jen člověk a jen učitelka v něčem dobrá, v něčem zas horší. Tohle jaksi... nebylo účelem článku. Těžko může někdo podle pár odstavců... Umím to napsat, to je všechno.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to ber jako hold Tvému umění psát - v tom jsi fakt dobrá a můžeš z toho mít dobrej pocit :-)
    Máš vlastnosti, kterých si děcka u dospělých cení. Ale to sama dobře víš :-)

    OdpovědětVymazat
  18. ... třicet chcíplých koček - :-))))

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.