(Optimalizováno pro černobílé monitory)

12. 9. 2006

Jsem doma

Jen škoda, že ty návraty domů jsou vždycky tak obalený v chaosu a pár dní trvá, než to člověku docvakne, než člověk docvakne na svoje místo, než vůbec na uvědomění si toho pocitu člověku vybyde čas...

A pak taky ta nechuť vracet se z luxusu času pro sebe na dovolené, uá... zapadnout zpátky do režimu "musím"...

Ale už jedu. V tom režimu. Už jsem zpátky. V řádu určeném rozvrhem hodin a střídáním učeben, tematickými plány, kolonkami v třídnicích, zvoněním na přestávku, na hodinu, na přestávku, na hodinu...

Už jsem si je posbírala. Ty nové, letošní prvoročky, i ty staré, co se na mě (či mně za zády) smějou po loňsku o poznání víc.

Moje třída, dva ubyli, jeden přibyl, ale smlouvají o každou prkotinu stejně vášnivě jako loni. Ještě vášnivějc.

Ta, co mě brala loni kolem ramen, trochu jiný odstín vlasů, zase o nějaký ten centimetr víc do výšky.

Ti dva, co se škádlili až k něžnostem tam na chodbě, ještě pořád spolu nechodí, ale škádlí se dál.

Ten, co kohosi připomínal, vyprofilovaný už bezpečně sám do sebe, směje se zcela nepokrytě a mrká na mě pod jedním obočím pruhovaně odbarveným, vědomí sympatií oboustranné, pochlubil se piercingem na prsní bradavce.

Natupírované éro v brýlích jako lupy zpívá hláskem ječáčkem zvučícím přes dvě patra a obě křídla budovy "Jaktože nás letos neučíte, paní učitelko?!" (No, tak to jsem musela vysvětlovat asi tak třicetkrát.)

Ten s urousaným culíkem a s hubou jak rozšlápnutá žába věčně vykřeněnou, co ji nikdy nezavře na dýl než pět vteřin a furt mele a mele, se i dneska křenil, když jsem ho v pudu sebezáchovy (poslední tažení před vraždou mladistvého) vyrazila na chodbu, a pak každých pět vteřin strkal tu vykřeněnou rozšlápnutou žábu do škvíry dveří, jestli už může zpátky, že mu je tam venku smutno.

Ta, co mě loni týrala výbuchy nevraživosti, proti nimž jsem občas už jen se zaťatýma zubama vydržela zůstat klidná, trpělivá, smířlivá, usmívající se... mi letos při první hodině sdělila, že nic neví a na žádný debilní otázky odpovídat nebude, aby se pak rozzářila jako sluníčko, když se minutu poté zapomněla a odpověděla (správně), načež dodala, že jsem stejně nejlepší.

Ta, co jsem v jejich třídě čtvrt roku probírala sčítání a odčítání úhlů a konstrukci trojúhelníku a zápolila konkrétně s ní nejvíc, jestli budem probírat matiku nebo jejich chlapy, aby se mě nakonec při závěrečné písemce zeptala "A paní učitelko, co je to to úhlo?" - No, tak ta mi dneska definitivně vyléčila už několik dní přecházenou chřipku: "Jé, paní učitelko, vy jste tak hubená... Ale ne všude, boky máte dobrý..." (modelace oběma rukama) "...takový ty, jako že by vás chlap hnedka chtěl opřít o stůl a to..." ( "a to..." zadrhnuté pohledem na učitelské katedře...)

A to... tohleto já mám učit... :-)))

Strašně ráda.

Tvrdila jsem vždycky, že doma je tam, kde mám pohodlnou postel, teplou vodu na cachtání ve vaně a klid od celýho světa. Tvrdím to pořád. Jen teď dodávám, že je ještě jeden druh domova.

Zaplaťbůh, že ho mám.

13 komentářů:

  1. Ru, kdybych mohla ještě být tou telecí studentkou, kterou jsem bývala,chtěla bych k tobě do třídy.
    Myslím,že bych u tebe našla pochopení pro všechny pitomosti, kterých jsem se dopouštěla..

