(Optimalizováno pro černobílé monitory)

25. 10. 2006

Genetika

věda s genderovým nábojem. Odstřelí i barvoslepost.

Co je pro Radku fyzika nebo matematika, cosi jako kód principu světa, i to největší vepsané i v tom nejmenším prostoru, i to nejmenší v sobě nesoucí všechno velké, to je pro mě genetika.

Mikroskopizace onoho kódu. Princip zjevného a skrytého, jejich vazeb, kombinací, akcelerací a latencí, síť podmínek, startérů, inhibitorů a jejich hierarchií, síť prvků tak logicky do sebe do nejmenšího detailu zapadajích, v tolika vrstvách... A přitom síť naprosto logicky pracující i s tím nejdůležitějším - s nedílně zabudovanou funkcí náhody a chyb jako vývojového činitele a zdroje nekonečné variability...

Věda o tom, že nic není nemožné. Nic dáno absolutně.

Hmm, škoda, že se mi kdysi nechtělo chodit do školy o rok dýl...

Takhle mi z celýho okouzlení genetikou vyšel jediný můj osobní vyzkoumaný postulát - o nesmyslnosti hledání nějakého smyslu našeho bytí ve zdejším jsoucnu. Jsme jen výsledkem tvořivých her genetiky, jedna z variant, co se mezi těmi náhodami sevřenými logikou chytila a hraje si dál... Dokud jí to něco, nebo my sami nezkazíme...

Ale když se takhle na netu pustím do hledání něčeho, co s genetikou souvisí, třeba barvosleposti (abych se nesekla s nějakým rádoby vtipným výrokem na to téma, páč si už taky prd ze školy pamatuju), tak se najednou začnu smát, na co na všechno se lidem výsledky studia toho mikroskopickýho modelu hodí.

Ono jim nestačí zkonstatovat, oni si to ještě i ohodnotí...

No, koukejte:

Na začátku vývoje si všichni jedinci předávali stejné pohlavní chromozomy. Pro zjednodušení řekněme, že přímí předchůdci savců měli všichni XX. Pak se to ale nějak poměnilo (původně jsem měla napsáno "domrvilo", ale páč si z chlapů v tomhle článku výjimečně nechci dělat srandu, tak jsem to radši nahradila neutrálnějším výrazem) a některá X potratila část genetické informace, co na sobě nesla, a tudíž i část svého "těla". Z X vzniklo Y.

Krásné, že jo? Chlapi jsou vlastně výsledkem erroru v zápise genetického programu...

Jásají feministky...

Omyl, tvrdí opačná část vykladačů.

Chromozom Y jako jediný na sobě nese informaci pro tvorbu varlat. Takže je naopak vývojově pokročilejší. A nejen z toho důvodu. Taky proto, že to, čeho se zbavil, byly jen nefunkční části, daň tomu, že se na něm jakožto na unikátu, který se nikdy nesejde s druhým Y do dvojice, aby si navzájem opravili chyby, ty chyby nahromadily. Ale současně si tím svůj zápis informací zdokonalil, už toho druhého nepotřebuje, umí si opravit sám sebe...

Můžete si srovnat podání tohohle a tohohle článku. V čem se liší, ač se vlastně tak moc neliší. A nezapomeňte se podívat na jejich autory. :-)

Holt, kdo si potřebuje najít hůlčičku pro sebevědomí svého pohlaví, má v genetice skvělý možnosti. Na obě strany. A můžeme se do alelujá hádat, jestli je významnější X jako prazáklad, stabilizátor a nositel báze informací, nebo Y jako nositel těch unikátů...

Jako by nestačilo vědět, že je vždycky něco za něco, třeba zisk unikátní informace za ztrátu mnoha jiných a za větší pravděpodobnost projevu genetických vad, jako je například hemofilie nebo barvoslepost...

Jako by genderových podpor potřební vykladači zapomněli, že ty dva typy chromozomů jsou pořád jeden celek, i když se zrovna nesejdou do páru...


