(Optimalizováno pro černobílé monitory)

22. 7. 2006

Pošli to...

Sbaleno, ustláno, přebytečné stopy života uklizeny do koše, pokoj vybydlený...

Poslední zamkne dveře.

A vrátí klíče na recepci.

"Tak nashledanou."
"Počkejte, ještě zálohu na klíč!"

Pod skleněnou gilotinou recepčního okýnka si beru stovku, která měla patřit někomu jinýmu.

Je vedro. Vedro na umření. Na pomalou chůzi strakatým stínem stromů. Na léto a nespěch.

Schválně jsem si předem nehledala spojení domů. Aby mě nutkání něco stihnout netlačilo do spěchu. Abych měla čas. Léto je čas na to, aby měl člověk čas.



Když jsem jela sem, měla jsem tolik času, že jsem v poslední třetině cesty zapochybovala, jestli vůbec ještě ten den dojedu. Oklikou kde všude, jak to bývá, když se v rámci léta a užívání si spousty času necestuje za peníze. Nakonec jsem dojela, docela bez zpoždění, a ani jsem se nebála, asi proto, že ten pépéelkař, co mě svez, se střídavě na svět, letící okolo, na ty cifry na tachometru a na mě taky smál jako kluk, co právě vyhrál v kuličkách. A pak kvůli mně sjel z hlavního tahu, abych se nemusela plácat napříč meandrů šestiproudovky a hledat konečnou metra.

"Díky moc," řekla jsem.
"No, máte zač," smál se on, ruku už pěknou chvíli na šaltpáce v poloze za jedna, uprostřed totální odpolední dopravní kalamity.
"Koukám..." Přiznala jsem provinile. "Tak já to pošlu dál."
"Tak jo. Pošlete. A ne že se na to vykašlete..."

Zamávala jsem mu na šťastnej dojezd do Mladý Boleslavi. K jeho mladý ženě, co se ho už nemohla dočkat, aby spolu šli kamsi, kam jí slíbil.



To bylo sem. Odsud už autobusem. Sice zase oklikou...

Jednomu autobusu jsem zamávala do stopsvětel, další bude až za půldruhé hodiny. Sedím na zídce před nádražím, kelímek od kafe z automatu se roztýká vedrem.

"Ahoj," ozve se, obatůžkovaný mladík tak kolem osmnácti přidřepá přede a pode mnou, celý nesvůj úzkostně pokornými rozpaky, skoro čekám, kdy sepne ruce. "Já mám takovou prosbu, já vím, že je to strašně blbý, fakt je mi to trapný, ale..."

Vyslechnu historku o kolapsu dohody s kamarádem, co měl mít peníze na cestu, ale odjel dřív. O tom, jak kdybych aspoň pět korun... že potřebuje nasbírat osmdesát, na jízdenku...

"A co kdybysme to udělali jinak," povídám. "Já ti to půjčím celý a ty mi to pak pošleš."

"Jak pošlu..." Vteřina, než mu to dojde. Málem to s ním seklo. "Ježíš, to byste fakt udělala, to není možný, to není možný..."

Vodopád dokonale konsternovaných díků z přetlaku nevěřícího úžasu nad takovým štěstím. V šoku skáče z tykání do vykání a nazpátek. Píšu mu číslo svýho bankovního účtu, v hlavě Fouskův článek o půjčce stopaři, jehož prý okradli, a směju se jako kluk, co vyhrál v kuličkách.

Stovka zálohy na klíč se přestěhovala k mladíkovi z Mladé Boleslavi.
Vlastně jsem to zas tak o moc dál neposlala.

Dlužno podotknout, že když jsem pak už seděla v autobuse, viděla jsem ho chvátat na nástupiště kamsi naproti.


Příčina okliky po cestě domů - jedna velmi dlouho slibovaná, lehce nostalgická návštěva. Starý pán při ní svítil jako sluníčko. (Moje sluníčko, říkala jsem svého času já jemu i on mně.)

Na sluníčku jsme probrali jeho práci, jeho kytky, slízali zmrzlinu. Pak mě odvezl na nádraží.

