(Optimalizováno pro černobílé monitory)

17. 5. 2006

Nevím

Na sklonku odpolední polodřímoty prokmit snu. Asi že v pocitu provinění, že spím, kdy se nepatří, dělám, co se nemá, potkala jsem se v tom snu zničehonic s bývalou šéfovou.

Totéž bodnutí, jako vždycky, když se před časem znenadání ozval její telefon, její hlas v něm. Její podoba, zhmotněná za hlasem.
Bodnutí nastraženosti, úzkosti, hnusu.

Do podmíněných reflexů železně zaryté ustrnutí tentokrát puklo a rozlomilo se.

„Víš, co, D., ty mi dneska už klidně můžeš políbit prdel.“
To jsem jí řekla. V tom snu.

Úlevné probuzení.

Jenže. Jenže v té úlevě se vylily myšlenky jako kýbl vody z propíchnutýho obřího puchejře.

Neměl ji tam rád snad nikdo. Úlisná, záludná, slizká, vždycky si chránila jen a jen vlastní kůži, vždycky pohotově vypulírovanou lží na úkor někoho jinýho. Vždycky uměla vypadat. Nikdy nikdo si před ní nemohl být jistý, jak moc to na něj hraje, ani její nejbližší. Ixkrát jsem – na společných pracovních cestách - byla svědkem jejích komentářů před a po jí „sehraných“ telefonních hovorech s různými lidmi, (a ixkrát jsem byla ta na druhým konci drátu, co se pak dozvěděla odjinud, jak to bylo ve skutečnosti komentováno), byla jsem absolventkou jejích praktických i teoretických výukových lekcí stran metod marketingu i jednání s lidmi obecně. Nevěřila jsem jí ani dobrý den.

Ale.
Ale přece do jisté míry věřila. Věřila jsem tomu, že ona tomu věří. Že to, co se mě snaží naučit (a já se snažím předstírat, že akceptuju a že se s tím ztotožňuju), mi předává s nejupřímnější snahou mi pomoct v práci. (Lhostejno, že ne z altruistických, leč výlučně z jejích osobnězájmových pohnutek, páč byla na výsledcích mojí práce přímo hmotně zainteresovaná.)

Věřila jsem, že ona ve svých očích nedělá sviňárny, přestože ji všichni její podřízení za svini měli, za pěkně zlou mrchu, a jinak než s úšklebkem o ní mluvit nezačali.

Byla (je) obchodnice. Ne jen profesí. Celou bytostí. Milující svou práci, svůj život takový, jaký je, jak ho vede. Milující i své děti a svou rodinu, přestože s nimi posunovala úplně týmž způsobem jako se zakázníky. Úspěšná. Hodně úspěšná. S naprosto dokonalým smyslem pro to, co od ní ti nejlukrativnější (čti nejvychcanější a nejchamtivější) zákazníci chtějí. Ti se nad ní sice jako za zády taky ušklibovali (nad kým taky ne, tihleti), ale jednali s ní vždycky rádi, přímo tokající potěšeností. Byla s nimi na jedné lodi. A dokázala strašně moc. Nejen prodat. I radovat se pět minut nato z krásy stromů podle silnice, z krásnýho dne a krajiny, z jakékoli maličkosti. Nakažlivě. I pro mě. I když jsem věděla, že mě hned potom, co se rozloučíme, obratem prstu na klávesnici mobilu potopí u našeho o stupeň vyššího šéfa.

A najednou jsem si uvědomila, že i v tom snu jsem na konci vyřčeného odeslání do prdele zadrhla. Jo, ulevila jsem si. Ale – poslala bych ji tam skutečně? Mám tu potřebu fakt takovou, nebo to je jen odreagování se z křeče, do které jsem se dostala sama tím, že jsem se nacpala někam, kam jsem nepatřila?

Jo, podle všech byla svině. Podle norem ostatních lidí, s nimiž manipulovala. Třeba i tím, že dokázala, aby se s ní v danou chvíli cítili dobře.
Ale - to, co a jak dělala, nebylo z úmyslu ublížit jiným. Jen z toho, jak vidí svět, jak věděla, že to musí udělat, aby to fungovalo. Fungovalo. V jejím světě perfektně.
Je zlá, nebo není? Můžu to o ní říct, já, protože na základě pohledu ze světa svýho?
Nedokážu posoudit.

