(Optimalizováno pro černobílé monitory)

2. 3. 2007

Tak ten veselej

Pamatujete? - Kdyby byli kočároví, tak ten z dnešní noci, byť po jiným otci, by byl k tomu loňskýmu přesně do páru.
hrebeni1
hrebeni2
hrebeni3
hrebeni4
hrebeni5
hrebeni6
A sudičky u kolíbky na závěr:
hrebeni7
A s malým zpožděním přec jen ještě jednu přidám. Jednu - 14 hodin poté.
(Ono už to kdovíjak moc fotit nešlo, máma si ho v boxe pěkně hlídá, postrkuje a schovává za sebe.:-)
hrebeni8

68 komentářů:

  1. Tak ten je sakra veselej! :o) Klobouk dolů před všemi zúčastněnými...

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou když jsme byli jako děcka na prázdninách se dědovi v kravíně telila kráva. Zavřel nás v hale s krmením a zakázal nám chodit za ním. A stejně jsme koukali škvírama. A vypadalo to úplně stejně jako na těch fotkách, jen jaksi jako děcka jsme na to koukali s hrůzou vyvalenejma očima :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, telata se roděj úplně stejně. :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. dodatečná fotka - vypadá hodně odhodlaně :o)

    OdpovědětVymazat
  5. Ru, dík. S těma fotkama, co mě hodně dojmuly jsem se na chvíli dostala do nějak čistšího světa...
    Musí to být dřina, o které nemám ponětí, ale určitě ti za to stojí, jsou krásní...
    Ať se mají, a až je budeš hladit, jednou i za mne :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vyřídím, Ani. :-) Ale nejvíc dřiny odvádí ta starší culíkatá na fotkách. My ostatní spíš jen přicmrndujem a až příliš často vysvětlujem, že včera/předevčírem jsme fakt neměli čas přijít kvůli nemocnýmu dítěti/schůzi v práci/řešení partnerských problémů/velkýmu prádlu/návštěvě příbuzných... - atd atd. :-) V lepším případě si absence nadpracováváme děláním účetnictví, evidence a jiného papírování, kronik, článků do novin či fotek pro všechny ostatní. :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ta kobylka vypadá stejně unavená, jako po porodu každá lidská maminka, zdá se mi. Takový obrovský hříbě ze sebe dostat! No potěš. Já jsem si donedávna myslela, že jiní savci (třeba psi) prožívají porod lehčeji než lidi. Ale veterinář (Havránek, Ruliso :) mi řekl, že prý ne, že to všechny bolí hodně. Ale snad se aspoň ta zvířata rychlejc zotavujou...nebo co.

    OdpovědětVymazat
  8. Když rodila moje první psí holka, tak jsem trpěla \"jak zvíře\" i já.Dost mě bere, když ty oči plný bolesti na člověka koukají a nemohou říct...můžem jen odhadovat, co jim nejvíc pomůže. My si alespoň můžeme říct.Podobná bezmoc je u malých dětí, je jim zle a nevíš...

    OdpovědětVymazat
  9. Jani, jako u lidí. Ale i u lidí to má každá ženská trochu jiný. Některá je z toho dva dny na kapačky, jiná hodinu po porodu de k automatu pro kafe. (Zažila jsem i takovou, co šla na cigáro.)

    Na černobílé fotce je vlevo kobyla, taky s lysinou. Ta je už stará, ale dřív výborná matka, měla za svůj život -náct hříbat (nevím přesně ani kolik). A při každým prakticky okamžitě po porodu vyskočila na nohy a tvářila se jak tygr, plná síly svoje mládě bránit a roztrhat na kusy každýho nepřítele. :-) Tu bych si takhle klíďo píďo fotit nemohla, motat se jí kolem mrňouse s podivnou věcí v ruce, pěkně rychle by se mnou vyběhla... :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Jo.
    Koním se nemusí vždycky při porodu pomáhat. Ale u týhle hnědky už to známe, že to sice taky zvládne sama, ale je pak strašně vyčerpaná a trvá to dva dny, než začne mít sílu i na mlíko. Letos už to bylo její čtvrtý hříbě, tak už to znala, a když jí lidi přišli pomoct (pomoct povytáhnout hříbě při stazích, aby nemusela sama všechno vytlačovat), jen lehce znervózněla, ale pak znovu lehla a nechala je u sebe, spolupracovala. Takže únava ano, byla, ale míň než předešlý roky, mlíka má holka dost. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. 4 za rok? Není to trochu moc?

