(Optimalizováno pro černobílé monitory)

26. 1. 2006

Vivat diskriminace! :-)

V zaujetí prvoukou jsem odsunula do pozadí myšlénky jiné, druho- a výšeukové. Ale nedá mi to, nedá, červíčci vrtaví...

Už docela neaktuální aktuality z webu mi červotočí v hlavě. Tak je podám opožděně. Co mi bylo číst na Ženě. Jak se chlapi od žen liší, jak kdo lépe vidí, slyší... O mozkové činnosti, hlavně ženským k radosti. (Páč jim tam z toho vyšlo, že chlapi sice maj mozek větší, ale v něm asi ty nervový spoje jaksi delší.)

Ony články na oněch stránkách mají k objektivní kvalitě daleko, neb ta není účelem, ale oč blbější článek, o to bohatší diskuse pod ním. Od kvok kvok kvokání, přes docela potěšujícně rozumný názory, až po bouřlivý polemiky o feminismu. Třeba o tom, jestli jsou víc diskriminovaný ženský, nebo dneska už skoro chlapi.

(Slepé rameno řečiště vyprávění: Máme u nás feministický kroužek. Jeho členky vyznávají víru, že po pár letech manželství je z každé trochu normální ženské v podstatě militantní feministka. Nicméně mužů si v jistých ohledech stále vážíme, neb je potřebujeme. Je s nimi sranda a my samy ty obří balíky slámy vážně neustrkáme...)

No nic. Dumala jsem, jestli ke spokojenému a psychicky vyrovnanému životu potřebuju vědět, o kolik líp ve srovnání s chlapem slyším či o kolik mám rychlejší nervový spoje (když obojí víc závisí na tom, jak se vyspím a jestli zrovna (ne)menstruuju, než na tom, jakýho jsem pohlaví). Dumala jsem, proč nemám pocit, že bych trpěla nějakou diskriminací, i když nepříjemně cítím ten rozdíl třeba při hledání práce. Dumala jsem, proč už pár let nemám potřebu ublíženě řešit něco takovýho, leda jako záminku k rýpání (do chlapů). Rýpání z pozice někoho, kdo zná a má spoustu toho, co chlapi nikdy nepoznají a mít nebudou, přičemž o počtech nervových zakončení či spojů teď nemluvím.

Nic jsem nevydumala. Nevím, jestli je to proto, že se mi se mnou na tomhle světě konečně líbí, nebo že jsem se naučila využívat výhod nacházejících se na opačném pólu diskriminace, nebo jestli jsem - jako prý většina ženskejch - kapku masochistka, takže mi trocha toho trápeníčka přijde normální... - Nevím, neřeším.

Ale radost mi udělal pan doktor Uzel. Ne všechno od něj polykám bez kousání, od pana populisty, ale tentokrát jsem polkla a málem jsem se tím soustem udusila, páč smát se a polykat najednou není zdrávo. I on se ve svém článečku zabývá rozdíly mezi mužem a ženou, ale z trošku jiného úhlu pohledu. Mravnostně delikvenčního. A ejhle:

"Také se zde oběma pohlavím měří nestejným metrem. Nápadné je to zejména v případech exhibicionismu. Pokud někdo uvidí v okně onanujícího muže, zavolá nejspíš policii, aby dotyčného zatkla pro výtržnictví. Zatímco v případě onanující ženy zavolá kamarády, aby se přišli podívat."

No, jo, tak už vím, proč bych neměnila stávající diskriminaci za všeobecnou rovnost: Nejen skrytá masochistka, ale asi taky potencionální exhibicionistka.

34 komentářů:

  1. Koukala jsem na ten Uzlův článek. Ve svým okolí mám typický případ, kdy zřejmě matka zneužívá svýho syna. Jestli to ještě nedělá, tak k tomu rozhodně nemá daleko.