32 komentářů:

  1. Každej žije podle svýho svědomí a vědomí. Asi ze sebe nic nedělala. Prostě taková je. Jiná třeba být neumí. Kdyby "uměla", nebyla by to už ona.

    OdpovědětVymazat
  2. (2) Nebyla, a ani já pod ní ne. Dokonce i víckrát předtím ne. :-)
    Pro upřesnění:
    http://rulisa.bloguje.cz/266708_item.php
    :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jo, obchodnice od přírody (od přirození ...) :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Spíš místo... :-))) Vystačila s vnější slupkou. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nic víc než jedna z mnoha kočkomyších her.

    OdpovědětVymazat
  6. mysim ze je to otazka zivotnich hodnot. Kazdy ma jine. Nekdo chce byt nahore (mit oteze v rukou a nepustit) a nekdomu je to sumafuk.
    Jsem antiobchodnik a vim ze na metody, ktere ty popisujes zaludek nemam a taky podobne metody se u me miji ucinkem. Jsem mimo jejich system. Mimon. A moje rodima myslim taky :o)
    Ale jini lidi at to zkousi jak chteji. Je to jejich vec. Ja se jim vyhnu a obchodnikem ani multi-level profi nikdy nebudu.
    Ty mas svoji zkusenost taky za sebu a asi mezi ne taky nepatris. Vrana k vrane seda.

    OdpovědětVymazat
  7. Hm, jo, taky jsem si tam uvědomila, jak jsem mezi nima mimoň. :-)
    Ale - je zlá? Třba proto, že tímhle způsobem jedná i mimo obchod (tedy mimo arénu, kde jsou ty kočkomyší hry vzájemný)?

    OdpovědětVymazat
  8. Jestli je zlá nebo není?
    A jsou zlí ti, kteří jednají z úmyslu ublížit druhým? Když to třeba mají od přírody a nemůžou si pomoct?

    OdpovědětVymazat
  9. zlá? naučí ty, kolem sebe, se zdravou kůží a co nejlépe vycházet z těhle obchodnických her.
    krom toho, dostává věci v takové formě, v jaké je dává.
    myslím, že k zařazení ji do kategorie "zlá" je nutný bejt v situaci zainteresovanej a tudíž to opět posuzovat podle svých měřítek. a to je pak každýho věc. pro mne ona je spíš kategorie "vychcaňdíra". a podle toho bych s ní taky tak jednala, pravděpodobně.

    OdpovědětVymazat
  10. BOS to rekla za me. Takovi lidi me prijdou jako trenazer do zivota. Plni cvicnou funkci. Clovek pak neni tak blbej :o)

    OdpovědětVymazat
  11. Ale jo, trenažér a to všechno jo. Ale jde mně o to, kdo teda je a není zlej. :-)
    Asi nejblíž odpovědi je Fousek, ale pak mi z toho vychází, že zlej vlastně není vůbec nikdo. :-) že je to jen o tom, jestli se nás to týká, nebo ne.
    Co to slovo znamená...

    OdpovědětVymazat
  12. Řekl bych, že to slovo je nápis škatulky. A rekurze: jsou škatulky dobré nebo špatné ? Hm, to ode mně nebylo pěkné. Minimálně je nezdvořilé odpovídat na otázku otázkou :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jo, je třeba být zainteresován - pak posuzujeme podle zlý/dobrý - vyjadřuje to náš vztah k tomu, o kom mluvíme.

    OdpovědětVymazat
  14. zle je oficialne to, co stoji mimo zakon. Pak je zde seda zona o ktere se da do nekonecna diskutovat a nedopidime se nikdy pravdy.

