(Optimalizováno pro černobílé monitory)

22. 4. 2006

Třídím odpad

Tak jsme si o tom povídaly s kolegyní. V rámci diskuse o morové ráně, zvané enviromentální výchova.

"Taky třídím odpad", pravila kolegyně. "Výsledkem je, že máme doma daleko větší bordel než kdy předtím."

Ha... To je ono! Přesně! - Ta radost, že nejsem sama... - A konečně, konečně to vím! - Ta radost, že už znám důvod.... - Není to jen proto, že bych míň uklízela. Je to tím, že taky třídím.

Dřív se prostě všechno nacpalo do koše, a když byl plnej, vynesl se do popelnice. Což bylo tak asi každej den. Teď se do koše dává jen takzvaný biologický odpad. Plus odpad, co je sice nebiologický, ale tak mrňavý, že se v tom biologickým ztratí. Odnáší se ob tři dny. Ostatní - papíry zvlášť, sklo zvlášť, plasty zvlášť...

Akorát že nikomu se nechce s jednou flaškou běhat z baráku, zvlášť když ty "specializované" popelnice - ehm... kontejnery... - jsou o sto metrů dál než popelnice domovní.

Tudíž v koutě obýváku obvykle trčí jeden pytel či krabice s papíry, v koutě kuchyně druhý/á (oba/ě neplné, čekající na doplnění) a v předsíni třetí (už plný/á, čekající na odnešení). Skleněné flašky se střádajích ve škvírách kolem kuchyňské linky - a čekají na odnešení. Petflašky vyplňují prostor za gaučem (kam je ukládá malej, aby nebylo vidět, že už je jich tolik, aby se vyplatilo je odnést) a pod skříní u mě v pokoji (kde je skladuju já a čekám, až jich bude v obýváku tolik, abych mohla malýho zaúkolovat odnešením a přidat mu i ty svoje).

Suma sumárum - všude je doma něco roztříděnýho a nikdy se nepodaří docílit stavu, aby bylo odnešeno úplně všechno. Protože když udeří hodina a začne se odnášet, je to na několikrát, přičemž v půli odnášení přijdou děti se zprávou, že náš odpad i ve své částečnosti doplnil kontejnery natolik, že už se do nich absolutně nic nevejde. A tak se s doodnášením čeká, až kontejnery budou zase vyvezený, jenže mezitím se vypije dalších několik balení bublinkových vod v petflaškách...

A to nemluvím o "vytříděným" kovovým odpadu v průjezdě...

Zkrátka, důsledkem enviromentální výchovy a ekologického myšlení je nikdy nedovynositelný roztříděný bordel.

Tak si tak říkám... Ono je to vlastně s hlavou stejně. Buď to, co z ní člověk hodlá vyhodit do koše, vyhodí sakumprdum všechno ad úplná a nevratná likvidace, a nebo se rozhodne něco z toho vytřídit pro recyklaci. Co kdyby se to přeformátovatelnější dalo ještě nějak využít, že...

A v tom momentě se mu v koutech mozkových závitů začne vršit vytříděný odpad, už nikdy úplně nedovynositelný...

22 komentářů:

  1. Starší přišla ze školy s tím, že má sbírat vršky od petflašek. Takže začala poctivě odebírat všem flaškám, co zůstaly stát prázdný ve špalíru za košem, čekajíc na vynešení do žlutého kontejneru, jejich vršky. Žel mladší má ty flašky za tím košem ve velké oblibě. Většinou to dopadne tak, že je sbírám roztroušený po celým bytě, ulepený od zbytků, co z nich bez těch vršků vytekly... Už jsem je začala i vyplachovat, protože lepkavý fleky na zemi fakt nemusím. A navíc když se před vynesením do kontejneru flašky sešlapou, pokud mají vršek, dají se pěkně zatáhnout a zůstanou hezky slisovaný. Bez vršku jaksi néé... Takže ekologie neekologie, škola neškola, sběr vršků jsem starší dceři zrušila :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Heh... Taky jsem šlapala a evakuované šroubovala... Až mě tuhle děti upozornily, že do kontejneru na pet lahve se musí vršky sundávat, že prý ty tam nesmí být. Tak su z toho jakási zmatená...
    U nás naštěstí pet flašky nelepí, anžto jsou až na výjimky od neslazených vod. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mlčení jehňátek?Lidi už jsou zblblí jaxtádo ovcí, které mlčky čekají ve frontě, až jim podříznou hrdla. Když rezavý syfilitik Lenin kdysi prohlásil, že stát je organizované násilí, něco na tom bylo, je a pořád bude. Ale vocaď pocaď!
    Monopol s odpadem, podporovaný státem, je donebevolající! Je něco prohnilého v tomto státě dánském, když generální ředitel naší telefonní společnosti má peněz jako Rotschild! A barové stoličky jsou zaplněny muži od firmy s komunálním odpadem, oblečených skoro do luxusních služebních kombinéz od Hugo Bosse. Máme dál podporovat to bezprecedentní svinstvo? Stát nás bezohledně vojíždí jak děvku, to si máme nechat líbit? Tak prrrr! Odpad zásadně netřídím, ať jdou do prdele! Bez pardonu.
    (Můj pardon patří toliko majitelce blogu.)

    OdpovědětVymazat
  4. Dokud si lidé neuvědomí, že třídění odpadů je věc, kterou dělají hlavně pro sebe a ne pro stát, tak je tenhle problém bude stále hrachem, vhozeným na stěnu...

