(Optimalizováno pro černobílé monitory)

5. 5. 2006

Noli tangere

Dozor na chodbě. Přesně tak, jak to zní, si člověk připadá.

Přecházení sem a tam styl Bludný Holanďan, povinnost nahlížet do tříd maskovaná nějakou větou prohozenou s kýmkoli o čemkoli. Citelná radost, skoro vděčnost za přízeň takřka soucitnou, když se někdo z těch, na něž člověk dozírá, ustrne a zastaví se cestou okolo či přizve k hloučku na pár vět. O čemkoli.

Někdy jsou dozory hlučnější, někdy spíš osamělejší.

Na šikanu je třeba dávat pozor nejvíc. Šikana jako Damoklův meč nad hlavou učitelů. Tak kontinuálně přibrušovaný, že jen z náznaku už se zastavuje krevní oběh a rozbíhájí poplašné reakce.

V první půli polední pauzy varianta osamělý strážce. Na konci dlouhé chodby otočka, postát, přehlídnout situaci. U šaten zády ke mně vyhlíží jeden z chronických pokušitelů svou další kořist. Holčičí. Ti, co moc nenarostli do výšky, se obvykle specializují výhradně na holky.

Vyšla zpoza rohu a mírně zadrhla. Taky moc nevyrostla, ještě o hlavu menší než on, který jí zavazel přesně uprostřed přesně v tom natěšeně vyčkávacím postoji, co říká 'No pasarant...' - Neprošla. Zastavil ji vcelku spolehlivě, nenechal se obkličkovat ani zleva ani zprava, pokus odstrčit ho stranou mu dal akorát tak možnost chytit jí ruce.

Vyšlápla jsem. Tím dozorovým krokem, co je dostatečně pevný, aby vzbudil (všichni v to doufáme) respekt, a přitom dostatečně rozvážný, aby nepůsobil zbrkle a poskytl učiteli čas na rozmyšlenou, co a jak s tím.

Kluk se směje a drží holku za zápěstí. Holka už nekličkuje. Jen tak stojí a kouká o hlavu výš, taky úsměv, ale prosebně vyčítavý. Něco mu říká, tichá bolavost marného boje. Jsem na dva kroky od nich.

A najednou ji on pustí a oběma rukama ji pohladí po tváři. Tak pomalu a tak laskavě, jak jen to může být, když ona stojí už docela mírně proti němu a už docela mlčky se usmívá, s očima plnýma toho pohlazení upřenýma o hlavu výš...

Prošla jsem kolem v malým oblouku. Až za rohem jsem dokázala vydechnout.

Ty oči a ty ruce jsem si dneska odnesla ze školy. Na dlouho.

14 komentářů:

  1. Jak to bylo v tom filmu, jestli nad těma dštma nestojí POLICAJT či tak něco, že

    OdpovědětVymazat
  2. To je hezký... :-) Jen se mi pořád vtírá šmírácká otázka: proč? Jiskření? Kouzlo okamžiku? Nebo jen provokace ;-)?

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný...Někdy nás něco tak mile překvapí,že člověk opravdu až ztratí dech.A je rád,že se dočká i překvapení v pozitivním směru.Těch je asi daleko méně,než těch opačných.Začneš víc věřit,že není vše,tak jak se kolikrát obáváme.Věřím,že se ti to do paměti vryje na dlouho.Přeji ti mnohem víc takových dozorů a poznání.

    OdpovědětVymazat
  4. Ach ty děti - znají tisíce způsobů, jak způsobit bezdechost, a žádný si neodpustí ani na posvátné půdě školy :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dochází mi, jak obrovská zodpovědnost je být učitelkou. (nebo "učitelem")
    Jak těžké je citlivě rozhodnout. A často nechat být. Byl bych vděčný, kdyby moje (případné) děti potkaly takovou učitelku.

    OdpovědětVymazat
  6. bez předchozího zmáčknutí zápěstí by to pohlazení třeba ani tak "nevyznělo" :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vidím to podobně jako Fousek. V dětství je to milý pohled, ale když člověk povyroste a dál postupuje stylem "zmáčknout a pohladit", tak už to vypadá jinak. Asi proto, aby nemusel tolik hladit a přesto hladil. Jenže tohle je pěkný zážitek, hezké školení.... a trefný název...8^)

    OdpovědětVymazat
  8. Neřekla bych. Pohled zvenku je někdy příliš zkreslující. To gesto se mi líbí, díky Ru...:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že možná tady platí asi přísloví, že co se zlobývá to se rádo mývá.

    OdpovědětVymazat
  10. Před lety prý v Učitelských novinách psali, že na školách má být zavedena lázeň...

    OdpovědětVymazat
  11. Omlouvám se, že neodpovím jednotlivě. Tu situaci už se mi nechce víc upřesňovat, ničit ji rozebíráním. Jen tolik - ti dva spolu nechodí. Aspoň zatím. :-)
    Ale dík za komentáře.

    (7) Myslím, že se mýlíš, Jirko. Násilí pro efekt je blbost. To rozhodně. Ale. Ale...
    I praktikovat "bez zmáčknutí" může být jen proto, aby toho pohlazení vypadalo víc. A dokonce může být, že ten, kdo neumí s citem zmáčknout, neumí ani pohladit.
    A i zmáčknutí je někdy touženo cítit.

    OdpovědětVymazat
  12. Ano. Nic nesmí být hrané, jen opravdové má šanci. Jenže já si stejně pořád myslím, že to jde i bez zmáčknutí. Tedy pokud oba ví, že druhý zmáčknout dovede a nepotřebují předložit důkaz...
    (snad stokrát přepisovaný komentář, nejde to říct jednoduše, ani teď to není ono...)

    OdpovědětVymazat
  13. Ani důkaz, ani prostředek k zisku.
    Ne, nejde to říct jednoduše.

    OdpovědětVymazat
  14. No, ono jde vpodstatě o to, aby člověk včas a dobře odhadl, co je chtěné a co ne.

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.