(Optimalizováno pro černobílé monitory)

5. 3. 2006

Přesýpání

Dvojí jazyk mám. Ten, co s ním mluvím víc s lidmi a míň se zvířaty, a ten, co s ním mluvím víc se zvířaty a míň s lidmi.

Ten druhý je v nás, ten první se učíme. Paradox - zdokonalování znalosti naučeného jako by zahlušovalo znalost vrozeného. Fylogeneticky. I ontogeneticky. Někdy v dávné minulosti lidi stvořili první větu a začali přecházet na jiný druh informačního spojení. S příslušníky svého rodu, s příslušníky jiných rodů. Tříd. Řádů. A co se nerozvíjí, zakrňuje. Stejně tak i vrozený způsob dorozumívaní se. Druhý, ale vývojově první jazyk. Jsme vychováváni a svoje děti vychováváme téměř bez něj. Informační spojení původní jsme nahradili spojením v symbolech. Něco jako papírky či plíšky místo zlata. Měly by být kryté zlatem ve stálé hodnotě. Občas nejsou. :-)

A zvířata nám ho moc nežerou.

Jsou lidi, co - aniž by nad tím přemýšleli - se zvířaty umějí komunikovat, bez přemýšlení, bez toho, že by se to nějak učili. Tím naším původním jazykem. Je to v nich víc. Jsou lidi, co se to naučili, protože chtěli. Kvůli zvířatům. Objevili to v sobě. A jsou lidi, co se to nenaučí nikdy. Ani kdyby absolvovali tisíc kurzů tzv. "přirozené komunikace" pana Pata Parelliho (modří koňáci možná vědí) či nastudovali všechny dostupné materiály o etologii zvířat.

Učila jsem se to. Vzpomínala. Rozdíl je znát, hlavně na maštali, ale i tak se leckdy musím docela dost soustředit, abych kobyle řekla, co jí chci říct, tím, co cítím. Abych cítila ji.

Ale funguje to. Nemusím říct ani náznak slova, a přesto vidím, jak se najednou přestává "šklebit", uši se jí rozklápějí, hlava jde dolů a nozdry mně do tváře, vidím, jak celá ta masa koňskýho těla povoluje z napjaté ostražitosti, kterou jsem způsobila třebas tím, že jsem přišla do boxu vytočená nějakým člověkem nebo událostí předtím tam venku.

Koně jsou v potravním řetězci kořist. Jsou plaší. Opatrní. Zvědaví a všímaví, ale snadno se zradí. Dlouho si každou zradu pamatují a nikdy se stop po ní úplně nezbaví. Jsou silní, daleko silnější než lidi, co je ovládají. Ale moc to neví, protože jejich prvotní reakce na nebezpečí je únik, ne měření sil. Jsou nebezpeční, když se bojí. O sebe, o hříbě. Když nemají kam utýct. Třeba jako v boxu.

Základem úspěšný komunikace s koněm - a přiznejme, že nadvlády nad ním - je nepřipustit situaci, v níž by kůň poznal, že je silnější. A pak druhá nutnost - umět mu sdělit, že od nás nic nehrozí. A dát mu čas, aby ta ostražitá nedůvěra povolila. Nechvátat. Kůň má velkou hlavu, a než se mu to v ní přesype, chvilku to trvá. Chvat a netrpělivost si vyloží jako ohrožení.

Funguje mi to. Dík koním jsem se naučila být trpělivější. Vnímat, jak mě vnímají. Neohrožovat je nedostatkem poskytnutého prostoru, času, informací. Občas se stává, že kobyla udělá přesně to, co jsem měla v úmyslu, ale co jsem nestačila ještě ani naznačit. Nejen pod sedlem, kde bych věřila, že jsem bezděky nějakým minipohybem něco naznačila.

Funguje mi to kupodivu i u kocoura. Přestože je dravec. Ví, kdy, co a jak, pozná. Z jednoho pohledu. Před chvílí mi lezl po peřině, podívala jsem se - přikrčil se a byl pryč. Zaparkoval na svetru - a strnul v půlotočce, když jsem se zas podívala. A pak si klidně lehl a usnul, aniž bych se jen pohnula či cokoli řekla. Věděl to. Ne, proti ťapkám na svetru do maštale nic nenamítám.

