(Optimalizováno pro černobílé monitory)

8. 5. 2006

Nastřádáno

Pár letmých útržků odtud a odtamtud. Co spolu možná až tak nesouvisejí. Možná spolu souvisí jen to, co mně při nich šlo hlavou.

Útržek o poznatelnosti podstaty světa. O odmávnutí tisíckrát omletého všeobecného propojení. O cejchu zbabělosti těm, kdo o poznání podstaty neusilují.
Útržek mírné výčitky komusi, komentářová zmínka o menším snad sociálním, snad emocionálním cítění (jak moc to spolu souvisí?)
Útržek o odcizení, které převládá v dnešní společnosti, technikou zdánlivě tak sblížené, a přesto neosobní. Jako by lidi přestali umět dělat něco společně. Něco dobrého. I charita je už neosobní, zploštělá na posílání peněz...

Pocit odcizení. Měla jsem ho roky. V pubertě normální. Ale pak dál?
Samota a odcizení, které mizely, jen když se člověk stal členem týmu. Když se něco budovalo, o něco se snažilo, společně, když se lidi dali dohromady a našli společnou myšlenku. Společná rozhodnutí, společná rozhořčení nad tím či oním, společná radost...

Hlavní bylo mít tu společnou Myšlenku, Věc. Aby jí člověk žil. Aby věděl, že ta je hlavní.
Nemyslet na sebe.
Nemyslela jsem. Myslela jsem na Myšlenky. Na to, jak to udělat, aby to fungovalo ještě líp. Aby to neskřípalo. Aby Myšlenka byla čistá a nikdo ji nekazil. Abychom my kolem ní drželi dohromady. Aby se Věc posunula zase kousek dál. Aby byly výsledky. Aby byla radost.
A čím víc jsem takhle myslela, tím víc jsem byla – sama. Asi nejen já. Asi všichni ti – dohromady. Čím víc jsme se o snažili, tím víc to nešlo. Někdo dřív a někdo pozdějc jsme odpadali, s pocitem, že to byla jen hra na něco, idealismus a zklamání, omyl, nebo zástěrka... S drásavým, hořkým přemýšlením, jestli špatní jsou ti druzí, nebo já...
Upnutí na Myšlenku a Věc zjišťovali jsme, jak jinde jsme, jeden od druhého, jak se zklamáváme navzájem, jak jiní odmítají to, co my považujem za správné a k výsledku vedoucí, a jak my se neumíme ztotožnit s tím, co za správné a k výsledku vedoucí považují ti ostatní.

Hledali jsme něco z vnějšku, co by nás samé posunulo dovnitř a zcelilo, a ono to nefungovalo. Jen na chvilku, ze začátku, jen než jsme zjistili, že tak jak tak jsme ztracení sami v sobě, v odcizení si.
Ve víře ve všemocnou a všemu nadřazenou sílu společného díla, neviděli jsme jeden druhého. Místo aby nás to spojilo, tak nás to rozdělilo.

Ne že by to nebylo hezký. Bylo. Spoustu dobrýho to člověku dalo. Ale stejně nakonec zbyla – samota. Pocit nespojitosti a nespojitelnosti s těmi okolo.

Pak manželství. Po letech si (už pár let) myslím, že jsem do něj šla s toutéž vidinou. S vidinou budování něčeho společnýho, Věci, Myšlenky. Kterou když mají lidi stejnou, tak to přece musí vyjít, protože to je přece to, co lidi spojuje...

Tatáž chyba.

Kdysi jsem měla – dá-li se to tak říct – imidž holky, co je tahoun party. Vztahů. Hýbatel. A přesto to nefungovalo. Jako by to byl povrch. Po kterém když jdu, jdu špatně. Necítím to, co je uvnitř. To daleko menší. Přesnější. Pochopila jsem, že táhnu lidmi, ale necítím je. Že lidi za mnou jdou, protože věří myšlence, ale ode mě se ve skutečnosti drží dál. Byla to – role.

A bylo čím dál hůř, a pak, skoro ze dne na den, jako když klapne přepínač. Možná nouzovej. Spoustu jsem toho dle obecných norem vzdala. V něčích očích jsem klesla. Protože na spoustě věcí, na nichž by mi prý mělo záležet, mi už nezáleží. Protože připustím věci, které rozumný člověk nepřipustí.
Po letech (bude to už pár let, nebo ještě ne?) dřiny jsem zjistila, že se už nedokážu nadchnout pro společnou myšlenku. Nedělá mi dobře být duší jakéhokoli společného hýbání, organizovat, vytyčovat, táhnout. Nechci.