Poslední spoj domů toho dne. S přestupem. A ještě jen do našeho pidiměsta, odkud mě čeká pět kiláků pěšky po rozpáleným asfaltě. Tam ani stopovat nemá cenu, takhle večer ze státní na okresku do Zapadákova nikdo odbočovat nebude.
Ale co, to zdržení se na týhle návštěvě za nějakých směšných pět kiláků pěšky stálo....

Ten přestup jsem pro... Proluštila v sudoku. No prostě jsem seděla na lavičce až moc opodál a autobus zaregistrovala, teprve když projel kolem. Zrychlujícně. Tramtadadá, stopsvětla...

Laju si a jdu na stopa. Je večer, ale asfalt zatím ani trochu nevychladl. I dva kilometry přes město jsou až dost, natož pak ještě těch posledních pět, co mě bude čekat na závěr... - S lítostí koukám na kamion z jedné "naší" fabriky, ani nepřibrzdil, bodejť, na objížďce stažené na výpadovku úplně jiným směrem mi těžko zastaví někdo, kdo za chvíli odbočuje... A vůbec mi nějak nikdo nezastavuje...

Že by mě štěstí tak naráz opustilo? Že bych to poslala dál a tím se to otočilo, už se mi nic nevrátí? Starýmu pánovi jsem přeci udělala radost, hodila za hlavu pět kiláků, abych mu tu radost udělala, tak jak to... Ach jo...

Ale ne. Přece jen. Dodávka. Zase. Když nic, tak mám štěstí na dodávky. A na šoféry. Šofér očividně zklamanej, že s ním jedu jen ten kousek k odbočce objížďky. Já taky, byl hezkej, sympatickej, fakt... Ještě chvilku a jiskry by lítaly...

Místo toho zas na krajnici a pro změnu jako by někde těm autům stáhli šraňky. Ani kolo. Teda, kolo jo, dokonce i motorka. Ale volant žádnej.

Ten druhej, co jel, mi zastavil.

"Jedete do X.?" ptám se už napůl nasoukaná do auta s ústeckou značkou, odhodlaná nenechat se vykopat, ať jede kam jede. Hlavně když pojede.

"Jo, do X."

Paráda. Silný auto hladce zvládající zatáčky (Ústečák? Kde tam mají takovýhle zatáčky?), klimatizace, příjemný mladý muž, zdá se být maličko upjatý, ale usmívat se taky umí, trochu mi někoho připomíná, možná nějakýho herce nebo moderátora, čertví...

Jede z práce na otočku domů. Služebním autem. Tady v kraji je to s prací špatný, tak pracuje pro firmu kdesi v čertech. Koukám jako puk. A pak kápnu božskou, že se mi na Ústečáka jeho styl projíždění zatáček beztak moc nezdál. Bodejť, když je z X.

"No, ne přímo z X. Kousek vedle."
"Aha." Blikne mi v hlavě. "A nejedete z X. náhodou na Y.?" Sonduju pohotově stav a možnosti.
"No, jen kousek. Hned na první křižovatce odbočuju do takový..." (Nechce se mu říct 'prdele'.)
"Směrem na Z.?"
"Jo, tam, ale ještě o jednu dál..."
Málem to se mnou seklo.
"Tak já s váma pojedu až do Z., jo?"

Koukne na mě a rozchechtáme se oba, upjatost je v tahu. Už je mi jasný, koho mi připomínal. Sám sebe.

Vysadil mě přímo před domem, dobře o čtvrt hodiny dřív, než bych se byla dobelhala po pěti kilometrech od neujetýho autobusu.


Štěstí si jezdí po vlastních cestách. Po objížďkách.

A já pořád věřím na Pošli to dál.