    OdpovědětVymazat
  2. jinak k tématu: kdysi jsem četla časopisy jako Cosmopolitan apod. Pak mi začaly ty časáky lézt na nervy. Pokoušely se namluvit ženským, že nejsou ženský, ale sexuální mašiny, který mají ve svých rukách osud světa. Dneska mě štve akorát to, že mě šéf sešoupnul z lepšího místa na horší (ne finančně)z toho důvodu, že mám malý dítě, který je furt nemocný. V čemž ho na jedné straně chápu, ale hnusnější džob jsem ještě neměla.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak jsem toho Uzla četla, už už jsem chtěla zvolat: "A co synové zletilí?" Než jsem to dočetla do konce... I podle mě je to dost sporný. Samozřejmě - z hlediska obecné morálky ABSOLUTNĚ NEPŘÍPUSTNÝ. Přesto si myslím, že právě proto tak pečlivě tutlaný...

    OdpovědětVymazat
  4. Všechno, co je "obecnou morálkou" odsuzované, je tutlané. Dřív měli chlapci celoživotní trauma z adolescentní onanie. Bylo to proto, že byla odsuzovaná, a bylo kolem ní mnoho pověstí o škodlivém vlivu na fyzický a psychický rozvoj. Dnes to je zase incest a kdovíco to bude příště. Stejně, jako většina normálních zdravých chlapců v době dospívání začíná onanovat, dochází u nich i k tomu, že je pohlavně vzrušuje učitelka či jiná žena, se kterou se potkávají, a často i jejich vlastní matka. Předpokládám, že je to často oboustranné, a že k incestu tohoto druhu dochází mnohem častěji, než Uzel předpokládá. Nemyslím si, že by tohle mohlo někoho poškodit. Mnohem horší je, že je to obecnou morálkou zatracované, spojuje se to s psychickými úchylkami, nemluvě o tom, že to je trestné. Nikoli samotný akt, ale pocit viny může člověku způsobit trauma na celý život. Podobně jako mnoho obětí znásilnění, které nepronásledují traumatizující vzpomínky na samotný akt, nýbrž to, že obecná morálka soudí, že tohle přeci slušnou ženu nemůže potkat...

    OdpovědětVymazat
  5. to ghost: dovolím si nesouhlasit. Pochybuju o tom, že počet kluků, který sexuálně přitahuje jejich matka, je moc velkej. Těžko. A taky si nemyslím, že spaní matky s vlastním synem není úchylka a že ho to nijak nepoškozuje. Pokud k tomu někde dojde, tak je něco špatně. A takovej chlap, nezlob se na mě, je potom pro normální život bez té matky naprosto nepoužitelnej. Se znásilněním to taky vidím jinak. Nemyslím si, že znásilněná ženská má trauma z toho, jak se na ni dívá okolí. Spíš je v tom vztek a bezmoc...

    OdpovědětVymazat
  6. Spaní matky se synem - je určitě daleko víc matek než synů, které toto vědomě láká. :-) Takhle mladej kluk - pokud není gerontofil - se kouká po stejně mladejch nebo jen málo starších holkách. Ale věřím, že hormony udělaj svý a že v tý pubertální nadrženosti do toho může jít, aniž by ho maminka nějak zvlášť nutila. (Šikovná, zkušená maminka ve středních letech ví, kam a jak zcela "nenátlakově" šáhnout.) Ale pak z toho musí mít setsakra divnej pocit. Nejen kvůli morálce, vztah s matkou je založenej přece jen nějak jinak, na jiných pohledech a pocitech vůči sobě, na jiných poměrech sil - a tohle (sex) to všechno převrací. Řekla bych, že to pro kluka musí být hodně onucoidní pocit sama sebe... Nevím, jak to popsat, tu směsici "líbilo se mi to, protože to bylo až do konce a matka to umí" kontra "...já s ní...?! Dělala si se mnou, co chce..." - Fakt nevím. Ale asi takovej pocit toho kluka si představuju.
    Bratr + sestra je asi "normálnější". :-)
    A ke znásilnění - IO: Ghost má bohužel pravdu, projdi si pár diskusních fór na toto téma na kterýmkoli servru.