Jako bych vyšla z Matrixu.

A najednou se necítím sama. I když jsem sama, zdánlivě. I když jsem pro některý jen – pozorovatel.

Ale cítím lidi. Sebe. Cítím.
Víc nepotřebuju. Je v tom všechno.
Možná podstata mýho světa.
Co se nedá popsat slovy. Ničím. Jen cítit.

Možná jsem sobec. Málo sociálně vyvinutý. Možná emocionálně poškozený. Orientující se jen podle své sebestředné maličkosti a jen skrze ni, podle toho, co skřípe nebo neskřípe, podle toho, co bolí a co nebolí a proč, podle toho, co všechno může být radost a proč by vlastně ne. Leckdy odmítající rozum a skoro vždycky vyšší cíle. Bojící se jich. Cokoli dělám a budu dělat, jsou a budou jen maličkosti. Třeba jen úsměv, jen zamávání někomu, třeba jen nechvat nikam a čas podívat se... Cítit a dát cítit... Právě teď, v tuhle chvíli...
Nespasím svět ani v sebemenším zlomečku. Nezorganizuju nic ušlechtile humanitárního, nevytvořím nic neobvyklýho společnýho, přetrvávajícího mě samou. Nepřipíšu si žádný zásluhy o rozvoj lidstva. Nebude se na mě vzpomínat jako na nepostradatelnou součást ničeho. Ať.

Je mi dobře, a proto je dobře lidem se mnou. I když třebas jen na chvilku. I když jen některým.
Ti ostatní na mě nemůžou. Jsou jinde. A ti někteří mi všechno vynahradí tisíckrát nad.
Je to úžasně čistej pocit.
Čert vem Matrix. Já jsem doopravdy.

27 komentářů:

  1. Mas tam hrozne moc myslenek, nevim jak to zkomentovat :o)
    Podobny prerod jsem musela taky podniknout. Jen cesta byla jina.

    Faze 1: pocit totalni izolovanosti od sveta, pocit prazdnoty a nicoty. Vsechno plyne po povrchu uvnitr neni nic. Vnejsek cini dobro nebo rebeluje dle okolnosti.
    Faze 2: Pocit idealizmu a nadseni. Jsem hodna, pomuzu vsem, rozdam vse, hlavne ze se mame radi:o) Vse rozdano, zustalo prazdno
    Faze 3: Chyceni se pevneho bodu. Nalezeni partnera a porozeni ditete. Zivot ziskava smysl skrzeva moji obet. Jsem jako Jezis co se obetoval aby mohl povstat novy zivot. Dvakrat.
    Faze 4: Hledani vlastni identity. Formovani meho ja a vymezeni hranic vuci svetu i rodine. Narozeni 3 ditete jiz jako dar tvoreni ne jako obet.
    Faze 5: Svebytna bytost, ktera se nemini ani obetovat a ani rozdat. Umim rict ano, a umim rict taky ne. Odpovidam za svuj zivot jen sama sobe a to zadam i po ostatnich.

    OdpovědětVymazat
  2. Zatraceně, proč by zrovna tohle mělo být sobectví? Sice jsi se osvobodila od "vyšších ideí", ale neztratila jsi schopnost dávat. Možná ne tolik, jako ti, kteří stále "vězí v Matrixu", ale určitě lidsky opravdověji. Ale v tomhle máš už dávno jasno... Takže jen BTW k tomu přetrvávání, resp. věčnosti: I Matrix, resp. naprostá věšina jeho komponent, trpí pomíjivostí. Proto i v tom filmu se musel neustále přepisovat, jak nám, tuším, ukázali ve 3. dílu.

    OdpovědětVymazat
  3. Jeste jsem zapomela to posledni:
    Co jsou Tvoje prvni dva a posledni dva odstavce? Mrzi te par komentaru urcenych prakticky me? Ty se nemusis nikomu zodpovidat ani v internetu a ani ve skutecnosti. Nikomu. Ani cizimu a ani vlastnimu. Pouze sobe. A nemusis ani nikomu nic vysvetlovat. Je to tvuj zivot a stejne to nikomu nevysvetlis.