19 komentářů:

  1. Pohoda, klídek a tabáček...a k tomu hodně zatáček...Měla jsi bezva toulavý boty.Přesně tyhle malý dobrodružství miluju,vědět i nevědět jak a kam dojedeš,být štastná a malinko se bát, aby to dopadlo.A k tomu čas.Ten je hodně důležitý a dovolí ti tenhle přepych.Moc pěkný.A pro mě moc známý.:o)

    OdpovědětVymazat
  2. A kdybych mohla být mladší aspon o něco, tak vůbec ne kvůli ksichtu atd., ale právě pro tu možnost ještě větší bezprostřednosti,které si myslím mám i tak v sobě dost, ale šla by ze mě jaksi lehčeji.A méně bych si připadala jako cvok.Taky někdy zmizím a ocitnu se mimo plán někde úplně jinde a jin ak, než byl původní strohý záměr.Taky mi pak chodí od dětí SMS kde jsem :o).Vědí, že ne tak docela tam ,kde jsem být v určitou dobu měla.A stejně se tomu nepřestávají divit..:o)

    OdpovědětVymazat
  3. (3) :-))
    Můj starší syn před časem: \"Mami, neměla by ses ve svým věku už chovat tak nějak seriózně?\"
    Děti se diví, až se chytají za hlavu, ale řekla bych, že nic tak vztah rodičů a dětí nezlidšťuje, jako když se děti občas můžou nad svými rodiči za tu hlavu chytnout. :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Bumerangruliso, to mně dcera před časem nabádala, že bych se měl, jako pán v letech, oblékat seriózněji a nechodit furt v džínách a řvavým tričku jako mladej juhan. Šíleně se mne to tehdy dotklo. Nedávno jsem jí to vrátil, má už taky přes 30... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ru :seriozně se sice umím chovat taky, když jde do tuhýho a vyžasduje to situace, ale nejsem to já a mám to pěkně nacvičený,skoro jak ta opice:o)
    A je fakt,že se mi někdy zdá jakoby mi holky dělaly mámu a děsně se bavěj tím, jakl to se mnou nemaj lehký.Ale já vím, že maj a jsme si pro moje úlety mnohem blíž.

    OdpovědětVymazat
  6. A příšerně mě vadí až s...snobství ve všech podobách.

    OdpovědětVymazat
  7. anquetil:v žádném případě na to nedej.Je to dost hrozný, když chlap v letech začne chodit jak páprda.Vidím některý modely co jsou v ulicích k mání úplně před sebou..:o)

    OdpovědětVymazat
  8. (5) Jo, taky umím opičku do společnosti \"na úrovni\" - akorát mě to vždycky o to víc láká udělat nějakou vylomeninu. :-))

    (6) No, tak jsem tě tipovala správně - akorát pak ten odraz ve skle na fotce... Odrazy holt klamou. :-)))

    OdpovědětVymazat
  9. No jasně,protože si člověk sám před sebou připadá komicky.

    OdpovědětVymazat
  10. (10) Jo. Ale ti ostatní okolo mu tak připadají taky. Strašná chuť jim ty fasády nabourat a koukat, co to s nima udělá. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jak yp9v8 Ivan Hlas \"a vaše saka vám pos..pták..takový choutky mám taky.A taky to umí trefit Daniel Landa ve svých textech.

    OdpovědětVymazat
  12. Snaží se zmátožit kytky na balkoně,na sobě mokrý tílko a na hlavě mokrou plenu \"na piráta\".Je sem dost vidět.Chvíli jsem měla dojem , že pohledy co sem směřují jsou takové nelichotivé, ale ony jsou tak tupé z horka jako ten můj.Možná ještě tupější bez mokré pleny na hlavě

    OdpovědětVymazat
  13. Hezký víkend,mizím,bohužel přesně vím kam...tak nic moc

    OdpovědětVymazat
  14. Docela bych si přála, umět se tak \"odvázat\" nebo prožít výlet jako Ty. Nikdy jsem to neuměla, což je mně čím dál víc líto, protože teď už je u mě na všechno pozdě. A napsala jsi to moc hezky, jako obvykle.

    OdpovědětVymazat
  15. přišly ti ty peníze na účet ?

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý fakt dobrý, hezky se to čte jen co je pravda. Pohodové čtení uklidňuje.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.