(Optimalizováno pro černobílé monitory)

24. 4. 2006

Už je to tady

Můj starší syn je stoprocentní muž.

V neděli se nekonal plánovaný dýchánek s barvením vlasů. Z rodinných důvodů hostitelky přeloženo na někdy. Jenže "někdy" je pro moje dorůstající šediny dost vzdálenej termín, tak jsem už od neděle prostudovávala, otvírala a zase odkládala krabičky s barvičkama, že jako jestli jo, nebo ne...

Představa žádoucí barvy by byla, ale taková se neprodává. I když to na krabičce vypadá, skutečnost je vždycky úplně jiná, obvykle vždycky stejně temná. Tak jsem to dneska riskla a v rámci udržování tradice české tvořivosti jsem barvičky namíchala. V poměru jedna ku dvěma ku nula nula prd.

A bylo po blond. Definitivně. A opět temně. Moje vlasy prostě odmítají přijmout kompromisy.

Mladší syn mě uviděl první a nad ještě mokrými cucky na mé hlavě zajásal: "Jé, mami, tobě to sluší!"

Půl horstva mi úlevně spadlo z hrudi. Asi to teda není tak hrozný, jak se zdá někomu, kdo si představoval vyrobit preso s mlíkem a se skořicí, leč vylezl mu z něj českej smrťák bez mlíka.

Nicméně s definitivním pádem do radosti jsem čekala, až co řekne ten starší. V soudnost jeho oka, jež se již více zabývá obhlédáním ženských kladů, byť zatím kradmo, jsem vkládala daleko větší vážnost než ve snadno nadchnutelné dětské oko mladšího. Pošetile.

Starší se došinul do kuchyně k večeři, otráven coby šváb, páč jsem ho vytáhla od jánevímkterý počítačový adventury. Zasedl ke stolu, prvně obhlédl stůl a nabídku na něm, pak okomentoval kocoura, co se mu sápal na klín, a teprv pak laxně zamrčel: "Ty sis myla vlasy, jó?"
"Jo, myla."
"Hm, tak to zas nebude voda..."
"A nejen myla."
Zvedl zrak a asi půl minuty se mi díval na temeno.
"A mně se to zdálo nějaký divný," povídá pak.

Dospěla jsem k názoru, že v jistých ohledech je naprosto dokonale připraven pro manželství.

21 komentářů:

  1. To je fakt, u staršího reakce normálního manžela, zatímco ten mladší,má reakci mladého muže.

    OdpovědětVymazat
  2. Oscar Wilde prý kdysi (no taky kdy jindy než kdysi) prohlásil, že pokud chlap nepozná, že žena změnila účes, je to totéž, jako by ji zabil. Máš syna vraha... ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. No, spíš má on štěstí, že v tu chvíli neměl vraha matku. :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký fejeton. Jenom teď přemýšlím, proč se mi právě tenhle příspěvek tak líbí. Sakra, že by to bylo tím, že popisuješ situaci, kterou celkem důvěrně znám z druhé strany? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ru-s těma barvama je to neštěstí,to se opravdu musí risknout,kolikrát už se má představa té pěkné barvy rozplynula v nějaký nechtěný děs..Jiné obrázky na obalu,vzorky vlasů zasde jiné,tak nevím nikdy a jen trpím a čekám na reakce-nenápadně.Pokud to vypadá tak,že se nedá čekat ani den,vyhlašuji poplach a zalarmuju kdekoho,kdo je ochoten mě dát do původního stavu.Kamarádky hbitě zaznamenají změnu,ale chlapy?To jsem zažila opravdu vyjímečně.Nejhorší je,že když už uvolníš nějakou tu minci a těšíš se,jak vyjdeš z kadeřnictví a taky to vždy není cos chtěla.

