(Optimalizováno pro černobílé monitory)

31. 3. 2006

Mimo

(...jsem byla. Poněkud. Mimo obraz. :-)

Tak přijel manžel domů, zaparkoval před barákem svoje autíčko, co je na dýlku přes dva baráky, načež děti zaparkovaly s tátou u tátova počítače. Něco her a počítačových legrácek, pak filmy. Znají je už nazpaměť, ale prožitek z nich neopadá, když je to prožitek svátku s tátou.

Hekání, chrčení, neartikulované expresívní zvuky z reproduktorů. Zvědavost zvítězila nad váháním, jestli vůbec mám chtít vědět, jestli mě nečeká něco... - I vnikla jsem do hájemství mužů pod jakousi povrchní záminkou.

"A teď ta Riplejová otevře ty dveře dolů." Děl zaujatě mladší. "A pak tam spadne i s ním."

"Aha, Vetřelec!" poznamenala jsem zasvěceně, zříc bojem strhané rysy kosmické matadorky.

"Vetřelci!" opravil mě opovržlivě shovívavý trojhlas. Aniž by se kdo ohlíd.

Vetřelci na monitoru, vetřelec za futrama.:-)

"Ba ne, vlastně ho tam napřed shodí, ale on se jí pak chytne a stáhne ji s sebou..." pokračoval mladší. "Ha, co jsem říkal! A teď ona otevře tu klec..."

Odešla jsem si naplácat barvu na hlavu.

K dalšímu vniknutí mě přitáhla melodie, kterou prostě můžu kdykoli a kdekoli a pořád dokola, ač je už všeobecně notně obehraná. Brave Hearth. Jukla jsem dovnitř.

"Už mu ji zabili, nebo eště ne?"
"Dávno. Už je pohřeb..."

No tak sem teda spadla z višně, no... :-)

"A teď jí dá pusu." Pravil mladší. "A pak ji přendají do lodičky a zapálí a pošlou po řece."
Na monitoru se William Wallis odklonil od záclonou (nebo čím) zahalené tváře své mrtvé milé a dva károvaně zadekovaní zvedli bílou mumii.
"A nebo vlastně ne, možná ji jenom zapálí. A nebo jenom dají do tý lodičky?" Mladší si nervózně poposedl. "Ne, dají ji do vody. Jo, rovnou do vody ji dají." - Na obrazovce se objevila díra v zemi a hromada kamenů. - "Aha, tak do hrobu. A pak ji zasypou kamenama."

Celou dobu jeho monologu hrála ta krásná muzika, co si u ní s takovým gustem tak vroucně ráda trhám osrdí. Jindy. Když do toho někdo imrvére nemele a neplete si Statečný srdce s Excaliburem...

"Musíš do toho furt kecat a furt říkat dopředu, co kdo udělá? To nemůžeš bejt chvilku potichu?" povídám, snažíc se o laskavě mateřský a vlídný tón. "Oni ostatní taky ví, co přijde, a neříkají to, jen se koukají."

"No ale..." začal mladší.
Leč otec rodiny se postavil na stranu jednotného výchovného působení.
"Adame, to se vážně nedělá."

Mladšímu propadla brada mezi dlaně.

"Týý jóó..." zakvílelo to zosobnění zoufalství a beznaděje.

Scéna s muzikou trhající osrdí skončila, umělecký prožitek ve psí a nad vším utkvělo jen utrpení mladšího, jemuž jsme odepřeli to, co ho na sledování tisíckrát už odsledovaných filmů baví nejvíc. Možnost komentovat.

A to jsem mu udělala tenhle týden už podruhý. Poprvní když jsem mu během společné jízdy autem zakázala posmívat se, spílat a vyhrožovat všem ostatním řidičům vyskytujícím se na stejné silnici jako my a v okruhu sto padesáti metrů kolem.

V té chvíli - zatímco malej brblal a brblal a brblal a stěžoval si polohlasem kocourovi na klíně a nahlas na kocoura na klíně a vůbec na nepravedlnost celýho světa - se mi vybavilo nedávné vyprávění kohosi o tom, jak prý vůbec nepostřehl, že si kamsi do dálav za prací veze v autě dítě, jež zapomněl vysadit na místě určení.

Neskutečný. Nedovedu si představit. Že si někdo všimne, až když se něco vzadu náhodou víc pohne. Neznám.
To musí být přenádherně milý, krásný, k zulíbání mlčenlivý dítě...