Kocour jako hladká tichá bytost, která je fyzicky slabší než já, ale přesto ten pocit nemá ani jeden z nás dvou. Hranice nestanovuju, moje hranice jsou respektovány. Když na to mám. Snažím se. Ale je to stálé lehké měření sil. Do rovnováhy, ne do podřízenosti.

Měli jsme i psa. Stačilo mu jednou vysvětlit, že nás má mít rád, a mohli jsme všechno. Pořád. Někdy mi přišlo, že vůbec neví, co a jak, a že je z toho totálně zmatený, ale dělal to poslušně a s očekáváním pochvaly, že tak je to správně. Byl věrný, vděčný, psí. Až do smrti.

A taky jsme kdysi měli slepice. Těm stačilo sypat zrní.

I lidi jsou koně, kočky, psi a slepice. Asi je jich i víc druhů zvířat, ale zatím mi stačilo zhruba tohle poznání, páč zas tak detailně jsem si lidi neklasifikovala. Jen náhodně, když mi někdo nějaký to zvíře hodně jasně připomínal, zatímco třeba některý politiky se mi vůbec zařazovat nechce. S domácím chovem hadů a hyen zkušenosti nemám.

Ale to vím, že mí nejbližší přátelé jsou lidi kočky a lidi psi. Ten, co se mi dostal nejvíc pod kůži, je kočka. Ty dvě, co mě jako kamarádky obdivují (a já z toho mám trošku nesvůj pocit, že ve mně vkládají větší naději a víru, než by měly), jsou koně.

Dumám, co jsem já. Z těch chlapů, co jsem kdy měla či testovala, viděl ve mně každej něco jinýho. Hledal něco jinýho. Někteří kočku, jiní koně, ba i psa - a všichni našli. A téměř všichni pak zkonstatovali, že se zmýlili. Kdo chtěl psa, zažil zklamání největší.

Dumám. Mluvím sama k sobě tím jazykem, co s ním mluvím se zvířaty, a snažím se vycítit pocit ze sebe sama. Už pár týdnů se takhle namátkově bavím. Aby byl dostatečný počet sebetestovacích vzorků. A myslím, že už vím. Pokud vyloučím chameleóna, tak by to vypadalo na prostřídávání kočky a koně.

Jsem kočka s hlavou koně. Občas se mi to v ní přesýpá...

27 komentářů:

  1. moc pekne :o) Moc hezky se ti to v hlave presypa

    OdpovědětVymazat
  2. myslim ze lide kteri souzni a jsou naladeni jeden na druheho, tak si rozumi podobne jako zvirata. A to nemusi byt jen dlouholety partner ale i kamarad ci kamaradka. Kdyz se zacnete vnitrne vzdalovat, tak souzneni mizi a vy si nerozumite.
    A tim souznenim nemyslim souhlas. Spise ze prostredi kolem je prijemne a stresuproste. Kdyz je jeden napruzeny, tak ten druhy zastriha usima jako kun jenom ho uvidi :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Máš, Ruliso, radši lidi, nebo zvířata? (škrtni, prosím, odpověď "jak kdy") 8^)

    OdpovědětVymazat
  4. Lidi. :-)
    Ale od tebe bych tuhle otázku (nesmyslnou, podle mě) nečekala, přiznám se. :-) Leda že jí sleduješ něco jinýho? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tu schopnost, o které jsi psala, přiznávám se, asi postrádám. jako dítě jsem jí hrozně moc chtěla mít, ale to jsou jen takové ty dětské experimenty. Zvířatům moc nerozumím, nebo spíš oni mě. Možná s nimi nejsem v dost častém kontaktu. zrovna teď se ale kamarádím s jedním potkanem a docela nám to spolu jde:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Přiznávám se, že zvířatům nerozumím. Ale je fakt, že jediný zvířata, se kterýma se setkávám, jsou psi a těch se bojím... většinou. A oni to určitě vědí...