No, ale abych učinila zadost i tomu, kvůli čemu jsem vlastně původně začla hledat na tom netu: Kdo si chce zkusit, jestli není na nějaký způsob barvoslepý, geneticky i negeneticky, třeba po nějaké nemoci či úrazu, může tady.

A kdo chce vědět, proč jsou tříbarevný jen kočky, ale kocouři nikdy, nebo proč se v ženskejch nedá vyznat, i když jsou v podstatě všecky stejný, tak může třeba tady. :-)

49 komentářů:

  1. ruliso, jestli Tě baví genetika, přesněji v souvislosti se sexualitou,
    zkus tohle:
    Matt Ridley, Červená královna
    když jsem se prokousal první půlkou, což jsou nezáživný sociologický podklady, tak v druhý jsem se královsky pobavil :-)

    OdpovědětVymazat
  2. ru: doufam ze tuto inspiraci genetikou jsi ziskala po precteni mojich \"moudrosti\" o DNK :o) u Hanci O myslenkach. Jestli ne tak zacnu verit o nejakem nasem synchronnim spojeni! A koukam jako blazen.
    Kdybych se dnes mohla rozhodovat, tak bych sla studovat genetiku.

    OdpovědětVymazat
  3. geneticky kod nese v sobe kompletni informaci o nasem vyvoje, rika se tomu ontogeneza? Je to krasny priklad toho jak je v obycejne nahode zaklety tvurci potencial zivota. \"buh hraje v kostky\"

    OdpovědětVymazat
  4. opravdu pěkné, jak se jakákoli informace dá různě interpretovat a z téhož získávat politické body pro feminismus i antifeminismus ... :-)

    ale jinak bych řek, že tvá záliba v genetice docela souvisí se zálibou ve webdesignu - nastavování různých vlastností, kombinování nastavení, přebíjení jedné vlastnosti druhou ...

    redundance v chromozómu Y se podobá samoopravným kódům v diskových polích a pamětech, opravy X podle druhého stejného - zálohování dat ...

    jen je to v počítačích hodně zjednodušené :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Fousku: geneticke kody se ridi podle me pravidly fungovani pocitace. Protoze vznikaly dle jednoduchych algoritmu (opet jsem u fraktalu :o))))) Ridi se kvantove, bud neco je nebo to neni. jednicka nebo nula.

    OdpovědětVymazat
  6. 6: nebo je to spíš naopak - to, co v počítačích vzniká artificiálně programováním, je inspirováno přírodou, kde totéž vznikalo evolucí :-)

    zkombinováním více \"je/není\" vznikne složitější \"tak trochu je\" nebo \"je nějakým způsobem\" ... když dáme dohromady více postojů \"ode zdi ke zdi\", získáme střední cestu - princip politiky? :-)

    OdpovědětVymazat
  7. fousku: ano, ano, ano :o) Tak nejak si to predstavuju.

    OdpovědětVymazat
  8. Genetika-obor, co by mě děsně bavil a zajímá mě.Jo, a barvoslepá nejsem, ač mi to bylo těmi opravdu barvoslepými několikrát řečeno.já to věděla, že ne :)

    OdpovědětVymazat
  9. Výsledky bádání v genetice jsou zajímavé, jejich interpretace ze dají lehce zneužít (ostatně jako kdeco) a co teprv manipulace s geny. Chraň nás ruka - nevím koho - před výrobou třeba superzdravých a supersilných supermužů a superžen. Abych pravdu řekla, nevím, zda bude mít lidstvo tolik rozumu a nedojde na to. Zatím se nám podařilo udržet pod kontrolou zákaz klonování. Zatím...

    OdpovědětVymazat
  10. ad 7,8: Souhlas. Kdeco v těle (i myšlenky) probíhá systémem je/není... funguje na principu dvojkové soustavy... možná, že se dá říci, že náš svět - vše kolem nás a v nás se sestává z \"jedniček a nul\". Slušně dokonalý systém. :-)

    Jinak Fousku, zlatá střední cesta není dobrá jen pro politiku, je optimální (asi) pro celý život. První, kdo pojmenoval a vyzdvihl zlatou střední cestu byl Buddha, co vím.