    OdpovědětVymazat
  4. chtěla jsem to nějak okomentovat, ale ti přede mnou to řekli za mě. takže já řeknu asi jen

    Doobrý deen!,o))

    OdpovědětVymazat
  5. No, a já jsem napsala sáhodlouhý odpovědi a sežralo mi je to. :-)

    Takže (1) - Některý fáze tvoje jsem asi přeskočila či jen přelítla, některý měla souběžně plus obohacený o stav bojovnosti vůči celýmu světu a s celým světem - tak trochu Ježíš a tak trochu pitbul. :-)
    Ale oběť pro mě nebyly děti. První dítko už bylo tak strašně velkej dar, že mě to málem položilo šokem nad tím úžasem. Pro mě to byl asi první mezník, první otřesení Matrixem - první pochopení, že nikdo a nic...

    Ad (3) Nic mě nemrzí. Ty komentáře byly jen startéry formulace myšlenek, co se bez ladu a skladu už delší dobu kupily. Neobhajuju se, nezodpovídám. Jen si tu odkládám. :-)

    Ad (2) Tak teď nevím - říkáš, že je možný, že jsem se jen dostala do jinak přepsanýho Matrixu? No, i to je možný, kdoví, co budu hlásat za dalších dvacet let... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ru: Ja jsem u svojich prvnich dvou deti nebyla schopna myslet na nic jineho jenom na ne. Obetovala jsem se, zmizela jsem ja. Existovala pouze matka opecovavajici deti. Kdyz se vsichni bavili, ja jsem myslela jen na svoje ratolesti zda jim nic nechybi. Odumrel mi mozek, hormony ho vygumovaly.
    Mozna jsem to taky nebrala jako obet ale jako dar, ovsem s odstupem casu vidim ze jsem byla uplne ulitla. Kvocna.

    OdpovědětVymazat
  7. (6) Aha. Tak to já ne. Mně to sice šouplo kapku jinam, ale občas jsem tvrdila, že jsem krkavčí máma. :-)
    Mně to spíš odtrhlo od toho, na co jsem se do tý doby upínala. Začla jsem spoustu věcí vidět jinak.

    OdpovědětVymazat
  8. Dvakrát gramatická chyba... Jdu se radši mejt... :-(

    OdpovědětVymazat
  9. ru: ja jsem jiz umyta :o) Tak dobrou !!!!

    OdpovědětVymazat
  10. (5) Tvůj předposlední odstavec - zdálo se mi, že jakoby řešíš, že narozdíl od těch v Matrixu teď nic trvalýho nevytváříš. Takže jsem chtěl jenom připodotknout, že naprostá většina z nich taky trvalého nevytváří (nic co by je výrazně přežilo). Ovšem, díky aktuální verzi Matrixu o tom zatím nevědí a myslí si pravej opak. Bože, mě teda dneska za myslí :-))) Jdu si radši číst, abych se nemusel picnout.

    OdpovědětVymazat
  11. (10) Dík za vysvětlení - problém mého neporozumění zřejmě je, že krom prvního dílu jsem Matrix neviděla. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vždycky se dá přitlačit tak, aby se alespoň nějaké skřípání ozvalo. Možná aby se mohlo říct, že nic jiného přijít nemohlo.

    OdpovědětVymazat
  13. Neznám nic, v čem by občas neskříplo. :-)
    Otázka je co, jak moc a jak často. Do jaké míry je to naolejovatelný. Nemá cenu sedat do auta, který má větší spotřebu oleje než benzínu.
    Inu - třeba jako s bolístkama - tu a tam pofoukat není problém a má to svoje místo. Ale na bolestínství dech nechávat nehodlám. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Ruliso, při čtení Tvých článků si připadám, že mě, bloudícího pěšáka, svezla kousek taková správná...kobyla :-) Rychleji, a jinudy. Blíž k životu. Děkuju. Snad to někdy vrátím, alespoň někomu jinému.

    OdpovědětVymazat
  15. Ten pocit odcizení a samoty mizící loajalitou k Myšlence, společenství - pak rozčarování, že každý tu Myšlenku, která má držet pohromadě prožívá trochu jinak - znám dobře. Velké myšlenky, které dají náplň celému životu neexistují. Každý má své vlastní důvody, proč se zařadí do nějaké skupiny nebo party a každý to dokáže jen svým vlastním způsobem.