    OdpovědětVymazat
  6. (5) No, jednou jedinkrát jsem (naštěstí v zimě) narazila na hlavu čepici a jela kvapem koupit jinou barvu. :-))) Jinak to zatím vždycky nějak šlo, každá varianta se někomu líbí víc než ta předešlá a někomu míň.
    Na druhou stranu - než jsem se ze skoro černých dopracovala k tomu blond, musela jsem to napřed vzít odbarvovačem. Ten ale nechyt úplně, na povrchu (na šedinách) tak na třičtvrtě, jinde tak na půl, ba i sotva na čtvrt - a vypadalo to tak skvěle, že barvu jsem odložila, dokud to nezačalo moc viditelně odrůstat. :-)

    Kornel: Že by? :-) No, je-li muž schopen vysledovat, že nesu dvě kabele těžkýho nákupu, tak mu sledování proměnlivosti účesu odpustím. :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. "... a mně se to zdálo nějaký divný" - takže si všiml a ... vlastně skoro až pochválil - když se to vezme s ohledem na vyjadřování obvyklé v jeho věku ... :-)

    OdpovědětVymazat
  8. myslim ze klades na muze vysoke naroky. ale to vime :o) Skutecnost ze si vsiml po upozorneni je chvalihodna. Dal najevo zajem, aby neurazil. I kdyz mu to je vlastne uplne jedno. Pro nej se nic nezmeni :o)
    Co se tyka tezkych tasek, tak me opet prekvapujes. Myslela jsem ze si duslednejsi:o) Tasky se svepravne rozdeli ci prideli. Nebo odnesou ve vlastni kompetenci. Sama priznavam, ze syny ke galantnosti nevedu. Asi mi to jednou jejich pritelkyne vyctou.

    OdpovědětVymazat
  9. (7) Celý můj starší syn je jedno velké košaté a květnaté, ba přímo bombastické vyjadřování! Ale fakt je, že ženské vlasy nejsou objektem vyjadřování se ani v nemaminčině případě.:-)))

    (10)Mně jen překvapilo, že už jaksi pominuly doby, kdy dával najevo zájem jaksi podstatně víc. :-)))
    Tašky rozděluju od auta (po dovozu domů), a to zatroubením dvakrát krátce, leč důrazně. :-)


    OdpovědětVymazat
  10. 9: vlasy jsou součástí celku - vlastně je blbé, se k nim vyjadřovat zvlášť :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Ano, pohlíží na ženské objekty takto... celistvě... :-)))
    Ta je blbá, ta je docela dobrá, to je "křestním jménem"... :-)

    OdpovědětVymazat
  12. teď jsem se opravdu nasmála :)) jako u nás :)) jen možná s rozdílem, že by mě ještě ke všemu vyhazovali z koupelny :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ja ohledne chvaleni vlasu nic moc neocekavam. Kdyz nikdo tak alespon moje maminka me pochvali. Naposledy jsem byla u kadernice, nechala jsem si udelat uplne vsechno, vyplazla tisicovku a prisla hrde na navstevu k nasim. Mamka nic. Pri odchodu se na me zkoumave podiva a rika: Ty jsi si umyvala hlavu?

    OdpovědětVymazat
  14. hm, to ja si vsimam nove oblecenie a vlasy na zaujimavych objektoch v praci okamzite asi ako prvy v praci skor nez kolegyne, ked dobre hmatam, tak patrim este stale k muzom

    OdpovědětVymazat
  15. (15) Jestli to nebude tím, že manželky a maminky už nejsou až tak zajímavý objekty. :-)
    I když - spíš bych se klonila k tomu, že ve čtrnácti se zdá být blbé vyjadřovat se k tomu, co je částí celku, natož snižovat se komentováním té blbosti na matce. :-)

    OdpovědětVymazat
  16. mne to pride blbe u matky v akomkolvek veku

    OdpovědětVymazat
  17. ... malý pochválil sám od sebe a nadšeně
    ... starší však už cítil tíhu, že by měl pochválit, že se to po něm chce - to se nadšeně reaguje těžko :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Hele, přestaň se ztotožňovat, jo... :-(
    :-)))
    Zbabělci, když se nechce pochválit, tak stačí říct "je to děs" a ne se tvářit jako čerstvě vyvoranej krtek.
    Beztak - nakonec to okomentoval. Prý "Pak po mě chtěj, abych tě na tom městě našel..." :-)))

    OdpovědětVymazat
  19. ale říkat "je to děs", když se to líbí ? :-)))

    OdpovědětVymazat
  20. 19: ad ztotožnění - když to tady nečte, tak se s ním někdo v debatě ztotožnit musí - kvůli spravedlnosti :-)))

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.