    OdpovědětVymazat
  11. jeste mi neni zcela jasne co je s tim genderovym nabojem :o) Protoze nelze merit rozdilnou psychiku muze a zeny jednou chybejici nozickou.

    Nevim jak to maji simpanzy, celkem by me to zajimalo. Jak se lisi jejich pohlavy v chromozomech? Taky nemaji samci nozicku? Jestli je to tak, pak je psychika zakleta jinde a ne v noze.

    OdpovědětVymazat
  12. ten pohlavozpytný(genderovy) náboj je v tom, jak ten rozdíl kdo podává -

    ženský úhel pohledu: \"chlap je jen porouchaná ženská\"

    mužský úhel pohledu: \"chlapi jsou vyšší vývojový stupeň, vyvíjelo se jim (nám) ypsilon, zatímco ženské ustrnuly na pitomém iksku\"

    :-)

    OdpovědětVymazat
  13. hm Fousku: me to prijde dost ujete a to v legraci i bez legrace :o) Protoze vyvoj odlisnych pohlavi je zakodovany od momentu vyvoje prvoku. I rostliny maji ruzna pohlavi. Takze ruznost pohlavi je geneticky dana odjakziva. Ta psychika se tam vyvinula az posleze, takze by mela vychazet z jinych predpokladu nez rozmnozovacich organu. Ja jsem zasadne proti rozdelovani na pohlavi. A to z obou uhlu pohledu :o)

    OdpovědětVymazat
  14. 1-0-0-0-1-1 ....se pomalu dostáváme k tomu Matrixu :-))

    OdpovědětVymazat
  15. Nestíhám zatím přečíst všechny komenty, tak jen Radce na (3):
    Dikusi u Hanči jsem nečetla, vůbec netuším, že jste tam mluvily o genetice. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. ad 10 Lenko, to by se mi taky nelíbilo.
    Skoro začátek konce...

    OdpovědětVymazat
  17. ru: tak prece rezonance! Ja tusim davno, ze to tak funguje :o)

    Lenko, experimenty s DNK povazuji za spatne. A to vcetne leceni vaznych vrozenych vad. Stejne tak povazuju za spatne umele oplodneni kde je duvodem vrozena geneticka odchylka.
    Pri vyberu partnera jsem podvedome (zduraznuju podvedome-instinktivne!!!!)zohlednovala jeho genetickou vybavu, aby ladila s moji) Vzala jsem si prvniho muze, kde ten soulad byl :o) Poznat se to da celkem lehce, otehotnela jsem na prvni pokus:o) (roztrzeni ochrany)

    OdpovědětVymazat
  18. 18: takže do toho vstupuje i genetická výbava latexu :-)))

    OdpovědětVymazat
  19. ta geneticka vybava latexu je osud:o) bud ho prijmeme nebo se proti nemu postavime. ja jsem ho prijala.

    OdpovědětVymazat
  20. Taky si myslim, ze neni dobre v pripade volby partnera osud a nahodu uplne vyloucit z hry. Treba ve forme hormonalni antikoncepce. Ale tento nazor mam odjakziva :o)
    Zrovna HA je prostredek, ktery dovoluje dosahovani kratkodobych cilu na ukor dlouhodobych :o) Ale to je jine tema. A vubec sem nepatri :o)

    OdpovědětVymazat
  21. Radko, (15), ty se čílíš na Fouska, ale on to nevymyslel, ba anijá, jen jsem srovnávala dva články na totéž téma, jako příklad toho, jak si lidi umí tebnhle způsob \"propohlavního\" uvažování nacpat v podstatě kamkoli. Nejde o psychiku. Spíš o podvědomou snahu postavit jedno pohlaví výš než druhé skrze \"výše postavený\" chromozom, který to druhé pohlaví nemá, nebo ho má jen polovinu.
    Píšu z práce, možná trochu chaoticky. Omlouvám se.
    Šimpanzi maj taky pohlavní XY, stejně jako všichni savci, akorát u ptáků se pohlaví determinuje naopak.

