(Optimalizováno pro černobílé monitory)

26. 4. 2006

Otočme list

Poprvní mě to naplno zhvízdlo před jedenadvaceti lety.

Dlouho plánovaná, dlouho vytěšená akce s partou lidí, kteří mě začátkem jara mezi sebe na dálku začlenili, když se do mě o Silvestru velmi zahleděl jeden z nich (co ale mezitím stačil zbouchnout jinou, takto budoucí členku, a tudíž pár dní před vypuknutím akce už řešil pouze problém, dokdy že se to bude muset stihnout oženit).
Měli jsme jet na Slovensko, na vodu.

Šílela jsem radostí, nedočkavostí, vzrušením. Zjišťovala jsem detaily, kudy se dalo (moc se nedalo, všichni ostatní včetně onoho nápadníka, o němž jsem se od Silvestra rozmýšlela, jestli ho skutečně miluju aspoň trochu tak, jako vyhlídku na vysněné sjíždění řeky, byli téměř z druhýho konce republiky), řešila jsem tenisky do lodi, drhla ešus, přemítala nad slušivostí plavek...

Datum odjezdu se přiblížilo a detaily už byly jasné. Kdy, v kolik, do kterýho vlaku a kterýho vagónu k nim přisednu, kolik nás bude, odkud kam že to poplavem... Teda poplujem... Teda... Jak kdy, občas se i plave, že jo...

Týden "před" kulminace nervozity vyvrcholila. Na zhroucení. Týden - nekonečno vesmíru k nepřežití. - A pak naráz přelom.

V předvečer odjezdu se mě otec několikrát po sobě taktně zeptal, hodlám-li už začít balit. Nebo co.

Nebo co. Nebo nic. Nechtělo se mi vůbec nic, nikam. Mrtvo. Předtím odstartovaná excitace (moje oblíbený slovo, výstižnější pro odpovídající stavy neznám) byla tak mohutná, že když dosáhla bodu, v němž ji už totálně zahlcená duše ani tělo nezvládaly, prostě odumřela. Všechny detaily toho, co teprve mělo být, všechny představy, tisíckrát odpředstavovaný, nahradily skutečnost. Odprožito - odbyto. Najednou pocit, že to všechno úžasně vysněný a úžasně propracovaný v plánu i představách, bylo tak strašně neuvěřitelně a silně úžasný, že vlastně úplně pošetilý, nereálný, že se to vlastně vůbec nemůže stát. Že cokoli přijde, bude jen odvar a šeď, rozbití snů, zklamání.

Kdyby už tehdy existovaly mobily, asi bych onen večer před odjezdem byla zavolala na druhej konec republiky, že jsem smrtelně onemocněla či že mi právě uřízli obě nohy. A kdyby mě byl otec kolem půlnoci doslova nedokopal, ať se laskavě na ty nohy postavím a jdu balit, asi bych vůbec nesbalila a nechala rychlík ve čtyři ráno odjet beze mě.

Nakonec to bylo skvělý. I přesto, že teprv tam jsem zjistila, že nad otázkou vztahu ke svému kormidelníkovi se již trápit nemusím, neboť můj kormidelník mi kormidluje poprvní a naposledy, dosud svoboden pouze proto, že ke svatbě nutno vyčkat na úřední zplnoletnění budoucí manželky a oprávněné nárokovatelky háčkovského sedátka v jeho lodi. Tedy, sedátko až po jejím odrodění, samozřejmě.
- Prostě, bylo to nakonec skvělý, úžasný a perfektní a všechny sny, co vypadaly tak nepřekonatelně, realita bravurně překonala.

Hmm... Prý že zkušenost nás učí. Mě tahle teda ne. Od tý doby jsem to měla ještě mockrát. Spolehlivě. Vždycky, když jsem se na něco nepříčetně těšila, tak s reálným přiblížením se dané událostí jsem stoprocentně věděla, že to bude stát za belu, nikam a do ničeho se mi už nechtělo, celý to svoje obrovský těšení se jsem viděla najednou jako jednu velkou pošetilost... Z níž bych byla nejraděj utekla...

Nezbylo, než se postupem času pod mírným sebenásilím naučit ty nadšenosti i se strachem ze zklamání i se zklamáním z nepochopitelné odúmrti vzrušení házet v "couvací" fázi za hlavu a přeskakovat do fáze třetí - do fáze "uvidíme..." Otočit list, tak doplna popsaný hnutími mysli i pocitů, že se na něj už nic dalšího nevešlo, a položit před sebe nový, úplně prázdný...

Tuhle jsem dumala, že to vlastně už dělám úplně automaticky. I při daleko menších událostech, než je třebas léta vysněný sjíždění řeky. Koukání na čistej list je dobrý při nástupu do práce, při těšení se na babský dýchánky, při setkávání se s lidma vůbec, při cestování odkudkoli kamkoli... - Možná proto nejsem poslední dobou z ničeho zklamaná. A všechno se mi líbí. Uvidět. Jak to přibývá na prázdným papíře.

Dneska, zítra, pozítří...? Uvidíme...

17 komentářů:

  1. Krásně sepsáno,to těžko může být někomu cizí.Vnímám to ,jako fáze postupného přijmutí reality bez růžových brýlý.Je to taky o moudrosti,zkušenostech,který čas PŘIPLAVÍ A UŽ NEODPLAVÍ.At chceme nebo ne,taky se usazujeme.

    OdpovědětVymazat
  2. "Automaticky". Úžasný. Taky bych se chtěl dostat tak daleko. Zatím to mám podchycené v mezifázi příkazů: "Co mi to zas, ty můj rozume, našeptáváš? Vypínám tě!" Ale i za to jsem vděčný.
    Už je to ve vědomí. Když si vzpomenu, jak to se mnou vláčelo dřív..jéje.

