(Optimalizováno pro černobílé monitory)

10. 5. 2006

Taky jste si všimli,

milí psavci blogozpytů, že když stvoříte nějakej ohromující, téměř přelomově sebevýpověďní článek, tak se na něj k uzoufání těžko navazuje s čímkoli dalším?

Jako když si pustíte pořádně tvrdou muziku a pak, v tom tichu doznívání, zjistíte, že na všech dalších cédéčkách máte už jen jen poetický folk.
Nejde to.

Zrovna to mi šlo hlavou, když jsem dneska kolem poledne přebírala auto před opravnou a zjistila, že mi nespravili ten zatracenej zámek u kufru. Holt, opravu jsem domluvila s jedním, ráno auto předávala a zámek k seznamu oprav přidávala druhýmu...

A tak jsme s tím prvním, co ho mám stejně radši, i když je fousatej / :-)) /, šli kouknout na ten nezamknutelnej zámek. Že by třeba na počkání, když nepotřebuju hned odjet...

"A co to jako dělá nebo nedělá?" zeptal se opravář, strčil klíček do zámku a otočil.

"No, když se tam strčí klíč a otočí, tak ten klíč pak nejde vyndat," řekla jsem já.

"Aha," řek on a zalomcoval klíčkem. Napřed opatrně, pak o něco víc, pak ještě víc... - "Hmm, tak teď už asi neodjedete..."

Po pěti minutách a několika obstřicích mazadlem se klíč podařilo vyndat - v poloze "opět nezamknuto".

Po dalších pěti minutách jsem si zapálila a z podřepu koukala, jak klíč už hezky jezdí tam a ven (ovšem stále výhradně v poloze nezamknuto), jak se dveře kufru střídavě zvedají a zase zaklapávají, jak mohutné pracovní rukavice na rukou opravářových do sebe po několikáté zavírají a opět rozebírají svazeček klíčů... Ne právě nejobratněji...

"Stojíme nad kanálem," pravila jsem rozjímajícně, cigaretu i hlavu mírně na stranu.

"Já vím," pravil on zcela mírně, "jsem si už taky všim..."

V tu chvíli jsem si nebyla jistá, jestli si víc přeju, aby mu tam ty klíče nespadly - protože jsem se ještě musela vrátit do práce odučit poslední dvě hodiny a pěšky se mi přes celý město nechtělo ani za mák, nehledě na to, že na klíčích mám úesbéčko s kdečím včetně školních příprav a písemek - a nebo aby mu tam ty klíče spadly - protože tak skvěle vypointovanej článek na blog, jako by bylo "gnó učitelského rozumu v kanále", se naskytne málokdy.

Nespadly mu tam. Zámek mi vymění zítra za jinej. Akorát mně došlo, jak to psaní na blog pořád odkládám, přestože ještě předevčírem jsem nevěděla, o čem dřív, a těšila se... Vlastně i tenhle článek odkládám celý odpoledne...

Ne, po přelomových hardrockových sebevýpovědích se s poetickým folkem, natož s přízemně konzumním popíkem navazuje strašně těžko. Jediné, co pak zbývá, je překlenout ten blog-blok nějakou podobnou kravinou, jako je tahle.

A na co nejdelší příště si ohromující přelomové sebevýpovědi odpustit. Jsou prokazatelně umělecky ubíjející.

20 komentářů:

  1. Z podobných důvodů jsem začal psát jen hloupé, nicneříkající spoty a připadám si odpočatě. Řekl jsem si nedávno, že bych už toho mohl nechat a navázat na šňůru těch lepších článků. Ke své hrůze jsem zjistil, že konec té šňůry ne a ne najít, vlastně nemám kde navazovat, takže musím holt pokračovat jak se dá...8^)

    OdpovědětVymazat
  2. teda ... opravovat zámek v pracovních rukavicích - nevím, jestli je to úplně dobrý opravář :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Sebevýpověďní článek je jako očistná koupel. Co tlačilo šlo ven, nastane uvolnění. Časem se zase nahromadí, jiná rána bude chtít vyčistit. A tak pořád dál.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím že jsem od samého začátku podvědomě věděl, že u sebe budu "prokládat". Ale proč přesně, to ne. A teď si, Ruliso, přijdeš, a takhle to naplno vysypeš. Aby Tě husa kopla ! :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Sebezpytný článek potřebuje být shozen nějakou kravinou, vtípkem atd. Jinak totiž hrozí, že se rozplizne v moři vysvětlování, doplňování ... A taky je to test - když pocit "přelomovosti", "hlubokosti" atd. přežije i nejapné vtipkování, je jasné, že výpověď byla opravdická a ne jen efektní.

