(Optimalizováno pro černobílé monitory)

9. 4. 2006

Mám ráda vodu

co teče, i tu, co neteče. Je živá.

Prý žena je jako voda, muž jako kámen. Udeř do kamene - buď tě zastaví, nebo pukne. Udeř do vody - rozbiješ hladinu. Ale voda sama se rozestoupí a teče dál. Jinudy.

Kameny, co ji rozrazily, zavírá v sobě, v tíži u dna. Ty, co ji zahradí, pomalu vymílá.

Z přítoků řeka.

Někdy opačně.

Co teklo v jednom řečišti, v jednom proudu, všechno dohromady sesbírané dešti, přítoky a průsaky, narazí na kámen, na jazyk skály, na nánosy hlíny... Na rozražení. A rozdělí se. Třeba i do několika proudů. Obejdou, vyrýsují se v zemi svými vlastními cestami, každý trochu jiný, jinak silný, jinak klikatý, jinak rychlý. O kus níž se zase sejdou. A zaniknou v jednom. Možná. Možná ne úplně, ne všechny.

Někdy dlouho trvá, než se nastřádá tolik vody, aby se v nánosech s sebou přinesené hlíny proud nezastavil. Někdy dlouho trvá, než prorazí dál. Třeba do několika proudů.

Někdy se nedá zjistit, který z nich je, nebo byl, nejsilnější.

7 komentářů:

  1. Taky mám ráda vodu. Je to klidná ale silná energie, klade odpor ale nebojuje. Pokud té síly nemá příliš, pak je zaslepená a bere i domy. Ale není zlá. Člověk žije devět měsíců ve vodě a z ní jde teprve na svět. Náš domov.

    OdpovědětVymazat
  2. to deleni na muze a zeny je pritazene za vlasy. Budiz. Voda je zvlastni tekutina, rada ji pozoruju. Jsem racice. Nejradeji mam buracejici vodu, prurvy, vovopady, prudke horske bystriny. Posloucham jejich rev, citim jeji silu a nasavam energii. V ten moment jsme jedno.

    OdpovědětVymazat
  3. (2) To přirovnání - jo, taky jsme se mi ho dostalo od muže. :-) Možná proto se mi líbilo. :-) Nebo mě zaujalo, čert ví...

    OdpovědětVymazat
  4. napadlo me jeste jedno prirovnani. Studna kde se pravidelne odebira stejne mnozstvi vody je nevycerpatelna. kde se nebere nic, zplani a vyschne. A tam kde se bere prilis, vyschne taky. Posledni zbytky vody jsou plne pisku a zadrou cerpadlo. A i kdyz se voda opet objevi, nelze ji odebrat, cerpadlo se musi vymenit.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako představa se mi k tomu nejlíp hodí to, co provádí voda s kamenem a kámen s vodou ve Slovenském ráji. Narážení, vymílání, nanášení nebo hlazení tichým plynutím - to dělá voda s kamenem. Skákání, převalování, pěnění, vodopádění, peřejení nebo zklidňování do pomalého proudu - to provádí kámen vodě.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.