(Optimalizováno pro černobílé monitory)

5. 4. 2006

V příštím životě

Přišel za mnou synek. Mladší. "Mami, čím bys chtěla být v příštím životě?"

Zadumala jsem se, docela vykolejená. Takových těch prvomyšlenkových plácnutí jako "Rentiérem" nebo "Chlapem" člověk vysloví za stávající život přehršle. Leč tváří v tvář potomku vyslovení něčeho tak povrchního zadrhne v krku. Tváří v tvář potomku naskočí vědomí zodpovědnosti ku vyslovování se, nutnost brát dotazy vážně a odpovídat poctivě. Ba seriózně.

Tak čím. Ženskou. To rozhodopádně. Inteligentní. Ne škaredou. Ne z chudé rodiny, natož odněkud z rozvojové (ehm, divnej termín, spíš by měl být "z už dlouho nerozvojové") země. Ale ani ne z bohaté rodiny. Tam je to jiný, v těchhle kruzích. Myslím, že spousta věcí je pro hodně bohatý lidi příliš daleko... - Vlastně, je důležitý, čím bych chtěla být? Čím budu, s tím budu žít, jak to vysvětlit... Sobě, natož malýmu...

"Já bych chtěl bejt lvem," pravil v tom okamžiku malej.

Poněkud mě zaskočil. Jednak, že naprosto neuvažoval formu člověčí, jednak že se tak krásně ztotožnil se svým měsíčním znamením, jednak že se cítí být ztotožněn s králem zvířat (Hm, slon ho má větší. Ten vladařský nárok.), se symbolem hrdosti, síly, moci, s tvorem zrozeným pro svobodný život v otevřené savaně, slunce nad hlavou...

"Ale lvem v zooologické zahradě," vyvedl mě mladší z omylu.

"Proč, prosímtě?"

"Protože bych se tam měl dobře. Každej den bych dostával dobrý masíčko."

"No jo, ale celej život bys žil za mřížema, pořád by tě někdo očumoval..."

"Za mřížema ne, za sklem. Nemusel bych nic dělat, jen bych si chodil sem a tam, a když by mě začli ti lidi nudit, zalez bych si do tmy tam v tý díře. Otočil bych se k nim zadkem a vyprd se na ně."

Hm, tak to je prosím životní ideál mého syna.

A já si lámu hlavu...

Vlastně nelámu. Stačila chvilka a věděla jsem to. Když přišel, měla jsem zrovna otevřenej mejl. Něco o krajině. O horách, kde je pro všechno dost místa...

V příštím životě bych chtěla být krajina. Krajina vápencových hor někde na jihu, kde ve dne sálá horko a noc chladivě vlhne do probuzení šustotu všeho přes den skrytýho, kde všechny barvy svítí o něco víc, prorostlé do sebe spolu s vrásnitě prorýhovanou bílou, a kde vzduch voní nahořkle ostře po pryskyřici, tvrdě po kameni a měkce po slunci...

Krajina bez lánů polí, meliorací a aglomerací. Protože pro tyhle účely nevhodná, chudá. Neplodná. Možná prodrcená nějakou tou dálnicí. Možná rozežraná erozí, možná vyprahlá, možná... - Zdánlivě. V rýhách na žádných dvou kamenech nikdy ne úplně stejných nenarušitelně svá.

30 komentářů:

  1. no to je nadherne tema! Neplodna krajina. uzasne. A ten lezici lev, to bylo u nas podobne, ovsem ne jako lev nybrz bezdomovec nebo poustevnik. Lezet a nic nedelat.

    Ja jsem chtela byt vzdycky muzen, po narozeni a dorustani mych synu me ty choutky presly a ted chci byt kockou, tou nasi.

    OdpovědětVymazat
  2. "Vyměnil jsem ji za obraz....Krajinka v zimním hávu..." Promiň Ruliso, že kazím tak hezká slova, ale nemohu jinak...asociace...8^)

    OdpovědětVymazat
  3. Zimu nee! :-) A čím bys chtěl být ty, Jirko*? Radčina kočka se mi líbí. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěl bych být tím, čím jsem. Abych mohl některé věci udělat trošku jinak. Ne moc, jenom trošku...

    OdpovědětVymazat
  5. Nemůžu si vzpomenout, z jakýho filmu je ta hláška... úplně toho někoho slyším, jak to říká, ale ne a ne si vzpomenout.