    OdpovědětVymazat
  7. myslim ze vsichni jsme propojeni jak mezi sebou tak i se zviraty nasimi instinkty. Je to pozustatek naseho miliony lety stareho vyvoje. Asi zalezi na mire civilizace. Ti mene civilizovani vi co mam na mysli.

    OdpovědětVymazat
  8. (4) Ruliso, nic nesleduju...8^) Proto mi taky docela dost věcí uniká...

    OdpovědětVymazat
  9. (7) a vlastně i předchozí: Ono to tam někde uvnitř asi je v každým, aspoň maličko. Akorát že mám pocit, že u hodně "civilizovaných" lidí tou civilizací hodně zablokovaný. Ale asi nemá smysl se tím sebemíň trápit, není to k životu (současnýmu a tady) nutný. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Jirka*: No, chvilku jsem dumala, jestli ten článek vyzněl tak, že mám radši zvířata než lidi. :-)
    Ale opravdu jen chvilku. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ruliso: Tak jsem to myslela. Ja se radim k tem mene civilizovanym neboli tezce civilizovatelnym :o) Fuj to jsou hnusna slova.

    OdpovědětVymazat
  12. Ruliso: ten clanek vubec nevyznel tak ze mas radeji zvirata. Vyznel tak ze mas rada prirodu. A lide jsou soucasti prirody at chteji nebo ne. Jsou lide co vubec neciti to zvire v sobe a v jinych, a s takovymi se da tezko zvireci reci domluvit

    OdpovědětVymazat
  13. Díky. Přemejšlela jsem, jak vysvětlit, že v jistým směru to cítím jako jeden celek.
    A teď jsem chvilku přemejšlela nad civilizovaností a nad tím, s kým se dá jak domluvit. A došlo mi, proč nemám mezi svými kamarády, přáteli, atd. nikho z kategorie metrosexuálů či elegantních dam na úrovni - a to přesto, že jsem třeba i v těchhle skupinách lidí narazazila na lidi zajímavý, inteligentní, atd. Jenže pro mě vždycky zůstali cizí, i kdybych s nimi strávila jánevímkolik času. Připadala jsem si vedle nich jako zvířátko - v tom horším slova smyslu :-) - jako rosol na tlačenku, co se klepe při každým dotyku a střídavě roztýká a tuhne podle okolní teploty, vedle dokonale propracovanýho designu dokonalýho předmětu - z umělý hmoty. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. tak to prirovnani je uplne presne!!! Presne tak se citim i jak, kdyz se namaskuju za elegantni damu:o) V nestrezenych chvilkach ze me ta elegance opadava, a ja si ji musim v hrubych kusech opet na sebe prilepit a treba nakrivo!

    OdpovědětVymazat
  15. (9) Tak to se mi ulevilo...:-)

    OdpovědětVymazat
  16. ad 13: "metrosexuál" - ten, co š..á se svým městem (tedy metropolí). :-) Kdysi o tom, co znamená být metrosexuálem vycházely články v Reflexu - jsem si říkal, že asi stárnu, když nechápu. Dokonale propracovaný design z umělý hmoty není moje láska.

    OdpovědětVymazat
  17. Dva jazyky. Já mám i třetí, ještě formalizovanější a úplně oproštěný od emocí - kterým mluvím se stroji, počítači - to měl být původně vtip, ale pravda je, že to směr vývoje vcelku vystihuje.

    Ten původní jazyk funguje i mezi lidmi. Dělá, že ze sebe navzájem mají "nějaký pocit", že dokážou porozumět tomu, čemu se obvykle říká "city" nebo "srdce". Slova, větné konstrukce, neřkuli "schema klasického dramatu" tu nemají místo. Jen pomocí slov se lidi nemůžou poznat víc než z poloviny (můj názor, znám i jiné :-)


    OdpovědětVymazat
  18. a ještě zvířecí typologie - když se cítí ohroženi:

    Kůň - začne vyvádět bez rozmyslu a bez cíle, nejradši by bežel dál a dál stepí ...

    Kočka - uteče do bezpečí (případně předtím sekne drápem), ale ze skrýše pozoruje, jestli by domnělé nebezpečí náhodou nemohlo být "dobrá zábavička". Snaží se získat čas na rozhodnutí.

