(Optimalizováno pro černobílé monitory)

2. 4. 2006

Po čichu II.

Dva lidi si prý musí navzájem vonět, aby k sobě mohli začít cítit něco víc. Hlavně chlap tý ženský. Prý.

Prý. Může být. Vím, že jsou lidi, ze kterých nemám při prvním setkání žádný čichový vjem. Nebo vjem parfému či deodorantu. Někdy příjemný, častěji nepříjemný - umělohmotný. Z jiných cítím pach jejich těla, nikoli nemytýho, prostě jejich něčím zvláštní pach. Někdy příjemný, někdy nepříjemný.

Ale neřídím se tím. Vím, že se to může změnit.

Nos je prý nejpřizpůsobivější orgán. Jestli, tak potom mozek, skrze nějž se pachy přepisujou na příjemný či nepříjemný, je orgán nejošidnější. Nejpodplatitelnější, nejoblbnutelnější k nasazení růžových brýlí, a současně nejrigidnější v paměti rozbitých skel.

Stalo se a někdo mi napoprvní nevoněl. Ani trochu. Přesto se to časem změnilo. Když mozek opakovaně dostával informace jemu vyhovující a ukládal je do archívu podvědomí ve vazbě s pachem.
Ale stalo se i naopak.

Stává se mi, že cítím změnu i bez vazby na informace. Cítím pach, který nebyl. Nevím proč, ale vím, že něco není v pořádku. Něco tam uvnitř toho druhého. Ten pach to říká. Pak to často řekne i ten dotyčný sám. Nebo někdo jiný, kdo o něm ví víc, či kdo se dozvěděl ještě od někoho jinýho...

Když uvnitř není něco v pořádku, pach těla to řekne. Nemoc. Stáří. Nebo stres.

Zvířata a malý děti se takovým lidem vyhýbají. Nechtějí se jich dotýkat. Nechat se jimi dotýkat. Někdy se tomu brání i agresivitou.
Dospělí řeknou, že ten člověk je divně cítit. Že smrdí.
Pokud si všimnou. Protože u ne starých a ne očividně nemocných si většinou nemají důvod všimnout.

Poznám ho často i přes clonu parfémů a deodorantů. I přes úsměvy, přes dokonale zvládnutý tón hlasu. Ten pach. Ostře čpavý, čpavě zatuchlý. Pach nepřiměřené reakce těla, přetlaku, hnisavého městnání. Potlačovaného nezvládání. Pach stresu. Děsivý pach.

Někdy vejdu někam do místnosti, ba i do místnosti, kterou někdo jen prošel a zas ji opustil, a poznám ho. Ulpí ve vzduchu, na stěnách... Někdy je tak všímprolínající, že to vím, ještě než toho dotyčného uvidím, uslyším. Nejen u člověka blízkého. Poznala jsem ho spolehlivě na některých kolegyních z práce, ještě než se přiznaly, že se to nebo támhleto děje, poznala jsem podle něj na jednom ze svých šéfů, že mu tečou nervy, ještě než se ke mně obrátil a začal řvát. Na setřičce v nemocnici, přestože neřvala. Na sousedovi, kdysi, tichém a mírném. Na kamarádovi, co se ještě o něco víc kdysi přišel rozloučit, než se oběsil. Jenže tehdy jsem ještě nevěděla, co to je. Tak jsem jen trochu nesvá z toho divnýho pocitu a pachu z něj poděkovala za návštěvu v devět večer a nepochopila, že to bylo rozloučení. Až druhej den jsme zjistili, že nás obešel všechny. Nikdo nepochopil.

Poznám ho i na sobě. Ten pach, co vyskočí, ačkoli se člověk vůbec nepotí. Ani mýdlo ho nesmyje. Pach, co sevře a zaškrtí krk vtíravostí zvedající žaludek odporem, nezahlušitelným sdělením, že uvnitř už zaškrceno je. Ať chci nebo nechci.
Nenávidím ho.

Mozku, viním tě a odsuzuji, přímo a veřejně: Jsi vinen. Jsi vinen ve všech bodech obžaloby. Za to, co cítíme, i za to, čím jsme cítit.