18 komentářů:

  1. Stara znama pravda o tom, ze kdo chvili stal, uz pak furt opodal.. On to dneska-vcera Gibson s nama nemel jednoduchy.Uz pri tech prvnich tonech tady jsme tu na sebe se starsim (hrozna vec, tohle buzeni zdani anonymity) mrkli, oba jsme vedeli a Mel netusil: muzika od Zalmana obslehnuta... (>>>)

    OdpovědětVymazat
  2. (>>>)... a pak prvni sceny, zabery na kopcovitou krajinu a do toho mladyho zasnenej povzdech: "Joo, Skotsko... TAM JSEM TAKY NEBYL..." To uz se pak celej dej odehrava uplne nekde jinde. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. ... a teď jsem mimo zase já. Poněkud.

    OdpovědětVymazat
  4. (3) Jestli stran článku, tak ti cokoli ráda osvětlím. :-) Jinak to neřeš. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. stran článku, ostatní neřeším: pořád nevím, kdo (případně co) v tomhle příběhu hraje hlavní roli (Vetřelci ne, ty znám) 8^)

    OdpovědětVymazat
  6. Dětský kouzlo radosti z kecání. :-) A i to, jak to vypadá, když člověk někam vpadne s nějakejma svejma "přednastaveníma" a ono je to mimo. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. hmm.. tak jsem asi pochopil správně. Vzácné chvilky...

    OdpovědětVymazat
  8. A jo, mně teprv teď došlo, že se to dá brát i jinak... :o) Tak ne, prosím pěkně, tudy ne. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak zase špatně...8^) chytám až na druhý nakopnutí 8^)
    Dobrou noc, nějak se mi nedaří prodloužit intervaly otvírání očí, zato pusa je každou chvíli jak na pomeranč.... dnešek byl náročný a zítřek nevěstí nic jinšího....8^)

    OdpovědětVymazat
  10. No, pochopila jsem, že to mohlo vyznít tak, že jsem mimo jako odstavená. Což jako vyznít nemělo. :-)
    Tak dobrou noc. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. ano, mohlo... ano, nemělo...8^)

    OdpovědětVymazat
  12. ten vyber filmov vyzera ako keby ste skupovali kolekciu lacnych DVD od Lidovych novin za cca 180Kc/ks - Aliens, Brave Hearth...

    [10] aha, hm, nam pomalsim tento variant teda nedocvakol, ostatne titulok a prvu zapominam po 3 sekundach

    OdpovědětVymazat
  13. Hééj, Markoffe, nenavážej se do srdcových témat mých dětí! :-))) A vůbec, jeden keltskej meč už je sice přeraženej, ale ten druhej stojí za skříní v celé kráse a dodatečné výzdobě upírskými (či jakými) symboly na jílci, tak si ho půjčím a vytáhnu do boje! Za svobodu sentimentu! :-)))

    OdpovědětVymazat
  14. Ja se do rozhovoru mezi muzi zasadne nepletu. A filmy typu statecne srdce nejsou pro me. Vlastne jsem to vubec nevidela :o)
    Ja mam ve zvyku okriknout i cizi deti, kdyz melou pate pres devate a skacou do reci dospelym. Zarvu jako tur: drz zobak nebo nemel. Kdyz to nepomoze,vyzenu vsechny z mistnosti a zavru dvere at tam melou.

    No asi to neni moc vychovne .... Ale kecani decek o nicem me obtezuje, zejmena kdyz vim ze chteji na sebe jen upozornit.

    OdpovědětVymazat
  15. Ruliso, jak se se pripravujes na pondeli:o)? Mas alespon trochu bobky?

    OdpovědětVymazat
  16. tesis se na pondeli? Nemas bobky?

    OdpovědětVymazat
  17. omlouvam se za duplovany text. Zmizel a objevil se az za hodinu :o) Ale vidis ze na tebe myslim :o)

    OdpovědětVymazat
  18. To nic, obvykle zdvojeniny prostě mažu, stanou se i mně. :-)
    Mám bobků jak celá králíkárna. :-)))
    Ale těším se. :-)
    Jdu v pondělí pro jistotu rovnou na sedmou - hned na nultou hodinu a hned do prý nejhorší třídy. Ale mám v ní pět svých bývalých žáčků ze základky, samí vejlupci, skvadra azůra, :-) tak uvidíme. Prý se na mě těší, tak doufám, že ne proto, aby si na mě smlsli. :-)))

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.