(Optimalizováno pro černobílé monitory)

21. 2. 2006

Revize přání

"Když jsem byl malý, začínala takhle většina léčebných procedur. Pak hned do postele a za každý vystrčený prst jsem dostal pokutu..."

Kdysi loni na podzim jsem na starých stránkách v lehce melancholické náladě sepsala seznam toho, co bych ještě někdy chtěla zažít. A myslela jsem si, v danou chvíli, že jsem tím srovnala všechno v sobě, když jsem vyjmenovala to hlavní. Jenže to hlavní se hledá v hlavě. Jenže nálady se mění a s nimi i seznamy. A člověk pořád hledá, i když ne v hlavě, a pořád nachází a pořád asi bude nacházet něco dalšího. Možná po vypnutí hlavy. Možná už jen pro samotný princip nacházení. Pro ten pocit, že seznamy ještě nejsou uzavřeny, dokud je do nich co doplnit.

A tak bezděky, bez uvědomění si, že právě rozšiřuju seznam, napsala jsem tamtéž cosi o tajemném kouzlu nepoznaného. Docela ohromující nález. Dík reakcím i dík tomu, že na rozdíl od mnoha jiných věcí, které vyslovením či vypsáním se přejdou v šanonu "utříděno" ad acta a ztratí na citlivosti, tahle odněkud z hloubi tisícerých, bez předchozího utřídění ad acta uložených věcí vyskočila vzhůru a už se neztratila. Jako plyn pod vývěvou se roztáhla do prostoru, kam byla vpuštěna. A zůstala.

Pak jsem před Vánoci napsala žádost Ježíškovi. Ježíšek nejenže mi okna neumyl, ale ještě navíc mi nenápadně, na konci zahnutým trnem okořenil sentimentálně růžovou vůni toho, čím jsem mu chtěla jen předvést, jak jsem ve svých přáních skromná, když vím, že mě zpátky do role dítěte vrátit nemůže.

Říkala jsem si, "Už žádný další přání do blogu, holka, ujedeš..."

Ale ono to asi nejde. Možná ani tak nehledáme my, možná spíš ono si to hledá nás.

Třeba zmínkou o bacilech, co se vyhánějí vanou plnou horké vody a pak šup s čajem do postele, tak, že ani prstíček nesmí vyčuhovat... Zmínkou co zatrnula v paměti, zachytila se jako kudlibabka... A zůstala.

Jsou věci, co mi chybí. Dlouho. Chybí mi (a nejsem sama, vím), že není a už nikdy nebude pocení, jako bývalo. Pod kupou peřin, co jsem si nepřinesla sama, co jsem si o ně neřekla. S čajem, co mi bez ptaní uvařili, aniž jsme si všimla kdy. Prostě najednou voněl a byl. S přítomností tatínka, co si sedne vedle a něco povídá, s usínáním v polomrákotným rozpouštění se do čůrků potu, s teploměrem přilepeným na kůži, klidně, úplně klidně, protože v jistotě, že se nerozbije, že tatínek, i když právě teď odešel, tak nejdýl za dvě minuty přijde a ten teploměr vyndá... Usínání v jistotě, o níž netřeba vůbec přemýšlet...

Neexistuje to. To, co je jen jednou, a když od toho člověk odejde za dalším, tak už nikdy. Ale přála bych si to. Aspoň zdát.

Až budu mít příště horečku, uvařím si čaj, nanosím si na postel peřiny, napustím plnou vanu horký vody, a pak rovnou z ní zalezu s tím čajem do těch peřin a nebudu myslet na to, jaká mi bude zima, až mokrá jako myš odsud budu muset ven, vyprahlo na jazyku a na dně hrnku pár slz ledovýho čaje. Nebudu myslet na to, že pak budu muset převlíct postel a dát prát prádlo, nebo možná i jít do kotelny.
Budu myslet na to, že nesmím vystrčit ani prstíček, abych nedostala vyhubováno. Budu myslet na to, že slyším tatínkovy kroky a tatínkův hlas, že ho cítím vedle sebe... A usnu s teploměrem přilepeným na kůži. Úplně klidně. S jistotou, že někdo přijde...