    OdpovědětVymazat
  5. 2 Jirka*Ty, já i každý soudný člověk přece víme, že tenhle hrách zdaleka nestojí pětikilo ročně. Někdo si tu vošklivě mastí kapsy a stát se pod tím svinstvem podepsal. A o tohle mi jde...

    OdpovědětVymazat
  6. [5]> Stát už je podepsanej pod horším, tohle má aspoň nějakej smysl...
    A co se týká toho, že to doma produkuje bordel? Souhlas, souhlas, souhlas ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Asi tak. (5).
    Jinak k Anquetilovi: Obrátila bych to: Můžeme se vzbouřit proti státu a jeho manipulaci s námi. Ale stát tím na víru pravou neobrátíme, ten bude jaký je, bude fungovat pořád na těch stejných mechanismech, na jakých stát existuje, protože je to stát. Jediný, kdo na takovej bojkot doplatí (i když třeba ušetří, možná, kdoví jestli ne jen zdánlivě, protože stát si "ušlej zisk" snadno strhne odněkud odjinud, pod jinou záminkou), budem my. A naše děti.
    Nestojí mi to za to, taková válka. Ani za pětistovku, ani za tisícovku ročně. I když vím, že právě na to stát spolíhá.

    OdpovědětVymazat
  8. Moje prvni setkani s tridenim odpadu v Rakousku bylo jako rana palici do hlavy. Neskutecne drahe, neuveritelna sikana.
    Delilo se na tzv. ostatni (platilo se 280 Silinku mesicne plus za kazdy kilogram. Prijelo auto se zabudovanou vahou a kazdy mesic ti to prislo v inkasu. Pak se kupovali biosacky na bio. Jeden sacek 4,50. Prodavala je pouze obec. A ten zbytek se houfne vozil kazdou sobotu do sberneho dvora, kde stal zrizenec a kontroloval zda kazdy ma vsechno spravne. Pak si dotycni smeli vysypat svoje pytle do ruznych kontejneru. Jezdili tam vsichni z celeho okoli, presne si nepamatuju kolik stalo kilo ostatniho odpadu asi kolem 0,50 Silinku.
    Vsechno je o penezich. To co si vyrobime musime nejak opet zlikvidovat. Ti sikovni si z toho udelai dobrou zivnost :o) Jako ze vseho.
    Prijde mi normalni, ze za odpad se musi platit. Anebo tridit.

    OdpovědětVymazat
  9. No, tak to teda nejsem moc uvědomělej občan, protože to mi jaksi uniklo, to s těma vrškama... :-))) Ale připomněli jste mi, že ještě nemáme zaplacen poplatek za odpad na letošní rok - čas do konce května :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Do kontejneru na petflasky uzavery MOHOU byt. Jde o etiketu, to je papir a ta by se mela odtrhavat. Vicko je vsak z plastu a tedy nevadi.
    Tridit odpad je spravny a dulezity, protoze jinak nas odpad zavali.
    Dekuji, ze to delas! Snad nas bude vice a vice.

    OdpovědětVymazat
  11. triedenie odpadu je hlavne dobry biznis pre spracovatelov ako upozornil anquetil, aj ked ja osobne odpad netriedim kvoli pohodlnosti a tomu ze prakticky ziadny neprodukujum kedze doma jem nanajvys veceru, takze ani nemam co triedit, ked nepocitam 1 PET flasu ci noviny ktore to beztak nevytrhnu

    ale u beznej rodiny (ktora nespi v hoteli ako ja) by to asi vyznam mohlo mat,ale je s tym kopec prace, clovek z toho nic nema, ze by platil menej za smetie, tak naco by to robil, z dobreho pocitu sa nenajem a tazko kvoli nemu vykonam nieco kedy pocit neprevysi vynalozene usilie (ked prevysi jedna sa asi uz o hobby)

    OdpovědětVymazat
  12. Heleď, Markoffe, co z toho máš, když pustíš v autobuse sednout starou chromou babou? Řekla bych, že toho se taky nenajíš. :-)
    Já to občas udělám, že by to bylo moje hobby? :-)

    OdpovědětVymazat
  13. nespominam si ze by som v buse pustal niekoho si sadnut ked sedim, ja som rovnaky zakaznik ako ktokolvek iny, dokonca oproti niektorym aj s drahsimi cenami za cestovne...

    OdpovědětVymazat
  14. Aha. Tak už jasný. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Třídění v hlavě je podle mě větší oříšek než za jaký se všeobecně má.
    Odpad se tříděním dost nafukuje.
    Hlava je relativně malá.
    Navíc má svůj vlastní systém, kterým je zapomínání a vytěsňování.
    Mám tedy dva oříšky k přelstění :-)
    objevit, vynosit.
    Neutéct.
    Tři!
    A to jsem ještě nic netřídil.
    Čtyři!

    OdpovědětVymazat
  16. :-))) Dík za příspěvek k jádru sdělení. :-)
    Eště bych dodala - propíchnout to nafukující se. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. ten radikalismus ...proč hned propichovat nafukující - což tak najít ventil a upustit ? :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Aha... No, teďs mě odhalil. Když už, tak už - ráda propichuju úplně, aspoň občas. A děsně ráda koukám, jestli to po tom propíchnutí jenom tak zasyčí a splaskne, nebo rovnou rupne celý... :-)

    OdpovědětVymazat
  19. 19: to co po propíchnití uniká - nebývá vždycky čistý vzduch :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Aspoň se dál nekazí ten, co by se k tomu nečistýmu zase hromadil. :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.