    Kdysi urcovala to co je dobre a zle asi nejaka rada starsich nebo nejaky vladce. A podle me to slo urcite v souladu s tim co rikal myslim Fousek. Vlastni byli chraneni a cizi vylouceni. To co delal vlastni bylo dobre a co cizi zle. Proto mohlo byt cizim cineno zlo pod plastikem cineni dobra vlastnim.

    kategorie dobro a zlo existuji pouze relativne dle uhlu pohledu.

    OdpovědětVymazat
  15. Fousku, ty jsi me predbeh :o) Ja bohuzel nemuzu ani psat ani premyslet, jelikoz jsem momentalne na spatnem miste. A tak poslu odpoved treba za pul hodiny.

    OdpovědětVymazat
  16. radka: to máš lepší, na konci je koment líp vidět :-)))

    OdpovědětVymazat
  17. konecne jsem doma a precetla jsem si clanecek jeste jednou.
    Zakladni charakteristika pani:
    1. Je uspesna
    2. Manipuluje lidmi a tim ziskava vyhody(tech co se nechaji)
    3. Pomlouva lidi za jejimi zady, nelze ji verit

    Co za to sklizi:
    1. Je neoblibena
    2. Nikdo (ten kdo ma mozek) ji neveri
    3. Ti jeste vychcanejsi ji vyuzivaji
    4. Nikomu nemuze verit
    5. Jeji partneri (a i deti) s ni vydrzi pokud ji budou potrebovat

    Zije jak umi. A kazdy sklizi to co zaseje. V tom je zivot (podle me) spravedlivy.

    OdpovědětVymazat
  18. Mám zkušenost (jež není tak úplně pravidlem), že lidé, co potřebují v zaměstnání "vládnout", si tím kompenzují jen zcela opačné postavení doma.
    Kdo je dobrej a kdo je zlej - na to není žádný etalon. Podle svých vlastních měřítek, kde zlý je ten, komu škodit přivádí příjemné pocity, a tedy je zlý (účelově) proto, že mu to dělá dobře, řekl bych, že ona byla "jen" bezohledně cílevědomá.

    OdpovědětVymazat
  19. Hmm... Taky to tak vidím...

    OdpovědětVymazat
  20. moje babicka (prababicka) ktere je ted 97 vladla uplne vsude. Dokonala manipulatorka mela vzdycky vsechno a vsechny pod kontrolou. Vyborna obchodnice a zivnostnice, ktere vzali zivnost pak obchod a pak i vsechno ostatni.
    Dodnes je general a vladne vsem svojim detem (babickam) ktere ji oslovuji nezne maminko a bez ni nerozhodnou vubec nic.
    U moji babicky moc nesedi nazor, ze si neco nekde kompenzuje, protoze vsude byla vzdycky vitez (krome rezimu-tambyla na te odvracene strane) :o) A kazdeho udolala kdyz ne silou tak vydrzi. A je to tak dodnes.

    OdpovědětVymazat
  21. Jsou generálové od přírody. Taky znám pár takových ženských. Ty kompenzace jsou spíš u chlapů.
    Nevím, jestli tvoje babička byla ten typ, co popisovaná paní. Ta spíš manipulovala, než přímo vládla.
    Když jsme psala Ghostovi, že to tak asi taky vidím, myslela jsem spíš jeho druhý odstavec.

    OdpovědětVymazat
  22. Ru: zijes? jak se vede? Doufam ze te hlava neboli.....

    OdpovědětVymazat
  23. Žiju, akorát jsem odpoledne odpadla se silama a pak přišel kamarád na návštěvu.
    Hlava mě nebolí. :-)
    /Ježíš, teď jsem si uvědomila souvislosti... :-))) Tak ne, kamarád mi hlavu neléčil, jen pil kafe. :-)) /