    OdpovědětVymazat
  22. ru: takze neni co resit, u zvirat se neda rozhodnout kdo je vys a kdo je niz :o) A na fouska se necilim ani trosku. Jsem hodna od prirozeni :o)

    OdpovědětVymazat
  23. 15: já teda proti rozdělování podle pohlaví nejsem, na to je rozdíly příliš vidět (teda myslím kategorizaci samice/samec, ne malé/střední/velké :-).

    Spíš teda jsem proti předsudkům, které toto dělení využívají - proti apriornímu předpokládání vlastností na základě příslušnosti k nějaké skupině.

    OdpovědětVymazat
  24. Jo.
    Odlišování pohlaví mi nevadí, v lecčems dokonce spíš naopak. Ráda si vychutnám, že leccos umím jako chlapi nebo líp než oni, ale stejně ráda jsem ženská a stejně tak si vychutnávám i ty situace, kdy je v lecčems lepší ten chlap. Kvalita mýho života nestojí na poměřování se s chlapama.

    Vadí mi, když se to rozlišování děje či zneužívá za účelem výše zmíněným. Kdo je se sebou srovnanej a je ve svý kůži (pohlaví) rád, nepotřebuje si to dokazovat skrze něco jinýho nebo skrze snížení něčeho (někoho) jinýho.

    Dřív, sama do sebe nedoklaplá, jsem se taky vděčně smála kdejakým vtipům na účet chlapů, doslova hltala a sbírala takový ty oběžný mejly typu \"proč je lepší to a ono než chlap\", vtipy, z nichž vyplývalo, že chlap by v ženský roli těžce selhal, atd. Dneska mě to nějak nebere. Přijde mi to asi tak na stejný úrovni, jako když se někteří moji pubertální učníci (pravidelně ti s nejodřenějšíma ušima po každé klasifikaci) nadšeně chytají kdejaké příležitosti, aby mohli říct vtip na cikány nebo shodit svýho spolužáka, co se právě teď právě v tomhle ukázal být (hurá!) o něco slabší než oni.

    OdpovědětVymazat
  25. Abych se priznala, smeju se vsemu :o) Nevadi mi vtipy ani takove a ani makove. Protoze je to jen vtip. Nelze rict, co je lepsi zda kohout ci slepice. A kdo je komu nadrazen. Z deseti kouhoutu si uzije jenom jeden, ten nejsilnejsi a tech zbylych devet se uzira nekde v koutku a kazda slepka si do nej muze klofnout :o)A nakonec skonci na pekaci. A stejne je to u slepek, jsou aktivnejsi i ty mene aktivni, ozobane uplne od vsech.
    A u krav ci byku je to presne to same. stado vede nakonec nejvetsi krava :o) Je uplny nesmysl vychazet z nadrazenosti pohlavi u zvirat. A u lidi je to uplne stejne.

    OdpovědětVymazat
  26. Jo, a ještě Radko, (4) - (teprv teď si v klidu doma pořádně pročítám diskusi) - ta poučka zní \"Ontogeneze je zkrácený záznam fylogeneze.\" - Tedy při vývoji zárodku od splynutí spermie a vajíčka až do fáze plodu v hotové podobě lidského dítěte, se pokaždé znovu, jen zrychleně, prochází všemi fázemi našeho vývoje jako druhu. Od jednobuněčných organismů přes mnohobuněčné nediferencované organismy k diferencovaným a pak přes vývoj orgánů až k člověku.

    OdpovědětVymazat
  27. Neříkám, že se nezasměju. Ale už to není to lapání po všem, i když je to na jedno brdo. Musí to mít nápad. Třeba můj nejoblíbenější genderovej vtip je o tom, proč pánbůh stvořil ženu podle přání muže a ne naopak - no protože kdyby měl tvořit muže podle přání ženy, tak by ještě dneska nebyl hotovej. :-)

    OdpovědětVymazat
  28. No, a teď jsem si na wikipedii přečetla, že teorie, že ontogeneze je přesným opakováním vývoje druhu, je již překonaná. :-)))
    Ale jisté souvislosti prý jsou, tak aspoň něco. :-))

    OdpovědětVymazat
  29. my jsem se taky ucili ze je to prekonane. Ony se asi jenom otviraji ruzne sekvence genu, aby se pak opet zavrely a vsechno bylo jinak. Vlastne jde vsechno spravnym smerem :o)