27 komentářů:

  1. Tak tohle se ti povedlo....velmi pravdivé. Tohle nějak extra vyvinuté nemám, ale třeba to přijde, před několika měsíci se mi velmi zostřil čich. nevím proč. Přišla jsem na privát, otevřu první mezidveře a vím, kdo ze spolubydlících je doma. Jdu po ulici a někteří lidé mi strašně smrdí, jen projdou kolem. Nevím čím. Chtěla jsem o tom napsat, škoda že jsem to neudělala, nojo, to jsem řešila jiné...:-) Vzala jsi mi myšlenku, ovšem já bych to tak nenapsala, to je pravda...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Napsala bys to jinak. A nebo klidně napiš, třeba to bude s něčím jiným či navíc, jinej pohled - co by ne.
    Omluva za krádež. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Je pach a pach, dva pojmyTen první bezpečně disgnostikujeme jako svůj čichový vjem. Libý či nelibý. Každá osoba má svůj odlišný osobitý pach, je nezaměnitelně specifický, stejně jako otisk palce a pomocí kosmetických přípravků ho lze potlačit pouze dočasně.

    Pamatuji nádhernou dívku z gymplu, všichni jsme po ní šíleli. Na nějakých branných závodech jsem potkal uprostřed lesa i její tým. Ona se kolem mne jen mihla, snad i malinko zpocená. Ten její odér mi stačil jednou provždy a řečeno kulantně s Vladimírem Vančurou - nebylo mi právě volno... Já na ten nepříjemný šok dosud nezapomněl a je to už celých 40 let!

    Ten druhý pach bych spíš nazval tvou intuicí - pramení z nejistých očí, gest a řeči. Říká se, že jenom pes pozná, že se ho někdo bojí na základě zvláštního pachu. A klaním se, pokud dokážeš vyčíst z lidského pachu i náladu a duševní rozpoložení... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Náladu ne, stres ano.
    Nevím, jak moc důkladně jsi četl článek. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. "K princeznám se nečuchá"... kdysi někdo řekl....

    kecal...8^) tohle psané pravidlo rád porušuji... jako každý/á 8^)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak znovu, snad už se to konečně odešle...

    Jirko*, "K princeznám se nečuchá" zaznělo shodou okolností zrovna dnes ráno v nedělním "pohádkovém balíku" na ČT1, v mém oblíbeném "Pojďte, pane, budeme si hrát..." Ty mi tedy něco vykládej o telepatii...

    Ruliso, nevím, jestli je to stresem, ale říkám tomu "pižmo." Dřív jsem toho nebyla schopna, ale už ho vnímám i u sebe. Jako vlnu čehosi nedobrého. Ani sprcha nepomáhá...

    OdpovědětVymazat
  7. dee dee: pizmo je u nas doma moc prijemny pach. Citim ho u sebe v dobe ovulace a to si krasne vonim. A muj muz porad kolem krouzi a cicha si ke me :o) Pizmo je pizmo.

    Ale stres a pach desu je neco jineho, je citit do dalky a zustava nalepen dlouho v mistnosti i po odchodu dotycne. Vetsinou smrdi desem zenske, ale obcas jsou citit i chlapi.

    ruliso: Ja mam svuj mozek rada:o) dekuji mu za jeho dobre rady. kdyz si sami smrdime hruzou, tak vime ze mame pred sebou ukol:o) a ze nestaci strcit hlavu do pisku.

    OdpovědětVymazat
  8. Je to jen otázka termínů. Pro mě je "pižmo" tohle.

    OdpovědětVymazat
  9. To s tím mozkem bylo myšleno trochu jinak, než že bych ho neměla ráda. Myslím, že mám až moc. :-) Nic o jeho strkání do písku. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky pro mě bylo dlouho pižmo symbolem smradu, (tchoř), jenže pak jsem zjistila, že pižmo je složkou voňavek, tak jsem z toho byla div živa. Proto jsem uspoudila, že pižmo je prostě nějakej typickej výměšek, výraznej, a specifickej. Podle slovníku je "vonný, až nepříjemně zapáchající". Tak je to asi na každým, který pižmo mu voní a který smrdí.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, a ještě je tam v tom slovníku, že pižmo je jen z určitých žláz.