    OdpovědětVymazat
  12. :-)))
    Tak jinak - letošní hříbě bylo celkově už její čtvrtý. :-))

    OdpovědětVymazat
  13. :-))) Tak to jo, zdálo se mi to dost podezřelý. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. A navíc - stihnout to do začátku března!!! :-)))) Tak teď už se tu směju jak blázen.

    OdpovědětVymazat
  15. No, to mám pohlavek za to, že jsem v nedávnu jinde upozorňovala, že by se člověk měl vyjadřovat jednoznačně. :-)))

    OdpovědětVymazat
  16. Je nádhernej, šmudla zrzavej. :-) Tak ať pěkně roste - že mu Jaducha posílá jako třetí sudička zafunění do ucha. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Děkujeme, vyřídím. :-))

    OdpovědětVymazat
  18. NO je to zázrak... A takový krásný hříbátko.
    Ale pořád mi nejde do hlavy, proč u krávy a kobyly musí pomáhat lidi, když se vždycky říká, že porod je ta nejpřirozenější věc na světě. Že si lidi ulehčujou bolest a pomáhají a jistí se pro případ komplikací, to je jasné, ale zvířata? Myslíš, že by to nezvládla? - Asi jo, ale proto, že byli koně a krávy pro lidi vždycky moc důležitý, jim lidi pomáhají, aby předešli komplikacím. Je to tak dobře? (přemýšlím nahlas)

    OdpovědětVymazat
  19. Lenko, přečti si komentář (10). :-)

    Čím míň lidi zasahujou zvířatům do rozmnožování a jejich života vůbec, tím míň je taky lidí potřeba i pro takvý situace, jako je třeba porod.
    Kravám na pastvě, masným plemenům spíš jen polodomestikovaným, nikdo s porodem nepomáhá. Ty na kravíně by se bez něj většinou neobešly. Nebo obešly, ale byly by docela dost velký ztráty, mrtvě narozený telata i úhyny krav při porodu, spousta trvalých neplodností po porodu. Dáno mnoha faktory šlechtění, chovu a odchovu. (Kombinace masných a mléčných plemen - tj. velká telata na drobnější krávy, málo pohybu matky, tj. špatná kondice, předchozí zdravotní hendikepy, např. i důsledky nesprávného krmení, dopady vysoké užitkovosti, atd. atd.)

    Podobně je to i s koňmi, jsou plemena a způsoby chovu, kde lidi vůbec u rozmnožování nefigurují. A jsou plemena, většinou ta hodně prošlechtá, ve stájích chovaná, v teplíčku a s dávkovaným pohybem, u kterých minimálně dohled nad porody nutný, protože je taky víc komplikací, porody těžší, zvířata choulostivější, atd. U téhle hnědky je například problém jednak její vysoká prošlechtěnost (i pomocí příbuzenské plemenitby), jednak stará nemoc nohy (vzniklá kdysi dávno u bývalého majitele), která se jí ve vysokém stupni gravidity pod váhou břicha začne připomínat a znemožňuje víc rychlejšího pohybu, takže ta kondička vážně není...

    Za všechno se platí. Obecně i za vysokou užitkovost, ať už je to užitkovost v mlíce, masu, vlně, v počtu porozených mláďat, nebo ve sportovní výkonnosti. A platí se třeba právě obtížnými porody, při nichž musí asistovat člověk.