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych taky chtěla bejt to, co jsem teď. Jenom s lepšíma zoubkama :-).

    OdpovědětVymazat
  7. (4) + (6) To je únik ze zadání. :-) Ne člověk.
    Taky se mi líbí v tomhle mým zhmotnění i zduchovnění, neměnila bych nic, aktuálně. Ale o tom to nebylo. :-) Navíc - změňte na druhej pokus byť i jen maličko, a už to vůbec nemusíte být vy. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Snad mi Rulisa promine jeden odkaz pro Janu: http://meteleskublesku.cz/media/14/snd/14.mp3

    (Slavnosti sněženek přeci!)

    OdpovědětVymazat
  9. V tom případě bych chtěl být pískovcovou skálou. Takovou, co se na ní dá vylézt, ale ne zas tak lehce. Taková ta bez zápisníku, ale ne s vytesanýma schůdkama. Tou bych chtěl být. Na pěkném místě s pořádným rozhledem. Pískovcová proto, že na světě neotravuje zase moc dlouho. Tím bych chtěl být, když ne člověkem.... ale nejsem si tím skálopevně jistý...8^)

    OdpovědětVymazat
  10. Jo, pískovce mám hned za vápencem. :-)
    Mezi borovicema.

    OdpovědětVymazat
  11. Já taky já taky... 8^)

    OdpovědětVymazat
  12. Ťuk ťuk, můžu? Nádherný článek...
    Jirko,je někdy doost těžké vylézt i na tu se zápisníkem :o) ...a co být deštíkem,lákavá změna skupenství.

    OdpovědětVymazat
  13. (12) Moc hezký. :-) Takovým květnovým, představuju si.:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Ru,tvůj článek mi připomněl dávnou hlášku mého malého synka:Já nechci být inženýrem, já se chci živit poctivě! :o)

    OdpovědětVymazat
  15. a co tak třeba klávesnicí ... prochází přes ni tolik různých vypisovaných emocí ... vlastně nic moc, občas to pěkně schytá za někoho úplně jiného

    ad 13: tak už ti ve škole přidělili počítač?

    OdpovědětVymazat
  16. (14) :-))
    (15) Nee, chvilka času, otrkávám se, historii mažu. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ehm... Klávesnice... :-)))

    OdpovědětVymazat
  18. 17: už ti funguje i horní řada písmen? :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Jirka: no jo, já znám tu stránku, ale co naplat, když nemůžu to poslouchat přes můj počítač. Škoda že neexistuje něco podobnýho v psaný formě.

    OdpovědětVymazat
  20. Ták, už jsme si s Kačem poslechli to přes jeho čítač! Líbilo! Sice si to z toho filmu nemůžu vybavit, ale jak on to tam říká...roztomilé :-)))

    OdpovědětVymazat
  21. Já chci bejt Měsícem za letní noci po bouřce, když už je obloha zase dočista vymetená, země nabrala druhý, svěží dech a sílu začít zase se vším znovu. To chci bejt. Právě teď, ale i jindy. A taky se mi vždycky líbil Jim Morrison. Chtěl bejt Dveře, a taky byl. U mě to vypadá spíš na Vokno. Ale zato pořádný... :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Nádherný článek, takové pohlazení po duši. Ale, být lvem není špatný, aspoň člověk nemusí do školy a tam se učit nesmysly. :D

    OdpovědětVymazat
  23. Moudro... Nevím. To si lidi prohlídnou z povzdálí, pokývaj hlavou, že jako dobrý - a jdou dál. Nevím.

    Ale ten Měsíc - jo. Sedí. I když - brala bych to i s tou bouřkou.:-) Bouřka, co čistí vzduch i zem, a nebe do Měsíce.

    OdpovědětVymazat
  24. Tak nějak si představuju sex ... - Ne. Milování.

    OdpovědětVymazat
  25. Miluju bouřky i milování. :-) Milování v bouřce je vůbec nejlepší. Nejdřív to zlověstný ticho, pak hromy a blesky a pak zase nebetyčnej, zaslouženej klid.

    OdpovědětVymazat
  26. ruliso, možná tou krajinou stihneš být ještě v tomhle životě. C. má pilotní průkaz, vezmu si Tě do náručí a rozpráším. stačí udat souřadnice - nebo necháš výběr na mně?

    OdpovědětVymazat
  27. Nechám je na tobě. Myslím, že budeš vědět. :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.