    OdpovědětVymazat
  12. No a já zase řikám pižmoň takovýmu hnusnýmu zelenýmu brouku, co strašně smrdí, když se ho dotknete... Analogicky tedy vypouští pižmo.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tohle "pižmo" bych si teda do voňavky nepřimíchala, nejspíš existujou i humánnější způsoby, jak odrovnat sebe i své okolí... Slovníkový výklad je úžasně mlhavý (jako vždy). Některé termíny používám intuitivně a je mi jedno, jestli možná nepřesně. O "pižmu" konkrétně nahlas nemluvím, takže si mu soukromě můžu říkat, jak uznám za vhodné. To jen, že se mi to sem hodilo. Jinak ať si tomu každý říká, jak uzná za vhodné. Pro mě to pižmem je a pižmem zůstane. A vůbec - jdu se pižlat s něčím jiným... :-)

    OdpovědětVymazat
  14. pizmo je vymesek nejakych morskych zivocichu a pridava se do tezkych vonavek, kttere maji vonet eroticky (treba chanell 5) A je pravda ze voni pouze ve velmi decentnim mnozstvi :o) Myslim ze obsahuje feromony.

    ale je uplne burt, jak kdo zivocisni pach oznacuje. Zkvaseny pot je pro me bestialni smard :o) a duvod k uprku.

    OdpovědětVymazat
  15. oprava: mrkla jsem do encyklopedie a nasla tohle vysveteleni:

    Pižmo
    Látka s velice silným odérem byla původně získávána z podkožního vaku samce pižmového bezparožnatého jelínka žijícího ve Střední Asii.

    Díky pověsti, že pižmo má afrodisiacké účinky, se používá v celé řadě výrobků. V parfumerii zaobluje vůni tím, že ji dodává měkké, smyslné a pronikavé tóny - často je rovněž připravováno syntetickou cestou
    To jenom abych nemystifikovala nejakymi vymysly o morskych zivocisich :o)

    OdpovědětVymazat
  16. No, já nad tím dumala, páč jsem měla zafixovaný, že pižmoň je něco severskýho s takovým zaobleným čenichem a žere to trávu a lišejníky. :-))) Ale zní to fakt skoro jako pro nějakýho mořskýho savce, už jsme byla nalomená hledat v atlasech zvířat... (Boha, já fakt učila přírodopis? :o). A pižmovka je zas kytka a ondatra pižmová undatra. :-)
    Tak už nám zbejvá jen zjistit, jak s tím souvisí pyžamo...

    OdpovědětVymazat
  17. Pižmoň je severskej, něco mezi krávou a ovcí. Do voňavek se prý taky dává něco ze zvířátka cibetky.

    OdpovědětVymazat
  18. A není cibetka ohroženej druh? Takřka v červený knize?
    Ale možná si to zas pletu, možná s nějakou cibulovinou...

    OdpovědětVymazat
  19. Jo jo, cibetka je ohrožená a chráněná. Ten cibet, látka do parfémů se z ní ale myslím vybírá nějak, že ji kvůli tomu nezabijou a nemělo by ji to nějak poškodit. I když dokonce možná se to dneska už nedělá a parfémy se dělají synteticky... nevím.

    OdpovědětVymazat
  20. Po čichu od nepřekonatelnýho smradu k parfémům, to není vůbec špatný... :-)

    OdpovědětVymazat
  21. nemám zvlášť citlivý nos - navíc trpívám na rýmy - poměrně hodně ledacos cítím ve věcech "touhy" - nebudu dál rozebírat :-)

    a potom jsem si vzpomněl na zvláštní pach, který jsem ucítil asi dvakrát v životě, když mě dostihla zpráva o smrti blízkého. Ani v jednom případě objektivně žádný zápach ve vzduchu být nemohl. Kromě mého vlastního. Anebo si ho jen mozek vymyslel.

    OdpovědětVymazat
  22. Kač si vzpomněl na italský film (Američani pak udělali remake) Vůně ženy. Prý tam šlo dost o čuchání, protože hlavní postava byl slepec... Docela ráda bych ten film viděla.

    OdpovědětVymazat
  23. Jana:
    ten film byl výborný, hrál tam hlavní roli Vitorio Gasman (nevím už, jak se správně píše jeho jmého), sežente si ho a podívejte se.

    OdpovědětVymazat
  24. (21) Dumám nad tím zápachem ze zprávy. Moh být tvůj vlastní. A nebo další důkaz "informační vazby" mozku. Nevím. Tohle jsem nezažila.

    OdpovědětVymazat
  25. (24) já jsem to taky zažil naposledy ... někdy v pubertě. Později se, možná, prožívání trochu otupí ...
    I když ... jak tak venku to slunko ... a ta tráva roste ... a zvířátka ... tak jako by ta puberta zas přicházela :-)))

    OdpovědětVymazat
  26. Je krásná. Taková puberta. :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Já myslím, že naše mozky můžou za vše. :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.