    OdpovědětVymazat
  7. Freudovská psychologie má jako jeden ze základních pilířů Oidipovský komplex. Jenže takřka každý kluk v pubertě tím prostě projde - silný citový vztah k matce. V pubertě v tom má ten kluk zmatek a v hormonech má guláš. V tom je jedna ze slabin Freudovské psychologie - považuje to za "odchylku", přitom tím projde takřka každý, tak jaká odchylka. Co se týká spaní se ženskou obecně v tomhle pubertálním věku - to není jen o matkách, ale i o jejich kamarádkách - chlapci jsou v tomhle věku mnohem citlivější, než se obecně připouští, a může je to poškodit na celý život - ženské okolo čtyřicítky bývají k mužům trošku tvrdší a to takového mladíka může odrovnat. Stalo se to známému, když mu byl čtrnáct, s jednou herečkou, která bydlela v témže domě, a hodně ho to poznamenalo. Je lepší, když to přijde až po pubertě. Kdysi jsem se znal s jednou sociální pracovnicí, která o takových případech dost věděla.
    Znal jsem dost znásilněných děvčat, co to neohlásily, protože se bály, že by je rodiče vyhodili z domova, co by tomu řekli sousedi a podobně. Znal jsem i pár, které opravdu vyhodili rodiče z domova právě jen proto, že "se nechaly" znásilnit. Znal jsem i pár žen, které byly znásilněné v dospělosti (v zaměstnání, u lékaře, u známého) - neohlásily to, protože se bály, co by se o nich říkalo, že by jim to manžel nikdy neodpustil a podobně.

    OdpovědětVymazat
  8. ...a pod článkem od Uzla jsem si všiml jednoho dotazu v diskusi: "A je sexuální vydírání taky deliktem? Jestli ano, tak se musejí upravit statistiky!"....a pak jsem se vrátil k nedávno čtenému (http://www.qark.net/clanek/za-trest-bez-sexu ) a stejně vím prdlajz. A tu diskriminaci dvojího metru, kterou pan sexuolog uvádí příkladem exhibicionismu, bych taky doplnil třeba znásilněním. Jednoduše řečeno jde při znásilnění o vynucený sex, tady bych taky statisticky upravoval...

    OdpovědětVymazat
  9. Kluk ve čtrnácti - jo, ty věkově blízký holky sice přitahují, ale dospělá ženská má úplně jinej druh přitažlivosti. Zvlášť po třicítce. Strašně moc to závisí na tom, jestli z toho rodič sám má nebo nemá trauma. Pokud má, strhne do toho i potomka a zahrne ho pocitem viny. Pokud ne, vznikne mezi nima sice trochu jinej vztah, ale pak puberta skončí a s tím i tenhle incestní vztah. Obecně jakejkoli citovej vztah má tři složky - tu opatrovnickou (rodičovskou), tu podřízenou (dětskou), a partnerskou s příslušným sexuálním nábojem. V pubertě je v tom prostě guláš, a je i spousta mladých učitelek, které se v tom omočí. To pubertální dítě je naprosto bez zkušeností, když do toho spadne. Nemá srovnání. Sex z prvního vztahu si do života odnáší jako etalon a porovnává. Mně moje dcera v pubertě přišla jako ženská přitažlivá hodně, ale já byl spíš v pokušení jí přerazit.

    OdpovědětVymazat
  10. Jirka*: Problém je v tom, že případů, kdy se dvě či více ženských spojí proti jednomu chlapovi, přiopijou ho a přivážou k posteli a pak "si ho vezmou", je minimum. Navíc, chlap něco takovýho asi taky vůbec nemá chuť vytrubovat do světa. Znásilnění chlapa (byť třeba hodně mladýho) zručmo ručmo fikanou ženskou útokem na jeho přírodní reflexy - bráno důsledně by to mohl být každý druhý případ, kdy chlapa ženská sbalí.

    Když ženská řekne, že nechtěla, težko se dokazuje, že chtěla, ale když se chlapovi postaví (byť přiopilej či přifetlej), težko se prokazuje, že nechtěl. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. ve čtrnáctipokud si to dobře pamatuju, tak ve čtrnácti jsem jako nejvěší potíž pociťoval nedostupnost, přesněji nesvolnost objektů touhy (maminka mezi ně ale opravdu nepatřila). Anebo jsem tu nesvolnost příliš předpokládal, měl jsem se víc snažit, jak to tady čtu ... mladé holky se mi teda nezdají míň tvrdé, než "vícekřížkovky", spíš naopak, způsob, jakým mě přitahují se mi zdá u každé sice trochu jiný, ale určitě nazávislý na věku ... každý má ovšem svoje zkušenosti, a zkušenosti jsou, jak známo, nepřenosné ... zastavte ten čas na chvilku, ať stíhám komentovat aspoň něco

    OdpovědětVymazat
  12. Fousek: Tu tvrdost Ghost asi myslel spíš při sexu samém. Tvrdost mladých holek je trochu odjinud. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Mladé dívky jsou více postižené sny, romantikou, ideami - jejich tvrdost je jen taková póza. Ty starší ženské jsou pragmatičtější, přímější.