30 komentářů:

  1. Jo, když jsem loni léčila holku ze zánětu dutin, když ležela jak chcípáček, s horečkou jak hrom, tak jsem si vzpomněla na svoje dětské marodění. Čaj u gauče s peřinama, polobdění polosnění a blažená jistota, že to přejde. Když jsem se z téhož letos o vánocích poprvý v životě léčila já, ptala jsem se, kde je ta jistota, že to přejde? Žádné peřiny ani čaj se nekonaly, tedy alespoň ne ty, které jsem si nedonesla sama :))

    OdpovědětVymazat
  2. "polomrákotné rozpouštění" ... přes horečnatou mlhu vnímané polohlasné domlouvání rodičů ... "potichu, spí !" ...

    a pak odkud pochází ten komisař Wolf ... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ...a jednou z těch pokut bylo, že se nesvezu na koni... opravdovém koni, který nám byl k malé projížďce pod dohledem jednou nabídnut. Jednou. Vyšlo to, i když držet všechny prsty pod peřinou se nepodařilo. Ono když se chce tomu tátovi vysvětlit, že na stropě je pavouk, tak se prostě nedá nic jiného dělat. Stříbrná Isabela. A ještě v zimě! Ten pohled z ukrutné výšky nikdy nezapomenu, i když to bylo jen jednou.... Mimo svět mé paměti je to pryč, ale můžeme si to všichni ještě několikrát zopakovat, ale z jiného úhlu pohledu. Hodně z těch, co sem píší si už zopakovali. Já ještě ne. Já až jednou...

    OdpovědětVymazat
  4. Existence některých jevů mi přijde tak přirozená, že by mne ani nenapadlo, že k nim někde nedochází, že je někdo postrádá.

    OdpovědětVymazat
  5. Nepostrádá...došlo k nim a jsme rádi.....jen vzpomínáme....

    OdpovědětVymazat
  6. Jirka: Dumám, na kterou kobylu bych tě posadila, páč ta moje mrcha jemnocitná by tě asi setřásla...

    Ghost: Z toho, co a jak okrajově píšeš o svém manželství, jsem neměla pocit, že by ti někdo při horečkách poskytoval onen pocit. Ale asi jsem se mýlila. :-)

    Fousek: Tobě ušmyknu ty fousy, virtuální příteli... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. tak jo, ale humánně, prosím :-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Veterinárně... :-)))

    OdpovědětVymazat
  9. veterinárně? tak pod tím si umím představit jedině stříhání ovcí a vypalování značek ... :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Vyber si: Kardan, nebo bowden... ? :-)

    OdpovědětVymazat
  11. bowden - kardan je náročnější na zástavbu ... :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ru: Teď jsi mne dostala. Na co je člověk zvyklý, to mu přijde tak samozřejmé, že to automaticky předpokládá všude. Poskytovat v nemoci maximálně komforní servis považuji za naprosto přirozené u lidí, kteří obývají jeden byt, bez ohledu na míru jejich vztahu či nevztahu.

    OdpovědětVymazat
  13. Přiznávám, že jsem aut, páč zástavba mi do stříhacích strojků na ovce ňáko nepasuje...
    Ale vybral sis dobře, ty bowdenový se používaj skoro častějc, ten někde půjčit seženu... :-)

    OdpovědětVymazat
  14. no, kardan je pevná hřídel s kloubama a bowden ohebné lanko v ohebném obalu :-)

    ale nezapomeň, že nevíš, jestli je co stříhat :-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Což o to, co je kloub a co lanko bych věděla, ale ta zástavba... Zástavbu na kloubu si představit neumím. Asi mi zas chybí odborná terminologie.
    VŠZ - univerzální škola, ode všeho kousek, ale nic pořádně...

    Jinak jsem volala kamarádce, co má v tomhle dík pobytu v praxi o něco větší přehled než já, a ta mě vyvedla z omylu, prý poslední dobou se už víc používá kardan.
    Ale já ten bowdenovej seženu, já ho seženu... A pak obowdenuju, co bude, hlava nehlava... :-)))

    OdpovědětVymazat
  16. a jejej, už abych se učil, co si to ti skini zpívají za písničky :-)))

    OdpovědětVymazat
  17. jinak zástavba znamená, jak se to do stroje umístí a kolik to zabere místa

    a jsem potomek pastevců ovcí kdesi z Transylvanie ... :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. Zaplaťbůh za vysvětlení, se mi ulevilo, mně se tam to sídliště ne a ne vejít... :-)))

    Transylvanie? Beru s sebou česnek...

    OdpovědětVymazat
  19. není na pohon toho střihostroje potřeba traktor nebo vétřieska?

