(Optimalizováno pro černobílé monitory)

24. 3. 2006

Poslední...

...letošně zimní hromada uhlí. - To jste se lekli, že příspěvek, co? :-)

Psala jsem před cca měsícem o jaru ve vzduchu a o vzniku soukromého rybníka v průjezdě. Nestačili jsme vymetat vodu. Přituhlo. Rybník se změnil v kluziště. Pak, i když další vlna mrazů polevila, přes den jen neochotně odtávaly velehory sněhu na zasluněné straně průjezdu, horské pramínky stýkaly průjezdem dolů a přituhovaly v dalších a dalších vrstvách na nezasluněném kluzišti za vraty.

Nemáme kam uložit zásobu uhlí na celou zimu, tak nám to vozí průběžně, na několikrát za zimu. Doufání, že oteplení dosáhne i za vrata, se ukázalo pošetilým. Trvalost a tepelnou odolnost našeho kluziště by nám mohli závidět všichni organizátoři zimních olympijských her.

Nejpozdějc na pátek, spočítala jsem si s pohledem na kopeček zbylého otopu. Nejpozdějc na pátek musím objednat další fůru. A nejpozdějc ve čtvrtek musí buď udeřit totální oteplení, nebo krumpáč do země, aby šly otevřít vrata. Protože už několik dní procházíme škvírkou, do jaké se naposledy otevřít podařilo a v jaké pak přes noc vrata definitivně zkameněla, zalitá v ledu. Tedy, my jsme prošli. My doma, co máme předprsí asi tak všichni stejný bez ohledu na pohlaví. Sousedka, co je podstatně podstatnější a přírodou obdařenější, už neprošla a brodila se k nám přes zahradu po kolena ve sněhu.

Uhlí objednáno, za dvě další noci přibyly další dvě vrstvy na kluzišti, perfektně zahladivší vrstvu několika kil soli.

Tak jsem včera popadla krumpáč a jala se ničit olympijskou chloubu. Starší zajuchal a nadšeně se připojil, za což jsem po vydobytí prostoru pro jedno křídlo vrat cítila bezmeznou vděčnost a vyměnila jsem s ním krompáč za lopatu. Zřícená, oházená a obodaná ledovou tříští, ruce jak opičák a záda k nenarovnání.
Synek odpad za deset minut, během nichž se trefil krompáčem do vrat jen asi pětkrát, tak jsme se nadále střídali a nakonec v oboustranným totálním vyčerpání obětovali většinu horké vody z bojleru na zbabělé vyřešení dokončovacích prací. V zájmu záchrany vrat, páč netrefovat se přímo do nich už jsme nezvládali ani jeden. (Čímž jsme ovšem zkazili mladšímu jeho nadšený skandování "Krteček a myška, do toho, krteček a myška do toho...")

(Myslela jsem, že budem dneska svorně jak dva lazaři na záda a ruce, ale kupodivu nejsme. Jediný, co mě po včerejšku bolí, je před lety odložením se z koně na šutr naštíplá kostrč.)

Do rána kluziště, vrata krásně zatuhlá dokořán otevřená. Avie o ně ani neškrtla. (Krom toho, že pan šofér - tentokrát ne "můj" - byl frajer a opovržlivě mávl rukou nad babským ustrašeným kvokáním, ať počká, než vjezd posypu popelem, páč jinak nevyjede. Nevyjel. Než si to ověřil, v klidu jsem si mezitím došla pro ten popel.)

Teď vrata pro změnu nezavřem. Krásně všem do očí zející náš stavební a na kontejner čekající herberk. Završený uhlím, pod nímž plynule prosakuje bystřinka z tajících ledovců. Doufám, že tu poslední letošní hromadu uhlí si nikdo během dalších nocí neroznosí domů. To ostatní tam moc k odnešení není, byvše dokonale zalito v olympijským kluzišti.

Případným zájemcům o krádež neuhelných předmětů doporučuju místo krumpáče sbíječku. Nebolí po ní kostrč.

7 komentářů:

  1. Inu - idylický život venkovský. U nás máme na dvoře kluziště a sněžiště tak na půl - taktéž se drží tam, co nedosáhne slunce. S uhlím se netrápíme, neb topíme elektricky, ale zjistila jsem, že seno nějak povážlivě ubylo a taky žumpa se táním jaksi naplnila víc, než zdrávo... :-( Vrata nám sice otvírat i zavírat jdou, ale jelikož nemáme průjezd a jejich horní polovina je jen drátěná (zatím!), tak nám na ten bordel na dvoře taky každej vidí.

    OdpovědětVymazat
  2. O senu ani nemluv. Řešíme, kudy ho dovízt, páč na maštali je to s vratama to samý. :-(

    OdpovědětVymazat
  3. skládání uhlí - pamatuju moc dobře. u nás bylo kam složit, takže se za letních veder přehazovalo nadvakrát, z toho ten druhý v uzavřeném prostoru, ke konci do výšky ramen ...

    OdpovědětVymazat
  4. Zlatej krumpáč... Je vidět, žes ještě nikdy nezbíjela... Víš jak a jak dlouho z toho bolej ruce? Že se nemůžeš posadit, je mrzutý, ale když nejsi schopná sníst polívku, protože se ti ruka klepe tak, že všechno vycmrndáš cetou, to už je horší...

    OdpovědětVymazat
  5. Nesbíjela, to je pravda. Akorát jednou jsem měla co do činění s dusadlem, to byla sranda. :-)))
    No jo, no, básnická licence holt projevila neznalost. Ale já tak trochu počítala s tím, že sbíječkou by to měl daleko rychlejc. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. tak to mate romantiku na druhou! Nepsala jsi neco o tom ze topite peletami?

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.