    OdpovědětVymazat
  14. Ruliso, to je pravda, ale ještě existují další případy, a ty jsem měl spíš na mysli. Znásilnění nemusí být jen důsledkem pozice fyzicky silnějšího, ale i psychicky. Zdeptaného ušláplého chlapíka, si statná údernice může vodit jak chce. Dostane to příkazem a bojí se to nesplnit (doplň si to opačně, taky častý způsob znásilnění, nebo využívání). Chlapovi se někdy postaví, i když nechce, bohužel to často je i naopak 8^) Ano, dokazuje se to hodně špatně...

    OdpovědětVymazat
  15. ale běda když něco ze šablony dané sny, romantikou, idejemi vyčuhuje ... ale, já těch mladých holek znám docela málo, maximálně sem tam nějakou svezu stopem ... a z těch holek, co jsou mladé o něco déle, se vídám tak s mojí N., občas čtu Rulisu z dopisu ... a vůbec
    ještě než se pro zaneprázdněnost omluvím z další diskuze, musím říct, že jsem včera večer (když teda nešlo bloguje, že ...) na zmíněnou Ženu (časopis) zavítal. Skončilo to tak, že jsem u jakéhosi staršího článku zaklikal diskuzi, kde byla Rulisa hodně aktivní, a dobře se bavil. Teď už teda vím, jak to bylo s těma tvýma zlomenýma rukama ...

    OdpovědětVymazat
  16. Hihi... :-) Jirka*: Když se chlapovi nepostaví, i když chce, pořád má šanci se z toho vylízat... (říkal pan Saudek, a to ho jinak nemusím...)

    OdpovědětVymazat
  17. Dee Dee, teď jsi napsala něco, co jsem zapomněl dodat - znásilnění chlapa, nemusí být doprovázené "patřičným postavením", vždyť ani u žen nemusí dojít ke vniknutí, a je to považováno za znásilnění...

    OdpovědětVymazat
  18. Dee Dee: A když se chlapovi postaví, i když nechce, má jakou šanci? :-)))
    (Eh, ruliso, ruliso, to jsi v noci netušila, kam se diskuse zatočí... :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Fousek:
    Až budeš mít čas mezi Francouzi, buď tak laskav a hoď mi do vzkazů link na tu stránku, u níž ses tak dobře bavil, jo? :-) Ať vím, z čeho se mi zatím jen v předtuše ježí vlasy i tam co nejsou vlasy... :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Bylo mi vstepovano, ze muzi maji vic prav nez zeny. Zena nesmela to ci to, sama navstevovat podnik, necudne sedet, vyzyvave se smat, sama oslovovat muze a seznamovat se s nimi. Taky musela davat pozor na svoji cest a dobrou povest. nenavidela jsem vlastni zenstvi a chtela jsem byt muzem.
    Definitivne me vylecilo z feminizmu narozeni mych trech synu. Osud to tak chtel, abych svet poznala i z te druhe strany.
    Muzi, nemate to vubec lehke a nekdy s vami uprimne soucitim.

    OdpovědětVymazat
  21. Už od mládí sleduju svět žen. Za posledních deset let jsem do něj nahlédl opravdu hluboko. Docela by mne zajímalo, jak bych uhrál život, kdybych byl ženská.