    OdpovědětVymazat
  20. Ruliso, ty jsi při minulé příležitosti vysvětlovala, jak můžeme dojít k nápovědě ohledně jména hříběte, ale nějak nemám šanci vystřelit ani přibližně :)

    OdpovědětVymazat
  21. Začíná stejným písmenem, jako písmeno matky nebo otce.
    Akorát že o jméně tohohle kluka se rozhodlo teprv včera (právě mám před sebou tabulku k vytištění). Letos byla porušena tradice a hříbě není (na rozdíl od matky a sourozenců) podle žádné kytky, leč podle jména jednoho města a půlky jména jednoho malíře. :-)

    OdpovědětVymazat
  22. no pěkně děkuju :-))))

    tak třeba Táboráček :o)))...nešlo by nahodit ještě něco? Alespoň jestli jde o české město a českého malíře :) (v jakém kraji by taky nebylo špatný :)

    OdpovědětVymazat
  23. No, vzhledem k tomu, že hříbě je zapsaný jako českej teplokrevník, maminka angličanka s polovičním irským původem a tatínek holanďan, tak pro jméno jsme sáhli do Francie. :-))

    OdpovědětVymazat
  24. Toulouse?
    To je půlka malíře a celé město ve Francii.

    OdpovědětVymazat
  25. No, zatím nemám lepší tip než Liška...
    .
    .
    a je to složené slovo (co do písmen) nebo se jen malíř skrývá ve městě? :) A začíná to jméno městem?

    OdpovědětVymazat
  26. Vyhrává Liška. :-))

    OdpovědětVymazat
  27. Zavírám mapu a gratuluji vítězce za rok jí to ale nedaruju :-) jestli bude příležitost (?) :o)

    OdpovědětVymazat
  28. Tady se soutěžilo...Liško, tak gratuluju.
    A pozdravuju hříbě.

    OdpovědětVymazat
  29. Jirko*, to víš, že bysme rádi, kdyby za rok ta příležitost byla. :-))
    Ani, soutěž jen tak zlehka. :-)

    OdpovědětVymazat
  30. Ru, s další soutěží mysli taky na ty, co tohle nemohli vyhrát. Tedy myslím sebe, protože bych taky někdy chtěla vyhrát.Cena není podmínkou :)))

    OdpovědětVymazat
  31. Tak já něco zkusím časem vymyslet. I když soutěže ňáko extra neplánuju, ono se to jen tak občas vyvrbí... :-))
    A pročs to vlastně nemohla vyhrát? :o)

    OdpovědětVymazat
  32. Ru, asi nejsem tak bystrá,ale to nic nemění na tom, že o výhru stojím, a jak vidíš i bez ceny, prostě jen tak, jako nějakej \" fracek \"a tak tu loudím :)))Ale neber to vážně, stejně nevyhraju :)))

    OdpovědětVymazat
  33. ad 19, Ruliso,komentáře samozřejmě čtu poctivě, než něco dodám. Dík za obšírné vysvětlení, tušila jsem, ale takhle tomu rozumím a jsem spokojená. V podstatě jde o to, že čím méně dopřáváme zvířatům přirozenosti, tím více se pak musíme starat a naopak - jo, chápu a odšrtávám. :-)

    OdpovědětVymazat
  34. ryzáčkovi přeju bohatej život, ať se mu libí :)

    placenta na první fotce vypadá jak igelitovej pytel .) co se s ní dělá? sežere jí kobyla nebo nesmí?

    OdpovědětVymazat
  35. Kobyly většinou lůžko nežerou. Spíš tamní \"maštalovej\" hafan. Před tím ji musíme hlídat, byl by schopnej si pro ni jít do boxu a krást ji ještě nevypadlou z kobyly. :-(

    OdpovědětVymazat
  36. Jo, a lůžko se po vypadnutí kobyle sebere a pečlivě prohlíží, jestli odešlo celý, jinak by to byl dost fofr s lékařským zásahem, koně jsou na tyhle věci uvnitř hodně citliví. (Našemu veterináři dokonce musíme lůžko schovat pro kontrolu, až přijede po porodu vakcinovat hříbě).