    OdpovědětVymazat
  16. Ru [13]: Nevím, jaké jsi měla automobily, ani to, proč už je nemáš. Ani jaké jsi při výběru zavrhla, a co Tě k tomu vedlo. Jen vím, že když člověk chce, na každém najde nějaký nedostatek.
    Bolestínství - už dlouho jsem se s tím slovem nesetkal. Možná proto, že i když jsem člověk hodně tolerantní, k tomuhle si nekonfliktní vztah najít neumím.

    OdpovědětVymazat
  17. (15) No, ale než na to člověk přijde, to to občas trvá... :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Jo, strašně dlouho ...

    OdpovědětVymazat
  19. Ru: Pozoruju zvlastni jev, zivot potrebuje misto tam nekde uvnitr. Kdyz je uvnitr plno vseho mozneho, snazeni, zazitku, vzruseni a uzasnych veci tak se krci ustrasene v koutku. A jak se vse utisi tak opatrne vyleza a vystrkuje jemne tykadelka.
    Nejvic vychutnavaji zivot stari lide (alespon ti moji). Jako vyjimecnou dobrotu-neco uzasneho. Co je krasne jen tim ze existuje.

    OdpovědětVymazat
  20. Ale třeba je to tak, že to plno všeho možnýho, co se tam ze začátku zmítá a rozpíná, musí napřed to místo nějak udělat, rozšířit, vypálit, vykutat, vymýtit... co já vím... A pak pomalu ustoupit, to místo ukázat...
    A třeba je to první dlouhý ten velkej třesk, a pak už stačí jen tu a tam malá sluneční erupce, k dokutání, dorovnání, k dohřátí místa pro život... :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Pochybnosti hlodaji. Byla moje rozhodnuti spravna? Namlouvam si neco nebo je to fakt? Vysledky nasich rozhodnuti jsou tak casove posunuty ze zbyva jen doufat. A verit.

    OdpovědětVymazat
  22. Co jsem nechtěla, tak nabourat kohokoli pochybnostmi. :-) Už jsem našla na tvým blogu tvůj článek.
    Ty sama už dávno říkáš, že člověk se má rozhodovat podle sebe a své intuice. Podle přírody v sobě. Věřím v to taky.
    Výsledky našich rozhodnutí jsou posunuté daleko za čas rozhodnutí a naše soudy o našich rozhodnutích taky. Ty soudy jsou možná ještě víc neobjektivní, než naše vnímání přítomnosti. Takže asi nezbývá než věřit tomu, co člověk cítí. A pamatovat si, co cítil tehdy.
    Aneb jak říkáš - správné rozhodnutí je to, co člověk musel udělat. :-)
    Nebo udělal? :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Tak nejak :o) Jsem Matrix-fan. Ale vis ze nic neni absolutni a ja jsem vzdycky byla a jsem pochybovac. A asi nim zustanu navzdycky.
    Tvuj clanecek jen zapadl do mojeho stavu. Byla jsem pres volne dny v Nemecku u rodiny a absolutni pohoda a nadseni. A do toho hlodani a otevrene otazky, proc to tak neni porad? Proc jsem to krasne rozvratila a rozborila? Sobecky.
    Tvuj clanecek jakoby to jen doplnil :o)

    OdpovědětVymazat
  24. Řekla bych, že sis sama našla několik odpovědí, proč. :-)
    Mám občas pocit, že se tu na blogách doplňujem imrvére...

    OdpovědětVymazat
  25. Už mi to [16] přišlo - sebelítost a utápění se v sebelítosti. Bývá to občasný průvodce zaujetí sama sebou - sebestřednosti.

    OdpovědětVymazat
  26. Ruliso, obdobné pocity jsem měla, když jsem malovala ten svůj obraz "V davu a přece sám". Neumím to vůbec tak nádherně napsat, jako ty, tak jsem to raději namalovala - ale už před nějakou dobou. Obraz mám na blogu. Teď jsem neměla vůbec čas číst vaše blogy a moc mi to scházelo (dělala jsem na dalším překladu) a teď nebudu mít PC nejméně týden(nevím, jak to vadržím).Měj se moc hezky, hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  27. Hanči, děkuju. Ten obraz jsem viděla. I ten byl asi v těch impulsech. :-)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.