    OdpovědětVymazat
  2. Tééda já úplně vidím toho žabáka, co je mu tam venku smutno :-))))))

    OdpovědětVymazat
  3. Trochu jiný druh domova, trochu jiný pocit štěstí a naplnění...

    OdpovědětVymazat
  4. Ano ano, pro pitomosti mám pochopení zejména, ba přímo mě naplňují elánem do života, až si občas musím rázně připomenout, že jsem tam za učitelku. :-)))
    Ba ne, vážně, bez pitomostí by to přeci nebylo ono, už dávno je mi jasný, že přednášet někde na VŠ by mě k smrti nebavilo. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Musim se priznat, ze nejvetsi pitomosti v zivote jsem delala na VS. To tvoji tlemici jsou uplny hadr :o) Ale je pravda, ze zrovna ti ucitele kteri ucili me, byli stejne streleni jako ja.

    Celkove je prace s lidmi zajimava. bud cloveka povznasi nebo deprimuje, ale nelze se k ni stavet lhostejne. Prace s dospelymi lidmi je taky dosti kreativni, zejmena kdyz clovek rano netusi, co ho behem dne za jobovky potka. A ti lide jsou uplne ruzni a kazdy z nich chce nejak prezit.

    OdpovědětVymazat
  6. Na VŠ jsem sice taky dělala pitomosti (a hodně), ale jen málo z nich přímo v posluchárně nebo na cvikách. Bylo mi dlouho záhadou, jaktože si mě (i kantoři) z té doby tak pamatují, až pak mi došlo, že kvůli těm pitomostem, kvůli nimž jsem v očích mnoha vrstevníků byla pošetile dětinská. Zatímco pro kantory to bylo často unikátní osvěžení, jakýho se jim běžně moc nedostává. Protože - zlob se na mě jak chceš - vynechám-li umělecké školy, posluchači VŠ jsou o hodně jiní než ti spontánní, všelijak \"problémoví\" i skutečně problémoví, ale sobě přirození učni. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Právě jsem zatlačila slzu... :-) Bomba, fakt. Skoro se mi taky začalo stýskat, hlavně po středoškolácích, které, kdzž člověk bral jako samostatně myslící bytosti, se mu dokázali odvděčit zlatem a perlami, co uměli vymyslet. Když přišla ve třeťáku na vejšce povinná školní pedagogická praxe (jakože výuka), hrozně jsem se bála, co to se mnou provede. Ale těch domovů taky pár bylo: \"paní učitelko, neodcházejte, my vás máme rádi...\" achichach...

    OdpovědětVymazat
  8. hm, asi jsme byli nejaka vyjimka. Dodnes se jeste s nekterymi uciteli schazime. Nekolik jsme osetrovali po spolecnych flamech-moje kamaradka byla zdravotni sestra, mockrat jsem utekli a pozorovali zmateneho ucitele, ktery prisel do prazdne poslucharny a premyslel zda se spletl. Protoze nam nekterych bylo lito, tak jsme jim predem volali at vubec nechodi. Dale neuveritelne zazitky z pomvedecke aktivity....kdy se naprosto a prokazatelne ukazala moje neschopnost udelat cokoliv dle predpisu a tak se hasilo, sypalo vapnem, vetralo atd atd.
    Snad nas meli ucitele radi :o)Alespon nekteri vzpominaji se slzou v oku. Po nas zkratili studium na 4 roky a to jiz nebylo ono. Po x letech ho zase prodlouzili. Ale takova flakarna a relax to asi neni :o)
    Presto je ucnak asi poradny zahul.

    OdpovědětVymazat
  9. mam u sebe hezke tri obrazky, mrkni na ne co tomu rikas :o) Je to jen technika.

    OdpovědětVymazat
  10. ruliso: zde je link pro fraktalovou galerii http://fractals.hauner.cz/index Je to odpocinek pro oko :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Díky. :-) Dneska ten počítač ňáko nestíhám...

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.