    OdpovědětVymazat
  37. To teda koukam. o luzku jsem doted nevedel, myslel jsem si ze je to jak u lidi, dlouha noha sem, kopytko tam, bylo by to teda surovy, no takhle je to \"jen\" surovy minus 1 :-)
    A malickej na posledni fotce vypada tak dospele, stabilne rozkrocenej, jiskru v oku :-) Musi to bejt uzasny videt ho v prvnich dnech rust

    OdpovědětVymazat
  38. teore, ale ono je to jako u lidí. :-))) To lůžko je i ulidí, samozřejmě přiměřeně menší. :-) Placenta, blány plodový, to je u všech savců stejný - prostě vak zaplněnej plodovou vodou, ve který plave plod. Kdyaž začne porod, blány většinou nevydrží zvýšenej tlak při průchodu pánví a prasknou, plodová voda vyteče (to už jsi určitě slyšel, že nějaké ženské na začátku produ už \"odtekla voda\"), po porodu se musí blány plodový v místě spojení placenty a děložní stěny odloučit a \"dorodit\", tj, odchází i to lůžko... :-)

    OdpovědětVymazat
  39. nooo, diky, koukam ze knizky co ctu jsou dooost neprakticky :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Ruliso, dík za tenhle článek, nádherné fotky a všem za bezvadné komentáře. Hodně jsem se toho dověděla a takhle vyfocené jsem to ještě neviděla. Všechny zdravím.

    OdpovědětVymazat
  41. Krásný Zlatohřívák!
    Musím připomenout, že já Liška Ryška jsem se v pohádce taky proměnila ve Zlatohříváka; jen ten ocas se mi nepovedlo dotáhnout, pořád byl liščí. Z toho by se nedaly dělat smyčce...

    OdpovědětVymazat
  42. Nádherná syrová pravá dojímavá realita..a VO TOM TO JE dík

    OdpovědětVymazat
  43. Liško, no, on ten hříběcí ocas je taky spíš liščí než smyčcovej. :-))

    Val: Miluju tu obyč syrovou realitu. Sama sobě si ji zas a znova závidím. :-)

    Ba ne, vážně - jako malá holka jsem o něčem takovým snila, i když jsem si to jen dost přibližně představovala. Dlouho se mi to nechtělo splnit. Když splnilo, pořád znovu a znovu žasnu, jaký to je a že to fakt je. :o)
    A jak je skrze kontakt s tou syrovou realitou vlastně \"osyrovělej\" i celej ostatní můj pohled na svět. :o)
    /V kombinaci s intošskou podstatou občas dost šílená kombinace, pravda. :-)))/

    OdpovědětVymazat
  44. Ru,k Tobě na blog si chodím pro pro humor, terý mi sedí, pro postoje \"silný baby\", pro občasný \"průplach od drsňačky\" i pro \"něžný zamyšlení\" Mám dojem, že jsi člověk s nohama na zemi s kterým by bylo supr se znát.

    OdpovědětVymazat
  45. Val dík, ale nevím. :o)
    Občas mám pocit, že mám ty nohy rozkročený na zemi, aby mě to máchání do vzduchu zbytkem těla z ní neodneslo úplně. :-)))

    OdpovědětVymazat
  46. Ru: :-) Už zas? (Ne, ještě pořád.) A hlavně - nemluvte mi o smyčcích. Při pohledu na Jadwigu smyčce bolej. Ještě furt.

    OdpovědětVymazat
  47. (47) Jakou Jadwigu? Tak se jmenuju já, ovšem v české formě.

    OdpovědětVymazat
  48. A taky Aktérky kobyla. :-)
    Akorát s těma smyčcama mi to taky uniká. :o) Zachráněná z vagonu, nebo co? :o)

    OdpovědětVymazat
  49. Ne, zachráněná před dalšími skoromužovými debilními nápady. Odstěhovala jsem se od něj poté, co jí ufiknul půlku objemu žíní z ocasu. Že prej si kamarád (notorik) klempíř potřebuje sám vyrobit štětec. Nejspíš si z toho, o co ji připravili, pak udělal celou malířskou štětku, možná i dvě nebo tři. Jinak měla ohon dlouhej až na zem, podotýkám. Ještě teď vypadá při pohledu zezadu nebo z boku dost divně. Nechtěla jsem jí k tomu dorovnat ten zbytek, protože to vzal těsně pod tím, kde končí kosti. Bylo to v květnu, akorát nastupovaly do akce mouchy. Tak asi tak. :-(

    OdpovědětVymazat
  50. Ostříhala bych v noci jeho.
    Pokud není dohola.
    V tom případě bych obětovala ještě něco z kobylí hřívy a investovala do několika tub vteřinovýho lepidla. Ne na konec ocasni kosti. Na tu pleš.