    OdpovědětVymazat
  22. Ghost:
    Zenska ma pokud chce zivot pestrejsi nez chlap, uz jenom proto ze ho ma obohaceny o materstvi. Ma ctyri zasadne odlisne moznosti si usporadat zivot:
    zavesi se pasivne na aktivniho muze a necha se vest az do smrti
    Zustane aktivni, ale svobodna a nebude se na nikoho a na nic vazat, dite si poridi za svobodna nebo se brzy rozvede
    Vytvori rovnopravny partnersky vztah s muzem tj. budou oba stejne aktivni ci pasivni, nebo se budou stridat v roli aktivniho a pasivniho.
    Samozrejme je zde jeste mene casta moznost aktivni zen ktera tahne pasivniho manzela. Musim priznat ze tuhle moznost vidim velmi zridka. Nezamenovat za zenu semetriku, ktera postekava a komanduje muze. Aktivni zena je ta, ktera samostatne organizuje a zajistuje hlavni aktivity rodiny.(finance, volny cas, konicky, investice)

    OdpovědětVymazat
  23. Samozřejmě je ten rovnoprávný vztah to optimální. Jenže když tak poslouchám chlapy, říkám si - žít se ženskou je těžký, ale dá se to vydržet, s chlapem bych ale asi moc dlouho nevydržel.

    OdpovědětVymazat
  24. s chlapem se zije velmi tezko ze zacatku, kdyz je jeste moc bujny. V prvni fazi vztahu je to vetsinou zenska ktera ustupuje a vlastne drzi vztah pohromade. Jak cas postupuje velmi nenapadne se to zacne cele obracet. Obcas ustoupit, nechat toho druheho konat a prijmout jeho rozhodnuti za sve se musi taky naucit. Casto se to uci oba partneri stejne.

    OdpovědětVymazat
  25. Tohle já bych neuměl. Já vždycky přímo a na rovinu. Chceš? Nechceš? Tak navrhni něco, co by se mi líbilo. Nemám nejmenší chuť něco rozhodovat, ale taky nechci dělat nějaký nesmysly jen proto, že si to ten druhej vymyslí. Můj bratr s první manželkou furt něco řešili. Já bych s ní byl hotovej strašně rychle. I s mym bratrem - s tím ještě dřív.

    OdpovědětVymazat
  26. ad Rulisa (17:08) - Velkou. Větší než kterákoliv ženská.

    OdpovědětVymazat
  27. Ghost: zrovna mi vypadl napsany text do neznama. Takze zkusim jeste jednou. Pokud mas hodne zalib, tak je to jednoduche navrhnout neco co by se ti libilo. Horsi je, pokud se ti libi pouze pobyt sam na chalupe. Pak to ma zenska dost tezke neco vymylset :o)
    Rulisa: Priznam se ze nevim co jsi chtela napsat :o)

    OdpovědětVymazat
  28. to predtim jsem psala ja:o)

    OdpovědětVymazat
  29. Dee: Vážně vzato samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
  30. Rulisa: Jak jinak. Převážně.

    OdpovědětVymazat
  31. Já jsem tam četl jen jednu o dětech (link - vzkazy). Ale z tvé reakce soudím, že by asi šlo najít ledasco ;-)

    OdpovědětVymazat
  32. Dee Dee: Mám jen jednu zálibu, která se bez ženské provozovat nedá :-) A tak jsem spíše sám na chatě, neboť tam široko daleko není žádná ženská, co by mi moji zálibu připomněla :-)))

    OdpovědětVymazat
  33. A když se chlapovi postaví, i když nechce, má jakou šanci?
    Když ženská ví, jak na toho kterýho chlapa jít, tak ten chlap nemá šanci. Ovšem když ten chlap ví, kde má citlivý místo, tak zase nemá šanci žádná ženská. Naopak - ženský se stačí správně dotknout a nemá šanci. Jenže - něco se někde porouchalo - možná jsou to ty zbytkový neodfiltrovatelný antikoncepční hormonální prostředky, který jsou dnes i v pitný vodě a nikdo neví co s tím. Možná je to nějaká složka emisí, která se nespláchne s deštěm. Možná je to životosprávou. Ale je stále víc lidí, který s tím mají potíže třeba už ve třiceti - ty hormony se jim prostě nenastartují. Dneska by měla Mata Hari dost komplikace. Spousta lidí "nefunguje".

    OdpovědětVymazat
  34. O tom, že se muži nechovají k ženám s patřičnou úctou, svědčí tento smutný příběh: ...
    Přijde paní s dítětem k doktorovi.
    Ten dítě prohlédne a pak říká matce:
    "Svlečte se..."
    Matka zděšeně povídá:
    "Proč? Nemocné je dítě, ne já!!!"
    Doktor:
    "Tohle je odepsané, udělám vám nové..."

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.