    A přelomové sebevýpovědi si neodpouštět, když je třeba máš zrovna v hlavě :-))) Stejně mám pocit, že nejlíp vyzní, když to budeš psát, jak tě napadne a nepřemýšlet, jak na sebe co navazuje. Nezapoměň, že čtenář obvykle nečte kontinuálně, ale mezi články dělá něco jiného :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji, pánové 1,3,4 za duševní podporu :-), a pán číslo dvě ať si laskavě nechá poznámky. :-))
    Ten pan opravář je ze všech na dílně nejhodnější - tj. ode mě nejukecatelnější - a jsou tam i neschopnější.
    Všimla jsem si zajímavýho jevu, za ty roky - vždycky, když jsme pořídili jakž takž zachovalý a slušně vypadající auto, ujímal se jeho oprav ten druhej. Asi lepší, leč mírně arogantní, občas až nepříjemnej. Jak auta stárla a stávala se už jen zázrakem pojízdnými vehikly, čím dál častěji - a nakonec definitivně - končila u toho prvního. Holt ti lepší jsou asi vyhrazeni jen pro lepší kategorie. :-)
    Mně to jaksi neva. Ten "druhokategoriovej" opravář se sice netváří tak suvérenně, ale zase je ochoten se "jít podívat na zámek" od jiné rozdělané práce, a pak u toho zámku uvíznout na dobrou čtvrthodinu, i když si pořád říká, že na tu chvilku nemá cenu sundávat rukavice. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Pán číslo pět si právě napravil pošramovenou pozici. :-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Ale odkládání psaní na blog mě momentálně postihuje hodně. Ne, že by nebylo o čem, témata i napadají, ale nechce se to psát. Beztak je to roční dobou.

    OdpovědětVymazat
  9. ad 6: aha, tak pro neodkládání rukavic, nebo jiných věcí, či částí oblečení, protože to na tu chvilku nemá cenu, mám pochopení. :-) Zrovna jsem totiž psal na klávesnici jednou rukou, protože pokládat hrníček s čajem nemá cenu :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. eště jednou ad 6: možná je to tak, že ten "prvokategoriovej" opravář svým zjevem a vystupováním dobře působí na zákazníky - a opravit auto, které je víceméně v pořádku, zvládne. A ten "druhokategoriovej" - ten umí auta opravdu spravovat :-)))

    OdpovědětVymazat
  11. Možná zvládnou oba totéž. Ale některá práce je možná příjemnější, elegantnější - a efektnější. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jirka:jak nic neříkající...
    Ru:asi čas od času i perlorodka slovní si potřebuje odpočinout a to neznamená,že je to špatně.

    OdpovědětVymazat
  13. ruliso,
    k článku: jo.

    fousku [10]:
    to bylo první co mne hned napadlo. po anabázi se simkama, žugulíkem, stopětkou, felicíí a teď fabií myslím že poznám dobrého automechanika.

    OdpovědětVymazat
  14. pekny:o) Muj nejstarsi syn je snilek. Dedecek mu pujcil auto. On si vzal do ruky klice a jeste hromadu jinych papiru, ktere nosi porad sebou. Jak sel k autu vzdalenem asi 4 m od domu neco cinklo. A zrovna nad kanalem. Na opatrnou poznamku, ze klice jsou asi v kanalu jen zvedl oboci. Jake klice? Ja? Kdy? Ja je mam mit? Strih! Slunce zapada, dlouhou tyci lovime v kanalu klice, vytahujeme hromady bahna. Klice jsme nenasli. Strih!
    Dalsi den jsme je nechali udelat u zamecnika :o) Trvalo to 1 minutu.

    OdpovědětVymazat
  15. Ondro, co máš s blogem?

    OdpovědětVymazat
  16. Aha, už jsem našla rozcestník.

    OdpovědětVymazat
  17. A nebo to bude tím, že se ti pak vyhýbají náměty ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Momentálně hlavně nestíhám. :-))

    OdpovědětVymazat
  19. 20 Ru: Vitej v klubu nestihavcu :o)

    OdpovědětVymazat

KOMENTÁŘE UZAVŘENY

Blog bude pokračovat na http://rulisa.mzf.cz/

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.