    OdpovědětVymazat
  51. Já to řešila jinak. Sebrala jsem sebe i kobylu a šly jsme pryč. Asi to byla ta pověstná poslední kapka. Omezování osobní svobody se tomu, tuším, říká. Lítost ani omluva doposud nebyla projevena - respektive byla, tak nějak kolem dokola. Ale mně (potažmo Jadwize) přímo - to asi nikdy.

    OdpovědětVymazat
  52. naděláte, kvůli pár chlupům :-)

    OdpovědětVymazat
  53. fousku, máš tam překlep :o)

    OdpovědětVymazat
  54. 54: jo, taky mě to napadlo, \"a\" místo \"u\" ... :-)

    OdpovědětVymazat
  55. Ohol se dohola a zaměstnej ručičky jako nožičky, tj. aby ses s nimi nemoh drbat a odhánět si mouchy. Pak třeba doceníš pár chlupů. :-)

    OdpovědětVymazat
  56. No jo, obzvláště od Fouska to sedí, že někdo nadělá pro pár chlupů. :-))

    OdpovědětVymazat
  57. Jééé :)
    a ta cernobila je spickova! :)

    OdpovědětVymazat
  58. No, není :-) ale dík, zvláštní (skoro vánoční:) moment to byl, tak snad se z něj aspoň kousek chytnout podařilo. Přes ty katra to moc... A světlo jako obvykle. :-)

    OdpovědětVymazat
  59. jéénadherný,moje kobča se má za 14dní hřebit,a je mi 15 tak s emoc těšim a doufám že to zvládku je to nádherný a poradíte mi někdo náké jméno na ,,R,, ???pošlete na mail........dikec peta

    OdpovědětVymazat
  60. Třeba Rulisa. :-)))
    Vem si slovník či několik slovníků a hledej. Jako my skoro každej rok. :-)

    OdpovědětVymazat
  61. [62] Peto, pro jmeno na \"R\" na tomhle blogu daleko chodit nemusis ((-;

    OdpovědětVymazat
  62. hmhm,to je fakt juknu do slovníku.moje kobyla se jmenuje Red el grey tak by se mohla kobylka jmenovat Redy for life,Rennie,a na hřebečka třeba Rocky. co vy nato?

    OdpovědětVymazat
  63. nebo univerzální Reunion :-)

    OdpovědětVymazat
  64. No, podle jména je to buď folblutka nebo nějaký westernový plemeno. Tak si musíš vybrat, jak se ti to zdá nejlepší na \"tamní\" (rozuměj u takovýho plemene) poměry. Taky aby se ti to dobře říkalo a dobře se to dalo zkrátit, když potřebuješ.
    A hlavně, aby se ti to líbilo. Tobě!
    U nás je vždycky několik lidí, kteří vybírají, říkají svůj názor na užší výběr jmen, ale kdybychom se chtěli shodnout všichni na nějakým jednom stejným, tak hříbata jsou dodnes bezejmenná. Takže stejně pak musí mít poslední a hlavní slovo majitelka příslušné klisny. :-)
    Ono, na jméně zas až tak nezáleží. :-) A komu se nebude líbit, může říkat koni jakkoli jinak.
    My jsme i z \"Vacanci\" udělali Vašíka. :-)))

    OdpovědětVymazat
  65. P.S. Hlavně ať to všechno proběhne dobře, nevím, kolikátý hříbě to bude pro kobylu a kolikátý pro tebe :-) či kolikátý pro ty, kde kobylu máš ustájenou. Hlídat, aby se porod moc nenatáhl a nebyl nějakej komplikovanej, zdesinfikovat pupek, zkontrolovat dobře odešlý lůžko, dobře pijící hříbě (a dobře se k němu chovající matku), první jeho bobky, důkaz, že novej tvoreček funguje \"z obou stran\", nechat hned první den naočkovat proti ochromě...
    To je všechno daleko důležitější než jméno. Když tak jméno můžeš dát i až několik dní po porodu, třeba abys napřed viděla, jaký hříbátko vlastně je a jaký jméno se k němu bude hodit víc. :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.