    OdpovědětVymazat
  24. Měl jsem kdysi podobného šéfa, jen s tím rozdílem, že nebyl tolik zákeřný (jen někdy). Do našeho pracovního "týmu" asi sedmi dobře sehraných lidí, si dosadil a vycvičil jednu osobu, aby se chovala jako on a řídila nesmyslný režim. Od té doby začalo peklo, nic nefungovalo, každý chodil o pár minut později do práce, natruc kontrolám docházky. Ten člověk se ale neskutečně rychle a dobře naučil hrát na obě strany a jeho "schopnosti" tak byly neotřesitelné.... Při nejbližší příležitosti jsem musel z tého práce odejít. Jenže nejen kvůli tomu, že se to nedalo snést, ale hlavně abych se nenaučil něco z těchto manýrů, protože jsou docela nakažlivé....nedávno jsem toho "policajta" (pracuje stále na stejném místě) potkal a ptám se:"Tak co, ještě tam pořád kontroluješ docházku?"..."Kdepak, takový věci už tam dávno nemáme! Teď je to pohoda!" ...trochu pokrčil nos, podíval se do nebe, odchrchlal si a potichu dodal: "Teď tam máme na všech dveřích čipy..." 8^)
    ...a já dodnes nevím, jestli bych nechtěl něco z té "vychcanosti" taky pochytit a být toho v určitých chvílích schopen....8^)

    OdpovědětVymazat
  25. Nakažlivé - svádí to oplatit stejnou mincí. Ale zjistila jsem, že asi už stárnu, nebo co, páč v tom zaměstnání jsem občas měla strašnou chuť, ale když jsem se rozhodla to udělat, tak jsem to nakonec neudělala - nešlo to, nechtělo se mi, kvůli sobě, věděla jsem dobře, že je mi dobře z toho, že tohle jde mimo mě a z toho, že se mi to dělat nechce... Neumím líp vysvětlit. :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Jirko: delat hlidace je castou metodou tech co to jinak neumi. Priznam se ze je to casto metoda zen, ale chlapi se ji nevyhybaji taky. A tak se kontroluje jak dlouho se bylo na prestavce, na zachode, zda se chodi dostatecne rychle! co je obuto na nohach a jine speky. :o) Takovi/ve vedouci vetsinou nepreziji dlouho

    OdpovědětVymazat
  27. ruliso: clovek muze konat proti vlastni prirozenosti, ale citi se u toho hrozne spatne. A prave obava a nechut z toho odporneho pocitu mu brani oplacet stejnou minci.
    Moje maminka je velmi slusna osoba. Kdyz se k ni chovaji jini hnusne, zustava porad slusna protoze to jinak neumi. Kdyz se nakonec odvazi a prekroci hranice slusnosti, zustanou ostatni jako opareni a v soku. A maminka ma z toho trauma jeste nekolik mesicu.

    OdpovědětVymazat
  28. No, trauma několik měsíců z toho nemám, ale když už to udělám, tak s tím, že tam taky končím. Vyžene mě to odsud. Nebo od takových lidí. Respektive - udělám to v okamžiku, kdy mám pocit, že před tím nemám kam utýct a nemůžu to jinak zastavit z jejich strany. Takže jasný, že současně koukám, jak utýct a víckrát se do té situace nedostat.

    OdpovědětVymazat
  29. utek je taky jedno z moznych reseni :o) Ale je to ustup na vsech frontach a nekdy to muze byt spojene i se ztratou vsech pozic (proste prohra :o))) Pro me je lepsi a casto ucinnejsi reseni ignorovat, ignorovat, ignorovat. Ty nejneomalenejsi utoky pak resit max. kratkou odpovedi typu: dejte pokoj, neotravujte, nechte me byt (v pripade zdvorileho vykani) nebo odprejskni, zavri dvere zvenku, drz hubu ci zmizni pokud se jedna o osobu spratelenou (tykani)

    OdpovědětVymazat
  30. Neměla jsem na mysli ani tak útoky slovní, jako ty křivárny. :-) Když je někdo hulvát, utřít ho a ignorovat je snadný. Proti křivákovi "se slušným chováním" seš furt o stopu pozadu - a jen se znova a znova divíš, co odkud přišlo, a pak vzpamatováváš.

    OdpovědětVymazat
  31. chapu, U krivaku automaticky pocitam s nejakym podrazem. Beru to jako fakt a normalni stav. Naopak jsem prekvapena, kdyz k zadne krivarne nedojde.
    Je ale pravda, ze s takovymi lidmi jsem moc do cineni nemela. A hlavne nebyla jsem na nich zavisla.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.