    OdpovědětVymazat
  30. Já si to pamatuju ješět z gymplu a tam nás učila paní už v důcchodu. Tak asi učila to, co za ní ještě nebylo překonané. :-))
    Ale stejně tam ty fáze jdou vystopovat. Ne do mrtě, ale jdou. Vždycky jsem si to představovala spíš tak, jak to píšeš ty - že se něco pootevře, ťukne se na to a příkaz zazní \"tudy ne, poposkočit dál\", tak se to přeskočí, manifestace zastaralé informace nedokončena... Až se vývoj plodu doškobrtá k tomu, co má být dovedeno do konce. :-)

    OdpovědětVymazat
  31. ja taky tak nejak, a asi to i tak nejak je :o)

    OdpovědětVymazat
  32. K te barvoslepostiRuliso, napadlo te nekdy, cim to je, ze fialova, ktera je na konci spaktra, v nasem vnimani plynule prechazi v cervenou, ktera je na zacatku? Jestli nevis proc, a chces to vedet, napisu o tom. Jestli to vis, napis o tom :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Musím říct, že hádky na tohle téma u mě vždy vyvolávájí pocity usmívání a obzvláště stejně jako spory vegetariánů s ostatními o tom kdo zabíjí víc a kdo ne a kdo je vrah a kdo není. Prostě žabomyší spory.

    OdpovědětVymazat
  34. (33) Nevím, je to na mě už moc fyzika. :-)) Ale fakt je, že mě to kdysi zarazilo, že to, co je v pastelkách vedle sebe, je ve spektru na opačných koncích. Nicméně vzhledem k cykličnosti kdečeho v tom našem světě jsem usoudila, že je to asi jako s láskou a nenávistí. :-)))
    Pak se mi to zamotalo zjištěním, že možná ty barvy vůbec nejsou takový, je to jen vlnová délka, která se nám na barvy přeměňuje až po zpracováním v bunkách oka, malujeme si spektrum podle schopnosti našich očí, ale spousta zvířat vidí barvy jinak... Možná to, že oba kraje (pro nás) viditelného spektra jdou do červena, je jen a pouze otázka našich očních buněk... (?)
    Nevím.
    Napiš. :-)

    OdpovědětVymazat
  35. Někdy a někde ve škole nám kdosi oznámil, že barvy ve skutečnosti neexistují, jen bílá a černá.
    Nejméně polovina třídy z toho byla zklamaná a otrávená, včetně mne.
    Dodnes to neberu v potaz, protože je vidím, fyzice málo rozumím a chci, aby mi zůstaly :)

    OdpovědětVymazat
  36. Jo, jedinej možnej přístup, nenechat si to sebrat. :-))
    A nejen k barvám. :-)

    OdpovědětVymazat
  37. vime, ze vsechno kolem nas je vlneni, vime ze barevnost je reprodukce techto vln nasim mozkem. (capiky oznamuji jaka frekvecnce byla zachcena a podle toho se v mozku evokuje nejaka brava) Clovek to muze vsechno vedet a je mu to fuk :o)

    OdpovědětVymazat
  38. ru: nojo, ja se to ucila moc davno jeste na Slovensku :o) Cipek mi prijde spis jako ta vec co se strka do pr...

    OdpovědětVymazat
  39. No, ale ten se slovensky řekne taky čapík. :-)))

    OdpovědětVymazat
  40. ale na slovensku jsem capiky do pr.. neznala :o) Takze to nemam s touhle funkci spojeno.

    OdpovědětVymazat
  41. OK[35] Tak ja to teda blognu. Tak, aby to nebyla moc fysika. Ale nekdy, az nepujdu do hospy :-)

    OdpovědětVymazat
  42. Roj: uz aby jsi byl z ty hospody doma :o)

    OdpovědětVymazat
  43. Jo, taky mám podezření, že nás s potěšením napíná. :-))

    OdpovědětVymazat
  44. Děkujeme za pozvání, ba za dveří přidržení (potěšitelné to sexuální harašení) :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.