    Pes - buď se s kňučením stáhne, nebo se mu zatmí před očima a začne útočit s naprostou "zběsilostí" - psi nedělají nic "napůl" - totálně milují, totálně nenávidí nebo totálně ignorují.

    Pak mně napadá ještě dodatkový typ "ještěrka" - která v nebezpečí kus sebe ztrácí (ale doroste ...) a dodatkový typ "hroch" - ten zas jednoduše ohrozění necítí nikdy

    OdpovědětVymazat
  19. No Fousku, tak teď jsi splnil, dohonil a předhonil! :-)
    Páč v lecčems jsem čekala, jestli někdo nějakým směrem nenaváže, a tys to zvlád snad úplně ve všech, i v těch nečekaných. :-)))

    Hlavně na to mezi lidmi jsem čekala. Ano, tam to funguje taky, a hodně to funguje mezi mámou a dítkem (teda obvykle). Tam jsem to postřehla vůbec poprvní.
    "Úniková" typologie je naprosto přesná. Včetně toho hrocha. Kterej je ve skutečnosti (přestože zpovzdálí působí tak dobráckým dojmem) hodně nebezpečný zvíře.

    OdpovědětVymazat
  20. lidi jako zvířata a směsky, lidi a zvířata jako živly a směsky, živly jako lidi a zvířata a směsky ;)

    zvířecí, cítící řeč mi dodnes jde líp než ta člověčí, takže ji hodně používám při komunikaci s lidmi a kombinuju se slovy v tu správnou směs nejlépe servírovanouve správný okamžik.
    a pak jsou chvíle, kdy selhávám - kdy kamarádka, silná schizofrenička, je totálně v hajzlu a já nevidím cestu, jak se k ní dostat, selhává cit i rozum a emoce si nerozumí. to je pak peklo.

    OdpovědětVymazat
  21. Slova můžou být buď nosná, hlavní (z toho vyplývá snaha mít je co nejpřesnější, jednotná pro všechny, neustálé upřesňování, též neustálý pocit, že to pořád maličko nestačí či se z nepochopitelných důvodů míjí účinkem) nebo můžou být jen doplněk, produkt toho cítění, bez ohledu na gramatiku a zažité předpisy modifikovatelný. Pak si rozumí stejně cítící (jako že na stejném principu, ne nutně vždy úplně stejně naladění, doladí se k sobě snadno) lidi úplně perfektně, ostatní se v tom ztrácejí.

    OdpovědětVymazat
  22. ru(19): "mezi mámou a dítkem" - to si teda myslím, že i mezi tátou a dítkem to může fungovat :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Tak jsem se.....mrkla i sem, a nelituju. Před chvílí jsem se totiž zadívala na kousek Vyvolených a měla jsem docela vztek, že tam Primáci nasadili ta štěňátka, je mi jich líto, budou to mít v paličkách pomotaný, obzvlášť až je odtamtud "vykopnou" (o čemž nepochybuju). Pak jsme šly s přítelkyní vyvenčit našeho pséka a probíraly jsme, při přípravě krmení pro kočky toulavky, proč je hodně lidí tak lhostejných vůči (nejen)zvířatům, kam se poděl ASPOŇ soucit. A pak si tady přečtu takovýhle pěkný psaní. To jsem ráda! Jo, taky si Tě musím přidat na blog. Až mě to naučíte :-)))))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  24. Já se snažím, teda o to naučení. :-) Něco máš u IO v diskusi, něco jsem zkoušela poslat na vzkazy. No, uvidíš. :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Snažíš, snažíš, ale když se podíváš na moje stránky, tak snad uznáš, že špatně :-))))) Nicméně aspoň základ by byl - že vás zítra najdu a můžu pokračovat ve čtení. Teď jdu spát, ať si HTML souvislosti nějak srovnám v kebuli. To víš, samouk :-))) Dobrou!

    OdpovědětVymazat
  26. Koukala jsem před deseti minutama, a to už ti to tam svítilo ostošest a fungovalo úplně dobře. :-) Dobrou. :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.