    OdpovědětVymazat
  3. stavy, kdy se krátce před odjezdem přetaví kladná excitace do excitace opačné, dobře znám. Popůlnoční otrávené balení věcí taktéž. I přes to se obvykle těším. Čím víc je tam nejistoty ve formě "uvidíme", tím se těším víc.
    Přístup "čistý list" taky praktikuju. I když díky němu obvykle zapomenu nebo nestihnu sbalit spoustu věcí, co s sebou nutně potřebuju :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. 3:
    já se chci taky naučit balit tak abych neměl spoustu důležitých věcí ! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. teor:nemusíš to biflovat.To přijde samo.okamžik překvapení,touha někam ted a hned se přemístit,a když je neodolatelná-ta touha,nebo toulavá,pak cestou koupíš jen ten kartáček a už se cvičíš.Odpadne balení a vše protivné co s ním souvisí:-)A vy chlapi to máte jednodušší.

    OdpovědětVymazat
  6. ad 4: pokud ti nevadí nemít spacák, když je v noci zima, rukavice, když lyžuješ a brusle, když bruslíš, tak se to nauč ... :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. kartáček jsem jeden čas nosila v tašce pořád, jelikož jsem nevěděla, kam mne život ten večer zanese.
    taky dobrý, ale všechno má svý +/-.

    OdpovědětVymazat
  8. No, kartáček býval to, co jsem obvykle zapomněla. Byla jsem tím mezi známými a kamarády pověstná. Dokud jsem si v minulým zaměstnání "věčně v tahu" nepořídila druhej cestovní, abych na něj nemusela myslet, že si ho mám vzít ráno z koupelny. Ráno su blbá a nemyslím.

    OdpovědětVymazat
  9. Já vždycky se zkracujícím časem nechci vůbec. Jo lidem to slíbím, ale 14 dní předem hledám výmluvy a nakonec jedu a pokaždé to dopadne vždycky dobře. ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. ja jsem se vzdycky na VSECHNO hrozne tesila. Jednoduse proto ze na me cekalo neco jineho nez denodenni nuda. Takze jsem byla v excitovanem stavu pred kazdou a jakoukoliv akci.
    Nemohla jsem nikdy pochopit jak muze nekdo pred akci hazet zpatecku a otrcovat pysky. Prislo mi to jako rouhani. Nebo ze chce by premlouvan, aby vedel jak je dulezity.
    A vysledek tj. akce samotna byla samozrejme velke zklamani. Prakticky nebyly moje ocekavani splneny nikdy.

    Pooucena lety jsem se naucila teseni pritlumit, nefantazirovat a vice prozivat. Brat veci tak jak prijdou, neplanovat (to dela manzel) jednoduse vykrocit a jit. Porad dal.

    OdpovědětVymazat
  11. Těším se vždycky a do poslední chvíle, balím tak čtyři hodiny před odjezdem (což je zajímavý hlavně když se odjíždí třeba v šest ráno;-), málokdy se stane, že bych si to neužil. Kartáček nezapomínám, ale VŽDYCKY zapomenu ručník... Dneska jsem si proto opět poslechl Stopařova průvodce, už si to musím v té hlavě zafixovat...

    OdpovědětVymazat
  12. (10) :-) Druhý pohled. Taky mi bylo párkrát sděleno, že se dělám důležitá a chci se nechat přesvědčovat. Nedařilo se mi přesvědčit, že tak to není. Protože na odpověď "prostě se mi nechce" nikdo neslyšel. Ale znám i daleko větší "přesvědčovánínutný" přebornice, než jsem já. :-)
    Neplánovat... - když se dá neplánovat, je to vůbec nejlepší. :-)
    Ten efekt opadnutí nadšení po velkým plánovábí - jako by se to přechodilo. Dlouho jsem myslelas, že je to tím, že to mělo přijít dřív, když jsem byla nejnadšenější, ale časem jsem zjistila, že kdyby to přišlo o týden, čtrnáct dsní dřív, přišlo by o týden, čtrnáct dní dřív i to opadnutí - datem to není. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. (11) Ručník - taky. :-) Vždycky jsem se propadala studem někde na návštěvách, kde předpokládali, že mám svůj (a já neměla). Dokud jsem ve vlastní domácnosti nezjistila, že jiné návštěvy si k nám (k mému úžasu) vozí vlastní ručník, nechápala jsem. :-)
    Též zapomínám na návštěvy pyžamo (doma nepoužívané) a pak se potýkám s dilematem, zda spát v nějakém náhradním tričku, či bez jako doma, ale s rizikem, že paní domácí bude skřípat zubama, jak jí návštěva ničí povlečení holým tělem. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. kartáček a ručník - nejspíš je to tím, že lidi, kteří sami sobě připadají čistí, na mytí tolik myslet nepotřebují :-)

    navíc - kartáček je strašná váha navíc na nesení :-)))

    OdpovědětVymazat
  15. taky nevozim rucnik. Neutiram se.

    OdpovědětVymazat
  16. Strašně jsem se těšila na každý čundr, jezdili jsme s kamarády přes léto a já měla sepsaný seznam věcí,které jsem s sebou nutně potřebovala.Těsnopisem,aby mi to nikdo nemohl číst.Těch věcí bylo tolik, že jsem měla plný baťoh svůj a polovinu baťohu mého přítele.On tam měl na štěstí místo pro mé zbytečné krámy a spoustu lásky navrch,že mi to tahal.:))To už je dlouho,teď nemám seznam,vozím už jen"opravdu"nutné věci.Holt síly nám asi ubývají...

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.