    OdpovědětVymazat
  20. :-)))
    Jsem si představila vétřiesku na australský farmě...
    Ale takovej ramenatej střihač ovcí, co si jedním hmátnutím jednou rukou otočí ovečku vzhůru nohama... bzzz bzzz... a nadejchaná masa vlny se svlíká jako chundelatej rozepínací svetr... hmm...

    - Bingo... Já měla vždycky podezření, že to nebude jen těma ramenama, že je na tom stříhání ovcí něco erotickýho...

    OdpovědětVymazat
  21. :-)))
    ale nějak to museli stříhat i ti staří Valaši - nemyslím koně ...

    OdpovědětVymazat
  22. Myslíš vétřieskou...?

    OdpovědětVymazat
  23. vim ze jsem jako dite byla hyckana. Nezanechalo to ve me prakticky zadne pocity. Akorat velky pocit osamelosti. Tyhle pocity se me zmocnuji kdyz si vzpomenu na detstvi.

    OdpovědětVymazat
  24. Nechci (a nechtěla jsem) rozebírat svoje dětství. Nemyslím si, že jsem byla hýčkaná ve smyslu rozmazlovaná. I když pozornost se na mě soustřeďovala samozřejmě víc, než kdybych měla sourozence věkově bližší, než mám. Matka mi mockrát vypočítala, co všechno pro mě kdy udělala, když mi to a to koupila, ušila, vařila, vzala mě tam a tam... Ale přesto ten pocit nemám. Otec neřekl v tomhle směru nikdy nic, naopak se kdysi omlouval za to, co (kvůli jejich rozvodu) nebylo, ale přesto když si vzpomenu na dětství, vzpomenu si na něj. Na jeho hlas, gesta, mimiku, různý výrazy v očích, jak se mu objevovaly, když jsme spolu mockrát a mockrát mluvili, o čem zrovna bylo třeba či o čem jsem mluvit potřebovala. Přestože jsme se občas pěkně přeli a od mý puberty si v lecčems nedokázali porozumět, časem čím dál víc, než jsem se posbírala sama se sebou a než jsem se dostala k tomu, že ho vidím jako kterýhokoli jinýho muže s různýma lepšíma i horšíma vlastnostma, dík kterým jsem ráda, že má ženu, kterou teď má, a dík kterým si i jeho ženy hodně moc vážím. Citelně stárnoucího muže, o kterýho se poslední dobou začínám docela dost bát. Ale byl a je. I když já jsem dávno mimo. Kdežto matka mýho dětství mi splývá do mlhy neurčité přítomnosti někoho, kdo tam někde taky existoval.
    Asi není hýčkání jako hýčkání.

    OdpovědětVymazat
  25. 16:04:42 : :-))) to právě nevím ... sice v přímé linii (z matčiny strany) ale z blízkých předků už s ovcema nikdo nepraktikoval ...

    OdpovědětVymazat
  26. 23:12:29: ze střípků už posbíráno, potvrzeno (dneska ráno) :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Asi začnu dělat seznam prvních příznaků stáří. Možná by mezi ně mohlo patři i to, že při (údajně) obyčejné chřipce člověk začne uvažovat o tom, jestli se z ní ještě vůbec vykřeše. Každé další nachlazení jako by bylo o kousilínek horší a při každé chřipce si člověk řiká, že takhle blbě mu asi ještě nikdy nebylo. A kdo ví, jestli je to vůbec chřipka. Řádí ty meningokoky... A nebo! Nekejchnul na mě herdek někde papoušek?

    OdpovědětVymazat
  28. Nomáde, v pětašedesáti virtuálního věku by sis měl měřit taky cholesterol (Co je horší - cholerik, nebo cholesterolik?) a nevylízat na net, když je inverze. :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Nomád: člověče, jestli to nebude ta horečka omladnic ... :-)

    OdpovědětVymazat
  30. z detstvi si pamatuju pocity viny. Delala jsem ruzne spatnosti, ktere jsem pred maminkou tajila aby nebyla ze me zklamana. Byla jsem presvedcena ze jsem hrozne zla. Tenhle pocit zle povahy se vekem zesiloval a v puberte primo explodoval. Zrovna predevcirem jsem to s mojima rodicema rozebirala. Vylezlo z nich, ze mi nerozumeli, ze jsem byla hrozne uzavrena a nikoho jsem nepustila ani na krajicek svojeho nitra. bodejt!!! Jeste by mohli odhalit moji pravou podstatu :o)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.